Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 25 май 2016 г., брой 4223
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(25.05.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.53978
USD/BGN   1.74332
CHF/BGN   1.75837
EUR/USD   1.1168*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  Автобриз Инвест АД - Варна
Агенция за правни и икономически анализи Евроюс АД - София
Агромашинаимпекс Шумен АД - Шумен
Армейски Холдинг АД - София
Балканвело АД - Ловеч
Балкантур София АД - София
БГС груп АД - Стара Загора
Борса Стара Загора АД - Стара Загора
Бросс холдинг АД - Силистра
БСТ Тръст АД - Пловдив
Бул Строй Контрол Инженеринг АД - София
Българска охранителна служба АД - Горна Малина
Вит автотранспорт АД - Тетевен
Денеб АД - София
Евро депо АД - София
Елпром АД - Варна
Интерпред Партнер АД - Гоце Делчев
Кайнака АД - София
Кю Вент АД - София
Металснаб 96 АД - София
Мехтранскомерс АД - Бургас
Нива Костинброд АД - Костинброд
Ризърв Кепитал АДСИЦ - София
Рудметал АД - София
Стройкомплект 97 АД - Бургас
Тиат АД - Шумен
Томика Метал АД - Пловдив
Фууд Трейдинг АД - София
Хидрострой-инвест АД - Панагюрище
Хилез АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Световната банка ще отпусне на България два кредита за общо 550 млн. евро, като това са първите кредитни операции от страна на институцията за страната ни от 2010 г. Те ще са насочени към Фонда за гарантиране на влоговете в банките и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Бордът на директорите на банката одобри новата стратегия за партньорство с България през следващите шест години, която ще се съсредоточи върху подкрепа за институциите и инвестициите в хора. Новата рамка за партньорство е за финансовия период 2017-2022 г. и цели засилване на институциите за устойчив растеж и инвестиране в хората.

Източник: Investor.bg

Две години след скандалното прекратяване на процедурата за модернизация на фирмите по програма "Конкурентоспособност", Административният съд излезе с решение, че спирането й трябва да бъде отменено. Делото беше заведено от одобрени фирми, които бяха ощетени заради временното прекратяване на процедурата. Докато 142 одобрени фирми чакаха подписване на договор за покупка на нови машини и поточни линии, цялата процедура беше отменена заради съмнения за корупция и близки връзки между консултанти, фирми и оценители. Заради прекратяването на процедурата десетки фирми се обединиха и заведоха иск. Министерството на икономиката ще трябва да плати 10 315 лв. съдебни разходи на фирмите. Не е ясно какво следва от произнасянето на съда и от отмяната на решението. Още след като процедурата беше отменена от министерството декларираха, че милионите са пренасочени и усвоени.

Източник: СегаКонцесии

Министерският съвет прие решение за предоставяне на концесия за добив за срок от 35 години на „Имелманстрой“ АД за находище „Плоски“. "Имелманстрой“ АД ще добива строителни материали – пясъци и чакъли (баластра), от находище „Плоски“ (участъци „Плоски-север“ и „Плоски-юг“), разположено в землището на едноименното село в община Сандански. За осигуряване на добива компанията ще вложи 1 094 000 лв. Очаква се концесионните плащания за срока на концесията да надхвърлят 2,6 млн. лв.

Дружества
Търговия на едро с химични продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   АСМ ЕООД - Монтана   10 857  
  2   Хенкел България ЕООД - София   5 964  
  3   БАСФ ЕООД - София   5 630  
  4   999 Ив. Асенов ЕООД - Пловдив   4 336  
  5   Агрохимикали ООД - Добрич   3 678  
  6   Афер България ЕООД - Девня   3 161  
  7   Зенит Кроп Сайънсис България ЕООД - София   2 716  
  8   Булагро АД - Стара Загора   2 466  
  9   Агродимекс ООД - Търговище   2 293  
  10   КВС Агро България ООД - София   2 004  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 20.05.2016
  Обща стойност (BGN): 601 975.95  
Брой търгувани компании: 28
Premium 12 394.82
Standard 432 814.02
АДСИЦ 5 530.35
Облигации 151 236.75
Най-голяма промяна в цените
Топливо АД - София -15.95 %
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ - София 5.56 %
BaSE - Акции: 1 691.05
BaSE - АДСИЦ: 390.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Два разкривни багера от типа RS- 2000 и RS-200 на обща стойност 25 848 600 евро ще бъдат изработени през следващите три години за нуждите на държавното „Мини Марица изток“ ЕАД-Раднево от полската копания Famur Famak. Средстава са осигурени от фонд „Козлодуй“, като половината ще бъдат от собствените приходи на държавното дружество. Доставката на багерите стана възможна след като БЕХ ЕАД се разплати с американските топлоцентрали , а те на свой ред платиха на рудниците използваните въглища. След изтегления мостови кредит от 535 млн евро и направените разплащания БЕХ ЕАД е излязло на консолидирана печалба от 29 млн лв при загуба от 221 млн лв предходната година.

Източник: Монитор

Обединението "ВиДжи груп" между "Галчев инженеринг", и  "Водстрой 98" е спечелило поръчка на "Софийска вода" и срещу 8 млн. лв. ще извършва инвестиционни дейности и реконструкция на водопроводната и канализационната мрежа в 15 квартала в северната част на столицата през следващите три години. Договорът с консорциума е сключен на 18 май 2016 г., а месец по-рано "Софийска вода" е подписала договор с идентични параметри и за втората обособена позиция по поръчката - за 8 квартала в южната част на София, с компанията "Гелак". Това е първият търг на "Софийска вода", който се печели от обединение с участието на "Водстрой 98". За "Галчев инженеринг" това е втора поръчка, след като през есента на 2015 г. компанията спечели търг на водния оператор за укрепване и рехабилитация на ремонтно-механичен цех на пречиствателната станция в Кубратово срещу 750 хил. лв.

Източник: Капитал

Започна работа фабриката за сладолед „Дени-2“ в Дебелец, а инвестицията е 10 млн. лв. Новата сладоледена фабрика прави 30 вида сладолед, които се изнасят в цяла Европа. Един от асортиментите е веган, а в никой и не се използва хидрогенирана мазнина, само естествени подсладители и натурални оцветители. Всички машини са последен клас, от Италия, а капацитетът на новата фабрика е 50 тона сладолед на денонощие. Първата фабрика на „Дени“ в кв. „Чолаковци“ има капацитет 20 тона. 

Източник: Борба - Велико Търново

Пампорово и Чепеларе се сляха в един зимен курорт. Двата ски центъра вече имат общо лого за следваща зима: "Пампорово - Мечи чал", обяви мажоритарният собственик на "Пампорово" АД Цветелина Бориславова.Стопанинът на пистите и лифтовете в Пампорово - "Пампорово" АД , ще предлага общ продукт от следващата зима със ски център "Мечи чал". Картите за съоръженията ще се продават за двете зони - Пампорово и Мечи чал. От следващата зима връзката за туристите между двата курорта ще става с бусчета. Междувременно е стартирана процедурата за изграждане на лифт, който да свързва двете ски зони на Пампорово и Мечи чал. Разстоянието между Пампорово и Чепеларе не е голямо - 9 км.

Източник: Блиц

„Общинска банка” АД ще е инвестиционен посредник за емисията от облигации, които община Сливен ще пласира в размер на 25 милиона лева. Единствените такси, които общината ще плати, са към централния депозитар, от 1600 лева. Договорен е 2,1 лихвен процент надбавка плюс 6-месечен СОФИБОР или към момента – 2,47 на сто, като е договорена и горна граница от 5 процента за целия срок на плащане от 15 години.

Източник: Труд

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се фокусира върху големите чужди търговски вериги - четирите най-големи дружества: "Кауфланд България ЕООД енд ко", "Лидл България ЕООД енд ко", "Билла България" и "Метро кеш енд кери България". Подозрението на комисията е, че заедно или поотделно компаниите увреждат интересите на производителите със собствените си марки.  КЗК ще опита да докаже, че четирите дружества имат споразумение или съгласувана практика, която уврежда пазара. Казусът ще е интересен, защото германските вериги от години работят по този модел в Европа - те предлагат много стоки под собствени марки и няма информация това да е било санкционирано от друг регулатор. Това са продукти, поръчани на производител, но носещи бранд на магазина. Обикновено те са в ниския ценови клас, като често са и най-евтини най-малко защото няма маркетингови разходи. Според КЗК така веригите се явяват конкуренти на своите доставчици, а имат и силата да определят цените както на собствените, така и на чуждите марки.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Българо-сръбски бизнес форум за търговско коопериране и технологичен трансфер - 31 май 2016 г.

Семинар "Начини за изготвяне и подаване на месечни и коригиращи ИНТРАСТАТ декларации" - 7 юни 2016 г.


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. април
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. април 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
03 април 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 03 април 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 05 април 2016 г., вечерен
CCNP Route - м. април 2016 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Еврозоната даде на Гърция най-твърдото досега обещание за облекчаване на дълга в сделка, която финансовите министри определиха като пробив и която спечели обещание от страна на Международния валутен фонд (МВФ) да се включи в спасителния план за Гърция. След преговори до малките часове на днешния ден министрите от Еврогрупата дадоха зелена светлина за деблокирането на транш от 10,3 млрд. евро за Гърция (решението подлежи на някои финални технически условия) като признание за болезнените фискални реформи, прокарани от правителството на премиера Алексис Ципрас, пояснява агенцията. По-сериозното решение обаче е съгласието на еврозоната да предложи на Атина облекчаване на дълга през 2018 г., ако това е необходимо за изпълнение на договорените критерии по нейните плащания. Това бе достатъчно, за да осигури съгласие от МВФ отново да се присъедини към еврозоната във финансирането на помощта за Гърция.

Източник: Ройтерс

Америка

Американските компании заделят все повече пари в брой, едновременно с това намаляват капиталовите разходи и увеличават дълговете си. Кешът е концентриран в ръцете на малък брой компании, много от които държат печалбите си извън САЩ, за да спестят загубата на средства при връщането и данъчното им облагане в страната. Това показват данните от доклад на рейтинговата агенция Moody’s. Пет технологични гиганта - Apple, Microsoft, Alphabet, Cisco и Oracle, са натрупали 504 млрд. долара кеш към края на 2015 г., което е близо една трета от общо 1.7 трлн. долара в отчетите на американските нефинансови компании. Първите 50 в класацията имат 1.1 трлн. долара от тази сума. За първи път петте компании в подредбата са от технологичния сектор, който генерира повече от продажбите си в чужбина, отколкото всяка друга индустрия, и е въвлечен в данъчни спорове както в САЩ, така и в Европа. Apple допринася с над 10% за общите парични резерви с 216 млрд. долара, като 93% от тях са извън страната. В топ 5 влиза Oracle, която задмина Pfizer, след като фармацевтичната група завърши придобиването за 17 млрд. долара на Hospira.

Източник: FT

Азия

Големите световни хотелски вериги поглеждат към Иран с надеждата, че вдигането на санкциите срещу ислямската република ще доведе до ръст на туризма и бизнес пътувaнията след десетилетна икономическа изолация. Испанският оператор Melia Hotels International планира да отвори хотел с 319 стаи през следващата година на бреговете на Каспийско море. Френската верига Accor Hotels, която през миналата година отвори два хотела близо до летището в Техеран, основава смесено дружество в Иран, чрез което да си партнира с местни фирми. Базираната в Абу Даби корпорация Rotana Hotel Management също е активна на имотния пазар в Иран. WSJ припомня, че Иран до голяма степен беше откъснат от глобалната търговия от 1979 г., когато революцията доведе до изтеглянето на западни компании, сред които Hyatt Hotels и Hilton Hotels & Resorts. САЩ, а по-късно и ООН, наложиха серия наказателни мерки заради иранската ядрена програма, което затрудни западните фирми да правят бизнес в ислямската република.

Източник: Wall Street Journal

 
Индекси на фондови борси
24.05.2016
Dow Jones Industrial
17 706.05 (213.12)
Nasdaq Composite
4 861.06 (95.27)
Стокови борси
24.05.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)49.23
Heating oil ($US/gal.)1.5100
Natural gas ($US/mmbtu)1.9800
Unleaded gas ($US/gal.)1.6500
Gold ($US/Troy Oz.)1 228.00
Silver ($US/Troy Oz.)16.30
Platinum ($US/Troy Oz.)1 005.10
Hogs (cents/lb.)0.79
Live cattle (cents/lb.)1.13

       Опознай България

Историческа местност Костина

Историческа местност Костина се намира на 4 км от Рибарица. Костина е лобното място на Георги Бенковски. Тук на 12 май 1876 година е предаден и убит водачът на Априлското въстание Георги Бенковски. Причакан в мрака на вечерта, той е прострелян от дебнещите турски заптиета, опитвайки се да прекоси мост на река Костина. Георги Бенковски е убит на място и обезглавен. Турците умиват главата му в Кървавото кладенче, наречено така заради разигралите се в местността събитията, и я дават на предателя на войводата да я носи. На буково дърво до това място Захари Стоянов, сподвижник на Георги Бенковски издълбава кръст с инициалите “Г. Б.” Този бук е отсечен през 1950 година при преустройването на паметника на Бенковски. Всяка година на 25 май в местността “Костина” се провеждат тържества в памет на загиналите. Актьори пресъздават събитията разиграли се непосредствено преди смъртта на Георги Бенковски.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 25.05.2016
Българска версия: 28137, Английска версия: 3029

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999