Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 08 март 2016 г., брой 4170
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(08.03.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.52567
USD/BGN   1.78566
CHF/BGN   1.78419
EUR/USD   1.0953*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0 %  



Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com



WEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com



Общи събрания днес
  Евролийз Ауто ЕАД - София
Интелигентни трафик системи АД - София
Проликс АД - София
СБХ Кариера АД - София
 
Предстоящи общи събрания




Финансови новини

Средно по 2185 лева има натрупани по сметката си за втора пенсия всеки работещ българин, показват данни на Комисията за финансов надзор за 2015 година. Сумата е скочила с 245 лева в рамките на една година, което в проценти прави 12,6 на сто. Общо по сметките на клиентите на универсалните пенсионни фондове има 7,658 млрд. лв. Това е сумата на нетните активи на този тип фондове. За година те са се увеличили с 1,02 млрд. лв. (15,3%). Брутните постъпления от вноските за втора пенсия, които са влезли за година, възлизат на 1,019 млрд. лв. Когато постъпят във фондовете, от тях се удържа такса, такава се дължи и върху постигната от компаниите лихва при инвестирането на парите. Към края на 2015 година в универсалните фондове са се осигурявали 3 504 316 работещи българи, на възраст под 57 г. За година техният брой е скочил с малко над 2 на сто, или с 82 647 души. По-висок ръст в броя на клиентите се отчита за професионалните фондове – 3,1 на сто за година.

Източник: Монитор

Висшите училища, приели за обучение повече студенти по математика, информатика и комуникационна и компютърна техника, да получат допълнително финансиране в размер на 2000 лв. за един студент, предлага Министерството на образованието, за да се стимулира висше образование, което да отговаря на изискванията и потребностите на реалната икономика и пазара на труда. В резултат на тази мярка се очаква приемът в трите професионални направления да има ръст от 300 студента. МОН плаща повече за студенти по Педагогика, Транспорт и Хранителни технологии. За финансово осигуряване на мярката ще бъдат необходими финансови средства в размер на 600 000 лв., които ще се осигурят от бюджета на просветното ведомство за 2016 г. В списъка с приоритетните професионални направления са включени още педагогиката, теория и управление на образованието, природните науки, машинното, строителното и общото инженерство, архитектурата, металургията, растениевъдството, животновъдството, ветеринарната медицина и други. Предложението е представено за обществени обсъждания.

Източник: Дарик радио



Дружества
Отглеждане на свине
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Аякс 1 ЕООД - Димитровград   26 664  
  2   Свинекомплекс Брестак АД - Брестак   25 987  
  3   Тетрахиб АД - Никола Козлево   19 316  
  4   Свинекомплекс-Голямо Враново-Инвест АД - Голямо Враново   17 321  
  5   Свинекомплекс Зимен АД - Зимен   16 007  
  6   Хибриден център по свиневъдство АД - Шумен   14 059  
  7   Аякс-95 ООД - Димитровград   12 246  
  8   Свинекомплекс Николово АД - Николово   8 704  
  9   Репродуктор по свиневъдство АД - Калчево   7 014  
  10   Свинекомплекс Крумово градище АД - Крумово градище   6 751  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 07.03.2016
  Обща стойност (BGN): 109 531.16  
Брой търгувани компании: 42
Premium 12 396.92
Standard 62 511.59
АДСИЦ 24 151.72
Права 10 470.92
Най-голяма промяна в цените
Енемона АД - София 28.57 %
Холдинг Нов век АД - София -3.93 %
BaSE - Акции: 92 384.40
BaSE - АДСИЦ: 88.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Турската компания Akgun Seramik е купувачът на почти завършения завод за керамични плочки в Нови пазар, съобщиха от "Хета асет резолюшън", която предложи активите на длъжника си "Керамика Плиска И.П. Земята и сградите са закупени за 2.1 млн. лв. от регистрираното в края на януари дъщерно дружество на турската група "Дюра-тайлс БГ". Наследникът на лизинговата компания "Хипо Алпе Адриа" - "Хета", обяви търг за активите през октомври 2015 година. Като опция "компанията предлагаше и хотела "Голдън тюлип" във Варна, който е част от предоставеното от "Керамика Плиска И.П." обезпечение по кредита. Този актив обаче не е бил част от продажбата. Akgun Seramik е голям международен производител на керамика. Компанията е част от групата Akgun Group.

Източник: Капитал

Мегапорт ООД разширява производството си. Компанията за производство на полимерни и ко-полимерни фолиа обяви, че набира близо 50 човека заради нарасналото си производство и износ. Стартовите възнаграждения са около 700 лв. за най-ниските позиции, предлага се и допълнително обучение. В региона има дефицит на кадри, съобщи управителят на фирмата Даниел Събев. Допълнителният персонал се налага заради нарасналия износ, тъй като местната компания вече експортира за целия Балкански полуостров и цяла Европа. Според Събев поръчките на опаковки от Стария континент и вътрешния пазар са скочили в пъти и се е наложило местната компания, която е и един от най-големите работодатели в Централна Северна България, да увеличи производствените си мощности. Инсталирането на нови машини и оборудване води до отваряне на нови работни места за опаковачки, оператори, механици, електротехници и специалисти по поддръжката и др. Мегапорт има три завода на територията във Велико Търново и поддържа близо 600 работни места.

Източник: Борба - Велико Търново

Приходната агенция в Пловдив продаде за 3 милиона и 200 хиляди лева завода за металообработка в град Пазарджик. Продадени са всички сгради към завода, между които: административна, столова, професионално-учебен център, компресорна станция, производствен корпус с инструментален и ремонтен цех, складове и заваръчно помещение. Продадено е и цялото оборудване на предприятието, като всяка от машините е действаща. За нов производствен обект по европейски стандарт се очаква да бъде използвана направената инвестиция от новия собственик, който вече е превел сумата по сделката по сметката на Агенцията за приходите в Пловдив. Със средствата от продажбата ще бъдат погасени данъчно-осигурителни задължения на предишния собственик на имота.

Източник: Монитор

Министърът на отбраната Николай Ненчев спира две обществени поръчки за бронирани машини за Сухопътните войски и Военната полиция на обща стойност над 50 млн. лв. Министърът на отбраната спира поръчка за коли и джипове Военното министерство планираше да купи шест бронирани високопроходими автомобили за Военната полиция за над 16 млн. лева. Военното министерство спира и процедурата за 41 млн. лв. за доставка на 13 бойни бронирани машини „Гардиън" за сухопътните войски. Оказва се, че тръжната документация не е отговаряла на изискванията.

Източник: Дарик радио

Обединение „Здраве 2015“ подписа договор за 3 млн. лв. в Ямбол, информират от Трейс груп Холд. Водещ партньор в обединението е „ПСФ Мостинженеринг” АД, докато Пи Ес Ай е партньор. Съгласно договора, двете компании ще извършат ремонт, реконструкция и преустройство на сгради на МБАЛ “Свети Пантелеймон“ АД Ямбол. Трейс Груп Холд обяви приходи за 2015 г. от над 473 млн. лв. Спрямо 2014 г. постъпленията растат с близо 37%. Нетната печалба на дружеството е 9.645 млн. лв., срещу 9.143 млн. лв. за година по-рано.

Източник: Profit.bg

Община Стара Загора е предоставила дейността по принудителното отстраняване на автомобили на пловдивската фирма "Вижън парк" ЕООД. Договорът е на стойност 1 милион и 350 хиляди лева. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров отрече да има корупционна схема в репатрирането на автомобили от т.нар. "паяци" в града.  Договорът с пловдивската фирма е направен по такъв начин, че фирмата събира определен процент от приходите от репатрираните автомобили. Договорът е за 5 години и за 6 месеца пловдивската фирма е получила 137 хиляди 220 лева, а общината – 54 хиляди 888 лева.

Източник: БНР



       Българска стопанска камара






"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничество



Enterprise Europe Network



Външнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирми



Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

8 март: Дискусия „Предприемачество и иновации в индустрията - една добра практика в химическата промишленост“

Обучение: Актуализирани ръководства по прилагане на Наредба №7 - 11 март 2016 г.

Международни брокерски срещи в областта на ИКТ - FUTUREMATCH 2016 @ CEBIT, Хановер, 14-18 март 2016 г.

IndustryMatchMaking 2016 - двустранни бизнес срещи за търговско коопериране и технологичен трансфер между български и чуждестранни фирми

B2FAIR - Двустранни бизнес срещи за създаване на партньорства в рамките на HANNOVER MESSE 2016

Двустранни срещи за създаване на партньорства по проекти и технологичен трансфер по време на HANNOVER MESSE 2016


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. февруари
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 30 януари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 -
13 февруари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 15 февруари 2016 г., вечерен
CCNP Route - 5 март 2016 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Всички незаконни имигранти, които преминават от Турция към гръцките острови, ще бъдат връщани на турска територия, а Европейският съюз (ЕС) ще покрива разходите за това. За това се споразумяха лидерите на държавите то ЕС и турските власти на срещата на върха между Брюксел и Анкара, която приключи в ранните часове тази сутрин. В замяна на това в европейските държави ще бъдат презаселвани граждани на Сирия, които са пристигнали и пребивават в Турция, в рамките на съществуващите ангажименти, посочва се в декларацията на лидерите на държавите от ЕС, разпространена от пресцентъра на Съвета на ЕС. Предвижда се да се ускори и изплащането на 3-те млрд. евро, които ЕС обеща на Анкара в края на миналата година, както и да се работи съвместно с Турция за подобряване на хуманитарните условия в Сирия, което да даде възможност на местното население и на бежанците да живеят в по-безопасни зони. Отделно Брюксел обещава на Анкара да ускори прилагането на пътната карта за либерализиране на визовия режим с всички държави членки.

Източник: Associated Press

Америка

Двама ключови представители на Федералния резерв на САЩ (Фед) заявиха, че очакват инфлацията да се доближи до целевата на централната банка. В отделни изявления във Вашингтон нито заместник-гуверньорът на Фед Станли Фишер, нито членът на управителния съвет Лаел Брейнард направиха директна препратка към срещата на Федералната комисия по отворения пазар следващата седмица. Брейнард обаче призова за търпение с повишаването на лихвените проценти на фона на възможните рискове от спад на инфлацията и икономическата активност в САЩ. „По-стегнатите финансови условия и по-меките инфлационни очаквания може да се превърнат в отрицателен риск за инфлацията и вътрешната активност. От гледна точка на управлението на риска това изисква търпение докато перспективите не станат по-ясни“, каза Брейнард. Kакто Фишер, така и Брейнард имат право на глас в комисията за определяне на политиката на Фед, която ще представи решенията си и прогнозите си следващата седмица. Коментарите идват след доклада за заетостта за февруари, представен в петък, който показа, че американската икономика е добавила 242 000 работни места – по-добре от очакваното. Изявленията им следват и данните, представени в края на миналия месец, които показаха, че основната инфлация е нараснала до 1,7% през 12-те месеца до края на януари.

Източник: CNBC

Азия

През 2017 година Китай планира да намали данъците на китайските компании с 500 милиарда юана (76,64 милиарда долара). Това заяви в понеделник министърът на финансите на КНР Лоу Цзивей „Числото може да бъде коригирано като се вземе предвид политиката на местните администрации, както и броят на заетия персонал и финансовите трудности на местните администрации”, обяснява той. Според прогнозите на китайското финансово ведомство, през 2016 година данъчното натоварване върху предприятия и частни предприемачи ще се съкрати с 500 милиарда юана. Това ще стане в резултат на смяната на данъка върху предприемаческата активност с данък върху добавената стойност и постепенна отмяна на административните такси. „През 2016 година се предвижда да продължи провеждането на активна финансова политика”, се казва в министерския доклад. Резултатът ще бъде съществено съкращаване на данъците и таксите.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
07.03.2016
Dow Jones Industrial
17 073.95 (67.18)
Nasdaq Composite
4 708.25 (-8.77)
Стокови борси
07.03.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)37.49
Heating oil ($US/gal.)1.2100
Natural gas ($US/mmbtu)1.7100
Unleaded gas ($US/gal.)1.3900
Gold ($US/Troy Oz.)1 267.70
Silver ($US/Troy Oz.)15.58
Platinum ($US/Troy Oz.)998.30
Hogs (cents/lb.)70.15
Live cattle (cents/lb.)135.92

       Опознай България

8 март – международен ден на жената

Международният ден на жената се празнува на 8 март и се свързва със солидарността на жените в борбата им за световен мир, независимост. икономическо, политическо и социално равноправие. Утвърден е на Втората международна конференция на жените социалистки в Копенхаген през 1910 г. През 1977 г. Общото събрание на ООН провъзгласява този ден за Ден за защита на правата на жените и световния мир. Датата 8 март е свързана с протест на жените работнички в Ню Йорк през 1857 г. срещу ниските заплати, дългото работно време и лошите условия на труд. За пръв път  Международният ден на жената се чества през 1911 г. в Германия, Австрия, Швейцария и Дания, а през 1913 г. – във Франция и Русия. В България празникът се отбелязва от началото на миналия век и днес е един от любимите празниците на жените, особено на майките.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.03.2016
Българска версия: 27890, Английска версия: 3035

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999