Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 03 февруари 2016 г., брой 4147
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(03.02.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.57821
USD/BGN   1.79122
CHF/BGN   1.75458
EUR/USD   1.0919*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  Бета индъстрис корп АД - София
Биопродукт Интернешънъл ООД - София
Здравец Инженеринг ООД - София
Кайлъка ресурс АД - Плевен
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Новият Закон за счетоводството и придобилият известност като „Данък уикенд“ бяха основни теми на проведената на 02.02.2016 г. в БСК дискусия с участието на представители на Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС), Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия (АССП), Българската стопанска камара (БСК) и представители на други работодателски организации и предприятия. Промените в Правилника за прилагане на ЗДДС, и Указанията на НАП за прилагане на ЗДДС не са преминали през необходимия процес на обществено обсъждане и в не малка част фактически дописват закона, което е недопустимо. Липсата на значим праг за същественост практически води до отчитане и облагане на всички активи, а това само по себе си създава изключително висока административна тежест за данъчно задължените лица.

Източник: БСК

През януари 2016 г. износът на електроенергия се срива, показват данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). През първия месец на годината намалява и производството, но за сметка на това вътрешното потребление расте. В периода 1 – 31 януари 2016 година от страната са изнесени 527 хил. мегаватчаса електроенергия, което представлява спад от 46,09 на сто на годишна база. В страната са произведени 4,7 млн. мегаватчаса електроенергия или с 5,41% по-малко спрямо началото на 2015 година. С почти 1,9% намалява производството на базовите централи и достига 4,07 млн. мегаватчаса. С 34,2% пък намалява електроенергията, произведена от водните централи. В началото на година ВЕЦ-овете са произвели 390,5 хил. мегаватчаса. В същото време има ръст на потреблението – от 4,56% до 4,17 млн. мегаватчаса.

Източник: Investor.bgДружества
Производство на други химични продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Астра Биоплант ЕООД - Сливо поле   202 252  
  2   Дзобеле България ЕООД - Стряма   72 327  
  3   Триглав - Еделвайс ЕООД - Казанлък   9 389  
  4   Еньо Бончев Продакшън (ограничен достъп) ООД - София   8 887  
  5   Интермед 1 ЕООД - София   7 954  
  6   Гален-Н ЕООД - София   7 676  
  7   Българска роза АД - Карлово   7 466  
  8   Дамасцена ЕООД - Скобелево - СЗ   5 021  
  9   Биоланд България ЕООД - Пловдив   4 773  
  10   Берже Тракия ЕООД - Пловдив   2 545  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 02.02.2016
  Обща стойност (BGN): 307 269.23  
Брой търгувани компании: 27
Premium 91 874.29
Standard 110 737.79
АДСИЦ 13 123.82
Облигации 91 533.33
Най-голяма промяна в цените
ИХБ Електрик АД - София -14.62 %
Енемона АД - София 14.62 %
BaSE - Акции: 15 323.70

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

3,8 милиона пътници сa обслужени от „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД на морските летища в Бургас и Варна през 2015 година. Обслужените полети са 30 230. Карго-трафикът на двете летища отбелязва 95 % ръст на обслужените полети. Повече от 10 милиона лева са инвестирани в летище Варна и летище Бургас през 2015 година за изпълнението на инфраструктурни проекти, свързани с писта и перон, сгради и пътища, закупуване на нова техника и др. Автоматизирането на процесите за по-бързо и ефективно обслужване на клиенти, партньори и служители е част от дългосрочната стратегия на дружеството, която се изпълнява от началото на концесията и продължава да се развива във времето. Летище Варна бележи ръст на редовните полети и първа у нас регистрация на пътниците, извън летището. С 22 % са се увеличили редовните полети на летище Варна през 2015 година, а зимното разписание е с най-много полети в историята му.

Източник: Монитор

Софийската фирма "Колев и Колев" ще инвестира 800 хил. лв. в техника и технология за производство на индивидуални ортопедични обувки за деца. От тях 415 хил. лв. са безвъзмездни по програма "Иновации и конкурентоспособност". Една от ключовите инвестиции на дружеството е внедряване на IT система за управление на поръчките и свързаните с тях документи, включително и тези за отчетност към Агенцията за хора с увреждания. В десет от фирмените магазини на "Колев и Колев" (в два софийски и по един във Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Добрич, Плевен, Русе и Сливен) служителите вземат на място мерки на децата, нуждаещи се от ортопедични обувки. През 2015 г. дружеството, което годишно произвежда около 100 хил. обувки за деца, е изработило 2000 чифта ортопедични обувки. С новата инвестиция капацитетът на "Колев и Колев" за производство на ортопедични обувки ще се вдигне 20 пъти.

Източник: Капитал

Fibank е върнала предсрочно още 100 млн. лв. от държавната подкрепа през януари 2016 г. Остатъкът от 350 млн. лв. до пълното изплащане на държавната подкрепа, който е дължим до края на май 2016 г., ще бъде обслужен по същия начин. През миналата година „Първа инвестиционна банка“ погаси предсрочно 775 милиона лева, в това число 25 млн. лв. лихви.  В края на 2015 г. Fibank прие нова организационна структура, която отговаря изцяло на изискванията на ЕК и отразява препоръките на IFC.

Източник: Монитор

Прокредит банк и Райфайзенбанк отпускат 115 млн. евро за иновативни компании. Малки и средни български предприятия ще могат да кандидатстват за финансиране при облекчени условия по съвместна инициатива на Европейската комисия (ЕК) и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). По нея вече са сключени първите гаранционни споразумения между ЕИФ и български банки. Средствата ще бъдат насочени към компании с персонал до 500 служители под формата на оборотни и инвестиционни заеми за финансиране на научни изследвания, развойна дейност и иновации. Кредитите се отпускат в рамките на инициативата "InnovFin – ЕС финансиране на иновации", която е продължение на инициативата "Инструмент за споделяне на риска" (Risk Sharing Instrument, RSI) на ЕК и Европейската инвестиционна банка, част от която е ЕИФ.

Източник: Капитал

Четири от българските универсални пенсионни фондове са генерирали отрицателна доходност на годишна база през първия месец на 2016 г., показват изчисления на база данните за един инвестиционен дял към края на януари 2016 г. "ДСК–Родина" са изгубили 3.88% от стойността си през последните 12 месеца, следвани от бившето "Ай Ен Джи (ING) Пенсионно осигуряване - Ен Ен с 3.8%. Останалите пет универсални фонда отбелязват повишаване на стойността на един инвестиционен дял, като най-голямо е увеличението при "Съгласие" (2.11%) и "Топлина" (1.56%). Стойността на един инвестиционен дял на четири от професионалните фондове се е понижила за последната година. При фондовете за допълнително доброволно осигуряване броят на тези, които са изтрили част от спестяванията на своите клиенти, е пет.

Източник: Капитал

Общинcкият cъвeт  във Велико Търново дaдe cъглacиeтo cи зa изpaбoтвaнeтo нa пoдpoбния ycтpoйcтвeн плaн нa плoщaдкaтa, къдeтo щe бъдe бъдeщaтa инcтaлaция зa copтиpaнe нa oтпaдъцитe. Пpoмeня се и пpeднaзнaчeниeтo нa зeмятa. Пapцeлитe ca двa c oбщa плoщ oт 18,13 дeкapa в зeмлищaтa нa Шepeмeтя и Мaлки чифлик. Toвa e финaлнaтa фaзa пo инвecтициoннoтo нaмepeниe нa “Toплoфикaция ВT”. От тoплoцeнтpaлaтa иcкaхa дa пoлyчaт бeзплaтнo 20 дeкapa oт cмeтищeтo нa Шepeмeтя зa изгpaждaнe нa cиcтeмa зa oпoлзoтвopявaнe нa твъpдитe битoви oтпaдъци. Инвecтициoннoтo нaмepeниe бeшe зa oкoлo 40 милиoнa лeвa.

Източник: Янтра - Велико Търново       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

„Данък уикенд“ – нова възможност за неравно третиране, изнудване и тормоз над бизнеса

ЕК набира проектни предложения за включване в информационния портал по плана “Юнкер“.


Предстоящи събития

СЕМИНАР "ISO DIS 45001 Системи за управление на здравословните и безопасни условия при работа”

МЕЖДУНАРОДНИ БРОКЕРСКИ СРЕЩИ В ОБЛАСТТА НА ИКТ - FUTUREMATCH 2016 @ CEBIT, ХАНОВЕР, 14-18 МАРТ 2016 Г.

IndustryMatchMaking 2016 - двустранни бизнес срещи за търговско коопериране и технологичен трансфер между български и чуждестранни фирми

B2FAIR - ДВУСТРАННИ БИЗНЕС СРЕЩИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ПАРТНЬОРСТВА В РАМКИТЕ НА HANNOVER MESSE 2016

ДВУСТРАННИ СРЕЩИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ПАРТНЬОРСТВА ПО ПРОЕКТИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР ПО ВРЕМЕ НА HANNOVER MESSE 2016


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. февруари
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 30 януари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 -
13 февруари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 15 февруари 2016 г., вечерен
CCNP Route - 5 март 2016 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск ще представи проект на предложение за реформа на ЕС, предназначено да удовлетвори исканията на Великобритания преди планирания от нея референдум за британското членство в Съюза. Великобритания е постигнала споразумение с европейските представители относно механизма за блокиране на нежелано европейско законодателство. Проектът за реформа на Европейския съюз включва предложение освен Великобритания, още 14 страни, обединени в група, да могат да блокират законодателна инициатива на общността, според статия в британския вестник „Таймс”. "От „Даунинг стрийт” съобщават, че членовете на парламента ще имат повече правомощия да отхвърлят „нежелани и ненужни” закони на ЕС”, пише още „Таймс”. Това означава, че 15 национални парламента ще могат да се обединят и да принудят Брюксел да се откаже от дадена законодателна инициатива в рамките на три месеца, след като бъде предложена.

Източник: Ройтерс

Америка

Компанията-майка на Google – Alphabet – вече е най-ценната компания в света. Създаденият преди точно четири месеца конгломерат Alphabet публикува в понеделник печалбата си за четвъртото тримесечие на годината. Това бе първият отчет на фирмата в краткото ѝ съществуване (в началото на октомври 2015 г. Google създаде компания-майка, за да отдели по-рисковите си начинания от основния си бизнес с най-голямата интернет търсачка и реклама). Тогава не беше ясно дали е било разумно Google да се раздели по този начин. Днес обаче е очевидно, че това е бил чудесен ход. Компанията отчете нетна печалба от 8,67 долара за акция и приходи от 21,33 млрд. долара, 18% скок спрямо същия период на миналата година. Резултатите с лекота бият прогнозите на Уолстрийт за печалба от 8,10 долара и приходи от 20,8 млрд. долара, предаде Wirеd. Добрите новини доведоха до това акциите на гиганта да нараснат с близо 10 на сто в часовете на следборсова търговия.

Източник: BBC

Азия

Ислямска република Иран е получил достъп до по-голямата част от активите си, замразени в различни международни банки след въвеждането на санкциите срещу страната през 2012 година. Това е съобщил прессекретарят на иранското правителство Мухаммад Бохар Нуват. Става дума за финансови активи, намиращи се в трезори в Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Турция на обща стойност около 100 млрд. долара. По думите на Нуват, размразените активи принадлежат на Централната банка на Иран, както и на суверенния Фонд за национално развитие. Паралелно с това иранската информационна агенция ISNA съобщава, че девет ирански банки отново са присъединени към международната система за парични преводи SWIFT. От въвеждането на санкциите срещу Техеран чужди банки не можеха да оперират в страната именно поради изключването на системата за разплащания.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
02.02.2016
Dow Jones Industrial
16 153.54 (-295.64)
Nasdaq Composite
4 516.95 (-103.42)
Стокови борси
02.02.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)29.78
Heating oil ($US/gal.)1.0100
Natural gas ($US/mmbtu)2.0400
Unleaded gas ($US/gal.)0.9800
Gold ($US/Troy Oz.)1 127.20
Silver ($US/Troy Oz.)14.28
Platinum ($US/Troy Oz.)856.60
Hogs (cents/lb.)69.25
Live cattle (cents/lb.)134.85

       Опознай България

Зимен Симеоновден

Два дни след Трифоновден според българските народни обичаи е Зимният Симеоновден. Това е типичен български празник, когато според поверието вълците бесуват и е един от най-лошите дни в годината. В различните краища на България празникът се отбелязва по различен начин, но най-важното за този ден е, че жените не трябва да предат, да плетат и да отварят ножици, за да не отворят устата на вълка. На третия Вълчи празник не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците. В района на Родопите младите жени, които нямат деца, почитат празника като пекат големи обредни пити и раздават парчета на съседите си. Там празникът се нарича Божа майка. В северна България хората гадаят за реколтата през годината – ако времето е хубаво, така ще е още 40 дни; ако вали сняг на парцали – пчелите ще се роят добре. Хората вярват, че, ако на днешния ден вземеш пари – ще взимаш през цялата година, а ако дадеш – все ще плащаш.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 03.02.2016
Българска версия: 27888, Английска версия: 3041

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999