Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 08 септември 2016 г., брой 4297
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(08.09.2016)
  EUR   1.95583  
GBP   2.32926
USD   1.74053
CHF   1.79582
EUR/USD   1.1237*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Виталес АД - Плевен
Енергострой АД - София
Кепитъл Консепт Лимитед АД - София
Мебел АД - Стара Загора
Професионален футболен клуб ЦСКА АД - София
Химическо чистене - ГМК АД - Казанлък
ЧЕЗ Разпределение България АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Четирите национално представителни работодателски организации в България – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската стопанска камара (БСК), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) – не признават легитимността на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), който наскоро бе признат от правителството за петата работодателска организация. Причината са слабото според тях присъствие на съюза по браншове, съмнения за нарушения на изискванията за представителност на ССИ от гледна точка на брой работници и служители, както и фактът, че единствено ССИ започна преговори за договаряне на минималните осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности със синдикатите. Според бизнеса ССИ не покрива критериите за представителност, затова работодателите внасят в Министерския съвет доклад с данни за нарушения.

Източник: Труд

Банките в България са спечелили 909 млн. лв. за първите седем месеца на 2016 година. Това е с близо 50% повече в сравнение със същия период на 2015 година. Само за месец юли 2016 г. печалбата е 136 млн. лв., което е доста над традиционния за системата напоследък плюс от 80-90 млн. лв. месечно. Положителният тренд идва след огласяването на резултатите от проверките на активите и стрес тестовете, които показаха, че нужда от още провизии, а оттам и капитал, имат ПИБ и "Инвестбанк".Основните пера, които носят печалбата, са разликите в лихвените плащания и свиването на обезценките по необслужваните кредити. Приходите на банките от лихви намаляват с 10% на малко под 2 млрд. лв.

Източник: ДумаДружества
Растениевъдство
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Тиенджин Фарм Култивейшън Груп Къмпани България ЕООД - София   67 884  
  2   Сортови семена Вардим ЕАД - Вардим   63 219  
  3   Агроцар ЕООД - Панагюрище   48 519  
  4   Деси - Светла Симеонова ЕТ - Варна   45 981  
  5   Светослав Илчовски ЕТ - Кнежа   36 848  
  6   Алайънс Уан Тъбако България ЕООД - Хасково   34 827  
  7   Краси ЕООД - София   25 046  
  8   Ресен ЕООД - Ресен   24 822  
  9   Кристера агро ЕООД - Девня   24 762  
  10   Оранжерии Гимел АД - София   23 737  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 07.09.2016
  Обща стойност (BGN): 366 237.96  
Брой търгувани компании: 31
Premium 50 793.49
Standard 212 232.30
АДСИЦ 25 742.60
Облигации 77 469.57
Най-голяма промяна в цените
Хидравлични елементи и системи /ХЕС/ АД - Ямбол 8.65 %
Елхим Искра АД - Пазарджик -4.41 %
BaSE - Акции: 212.13

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Поредна серия мениждърски промени са направени в двете големи компании за търговия на дребно, контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски. След като по-рано тази година беше назначен нов борд на "Булгартабак холдинг", а преди по-малко от месец беше сменен управителят на млечната компания "Лодис инвест", сега размествания са гласувани също в "Табак маркет" (Lafka) и веригата магазини "Техномаркет". В Търговския регистър са подадени документи за вписване освобождаването на Борис Захариев като член на борда на директорите и изпълнителен директор на първото дружество и назначаването му като прокурист на второто. На негово място в компанията за търговия на дребно с цигари и вестници е избран Цветан Нейчев, който доскоро е бил в ръководството на друго дружество от групата на Пеевски - "Разпространение на печата".

Източник: Капитал

Частен съдебен изпълнител обяви за продажба младата винарна „Шато Велико Търново“ ООД в село Ресен за 1,08 млн. лв. Обявен е целият имот, който е близо 50 дка, обслужващи сгради, както и самата винарна, която е с разгъната площ от 1,2 дка. Компанията е регистрирана през май 2008 година. Основната дейност е производство на вина и спиртни напитки, както и търговията с тях, организиране на туристически турове и съпътстващи мероприятия. Съсобственици в „Шато Велико Търново“ са Васил Шишков и чуждестранното юридическо лице „Укбар Асоушиейтс“. Капиталът на дружеството е 150 хил. лева, като 73,5 хил. лева е вноската на българския акционер. Принудителната продан на винарната е заради множество задължения към бюджета, контрагенти и финансови институции. Наддаването е насрочено за 7 октомври 2016 година.

Източник: Борба - Велико Търново

Стартира обществена поръчка за ремонт на три хеликоптера Ми-17 на обща стойност 10 000 000 лв., без ДДС. В края на 2015 г. Министерството на отбраната сключи договор за ремонт на един Ми-17, който бе на стойност 3,735 млн. лв., без ДДС. Изпълнител на договора бе “ТЕРЕМ” ЕАД. Хеликоптерите Ми-17 се ползват в последните години основно за гасене на горски пожари и спасяване на закъсали туристи във високо планински райони. От настоящата поръчка военното министерство очаква основен ремонт на машините и тяхното оборудване. Ремонтните дейности трябва да се осъществят за общ срок от 48 месеца за трите машини. Гаранционният срок на ремонтираните хеликоптери и оборудването им не трябва да е по-малко от 1000 летателни часа или 12 месеца, считано от издаването на приемно-предавателен протокол за извършения ремонт. Очаква се след извършването на ремонта машините да имат удължен експлоатационен период от поне още 7 години.

Източник: Труд

Американската публична компания Service Source International открива нов глобален център в София, в който ще се разкрият 200 нови работни места. Офисът на Service Source ще се намира в Capital Fort - най-високата сграда в София за 2015 г. Инвестицията, направена до момента, е на стойност над 1 млн евро. Тя е насочена към осигуряване на професионално развитие и реализация за високообразования контингент млади хора в България. Клиенти на компанията са гиганти като Microsoft, VMWare, Cisco, Siemens, NetApps и други. Съществена част от дейността на компанията е насочена към оптимизиране интегрирането на закупените продукти с цел максимална ефективност на приложението им, предлагане на нови усъвършенствани софтуерни или хардуерни продукти, консолидиране на договори с цел по-лесно администриране в предлагането на ефективни решения.

Виена Риъл Естейт ЕАД увеличава печалбата си през първата половина на 2016 година повече от два пъти. В края на юни печалбата на дружеството достига 3,386 млн. лв. спрямо спечелените 1,536 млн. лв. през същия период на миналата година. Виена Реал Естейт ЕАД е част от групата Бетц, която е една от най-големите европейски компании в областта на спедицията, логистиката и управлението на недвижими имоти. В края на първото полугодие приходите от продажби се увеличават близо 10 пъти до 77,264 млн. лв. спрямо 7,750 мнл. лв. преди година. Увеличението се дължи най-вече на приходи от продажба на автомобили в размер на 48,589 млн. лв. Оперативните разходи също нарастват до 71,890 млн. лв. при 2,669 млн. лв. в края на шестия месец през 2015 г. Така брутната печалба от обичайна дейност възлиза на 5,374 млн. лв., което е увеличение от 5,8% в сравнение с 5,081 млн. лв. към 30 юни миналата година.Активите бележат минимално увеличение до 235,278 млн. лв. спрямо 233,132 млн. лв. в края на миналата година. Част от групата и основен наемател на имотите на Виена Риъл Естейт ЕАД са дружествата на Балкан Стар, които са вносители на автомобилите на Mercedes-Benz, Mitsubishi , Jeep, SETRA, Smart, Fiat, Alfa Romeo, Renault, Dacia и Nissan. Също така основен наемател и е спедиторската компания СОМАТ, която е собственост на Вили Бетц.

Източник: Investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Food4Life 2016 - 10 ноември 2016 г., Интер Експо Център, София


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. юни
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
17 септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Гърция може да осъществи едно или две малки емитирания на облигации след включването на дълга ѝ към програмата за количествено облекчаване на Европейската централна банка (ЕЦБ), за да тества интереса на пазара и да изпрати сигнал към инвеститорите, че ударената от криза страна отново се изправя на крака. Запознати с въпроса високопоставени представители казват, че членове на правителството са разделени по графика на емитирането, което ще отбележи първият набег към пазарите от Атина от 2014 г. насам. Преди това тя бе отрязана от международния пазар на облигации след избухването на дълговата криза през 2010 г. „Може да има едно или две малки емитирания, за да се изпробва почвата и да се получи оценка“, казва високопоставен представител на финансовото министерство за Ройтерс, без да дава информация за матуритета или други детайли. Атина се надява, че кредиторите ѝ ще определят мерките за облекчаване на дълга до края на годината.

Източник: Ройтерс

Америка

Американският технологичен концерн Intel обяви, че ще придобие компанията Movidius, специализирана в изкуствения интелект и компютърното „зрение“. В Movidius екипът на Intel вижда възможност да получи технология за намаляване на консумацията на енергия на процесорите и ускоряване на дейността им. Тази технология може да се използва в т. нар. RealSense камери. Ирландският стартъп Movidius вече е предоставял процесори за устройства като дронове и термални камери. За Intel придобиването ще бъде възможност да се намеси в нови области, в които традиционно не участва, като интелигентните домове, например. Стойността на сделката не беше обявена. Movidius, чието седалище вече е в Калифорния, предоставя чипове за дрона Phantom 4 на DJI и други модели, както и за термални камери освен това производителят на чипове произвежда части за прототипите на проекта на Google Tango. Готовият за пазарна премиера смартфон с Tango Lenovo Phab 2 Pro е без чипове на ирландците, а и новият комплект за виртуална реалност Project Alloy на Intel няма процесор на Movidius, но това може да се промени скоро.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Валутните резерви на Китай се свиха до 3.19 трлн. долара през август, което е най-ниското ниво от декември 2011 г., според данни на Централната банка на Китай. Резервите намаляват с 15.89 млрд. долара през август спрямо предходния месец след спада от 4.10 млрд. долара през юли. Това е най-рязкото понижение от май насам. За сравнение икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, очакваха спад от 2 млрд. долара през август. Китайските резерви, най-големите в света, са се стопили с рекордните 513 млрд. долара през миналата година, след като Пекин девалвира юана, предизвиквайки голям отлив на капитал, който тревожи световните пазари и заплашва да дестабилизира втората най-голяма икономика в света. В същото време китайските златни резерви намаляват до 77.18 млрд. долара в края на август спрямо 78.89 млрд. долара към края на юни. Спадът в резервите предполага, че натискът от отлива на капитал може да се увеличи през осмия месец от годината, въпреки усилията на правителството да затегне контрола върху капиталовите потоци и да стабилизира юана.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
07.09.2016
Dow Jones Industrial
18 526.14 (-11.98)
Nasdaq Composite
5 283.93 (8.02)
Стокови борси
07.09.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)46.28
Heating oil ($US/gal.)1.4400
Natural gas ($US/mmbtu)2.6900
Unleaded gas ($US/gal.)1.3700
Gold ($US/Troy Oz.)1 350.30
Silver ($US/Troy Oz.)19.94
Platinum ($US/Troy Oz.)1 093.70
Hogs (cents/lb.)0.61
Live cattle (cents/lb.)1.02

       Опознай България

8 септември – празник на град Хасково

Град Хасково се намира в южна България, на 80 км югоизточно от Пловдив. Той заема ключово място в областта, тъй като през него минава най-бързият и пряк път, свързващ Европа с Азия и Близкия изток. Градът е кръстопът на четири международни транспортни коридора. Хасково е град с повече от 1000 годишна история. В самия център на града се издига паметник-часовник, който е построен в края на 20 в. по повод честванията на хилядагодишнината от основаването на града. Хасково активно се развива като индустриален център на южна България, най-вече като средище на тютюнопроизводството. Благоприятният климат, красивата и чиста природа предполагат и възможности за развитие на туризма в Хасково. Градът, известен като уникално съчетание на българска, помашка и турска култура, отбелязва своя празник на 8 септември, когато православната църква почита Рождество на Пресвета Богородица (Малка Богородица). Това е един от трите най-големи празници в чест на Божията майка. По традиция се почита най-вече от жените, тъй като Богородица е покровителка на майчинството и семейното огнище. В чест на Богородица в центъра на Хасково се издига 32-метрова статуя на Божията майка.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.09.2016
Българска версия: 28164, Английска версия: 3022

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999