Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 30 август 2016 г., брой 4292
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(30.08.2016)
  EUR   1.95583  
GBP   2.28816
USD   1.75097
CHF   1.78827
EUR/USD   1.1170*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Виена Реал Естейт ЕАД - София
Норвегруп АД - Стара Загора
Полиграф Комерс 97 АД - София
Полиграфснаб АД - София
ПФК Левски АД - София
Тетрахиб АД - Никола Козлево
Форбс БГ АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Производството на електроенергия в България намалява с 9% на годишна база през юни 2016 г., съобщи Националния статистически институт (НСИ). Произведени са 3,42 хил. гигаватчаса електроенергия, което представлява увеличение от 10,8% спрямо предходния месец май. Основната част от произведеното количество ток е реализирана на вътрешния пазар - 2,38 гигаватчаса. Спрямо май има спад от 1,3 на сто. На годишна база обаче статистиката отчита ръст от 2,6 на сто. Спадналите продажби на електроенергия за чужбина се обясняват с ниските цени на природния газ. Повечето електроцентрали в Гърция и Италия се захранват с тази суровина и заради ниските цени на природния газ са увеличили производството си и са намалили вноса от България. Доставките на природен газ (внос и местното производство) се увеличават с 1% на годишна база до 200 млн. куб. метра. Това е с 13% по-малко спрямо доставките през май. Местният добив остава без промяна спрямо юни 2015 година - в размер на 6 млн. куб. метра. На месечна база обаче има намаление от малко над 14 на сто.

Източник: Econ.bg

Общото състояние на бизнес климата в България през август 2016 г. остава без промяна спрямо предходния месец, показват анкетите на НСИ сред мениджърите на предприятия в промишлеността, строителството, услугите и търговията на дребно. Притесненията на управителите и собствениците на компании в секторите на строителството и търговията се засилват. Най-много са проблемите пред строителите, които са силно засегнати от липсата на европейски проекти. Негативни са настроенията на мениджърите в промишлеността, които отчитат понижаване на нивото на поръчките от чужбина. Най-голям проблем пред бизнеса през следващите три до шест месеца продължава да е несигурната икономическа среда в България. Като проблемни се определят и недостигът на работна сила и недостатъчното търсене в страната и чужбина.

Източник: КапиталРегулирана информация

На 29.08.2016 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен финансов отчет към 30.06.2016 г. на Многопрофилна болница за активно лечение - Чирпан ЕООД - Чирпан

Дружества
Строителство на инсталации
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   ГСИ Балкани ЕООД - Бургас   29 918  
  2   Райкомерс конструкшън ЕАД - София   14 041  
  3   Некст Пауър ООД - София   9 742  
  4   Каро Трейдинг ООД - София   8 286  
  5   Ита Инженеринг ООД - София   7 728  
  6   УП България 4 ЕООД - София   5 168  
  7   Ел БАу ЕООД - Пловдив   3 386  
  8   Мармет ООД - София   1 277  
  9   Лог Сиберия ЕООД - София   964  
  10   Акватони ЕООД - Ямбол   901  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 29.08.2016
  Обща стойност (BGN): 15 780 179.54  
Брой търгувани компании: 38
Premium 15 197 173.73
Standard 531 552.48
АДСИЦ 35 183.44
Облигации 16 052.54
Права 217.36
Най-голяма промяна в цените
Енемона АД - София -75.83 %
Биовет АД - Пещера 5.71 %
BaSE - Акции: 331.30
BaSE - АДСИЦ: 657.55

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Главният изпълнителен директор на застрахователната компания "Булстрад" е почнал в неделя. Най-вероятната причина за смъртта е инфаркт. Румен Янчев е завършил ВФСИ „Д. А. Ценов” в Свищов през 1980 г., специалност застрахователно дело. От същата година започва работа в БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП и преминава през цялата йерархична стълба в дружеството . От 1992 г. е изпълнителен директор. Многократно е специализирал във водещи застрахователни и презастрахователни компании в Европа, САЩ и Япония, където се ползва с голям авторитет. Янчев е бил изпълнителен директор на European Reinsurance Brokers Ltd в Лондон. Регистриран е като брокер на Лондонския пазар.

Източник: 24 часа

Компанията „Приста инвест 2016“ е изтеглила инвестиционен кредит в размер на 50,34 милиона евро или 98,5 милиона лева. Заемодателят е Уникредит Булбанк. „Приста инвест 2016“ е най-новото дружество на братя Бобокови, чийто холдинг „Приста ойл груп” включва производство и търговия с моторни и индустриални масла ("Приста ойл”), акумулаторни батерии (“Монбат” и „Старт”), смазки и антифриз ("Верила лубрикантс"), светодиоди и LЕD осветление ("Окта лайт"). Групата има и заводи в Румъния, Сърбия, Турция и Узбекистан, където се рециклират оловни батерии и се произвеждат смазочни материали, греси и специални течности. Инвестиционната програма на холдинга в следващите месеци е насочена основно към рециклиращия бизнес. Очаква се да бъде изграден завод за производство на калай в Монтана. Това е изключитело ценен метал, който се използва в електрониката и електротехниката.

Източник: Money.bg

Българската банка за развитие (ББР) усвои договорените с Европейския инвестиционен фонд 5 млн. евро по Европейския механизъм за микрофинансиране "Прогрес" на ЕК. Средствата са предназначени за микрокредити и микролизинги и ще достигнат до бизнеса чрез он-лендинг програма на ББР в партньорство с търговски банки и лизингови дружества. Партньори по програмата са Д лизинг, TBI bank, БЛ лизинг, Транслизинг, както и дъщерната на ББР Микрофинансираща институция "Джобс". Целта на заема е да увеличи достъпа до микрофинансиране в подкрепа на малкия бизнес в България. За финансиране могат да кандидатстват микропредприятия с персонал до 10 души и годишен оборот до 2 млн. евро, както и самонаети лица, желаещи да развиват бизнес. Максималният размер на предоставяното микрофинансиране е до левовата равностойност на 25 000 евро, а банките и лизингови дружества-партньори на ББР имат възможност да ползват ресурса и по отношение на допустими микрокредити и микролизинги, отпуснати след юли 2015 г.

Източник: Дума

Националната телевизия Bulgaria ON AIR, радио Bulgaria ON AIR, списанията Bulgaria ON AIR The Inflight Magazine, GO ON AIR The Traveller’s Magazine и сайтът www.bgonair.bg стават част от „Инвестор.БГ“ АД. С вливането в „Инвестор.БГ“ АД Bulgaria ON AIR става първата национална политематична телевизия, която е част от българско публично дружество. За изпълнителен директор на „Инвестор.БГ“ АД е избрана Виктория Миткова. Обединената компания, която ще се развива под корпоративния бранд Investor Media Group, включва още бизнес телевизията Bloomberg TV Bulgaria. Дигиталното портфолио на групата включва още Bloombergtv.bg – онлайн платформата на Bloomberg TV Bulgaria, сайтовете Dnes.bg, Investor.bg, Tialoto.bg, Az-jenata.bg, Gol.bg, Puls.bg,Teenproblem.net, Imoti.net, Az-deteto.bg, Automedia.bg, Rabota.bg, Start.bg, Blog.bg, Snimka.bg и Aha.bg.

Източник: Investor.bg

"Пикадили" отваря нов хипермаркет в мол Раrаdіsе Сеntеr в София, съобщиха от "Селект Трейд" ЕООД. Новият хипермаркет ще бъде открит в края на септември на обща площ от 3600 кв. м, с чиста търговска площ от 2800 кв. м. Той ще бъде разположен на ниво -1 в Раrаdіsе Сеntеr върху част от площта на предишния хипермаркет в мола. През септември Селект Трейд ЕООД ще отвори още един нов и модерен хипермаркет в най-големия търговски център във Варна – Grаnd Маll. Той ще бъде разположен на обща площ от 4700 кв. м, с чиста търговска площ от 3300 кв. м, на ниво -2. С отварянето на двата нови обекта в Раrаdіsе Сеntеr и Grаnd Маll магазините под бранда „Пикадили“ ще станат 20, от които 8 във Варна.

Източник: Money.bg

Петролното дружество на Георгиев – „Генимекс ойл“, скорострелно е било обявено от съда в несъстоятелност, заради фиктивен дълг от над 1 млн. лева към свързаното с него дружество „Финира“ от гр. Плевен. Управляващ и в двете дружества обаче е Радостин Иванов, който участва в множество други фирми на Георгиев и съпругата му и е изключително приближен до ловешкия бизнесмен. Запознати с делата на Георгиев споделят, че причина за тази юридическа хватка е започналото изпълнение върху бензиностанциите на „Генимекс ойл“, заради дълговете към КТБ. Въпреки производството по несъстоятелност, към момента публичната продан на бензиностанциите е в ход, така че шанс синдиците на КТБ да успеят да увеличат масата на несъстоятелността с тези активи, все пак съществува. По същата схема, чрез обявяване и на останалите му дружествата в несъстоятелност, Георгиев се надява да бъде забавена и дори осуетена, процедурата по събиране на вземанията на банката. Наскоро беше проведен опис на хотела на Георгиев в Априлци от частен съдебен изпълнител Велислав Петров, заради задължения към фалиралата банка от над 11 млн. лева. Изпълнението върху „Интерхотел“ – Велико Търново, стопанисван от сестрата на Георгиев – Дора, също продължава, като дълговете само на това дружество към КТБ са за над 20 млн. лева.

Източник: Блиц       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Атанас Урджанов е новият председател на Асоциацията на месопреработвателите в България


Предстоящи събития

Food4Life 2016 - 10 ноември 2016 г., Интер Експо Център, София


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. юни
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
17 септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Хърватия, Черна гора и Босна и Херцеговина също си осигуриха достъп до газ от Азербайджан. Това ще стане чрез връзка между Трансадриатическия газопровод (TAP) с Йонийско-адриатическия газопровод (IAP). Меморандум за сътрудничество относно реализацията на IAP беше подписано в края на миналата седмица в Хърватия, става ясно от публикация на сайта на проектната компания на TAP. Споразумението за новия газопровод, заедно с връзката IGB между България и Гърция, е от ключово значение за изпълнение на целите за диверсификация и сигурност на газовите доставки в Южна Европа, допълват от компанията. Плановете предвиждат изграждането на нов газопровод от град Фиер в Албания, през територията на Черна гора, Босна и Херцеговина до Сплит в Хърватия. В Хърватия тръбата ще бъде свързана със съществуващата газопреносна мрежа. Дължината на новото съоръжение ще бъде 516 километра, а капацитетът му е около 5 млрд. куб. метра годишно. Строителството на TAP започна през май.

Източник: Associated Press

Америка

Amazon е близо до сключването на сделки с най-големите звукозаписни компании в света за пускането на собствена музикална стрийминг услуга през следващия месец, твърдят източници, запознати с въпроса. Pandora също финализира своите споразумения, необходими ѝ за създаването на стрийминг услуга до поискване, която доставчикът на известното интернет радио обяви, че ще пусне по-късно през тази година. Въпреки това старт през септември би била необичайна стъпка, твърди източник, близък до компанията. И двете компании планират услуги, които ще струват по 9,99 долара на месец - цената, която се наложи като стандарт в индустрията. Това ще ги превърне в преки конкуренти на Spotify и Apple Music. Ако сделките с лейбълите бъдат сключени, Amazon и Pandora ще навлязат в един населен пазар в момент, в който индустрията се опитва да замести спадащите от години продажби на албуми със стрийминг. Последният се превърна в доминираща форма на потребление на дигитална музика.

Източник: FT

Азия

Сингапур губи конкурентното си предимство в областта на износа спрямо останалата част от региона, сочи анализ на швейцарската банка Credit Suisse. Причината са растящите разходи за бизнеса. За разлика от Сингапур обаче страни като Филипините, Виетнам и Китай подобряват своите позиции на пазара, предлагайки правилния продуктов микс. Според доклада ръстът на заплатите в страната изпреварва ръста на продуктивността. През последните пет години например заплатите растат с 1,1%, докато продуктивността – само с 0,4 на сто. В резултат новите инвестиции в страната се забавят, а вече съществуващият бизнес влага по-малко за разширяване на дейността си. Страната разчита много на външнотърговската дейност, но започна да губи пазарен дял, а и през следващите години тенденцията ще се запази, е записано още в доклада. От Credit Suisse прогнозират още, че Сингапурската централна банка ще промени своята монетарна политика, за да се пребори с комбинацията от свиващ се икономически растеж, отрицателна инфлация и зависимост от износа.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
29.08.2016
Dow Jones Industrial
18 502.99 (107.59)
Nasdaq Composite
5 232.33 (13.41)
Стокови борси
29.08.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)47.18
Heating oil ($US/gal.)1.5000
Natural gas ($US/mmbtu)2.9000
Unleaded gas ($US/gal.)1.4000
Gold ($US/Troy Oz.)1 327.20
Silver ($US/Troy Oz.)18.75
Platinum ($US/Troy Oz.)1 081.60
Hogs (cents/lb.)0.62
Live cattle (cents/lb.)1.05

       Опознай България

Храм-паметник Александър Невски

На 30 август 1724 г. Петър Първи тържествено пренася мощите на Св. Александър Невски в новата руска столица Петербург. На този ден, но през 1924 г. е осветен храм-паметникът Св. Александър Невски в София, който е една от най-големите забележителности и символи на града, както и най-големият храм-паметник на Балканския полуостров. Той е построен в памет на Цар Александър II, наричан от българите Цар Освободител, чиято армия освобождава България от турско робство през 1878 г. Храмът заема площ от 2600 кв.м., с дължина от 70 м и широчина от 55 м. Представлява внушителна петкорабна постройка от кръстокуполен тип. Самата църква има кръгла форма, като се състои от три олтарни абсиди: централна, посветена на Александър Невски, южна – на Цар Борис I Кръстителя, и северна – на светите братя Кирил и Методий. Иконите и стенописите в храма са дело на видни български и руски художници. Сред тях се срещат много ценни уникални експонати, един от които е Бисерната икона, изобразяваща Св. Богородица и младенеца, за която се смята, че е чудотворна. Друг ценен експонат е камъкът от Голгота, поставен в седефена кутия с герба на Царство България, който е подарен на храма от патриарх Кирил.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 30.08.2016
Българска версия: 28163, Английска версия: 3022

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999