Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 16 декември 2009 г., брой 2598
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Ако желаете да прекратите абонамента си за изданието - използвайте сигурния и бърз начин - бутона
Отказ от абонамент
Валутни курсове
(16.12.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.18285
USD/BGN   1.34505
CHF/BGN   1.29328
EUR/USD   1.4541*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0.55%  

Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Онлайн резервация на хотел в България
Калиакрия Ризорт - Каварна
Калиакрия Ризорт - Каварнал
Специални оферти за Новогодишните празници
Резервирай онлайн
своя хотел в България
0700 11881


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одиториНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!Общи събрания днес
  Горкомерс-2000 АД - Ловеч
Домокат АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Европейският парламент (ЕП) подкрепи законодателни мерки, които да улеснят достъпа до кредит за започване на собствен бизнес на хора, които са загубили или рискуват да загубят работата си, съобщиха от институцията.  Чрез европейския механизъм за микрофинансиране "Прогрес" ще се предоставят микрокредити (до 25 000 евро) на хора, които нямат средства за старт или разрастване на малък бизнес (до десет наети работници и годишен оборот до 2 млн. евро) и срещат затруднения да получат кредити от банките на традиционния кредитен пазар.  За целта ЕП одобри отпускането на 100 милиона евро за финансиране на механизма за следващите четири години.  За да се гарантира, че механизмът може да стартира в началото на 2010 г., ЕП реши да бъдат отпуснати 25 милиона евро от бюджета на ЕС за 2010 г., който ще бъде окончателно приет на 17 декември.  Отпуснатите от ЕП средства ще се управляват от Европейската инвестиционна банка и от Европейския инвестиционен фонд.  В страните членки на ЕС гражданите, отговарящи на условията за получаване на кредит от механизма, ще могат да кандидатстват пред обществени и частни структури, които се занимават с микрофинансиране.

Източник: Медия Пул

Октомврийският износ на страната е рекорден за последните 12 месеца, сочат последните данни на БНБ. Месечният ръст на експорта за десетия месец на годината е 15% и възлиза на 1.21 млрд. евро. На годишна база спадът на износа се забавя до 5.5% през октомври спрямо 20% месец по-рано. България продължава да е на минус във външната си търговия. За периода януари - октомври той възлиза на 3.5 млрд. евро, което е двойно по-малко от същия период на м. г. 

Източник: Сега

Брутният вътрешен продукт на човек от населението за 2008-а в Люксембург е бил над два пъти и половина над средното за ЕС, показват данните на Евростат.  След Люксембург се нареждат Ирландия и Холандия, където нивото е съответно с 35 и 34 на сто над средното за ЕС. Последни в ЕС са Румъния, където БВП на човек е с 53 на сто под средното за Общността и България с 59 процента под средното. Сред страните от Балканите, които не са членки на ЕС, но Евростат имат изчисления, преди България по този показател са Хърватия – 37 на сто под средното за ЕС, Турция – 54 на сто под средното за ЕС и Черна гора – 57 на сто под средното. След нас са Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и Албания.

Източник: Дарик радио

Приватизация

Топлофикация–София ще бъде прехвърлена на Столична община, когато се получи разрешение от Агенцията за приватизация, съобщи ресорният министър Трайчо Трайков. Той обаче не можа да каже дали това ще стане до края на годината или не. Собствеността на топлофикационното дружество беше прехвърлена към държавата при предишното правителство. След встъпването в длъжност на новия кабинет обаче, беше взето решение софийската топлофикация отново да бъде прехвърлена във владение на общината.

Източник: Дарик радио

Концесии

Инвестиционният фонд Екуест е подал иск срещу България заради прекратяването на договорите за чистенето на София на притежаваната от него фирма Новера, съобщи зам.-кметът Мария Бояджийска. Тя обясни, че искът е подаден пред арбитраж във Вашингтон по силата на спогодба за насърчаване и защита на инвестициите с Холандия. Бояджийска не успя да уточни защо фондът, регистриран на Вирджинските острови, в който мажоритарен дял има Държавният резервен фонд на Оман, се позовава на спогодба с Холандия.  Договорите с Новера бяха прекратени предсрочно през март 2009 г. от тогавашния кмет Бойко Борисов с думите, че "гони Вълка от София". Причината беше системно неизпълнение на споразуменията.

Източник: Дневник

Дружества
Производство на други текстилни изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2008 г.
(хил. лв.)
  1   Свилоза Ярн ЕООД - Сливен   22 670  
  2   Дзалли ООД - Габрово   21 012  
  3   Декотекс АД - Сливен   20 803  
  4   Коутс България ЕООД - София   13 432  
  5   Дидис ООД - Шумен   12 281  
  6   Тексан Медикал ЕООД - Сандански   7 280  
  7   Симако ООД - Велико Търново   5 785  
  8   Текстил-Трейд ООД - София   5 099  
  9   Чар ЕООД - Бургас   2 425  
  10   Искра 95 АД - Първомай   93  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 15.12.2009
  Обща стойност (BGN): 1 000 651.25  
Брой търгувани компании: 102
Официални пазари: 473 032.59
Свободен пазар: 465 762.53
Облигации: 12 759.87
Най-голяма промяна в цените
Пълдин Холдинг АД - Пловдив 111.00 %
Слънчев ден АД - Варна -28.28 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Пловдивският панаир продължава да размотава държавата с плащането на дивидента й и поставя нови условия: вместо да изплати 1.3 млн. лв. за времето от 2006 г. насам, да плати разсрочено.  Главницата е 1 001 445.81 лв., а законовата лихва е за още 276 614.64 лв., начислена до 20 декември т.г. Преди 2 месеца Министерство на икономиката изпрати нотариална покана, чрез която си изиска частта от печалбата. В момента във ведомството умуват по юридическите възможности как държавата да си върне мажоритарния дял в дружеството. 

Източник: Сега

Министърът на финансите Симеон Дянков предлага Пламен Иванов Дерменджиев за член на Съвета на директорите на БФБ-София на мястото на Людмила Елкова. Общото събрание на акционерите на БФБ-София е насрочено за 20 януари 2010 г. с единствена точка - рокадата в борда.

Източник: Стандарт

Вложение от 300 млн. EUR ще направи полската компания GTC в четири мола у нас. Това са търговските центрове Галерия Стара Загора, Галерия Варна, Галерия Бургас и Галерия Русе. Изграждането на последния обаче засега се отлага, признаха от компанията. Имаме подписани договори или сме на финала на преговорите за отдаване под наем на около 50% от търговските площи в Галерия Стара Загора, съобщи Ивана Божичевич - директор Лизинг и маркетинг в GTC. Наемните нива се движат от 10 до 40 EUR на кв. м. Сега нивата са по-ниски, но когато достигнем запълняемост от 70-80%, ще ги увеличим, защото тогава компаниите, които ще наемат търговски площи, ще се включат в един вече успешен проект, мотивира се Божичевич. 

Източник: Пари

Свилоза АД увеличи капитала на дъщерното си дружество Свилоцел ЕАД.  Параметри Капиталът на Свилоцел ще бъде увеличен от 13.8 млн. лв. на 18.11 млн. чрез издаването на 430 хил. обикновени акции с номинална и емисионна стойност от 10 лв. всяка. Увеличението на капитала от 4.3 млн. лв. се извършва с парична вноска на Свилоза.

Източник: Пари

С 30 процента е намаляла работата в кораборемонтния и корабостроителен завод “МТГ-Делфин” в сравнение с миналата година, съобщи изпълнителният директор Калояна Димитрова. През януари ще бъде пуснат на вода поредният химикаловоз, построен по поръчка на холандска фирма.  Независимо от кризата продължава изпълнението на социалната програма на завода. Вчера, в присъствието на кмета на община Белослав Емил Дичев и областния управител Данчо Симеонов, във варненското село Езерово бяха открити 4 ведомствени кооперации. В новите жилища ще бъдат настанени работниците на завода. Фирмата е инвестирала 3,5 милиона лева собствени средства в изграждането на обектите.  Комплексът разполага с 47 апартамента, детска площадка, магазин и заведение. Изграден е за 18 месеца. Предстои да бъдат построени още 5 блока за работниците на корабостроителния завод.

Източник: БНТ       Българска Стопанска Камара
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 ноември БСК се обръща към браншовите организации и фирмите за информация във връзка с таксата за битови отпадъци
31 декември Проект за промяна на БДС 12 "Българско кисело мляко"
31 декември Проект на европейска директива относно емисиите от промишлеността
31 декември Проект на Национален план за разпределение на квоти на СО2 2008-2012 г.
31 декември Проект на тарифа за таксите, събирани от НВМС по ЗВД

Очакваме вашите позиции, мнения и предложения!


Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
Предстоящи събития

17 декември: Общо събрание на Съюза на производителите на комбинирани фуражи

14-17 декември: НСИ организира кръгли маси „Числата на променящия се свят” в градовете Пловдив, Бургас, Варна и Русе

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Можете да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNA – 4 сем. - 07 ноември 2009 г.,
съботно-неделен
CCNA – 3 сем. - декември 2009, съботно-неделен
Начинаещи
MS Word - 09.11-13.11.2009, 13:30-15:00
MS Excel- 16.11-20.11.2009, 13:30-15:00

Напреднали
MS Excel ниво експерт - 16.11-17.11.2009, 09:00-18:00
MS Excel ниво напреднали - 23.11-27.11.2009, 15:00-18:00

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу обяви серия от нови бюджетни мерки в опит да се убедят европейските партньори, че Атина е способна да се справи с бюджетните си проблеми. В дългоочаквана реч Папандреу заяви, че Гърция трябва “да се промени или да потъне” и повтори обещанието си да свали бюджетния дефицит до под 3% до 2013 година. За тази цел той смята да въведе нова система за определяне на данъците, да намали укриването на данъци и да ограничи до минимум бюрокрацията, за да привлече чуждестранните инвеститори.

Източник: EUObserver.com

Америка

Wells Fargo & Co обяви, че ще върне дълга си от 25 млрд. долара, които е получила по програмата TARP. За целта банката планира да продаде акции на стойност 10.4 млрд. долара. Wells Fargo, четвъртата по големина банка в САЩ, е поредната, която обявява планове да се разплати с държавата. По-рано Citigroup обяви, че ще набере 20 млрд. долара за да върне дълговете си. Освен продажбата на акции, Wells Fargo планира да увеличи капитала си с 1.5 млрд. долара с продажба на активи.

Източник: Ройтерс

Азия

LG Electronics Inc си постави висока цел за продажбите на 3D телевизори. Компанията ще се стреми да заеме лидерските позиции на развиващите се пазари, на които конкуренцията става все по-ожесточена. Смята се че дигиталните 3D телевизори, които използват двуслойни образи и специални очила, ще се превърнат в следващото бойно поле за производителите, сред които Samsung Electronics, LG, Sony Corp и Panasonic Corp. LG планира да продаде 400 хил. телевизора през 2010 година и 3.4 млн. през 2011 г.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
15.12.2009
Dow Jones Industrial
10 452.00 (-49.05)
Nasdaq Composite
2 201.05 (-11.05)
?>
Стокови борси
15.12.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)70.69
Heating oil ($US/gal.)1.9300
Natural gas ($US/mmbtu)5.5100
Unleaded gas ($US/gal.)1.8500
Gold ($US/Troy Oz.)1 122.70
Silver ($US/Troy Oz.)17.47
Platinum ($US/Troy Oz.)1 452.50
Hogs (cents/lb.)67.43
Pork bellies (cents/lb.)91.60
Live cattle (cents/lb.)84.95


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

Годишнина от рождението на Христо Топракчиев

Христо Топракчиев е роден на 16 декември 1885 г. в Бургас. Завършва Военното училище. Участва в конкурса за авиатори и така през пролетта на 1912 г. е изпратен във Франция в училището на Луи Блерио. След завръщането си е назначен за командир на Аеропланното отделение. Поручик Христо Топракчиев извършва един от първите бойни полети в света, лети и изпълнява бойни задачи над Одрин на 17, 18 и 19, 1912 г., по време на Балканската война. В третия от тях самолетът му е ударен. Топракчиев успява да кацне, но загива в запалената машина. Христо Топракчиев е първата жертва на българската и световната военна авиация. Българските и френските пощи издават марка за Христо Топракчиев.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 16.12.2009
Българска версия: 23882, Английска версия: 3343

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999