Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 19 октомври 2016 г., брой 4326
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(19.10.2016)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18370
USD   1.77916
CHF   1.79665
EUR/USD   1.0993*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Киров АД - София
Мулти - Мак ООД - Ловеч
ПФК Локомотив Пловдив - 1926 АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

ИТ бизнесът в България прави по 1 млрд. долара годишно, като над 50% от парите идват от износ, сочат данните на Българската асоциация на софтуерните компании. Според нея технологичният сектор вече дава близо 2% от БВП на страната. Ако се добави и аутсорсингът, то тогава делът в БВП се качва на 3%. Секторът на информационните и комуникационните технологии в България има над петкратен ръст за последните 10 г. и трикратно увеличение на дела от БВП. В този бизнес са заети 35 000 души, като има потенциал за още 30 000 работни места. Компаниите в ИТ сектора са близо 7000. Предимствата на ИТ и аутсорсинг секторът вече са убедили редица световни компании да изберат страната ни за своята дейност – “Майкрософт”, “Сиско”, HP, IBM, “Луксофт”, VMware, К60, “Експериан”, “Прогрес” и редица други.

Източник: 24 часа

Решението да се увеличи през 2017 г. с 1 процентен пункт вноската за пенсия и продължаващата пенсионна реформа ще донесат рекорден ръст за последните 8 години в приходите на НОИ. Дефицитът в държавното обществено осигуряване ще намалее с над 300 млн. лв., а заради по-трудното пенсиониране разходите за пенсии ще се увеличат само с 200 млн. лв. Въпреки по-голямата осигурителна тежест няма да има увеличение на нито едно от обезщетенията, плащани от осигурителния институт. Въвежда се обаче нов вид плащане - майките, които се върнат на работа, преди детето да навърши една година, ще получават до първия му рожден ден половината от високоплатеното майчинство. Това предвижда проектът на бюджета на ДОО за 2017 г., който бе обсъден в надзорния съвет на НОИ. Догодина стажът и възрастта за пенсия се увеличават с по два месеца. Мъжете ще се пенсионират на 64 г. с 38 г. и 4 м. стаж, а жените - на 61 г. с 35 г. и 4 м. стаж. За пръв път от години се повишава осигуровката за пенсия - с един пункт от 17.8 на 18.8% за работещите в масовата трета категория труд.

Източник: СегаДружества
Производство на вълнообразен картон и опаковки от хартия и картон
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Дунапак Родина АД - Пловдив   68 042  
  2   Велпа 91 АД - Стражица   11 626  
  3   Витавел АД - Луковит   11 570  
  4   Темподем ЕООД - Труд   10 835  
  5   Кам 919 ЕООД - Пловдив   10 344  
  6   Балканпак ООД - Казанлък   10 040  
  7   Форт ООД - Пловдив   7 723  
  8   Белпак ЕООД - София   7 407  
  9   Фабрика за хартиени опаковки Клондайк ООД - Труд   7 242  
  10   Графобал България АД - Своге   7 207  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 17.10.2016
  Обща стойност (BGN): 688 531.74  
Брой търгувани компании: 32
Premium 15 743.90
Standard 113 423.89
АДСИЦ 50 999.86
Структурирани 10 370.00
Облигации 497 994.09
Най-голяма промяна в цените
Българска фондова борса - София АД - София -12.37 %
Синергон холдинг АД - София 1.71 %
BaSE - Акции: 434.43
BaSE - АДСИЦ: 64.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Най-много сделки на пазара на бизнес имоти от началото на тази година са били сключени за хотели. Те са за 82 млн. лв. от общо 225 млн. лв., инвестирани за деветте месеца на годината, съобщиха от компанията Forton. Повече от една трета от продажбите са хотели - тази година нови собственици имат Downtown Hotel и хотел "България" в София, комплекс "Катарино" до Банско и няколко хотела по Черноморието. Инвестициите в търговски площи са около 20% - 46 млн. лева, а по-значимите сделки бяха за Mall Plovdiv и Ритейл парк Пловдив. В офиси са отишли 16 на сто от вложенията в бизнес имоти - 35 млн. евро. Тук отчетените сделки са за новата сграда на bTV, Platinum Business Center и Sofia Airport Center. Останалите покупко-продажби са основно за земя заради съживяването на жилищното строителство.

Източник: Сега

Компания, в която мажоритарен собственик е бившият главен архитект на София Петър Диков, участва в търг за 600 хил. лв. за изработване на план за градска мобилност на Столична община. Изработването на План за устойчива градска мобилност е част от изпълнението на проекта за модернизиране на трамваите на София, целият на стойност 3 млн. швейцарски франка. Изпълнението на проекта се финансира по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Предвижда се в София да бъдат доставени 28 реновирани трамваи от базелската транспортна компания "BVB". Те са произведени средно преди 15 години, а остатъчният им експлоатационен ресурс е между 10 и 25 години за отделните мотриси. В рамките на този проект е заложено и изработването на План за устойчива градска мобилност за следващите 20 години. Предложения за участие подават четири консорциума – два чужди и два български. Единият от българските участници е регистрираното по Закона за задълженията и договорите дружество "Устойчива градска мобилност 2016 – 2035 г". В него влизат "Трансконсулт 22" ООД, което е собственост на шест физически лица, и "Институт за градско планиране" АД, което е мажоритарна собственост и се управлява от Петър Диков.

Източник: Медия Пул

“Теленор” не е съгласeн със санкцията, наложена от Комисията за защита на конкуренцията за рекламна кампания на 4G мрежата. КЗК наложили санкция от 5 млн. лв., защото “операторът е преувеличил параметрите на 4G мрежата си в хода на рекламната кампания от края на 2015 и началото на 2016 г”. Глобата е 1% от нетните приходи от продажби на “Теленор” за 2015 г. От оператора заявиха, че комисията констатира в решението си, че е изследвала цялата рекламна кампания на “Теленор” във връзка с компанията и я намира за напълно съответстваща на закона.

Източник: 24 часа

В процедурата на агенция "Пътна инфраструктура" за разпространяването на винетни стикери в страната от 2017 г. оферта е подал само един кандидат - обединение между охранителната компания "ВИП секюрити" и държавната "Български пощи", които и в момента извършват тази услуга. Прогнозната стойност на поръчката е 20 млн. лв. без ДДС, а изпълнението й е за три години и половина, или докато бъде въведена системата за платено преминаване чрез тол-такси и електронни винетки.

Източник: Капитал

Правителството е решило да направи кадрови промени в ръководствата на компаниите - "ЛУКойл Нефтохим" Бургас, "Ай Си Джи Би", която прави газовата връзка с Гърция, и ДП РАО ("Радиоактивни отпадъци"). Ще бъдат сменени Румен Овчаров, Асен Гагаузов и Петър Димитров, съобщи Министерството на енергетиката (МЕ). Те бяха назначени в предприятията от кабинета "Орешарски" в края на 2013 г. За да бъде освободен Овчаров от надзора, трябва да има формално решение на акционерите - руския концерн "ЛУКойл" и т.н., но заради златната акция общото събрание е длъжно да приеме предложението на Министерството на енергетиката за смяната. Руснаците искат да сменят шефа на бургаската рафинерия Сергей Андронов. Асен Гагаузов, който бе строителен министър в кабинета "Станишев" и по чието време Брюксел спря парите на България за пътища, получи отговорно назначение преди две години в Съвета на директорите на "Ай Си Джи Би" - компанията за интерконектора с Гърция. За неговото отстраняване от борда също е необходимо решение на акционерите - Българския енергиен холдинг и гръцката ИГИ Посейдон, които държат по 50% от капитала на проектното дружество. Най-лесно ще бъде освободен Петър Димитров, който от октомври 2013 г. е един от директорите на ДП "Радиоактивни отпадъци". Това е държавно предприятие и за промяна в ръководството е необходим само подписът на принципала - в случая на енергийния министър Теменужка Петкова.

Източник: Сега

Българската компания за телекомуникации "Алтерко" (Allterco), която е в процес на първично публично предлагане на борсата и е създала иновативната система за контрол на дома She и интелигентния детски часовник MyKi, е доставила първите бройки от часовника MyKi на пазари като Венецуела, Мексико, Германия, Австрия, съобщи Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Алтерко". Изпълнителният директор очаква след определен период от време (2, 3, 4 години) според скоростта на развитие да бъде разпределян и дивидент. Компанията отчита интерес и от страна на венчър фондове или големи технологични компании.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Food4Life 2016 - 10 ноември 2016 г., Интер Експо Център, София


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. юни
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
17 септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Инфлацията във Великобритания нараства с по-бърз темп от очакванията. Индексът на потребителските цени се повишава с 1% на годишна база през септември на фона на прогнози за ръст от 0,9%. Това представлява и ускорение спрямо август, когато беше записано повишение от 0,6 на сто. На месечна база потребителските цени растат с 0,2% при очаквано повишение в размер на 0,1%. Все пак тук стойността остава под регистрирания през август ръст от 0,3 на сто. Подобен темп на ръст инфлацията във Великобритания не е регистрирала от ноември 2014 насам, когато повишението също беше 1%. Един от факторите, които безспорно допринасят за задвижването на инфлацията, е поевтиняването на паунда, който загуби 18% от стойността си след вота за Brexit. Въпреки повишението в инфлацията икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакват понижение на лихвите от страна на АЦБ в началото на ноември. Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни каза, че би толерирал по-висок темп на инфлацията в опитите си да подкрепи икономиката.

Източник: Блумберг

Америка

Goldman Sachs обяви финансовите си резултати за третото тримесечие, които задминаха очакванията на анализаторите и по отношение на печалбата, и на приходите, подкрепени от силния ръст на приходите от търговия. Акциите на компанията поскъпнаха с над 1,5% в търговията преди отварянето на пазара. Инвестиционната банка отчете печалба за тримесечието от 4,88 долара на акция и приходи от 8,17 млрд. долара спрямо приходи от 6,86 млрд. долара за същия период на миналата година. Нетната печалба на компанията е нараснала с 58%. Анализаторите очакваха печалба на Goldman Sachs от 3,82 долара на акция и приходи от 7,42 млрд. долара, сочи консенсусна оценка на Thomson Reuters. Както повечето други големи банки на Wall Street, Goldman отчита засилена активност на търговията, която задмина вече високите очаквания. Нетните приходи от бизнеса с фиксиран доход и търговията с валута и суровини са скочили с 34% на годишна база до 1,96 млрд. долара, а приходите от търговия с акции са се увеличили с 2% до 1,78 млрд. долара.

Източник: CNBC

Азия

Китайската Dalian Wanda Group на милиардера Уан Дзиенлин ще предоставя субсидии за над 150 млн. долара годишно, за да привлече филмови компании, които да снимат лентите си в новия комплекс от студия на компанията в китайския крайбрежен град Циндао. Wanda, флагманът на конгломерата, включващ компании за забавление, недвижими имоти и финансови услуги, ще доставя до 40% отстъпка по някои от производствените разходи в Qingdao Oriental Movie Metropolis, съобщи старшият вицепрезидент Джак Гао в понеделник в Лос Анджелис. Компании, сред които Lions Gate Entertainment, Arclight Films и Legendary Entertainment, която е собственост на Wanda, са договорили ползването на студията в Циндао, съобщи Wanda. Комплексът в Циндао, който се разполага на 2 млн. кв. м, ще започне да работи на пълни обороти през 2018 г., каза Wanda. Паркът включва подводно студио, съоръжение за анимации и терени, които наподобяват европейски столици и китайски столици от времето на династиите Мин и Цин.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
18.10.2016
Dow Jones Industrial
18 161.94 (75.54)
Nasdaq Composite
5 243.84 (44.02)
Стокови борси
18.10.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)50.74
Heating oil ($US/gal.)1.5800
Natural gas ($US/mmbtu)3.2500
Unleaded gas ($US/gal.)1.5000
Gold ($US/Troy Oz.)1 262.40
Silver ($US/Troy Oz.)17.64
Platinum ($US/Troy Oz.)945.60
Hogs (cents/lb.)0.41
Live cattle (cents/lb.)0.99

       Опознай България

Празник на Св. Йоан Рилски Чудотворец

19 октомври е празник на св. Йоан Рилски - една от най-изявените личности и най-почитаният български светец. На този ден православната църква чества откриването на мощите на светеца и пренасянето им в София. През 1183 г. унгарците завземат Средец (София) и пренасят мощите на светеца в столицата си Естергон. Скоро след това отново са върнати в Средец. През 1195 г. цар Асен I тържествено пренася мощите на Свети Йоан в Търново, където остават почти три столетия. С разрешение на султан Мурад II през 1469 г. монаси върнали мощите в обновения Рилски манастир, където тя се пази и почита и до днес. 19 октомври е обявен за храмов празник на Рилския манастир. Много български градове са избрали този ден за свой празник. Сред тях са Перник – един от водещите въгледобивни и металургични центрове в България (Св. Йоан Рилски е покровител на миньорите), Гоце Делчев, Кресна и Дупница.

 

Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 19.10.2016
Българска версия: 28166, Английска версия: 3024

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999