Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 02 юли 2020 г., брой 5232
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(02.07.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.16281
USD   1.74628
CHF   1.84165
EUR/USD   1.1200*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Финансови новини

Загубите в частните пенсионни фондове заради COVID-кризата са 685 млн. лева. За универсалните фондове, където осигуряването е задължително за всички родени след 1959 г., загубите са на стойност 480 млн.лв. С около 92 млн. лв. са намалели активите в доброволните фондове за допълнително пенсионно осигуряване, а около 113 млн. лв. - в професионалните фондове, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.В края на 2019 г. универсалните фондове са управлявалии активи за 13.212 млрд. лв., в края на март те са намалели на 12.730 млрд. лв. Управляващите все още не са регламентирали законово по какъв начин ще се изплащат пенсиите от втория стълб.

Източник: Сега

Въпреки кризата през първите шест месеца на 2020 година бюджетът продължава да е на излишък от 1.6 млрд. лв. Плюсът е двойно по-нисък в сравнение със същия период на 2019 г., но подобно на предходни години причината държавните финанси да са на текущ излишък са по-малко от предвидените разходи. Приходите също са надолу, като основният спад е при данъчните постъпления. Това показват данните на Министерството на финансите за изпълнението на бюджета към юни. Заради обявеното извънредно положение през март правителството ревизира очакванията си за държавните финанси, като заложи 2020 г. да завърши с консолидиран дефицит от 3.5 млрд. лв., или 3% от прогнозния БВП. По-голямата част от минуса е от очакван спад в приходната част - 2.44 млрд. лв. спрямо пъррвоначално заложената сума за 2020 г. В същото време разходната част беше увеличена с милиард заради схемата 60/40.

Източник: Капитал

 
Дружества
Производство на машини за добива и строителството
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Строително оборудване ЕООД - Русе   64 529  
  2   ИПО ООД - София   18 333  
  3   Берко България ЕООД - Априлци - Лч   8 010  
  4   МБИ България ЕООД - София   5 504  
  5   Монек Юг АД - Кърджали   4 186  
  6   Асарел Ремонт ООД - Панагюрище   3 926  
  7   Техномаш-Българска Индустриална Група АД - Нова Загора   2 252  
  8   Ефир-Ремонт верижни машини ЕООД - Стара Загора   1 973  
  9   ТМКо ООД - Дебелец   1 707  
  10   Аемтех ЕООД - Перник   1 421  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 01.07.2020
  Обща стойност (BGN): 149 949.60  
Брой търгувани компании: 25
Premium 11 757.75
Standard 95 749.68
АДСИЦ 42 442.17
Най-голяма промяна в цените
Холдинг Света София АД - София -6.74 %
Кораборемонтен завод Одесос АД - Варна 2.11 %
BaSE - Акции: 28 979.68
BaSE - АДСИЦ: 400.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Комисията за енергийно и водно регулиране одобри новите енергийни тарифи - в сила от 1 юли 2020 г. Топлата вода ще поскъпне спрямо юни, токът също. Само за газифицираните абонати ще има намаление - природният газ поевтинява за пореден месец, сега с над 6%. Токът за битовите абонати и малките фирми поскъпва с между 1 и 4 процента. Увеличенията са: ЧЕЗ - 2,72%, EVN – 4,12 %, ЕНЕРГО-ПРО – 1,05 % При предното разглеждане на електротарифите в регулатора се предвиждаше символично поевтиняване на тока. Но заповед на ресорният министър Теменужка Петкова промени ситуацията. Петкова нареди на регулирания пазар да се продава и електроенергия от държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", чиято цена е висока.

Източник: Сега

Регистрирана в Кипър компания ще бъде новият мажоритарен собственик на софийския хотел “София хотел Балкан”. Дружеството е “Потамиро Лимитид”. На 1 юни 2020 г. е бил сключен договор, според който то придобива 500 поименни акции от капитала “Наранджила Къмпани”, което всъщност представлява 100% от капитала ѝ. “Наранджила Къмпани” е собственик на най-големия акционер на хотела “Бандола пропъртис лимитид” с дял от 87,49%. КЗК е уведомена за сделката, но няма официална информация на каква стойност е тя. Според уведомлението от “Потамиро лимитид” не се очаква операцията да окаже въздействие върху нито един продуктово-географски пазар в страната. B кpaя нa пъpвoтo тpимeceчиe нa 2020 г. “София хотел Балкан” AД oтчeтe cпaд нa пpиxoдитe cи c мaлкo нaд 22% дo близo 5 милиoнa лeвa.

Източник: 24 часа

2.905 млрд. лв. ще инвестира „Булгартрансгаз“ в газопреносната система на България в следващите десет години, според „Десетгодишен план за развитие на мрежите на „Булгартрансгаз“ ЕАД за периода 2020 – 2029 г.“, внесен за одобрение в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 86.7% от тази огромна сума – а именно 2.563 млрд. лв., ще бъдат инвестирани само през първите три години от действието му – през тази и до края на 2022 г. Става въпрос за инвестиции, за които вече е взето решение и голяма част от които са в процес на изпълнение. Останалите 13.3% - 341.892 млн. лева, трябва да бъдат вложени в газопреносната мрежа на страната през всичките останалите 7 години от действието на плана – от 2023 до 2029 г. включително. 97.8% от инвестициите, предвидени за първите три години от плана – 2.504 млрд. лв., ще бъдат вложени само до края на тази и през следващата година.

Източник: economic.bg

Комисията за финансов надзор взе решение за сливане на две дружества на Обединена българска банка, които управляват колективни инвестиционни схеми. Тя разреши на управляващото дружество „ОББ Асет Мениджмънт“ ЕАД да се слее с „Кей Би Си Асет Мениджмънт“ НВ (Белгия). След одобрението може да се извърши правното преобразуване, което ще приключи до края на юли след вписване от Белгийския нотариат и Българския търговски регистър. "ОББ Асет Мениджмънт" АД е лицензирано управляващо дружество. То е организирало осем колективни инвестиционни схеми в лева и една колективна инвестиционна схема в евро. От юни 2017 г. фонд мениджърът е част от "KBC Груп България", в която влизат ОББ, ДЗИ, "ОББ Интерлийз", "ОББ Факторинг", "ОББ Застрахователен брокер", "ОББ Метлайф ЖЗД".

Източник: investor.bg

В София Тех Парк ще бъде направена символична първа копка на сградата на българския суперкомпютър, който ще бъде част от Европейската мрежа EuroHPC. Проектът за високопроизводителната машина се реализира от консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ АД. Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютри, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на българския консорциум беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени 3 pre-exascale и 5 petasacale машини. Основната цел на суперкомпютъра е да повиши конкурентоспособността на българската икономика, да ускори развитието на научноизследователски и иновационни дейности, базирайки се на съвременни методи за моделиране и симулиране на процеси от реалния живот. Проектът предвижда съвместно финансиране на проекта със средства от бюджета на ЕС, от страните членки и с частни инвестиции.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Защо е необходим нов Кодекс на труда?

Болници пред фалит заради кризата с Ковид-19


Предстоящи събития

02 юли: Конференция ”Корпоративна социална отговорност: устойчиво развитие за българския бизнес“

29 юни – 30 септември: Конкурс за есе: ''Ядрената енергетика, в симбиоза с електрическата мобилност''


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за обучение по информационни и комуникационни технологии.

Обучение по мрежи в Сиско академията по новата версия на CCNA 7.0:
Във връзка със ситуацията с COVID-19Сиско академията на Българска стопанска камара предлага дистанционно обучение.
Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Старт на курсовете:
CCNA 2 – 05 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 1 – 19 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 3 – 17 октомври 2020, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Икономиката на Германия постепенно ще се възстанови след исторически спад поради пандемията от коронавирус и вероятно ще се върне на миналогодишното си ниво в края на 2021 г. Това прогнозира икономическият институт Ifo. Предвижданията му показват, че брутният вътрешен продукт на най-голямата европейска икономика ще се свие с 11.9% през второто тримесечие в сравнение с периода януари-март, преди да нарасне с 6.9% през третото и с 3.8% през последното на тази година. "Отсега нататък нещата постепенно ще се подобряват", казват от институцията, но добавят, че ситуацията е несигурна поради пандемията и политическата реакция срещу овладяването на разпространението й. Ifo предвижда, че германската икономика ще се свие с 6.7% през тази година, а догодина ще нарасне с 6.4%. Бързото възстановяване на германската икономика е важно за целия ЕС и за България, тъй като страната е важен търговски партньор на останалите членки на съюза. В подкрепа на добрите очаквания на Ifo данните показват, че броят на хората без работа в Германия нарасна далеч по-малко, отколкото се очакваше през юни.

Източник: Капитал

Америка

Американските работодатели са обявили допълнителни 170 219 съкращения на работни места през юни, тъй като рецесията, причинена от COVID-19, намалява търсенето и тласка компаниите към фалит, показва доклад. Въпреки че съкращенията, отчетени в доклада на Challenger, Grey & Christmas, са намалели с 57% спрямо май, те са скочили с 306% в сравнение с юни миналата година. Съкращенията на работните места обясняват защо новите заявления за обезщетения за безработица остават изключително високи, дори след като бизнесът отвори отново след затварянето в средата на март, за да се забави разпространението на коронавируса. „Започваме да виждаме въздействието на рецесията да се разпространява към компании, които не са били пряко засегнати от вируса“, казва Андрю Чалънджър, старши вицепрезидент в Challenger, Grey & Christmas. „В същото време компаниите, които се опитаха да отворят отново, но успяха да привлекат само част от клиентите си отпреди COVID, отново затварят. Междувременно редица големи компании подават заявления за фалит".

Източник: Reuters

Азия

Международният валутен фонд очаква икономиката на Азия да се свие тази година „за първи път в познатата история“, като предупреди и че на региона може му отнеме няколко години да се възстанови. Фондът очаква свиване от 1.6% през 2020 г. Предишната прогноза на МВФ беше за липса на растеж. Въпреки влошаващите се очаквания регионът все още в по-добра форма от много други част и на света. Слабата глобална икономика обаче спъва растежа на Азия, обяснява Чангьон Рие, директор на отдела за Азия и Тихия океан в МВФ. По думите му „Азия не може да бъде изключение“, когато целият свят страда от последиците от пандемията на коронавирус. МВФ миналия месец намали прогнозите си за световната икономика, като прогнозира спад от 4.9% през тази 2020 г. и възстанови растежа с 5.4% през идната година. Азия беше първият регион, засегнат от коронавируса, който бе първо засечен в китайския град Ухан. След разпространението на вируса в световен мащаб, много правителства наложиха силно рестриктивни мерки, които ограничиха движението на хората. Всичко това удари икономическата активност.

Източник: CNBC

 
Индекси на фондови борси
01.07.2020
Dow Jones Industrial
25 734.97 (-77.91)
Nasdaq Composite
10 154.60 (95.86)
Стокови борси
01.07.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)39.83
Heating oil ($US/gal.)1.2000
Natural gas ($US/mmbtu)1.7100
Unleaded gas ($US/gal.)1.2200
Gold ($US/Troy Oz.)1 776.80
Silver ($US/Troy Oz.)18.20
Platinum ($US/Troy Oz.)836.60
Hogs (cents/lb.)49.08
Live cattle (cents/lb.)97.30

       Опознай България

Дворец Тихото гнездо – Балчик

На 2 км югозападно от гр. Балчик се издига дворец, построен от румънската реджина Мария. През 1924 г., 49-годишната владетелка предприема пътешествие до Южна Добруджа и от пръв поглед се влюбва в балчишките бели скали и морето, старите воденици и каменни чешми. Тя купува имот, и по нейна заповед на него започва изграждането на двореца, кръстен от нея “Тенха юва “(“Тихото гнездо”). За тази задача, Мария кани италианските архитекти Августино и Америго и цветарят Жул Жани от Швейцария. Градежите продължили цели 11 години, но през 1937 г. дворецът вече е завършен. Реджина Мария, англичанка по произход, прекарала голяма част от детството си в Египет, където приела бахайската религия - необичайна смес на елементи от християнство и ислям. Това е причината в комплекса да си дават среща десетки ориенталски, тракийски, римски и християнски символи, украсили пищните колонади, арките, чешмите и венецианските мостчета. Мостът на въздишките, мавританските водни площи, огромните автентични тракийски делви и римските надгробни паметници съжителстват в хармония сред пищната растителност от стотици редки дървесни видове и ромона на десетки поточета, водопади и водоскоци.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 02.07.2020
Българска версия: 30019, Английска версия: 2882

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   

Октомври 2021
 ПВСЧПСН
39    123
4045678910
4111121314151617
4218192021222324
4325262728293031

Ноември 2021
 ПВСЧПСН
441234567
45891011121314
4615161718192021
4722232425262728
482930     

Декември 2021
 ПВСЧПСН
48  12345
496789101112
5013141516171819
5120212223242526
522728293031  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999