Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 24 април 2020 г., брой 5185
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(24.04.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.24292
USD   1.81566
CHF   1.86075
EUR/USD   1.0772*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
търси да назначи
за гр. София
Работник ВиК
Технически ръководител
Водопроводчик
Машинист ПСМ (багерист)
Заварчик полиетилен
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Деметра-Агрохимсервиз АД - Пловдив
ЕСТ АД - София
Инфрастрой К АД - Шумен
Калцит АД - Асеновград
Лакпром АД - Световрачене
Мир АД - Хасково
Мир-инвест АД - Хасково
Норд АД - Девня
Полиграфпродукт 98 АД - Пазарджик
Разноизнос АД - София
Старт Инженеринг АД - София
Супер Боровец пропърти фонд АДСИЦ - Варна
Телекомстрой АД - София
Хидростройкомплект 97 АД - Хърлец
Хисар АД - Хисаря
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България е класирана на последно място в групата на така наречените догонващи страни от ЕС по заплащане на труда в сектора на производството. Според данни на статистическия институт на Германия, в страната ни се плащат средно по 6 евро за час положен труд.На предпоследно място е Румъния, в която за един час работа се плаща средно 7,50 евро, следвана от Литва и Полша, съответно, с 9,50 и 10,40 евро на час. Според публикуваната на сайта на германската статистика информация, най-високоплатен е трудът в Дания – 46,30 евро на час. На второ място е Люксембург с 41,30 евро на час, следван от Белгия, където за час работа средно се получават 40,70 евро. Германия е на седмо място, като икономистите са изчислили, че за един час труд средно се плащат 35,90 евро на час. В изследването се подчертава, че данните са 2019 година.

Източник: БГНес

Европейската комисия съобщи, че одобрява схемата, предложена от България за осигуряване на 150 милиона евро в подкрепа на малки и средни дружества, пострадали от епидемията от Ковид-19. Схемата ще бъде достъпна за дружества от всички сектори, с известни изключения, и цели да повиши достъпа до налични средства. Дружествата ще могат по този начин да продължат своята дейност и да задържат своите служители. Комисията е установила, че българската схема е в съответствие с временните облекчени правила за държавната помощ. Подкрепата няма да надвишава 800 000 евро на дружество; собствен капитал ще се предоставя само на платежоспособни дружества; помощта може да бъде отпусната до 31 декември. Комисията отчита, че българската схема е необходима, подходяща и съразмерна.

Източник: БТА

 
Концесии

С 15 години ще бъде удължен концесионният договор за находище „Долни Луковит", разположено на територията на община Искър, област Плевен. Това одобри Министерският съвет след като прие исканата промяна от концесионера - „Проучване и добив на нефт и газ" АД, гр. София. От дружеството мотивират искането си с наличието на оставащи запаси от суров нефт и природен газ в находището, които биха останали неиззети. Концесионният договор за находище „Долни Луковит" е сключен през 2003 г. за срок от 18 години.

Източник: investor.bg

Дружества
Строителство на електрически инсталации
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Соларпро Холдинг АД - София   53 684  
  2   Импулс Ко ООД - София   27 409  
  3   Булелектрикс ООД - София   19 867  
  4   Мега Ел ЕООД - Казичене   16 699  
  5   Електролукс Табаков и Синове ООД - Пловдив   16 481  
  6   Техно инвест ЕООД - Добрич   14 097  
  7   Анди БГ ООД - Труд   12 183  
  8   Енерджи Ка ЕООД - Пловдив   11 344  
  9   Ел Контрол ЕООД - Стара Загора   10 896  
  10   Мармет АД - София   10 438  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 23.04.2020
  Обща стойност (BGN): 1 613 001.93  
Брой търгувани компании: 37
Premium 682 527.67
Standard 859 600.32
АДСИЦ 20 510.90
Структурирани 50 363.05
Най-голяма промяна в цените
БТФ Expat Macedonia MBI10 UCITS ETF ФОНД - София -49.38 %
Първа инвестиционна банка АД - София 23.15 %
BaSE - Акции: 5 117.50
BaSE - АДСИЦ: 515.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

България е избрала Citi, JP Morgan Chase & Co, BNP Paribas и Unicredit да ръководят продажбата на емисия облигации на глобалните пазари, която може да бъде в размер над 2 милиарда евро, съобщава агенция "Ройтерс". България е избрала четири банки, които да ръководят управлението на новата емисия облигации. Става дума за същата група, която управлява последната глобална продажба на облигации през 2016 г. Продажбата на облигации може да се осъществи още през следващия месец. Идеята е страната ни да поеме нов дълг в размер на 2 милиарда евро, но като цяло размерът, падежът, доходността и всички останали подробности зависят от пазарните условия. При актуализацията на бюджета депутатите вдигнаха лимита по програмата за емитиране на държавен дълг на международните капиталови пазари до 10 млрд. евро. Програмата бе създадена през 2015 г. с лимит от 8 млрд. евро. В следващите няколко години по тази програма бе поет дълг от около 5.14 млрд. евро и с тези средства бяха погасени външни задължения с падежи 2015-а, 2016-а и 2017 година. Тоест след увеличението на лимита на разположение на правителството по тази програма остават грубо 4.88 млрд. евро.

Източник: Банкеръ

"Главболгарстрой""АТ Инженеринг 2000" и обединение с "Джи Пи груп" са кандидатите за разширяването на пристанище "БМФ Порт Бургас". Проектите на компанията - концесионер на основните терминали на пристанище Бургас, са с обща прогнозна стойност 322 млн. лв. Те са два, като единият от тях е разделен на два лота. Предвижда се доизграждане на кейовите стени, което ще увеличи капацитета на двата терминала на пристанището и ще позволи да влизат по големи кораби. Проектът включва и доизграждане на жп инфраструктура и подобряване на връзките с жп мрежата. Проектите трябва да бъдат финансирани с евросредства по "Механизма за свързана Европа", като "БМФ Порт Бургас" предстои да получи одобрение на финансирането от ресорния орган към Министерството на транспорта.

Източник: Капитал

Високата част на недостроената сграда на ИПК "Родина" в София ще бъде съборена в неделя, съобщиха от фирмата, собственик на терена - "Изток плаза Инвест". На този етап фирмата твърди, че още проучва възможностите за инвестиция в терена. "Изток плаза Инвест" купи комплекса през 2018 г. Тогава сградите и терените на ИПК "Родина" бяха обявени за продан от синдиците на фалиралата КТБ заради непогасени кредити. Компанията е на Михаил Тиков, който притежава медицински центрове и болници в цялата страна, сред които и известната "Софиямед". Купувачът плати 40 млн. лв. Преди това ИПК "Родина" се водеше собственост на "Родина тауър" ЕООД и "Издателско-полиграфически комплекс Родина" АД, дъщерни дружества на "Обединени български вестници" АД, представлявани в активните си години от Ирена Кръстева - майката на депутата Делян Пеевски. През 2012 г. компания на Ирена Кръстева купи недовършената редакционна част от ИПК "Родина" в приватизационна сделка за 20 млн. лева. При сделката купувачът пое ангажимент да дострои многоетажното здание или да го разруши. И тъй като нито една от двете опции не бе изпълнена, Агенцията за приватизация наложи неустойка.

Източник: Сега

Община Велико Търново инвестира в нова туристическа атракция. 1.3 млн е предвидено за разширението на Мултимедийния посетителски център, който ще нарасне двойно. Кметството кандидатства с проект по ОП „Региони в растеж“. Прогнозната стойност е над 1,3 млн. лв., а периодът на изпълнение е 30 месеца след подписване на договора. В новите зали, които се създават на етажа над сегашните, се предвижда визуализиране живота на различните социални слоеве през Второто българско царство, техните нрави, обичаи, бит и одежди. С помощта на съвременна аудиовизуална техника по-пълно ще се покаже богатата история на града от този период, неговата царственост, воинска слава и духовна мощ. Интериорът ще се разнообрази с нови, богато декорирани фигури, с множество архитектурни детайли, атрибути и аксесоари, подходящо осветление и озвучаване на отделните елементи и композиции.

Източник: Борба - Велико Търново

Комисията за финансов надзор е потвърдила проспекта на Fibank (Първа инвестиционна банка) за пускането на нови 40 милиона акции, с които да бъде увеличен капиталът на банката. Новите акции ще бъдат с емисионна стойност от 5 лева, което означава, че при пълно записване на емисията банката ще увеличи своя капитал с 200 млн. лв. Според заложените в проспекта условия увеличението ще се счита за успешно при записване на поне 4 млн. акции. Fibank ще използва това увеличение, за да осигури изпълнението на своята стратегия за разширяване на пазарното присъствие в банкирането на дребно и в кредитирането на малки и средни предприятия, посочват от финансовата институция. С пласирането на новата емисия банката ще изпълни 100% и последната препоръка на Европейската централна банка. Банката е завършила 2019 г. с ръст на активите с над 1 млрд. лева до 10,7 млрд. Печалбата на консолидирана основа е 137,9 млн. лв., а печалбата преди обезценки - 257,7 млн. лв. Към края на 2019 г. е формиран допълнителен капиталов буфер в размер на над 197 млн. евро.

Източник: 24 часа

Регулирана информация

На 23.04.2020 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи одитиран индивидуален годишен финансов отчет за 2019 год. на Випом АД - гр. Видин с одиторски доклад, допълнен с доклад по политиката за възнагражденията съгласно чл. 12, ал. 1 и със съдържание съгласно чл. 12, ал. 2 и чл. 13 от Наредба № 48 от 20.03.2013 г. за изискванията към възнагражденията, издадена от Комисията за финансов надзор       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Във връзка с извънредното положение в страната и забраната за обучителни институции да провеждат присъствени курсове,
Сиско академията на Българска стопанска камара стартира дистанционно обучение.

Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че ще позволи на банките да предоставят като кредитни гаранции към нея книжа, чийто рейтинг е бил понижен до категория "боклук" (Junk), за да се предотврати недостиг на кредитиране в еврозоната на фона на епидемията от коронавирус. Италия и редица компании са в риск дълговите им книжа да загубят инвестиционния си рейтинг предвид затрудненията, предизвикани от разпространението на COVID-19 и ограничителните мерки. Това би означавало, че банките няма да могат да използват тези активи, за да си осигурят самите те финансиране от ЕЦБ, и това би повишило цената на кредитирането за съответните емитенти. ЕЦБ обаче заяви, че ще прилага за всеки актив кредитния му рейтинг към 17 април. По този начин банките ще могат да продължат да използват книжата при кредитни операции, доколкото облигациите остават в горния край на скалата от няколкото рейтинга, определящи даден актив като неподходящ за инвестиции. ЕЦБ заема пари кеш на банките при лихва от минус 0,75 процента и им прави отстъпки, ако те предоставят средствата на компании. Банките, които вземат свръхевтини кредити, трябва да внесат гаранции.

Източник: Reuters

Америка

Общата сума на дълговите задължения на федералното правителство на САЩ е достигнала рекордните 24.5 трлн. долара, за което са допринесли мерките за борба с коронавируса. От 1 януари държавният дълг на САЩ е нараснал с 1.5 трлн. долара, в противовес на изказванията на американския президент Доналд Тръмп, че не го притеснява растежът на националния дълг по повод заделените трилиони долари за преодоляване на последиците от коронавируса. Телевизията припомня, че Тръмп в края на март подписа закон за мерки за стимулиране на икономиката в размер на над 2 трлн. долара, което би трябвало да смекчи удара от пандемията. Във вторник Сенатът одобри поредния пакет мерки са 500 млрд. долара. Очаква се Камарата на представителите да гласува този законопроект. По оценки на Международния валутен фонд, публикувани миналата седмица, държавният дълг на САЩ заради мерките срещу коронавируса ще нарасне тази година до 131.1% от брутния вътрешен продукт (БВП). По данни на бюрото за икономически анализи към американското министерство на търговията, БВП в края на миналата година е възлизал на 21.73 трлн. долара.

Източник: Associated Press

Азия

Икономиката на Южна Корея регистрира най-силното си свиване след финансовата криза през 2008 г. Причината е пандемията, която удря потребителското търсене и износ. Четвъртата по големина икономика в Азия се сви с 1,4% за периода януари-март в сравнение с четвъртото тримесечие на 2019 г. Това показват данни от прогноза, публикувана в четвъртък от Bank of Korea. Спадът беше малко по-добър от очаквания от анализите на Refinitiv, но все пак най-лошият за от повече от десетилетие насам. Икономиката все още нараства с 1,3% в сравнение с година по-рано. Но темпът на растеж беше по-бавен. Потребителските разходи намаляват с 6.4% спрямо предходното тримесечие. Износът намалява с 2%.Южна Корея бе засегната от вируса доста преди масовата пандемия и дори беше едно от най-големите огнища извън Китай. От началото на март обаче честотата на инфекциите се е забавила драстично - в страната има приблизително 10 700 регистрирани случая до момента с 238 смъртни случая, според университета Johns Hopkins. Правителството на страната беше сред най-амбициозните, що се отнася до предоставянето на безплатни и лесни възможности за тестване на обществеността. Експертите приписват спада в новите случаи на усилията на страната за ранно тестване.

Източник: CNN

 
Индекси на фондови борси
23.04.2020
Dow Jones Industrial
23 515.26 (39.44)
Nasdaq Composite
8 494.75 (-0.63)
Стокови борси
23.04.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)17.65
Heating oil ($US/gal.)0.7900
Natural gas ($US/mmbtu)1.8200
Unleaded gas ($US/gal.)0.6800
Gold ($US/Troy Oz.)1 746.80
Silver ($US/Troy Oz.)15.34
Platinum ($US/Troy Oz.)791.20
Hogs (cents/lb.)51.62
Live cattle (cents/lb.)82.92

       Опознай България

40 години Българска стопанска камара

На 25 април 1980 г. представители на най-големите български предприятия учредяват Българската индустриална стопанска асоциация (БИСА), преименувана по-късно в Българска стопанска камара (БСК). БИСА е първата неправителствена организация на бизнеса в бившия социалистически лагер, проводник на пазарните отношения в България. БСК активно участва в процеса на привличането на чуждестранни инвестиции и поставянето на българската икономика на пазарни основи. Камарата участва активно в нормотворчеството, касаещо бизнеса в преходния период, и подпомага процесите на преминаването на икономиката изцяло към пазарно развитие.
Изключително важна е ролята на Българска стопанска камара за развитието на диалога между работодатели и синдикати, за изграждането на системата за социално партньорство в страната. БСК е единствената българска бизнес организация, член на BUSINESSEUROPE – конфедерация на европейския бизнес, чрез която представлява интересите на българските фирми и работодатели на европейско ниво. Камарата участва активно в работата на Европейския икономически и социален комитет (ЕESC), Международната организация на работодателите (IOE), Международната организация на труда (ILO) и Форума на работодателските организации от Югоизточна Европа (SEEEF). БСК има подписани договори за сътрудничество с над 70 национални работодателски и бизнес организации от Европа, Азия, Америка и Африка.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 24.04.2020
Българска версия: 29979, Английска версия: 2886

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999