Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 11 септември 2020 г., брой 5282
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(11.09.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.13542
USD   1.65063
CHF   1.81667
EUR/USD   1.1849*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 


Общи събрания днес
  Аглика АД - Твърдица
Билтроник АД - София
Граммер АД - Трудовец
Де Ферари АД - София
Каза Шик АД - София
Мадара АД - Шумен
Наш дом АД - София
Наш дом Европа холдинг АД - София
Оазис Тур АД - Бургас
Първомай БТ АД - Първомай
Търговска верига София АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Бизнесът и всички негови представители, служители и работници имат равни и неотменими граждански права и отговорности, включително правото на протест и задължението за опазване на социалния мир. Каквато и да била намеса в бизнеса от страна на държавни и правоохранителни органи по повод свободната воля за политически избор и политическо действие на собственици или служители е престъпление, което следва да се разследва и наказва. Това се заявява в официална позиция на Асоциацията на индустриалния капитал в България.От организацията са категорични, че расте усещането за липса на правова държава и сигурност на частната собственост и напомнят за акцията отпреди дни в "Хиполенд". Освен това дават пример със законопроекти за заграбване на "спящите акции" или нововъведенията в Наредба Н-18, съпроводени с ненужни разходи за бизнеса.

Източник: Фирмена информация

През юли 2020 година сезонно изгладеният индекс на промишленото производство се увеличава с 2.3% в сравнение с юни 2020-а, отчита Националният статистически институт. На годишна база при промишленото производство е отбелязан спад от 6%. Месечните индекси на производството измерват измененията в произведената продукция на промишлените предприятия. Тази информация е подходяща за проследяване на текущото икономическо развитие и за краткосрочни прогнози. През юли тази година повишение спрямо юни е отбелязано в преработващата промишленост - с 3.6%, а понижение има в добивната промишленост - с 9.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1 на сто.

Източник: Банкеръ

 
Концесии

Правителството отмени издаденото в края на 2018 г. разрешително за търсене на злато в площта "Злогош", разположена на територията на общините Кюстендил, Трекляно и Земен. То бе предоставено на пловдивската фирма "Гекон" ООД, а канадската "Медголд Рисорсиз" проявяваше интерес да се включи проекта при положителен резултат на проучванията. Според становище на Министерството на околната среда и водите проучването на терена може да окаже негативно влияние на подземните води в района. Все още няма сключен договор с "Гекон" за търсенето на злато. При одобрението на разрешителното за проучване би съобщено, че пловдивската компания ще инвестира най-малко 6.4 млн. лв. в дейностите "Гекон" има разрешение за търсене и проучване за метални подземни изкопаеми в площта "Голеш", разположена на територията на общините Годеч, Драгоман и Своге (област София).

Източник: mediapool.bg

Дружества
Консултации и доставка на софтуер
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Сирма солюшънс АД - София   41 823  
  2   Мусала Софт АД - София   31 099  
  3   Фадата ЕООД - София   21 892  
  4   Немечек ООД - София   17 954  
  5   И:ФАО България ЕООД - София   13 456  
  6   Зеебургер Информатик ЕООД - София   13 199  
  7   Буллс АД - София   13 016  
  8   САП България ЕООД - София   12 483  
  9   Майкрософт България ЕООД - София   12 273  
  10   ПРОС България ЕООД - София   11 130  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 10.09.2020
  Обща стойност (BGN): 416 361.49  
Брой търгувани компании: 26
Premium 107 528.12
Standard 156 820.41
АДСИЦ 152 012.97
Най-голяма промяна в цените
Стара планина Холд АД - София -9.02 %
Емка АД - Севлиево 5.26 %
BaSE - Акции: 1 000 460.63

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

IKEA отвори във Варна втория си магазин в страната. Той се намира в Delta Planet Mall и ще замени досегашния център за поръчки на веригата в морския град. Магазинът е разположен върху 8000 кв. метра, от които 5400 са търговска площ. Той е по-малък от стандартния формат обекти на шведската верига, но по-голям от досегашния център за поръчки на IKEA във Варна. Търговският обект е разположен на три нива в мола. Шведският мебелен гигант IKEA стъпи на българския пазар през 2011 г. чрез договор за франчайз с House Market. "Хаус маркет България" е член на гръцката група Fourlis, която държи правата на IKEA и за Гърция и Кипър. Досега в България групата имаше един магазин в столицата (от септември 2011 г.) и три центъра за поръчки - във Варна (юли 2015), Бургас (2016) и Пловдив (декември 2018), а от април 2015 предлага онлайн продажби в цялата страна. През 2018 г. дружеството инвестира 300 хил. евро в обновяване на част от магазина в София. Пак през 2018 г. логистичното обслужване за клиентите на центровете за продажба, както и онлайн доставките на IKEA в страната бяха поети от българския клон на "Карго-партнер" (Cargo-partner), избран след тръжна процедура.

Източник: Капитал

“Джамбо 33” ЕООД ще ремонтира парк “Градска градина” в Горна Оряховица. Дружеството беше избрано с обществена поръчка и събра повече точки от другия участник “Енел строй”. Градската градина е най-старият парк в града и се простира на площ от 30 дка. Паркът ще бъде обновен по проект, финансиран по Оперативна програма “Региони в растеж”. Той предвижда монтиране на нова паркова мебел, ремонт на алеите, енергоспестяващо и декоративно осветление, система за видеонаблюдение, както и детски площадки, фитнес на открито и други атракциони. Фирмата изпълнител е дала срок за изпълнение 146 календарни дни и цена от 1 187 247 лв. без ДДС. Преди да бъде подписан договорът с Община Горна Оряховица, трябва да изтече срокът за обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията.

Източник: Янтра - Велико Търново

Германия премахна карантинните мерки за пристигащите от още един български район - Добрич, в който се намира морският курорт "Албена". В същото време предупреди гражданите си да не пътуват до други рискови области в Европа, сред които част от хърватската ривиера и Корсика. Германските власти са премахнали изискването за PCR тест или 14-дневна карантина за пристигащите от област Добрич. "Албена" и "Златни пясъци" започнаха предсрочно затваряне на хотели заради провалени от Ковид 19 резервации и отлива на гости. Неотдавна вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с високопоставен представител на TUI Group - Томас Елербек, и го увери, че Германия е приоритетен туристически пазар на страната ни. 761 156 германски граждани са посетили България през 2019 г. За сравнение от 1 юни до 6 август 2020 г. пренощувалите немски туристи в местата за настаняване в цялата страна са малко над 34 000.

Източник: Сега

SEO агенция Serpact спечели награда в категория Best Use of Search - Gaming на престижните награди Global Search Awards 2020. Serpact е първата агенция от България, на която се присъжда тази престижна оценка. През юли агенция Serpact беше номинирана за награда в категорията Gaming, както и в категория Best Small SEO Agency, което нареди българската Serpact сред 6-те най-добри в света. SEO или Search Engine Optimization включва съвкупност от процеси, които имат за цел да подобрят видимостта на даден сайт в органичните резултати на търсачките по ключови фрази. В тези процеси се включват техническа оптимизация, маркетинг със съдържание и работа с репутацията на един уеб-сайт. Стартирала през 2016 година, фирмата досега има реализирани над 1000 проекта по света.

Източник: 24 часа

Продажбите на продукция от „Софарма“ АД намаляват през месец август 2020 г. с 34% на годишна база. В България продажбите се понижават с 44%, а износът намалява с 28%. Понижението за осемте месеца на 2020 г. е с 10% на годишна база. Вътрешният пазар за осеммесечието се свива с 23%, а износът - с 2%. Ако приемем продажбите през 2010 г. за 100%, то тези през 2020 г. са с 15% по-ниски, като вътрешният пазар се свива с 18%, а износът - с 11%. Тенденцията е такава до август 2020 г., но последните месеци могат да доведат до подобрение, а с ръст на продажбите и продажбите на продукция за цялата 2020 г. да са по-добри от спад с 10%, каквато е тенденцията до август. Последното обаче е трудно да се постигне с оглед на факта, че септември 2019 г. беше с ръст от 31%, октомври с 40%, а ноември с 24%.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара

 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Нови конкурси на ФНИ ще подкрепят фундаментални научни изследвания в България и ще привлекат перспективни учени с международни резултати у нас

Включете се в проучване за ролята на автоматизацията в българската индустрия


Предстоящи събития

14 септември: Уебинар за "Предстоящият European Green Deal call".

17-24 септември: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на Food Connections 2020

17 септември: Тук-Там Кошер

1-18 септември: Национален конкурс „Най-зелените компании в България”. Срок за кандидатстване: 18 септември!

24-25 септември: Biotech Atelier - европейската конференция за биотехнологии

29 юни – 30 септември: Конкурс за есе: ''Ядрената енергетика, в симбиоза с електрическата мобилност''

5-8 октомври: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на Torino Fashion Week Digital 2020

7-8 октомври: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на Innovation Village 2020

14-15 октомври: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на Istanbul Fintech Week 2020

19-22 октомври: Двустранни срещи (B2B) по време на Business Meeting Food Paris 2020

24-25 ноември: Career Show Hybrid


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага от м. юли 2020 г., цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 2 – 12 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 1 – 10 октомври 2020, съботно-неделен
CCNA 3 – 24 октомври 2020, съботно-неделен
DevNet – 7 ноември 2020, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската централна банка публикува своите последните макроикономически прогнози, според които пандемичната рецесия в еврозоната през настоящата година вероятно ще бъде малко по-плитка от очакванията през юни, но при малко по-слабо икономическо възстановяване през следващите две години. ЕЦБ вече очаква спад на БВП на еврозоната с 8,0% през настоящата година спрямо 2019-а, след като през юни банката прогнозира спад с 8,7 на сто. За 2021 г. се очаква икономически растеж от 5,0% (при 5,2% предишна прогноза) и с 3,2% през 2022 г. (при 3,3% предходна прогноза). На пресконференция след днешното заседание на ЕЦБ Кристин Лагард отбеляза, че тези нови прогнози представляват базовия сценарий на ЕЦБ. Тя обаче подчерта, че балансът на рисковете за икономическото представяне на еврозоната остава в посока надолу (за по-слаб от очакваното БВП), следвайки коронавирусната пандемия.

Източник: БНР

Америка

Британската BP Plc направи първите стъпки за развитие на бизнеса с офшорна вятърна енергия чрез покупка на американски активи на стойност 1,1 млрд. долара от норвежката Equinor ASA. Сделката бележи началото на инвестиционно партньорство в сектора и региона за двете компании, които се озоваха в челните редици на бързите промени в петролната индустрия, докато големите играчи в тази област се стремят да се адаптират към борбата срещу изменението на климата. BP предприе най-смелите стъпки досега, за да се откаже постепенно от своя основен петролен бизнес. Само шест месеца след поемането на ангажимента, главният изпълнителен директор на компанията Бърнард Луни заяви през август, че ще свие добива на петрол и газ с 40% през следващото десетилетие и ще похарчи до 5 млрд. долара годишно за изграждането на едно от най-големите предприятия за възобновяема енергия в света.

Източник: Bloomberg

Азия

Китайският интернет гигант Baidu води преговори с инвеститори за набирането на до 2 млрд. долара за три години за нова биотехнологична компания. Компанията ще бъде самостоятелна, а не звено на Baidu, твърди източник, запознат с въпроса, който е пожелал да остане анонимен, защото няма право да коментира проекта публично. Редица инвеститори са проявили интерес за присъединяване към финансирането, посочва един от източниците, допълвайки, че не може да разкрие повече подробности, защото преговорите все още са в ранен етап. Baidu е отказала да коментира въпроса. Биотехнологичната компания ще се фокусира върху използването на изкуствен интелект и изчислителна мощ за създаването на лекарства и даването на ранни диагнози за болести като рак. Подобни мощни алгоритми могат да се използват за анализ на медицински снимки или за по-бърза разработка на лекарства, отколкото могат хората.

Източник: CNBC

 
Индекси на фондови борси
10.09.2020
Dow Jones Industrial
27 534.58 (-405.89)
Nasdaq Composite
10 919.60 (-221.97)
Стокови борси
10.09.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)37.16
Heating oil ($US/gal.)1.0800
Natural gas ($US/mmbtu)2.3100
Unleaded gas ($US/gal.)1.0900
Gold ($US/Troy Oz.)1 947.10
Silver ($US/Troy Oz.)26.84
Platinum ($US/Troy Oz.)931.40
Hogs (cents/lb.)64.38
Live cattle (cents/lb.)105.10

       Опознай България

Плиоценски парк Дорково

Плиоценският парк е изграден до палеонтологичното находище край с. Дорково. Там е открито най-голямото в Европа струпване на останки от мастодонти. На площ от около 300 кв. м в сградата на Плиоценския парк са изложени останки на динозаври, саблезъби тигри, трипръсти коне хипариони, примати и други животни, живели преди милиони години. Покривът на съоръжението е стъклен, за да влиза достатъчно светлина. Сградата е изградена от метал, стъкло и дърво, проектирана е от арх. Явор Йорданов. В центъра на експозиционната зала е поставен 4-метров мастодонтот рода Аnancus Аrvernensis. Около него в естествен ръст оживяват и фигурите на други древни същества, чиито кости са открити в района на местността „Елин кладенец”. От Франция са докарани реставрирани и консервирани 4-метрови бивни на бозайник от плиоцена, открит край Дорково. Експозиционната зала представлява 10-метрова диорама - умален макет на местността около селото в късния плиоцен. Дорково се намира на около 100 км от София и на 14 км от Велинград. Снимка: wikipedia


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 11.09.2020
Българска версия: 29981, Английска версия: 2885

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   

Октомври 2021
 ПВСЧПСН
39    123
4045678910
4111121314151617
4218192021222324
4325262728293031

Ноември 2021
 ПВСЧПСН
441234567
45891011121314
4615161718192021
4722232425262728
482930     

Декември 2021
 ПВСЧПСН
48  12345
496789101112
5013141516171819
5120212223242526
522728293031  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999