Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 03 септември 2020 г., брой 5277
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(03.09.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20152
USD   1.64896
CHF   1.81112
EUR/USD   1.1861*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 
  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Общи събрания днес
  БГНова АД - Благоевград
Бисер Олива АД - Стара Загора
Висше училище по застраховане и финанси АД - София
ГБС Пловдив АД - Пловдив
Девина РМД АД - Девня
Електроизграждане - Шумен АД - Шумен
Електроизграждане 97 АД - Шумен
Исторически Имоти АД - Варна
Контактни елементи АД - Драгоман
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Правителството взе решение за участието и определяне на представители на „Българската банка за развитие" АД в Инвестиционния фонд към Инициатива "Три морета". Инициативата „Три морета" е политически проект на равнище държавни глави на 12 държави-членки на ЕС: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия. Тя се развива като прагматична платформа за регионално сътрудничество с основен фокус развитие на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаване на по-голяма свързаност между тях по линията Север-Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса. Оценката за необходимите за региона на Инициативата „Три морета" инвестиции в областта за транспортната инфраструктура до 2030 г. е 290 млрд. евро, за енергетиката 87 млрд. и за дигитална инфраструктура 130 млрд. евро.

Източник: Банкеръ

"Прогнозираме много голям годишен спад на БВП през второто тримесечие на 2020 г., последван от постепенно възстановяване", съобщиха от БНБ. Данните към 17 юни показват, че през второто тримесечие на 2020 г. следва да се очаква един от най-големите в ретроспективен план годишни спадове на БВП в България. БНБ предупреждава, че съществува голяма несигурност по отношение на мащаба на икономическия шок през този период. Съществува 60% вероятност спадът на реалния БВП през текущата година да е в интервала от -4.1% до -13.1%. Централната прогноза на БНБ е, че реалният БВП на България ще се понижи с 8.5% през 2020 г., което ще се определя главно от спад на частното потребление (принос с -3.4 процентни пункта) и на инвестициите в основен капитал (принос с -3.2 процентни пункта) и в по-малка степен от негативния принос на нетния износ (с -2.6 процентни пункта).

Източник: money.bg

 
Концесии

Правителството определи концесионер на варненския плаж „Кабакум - Север 2". Ивицата бе предоставена за 20 години на „Булмедикс 2012“ ЕООД. Концесионерът се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя 1 бр. чадър на цена в размер до 2 лева с ДДС и 1 бр. шезлонг на цена в размер до 2 лева с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Концесионното възнаграждение за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове и предложения от концесионера размер на роялти от 12,20 на сто. Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 22 051,47 лв. без ДДС. Инвестициите, свързани с организация на спортно-развлекателни дейности на морския плаж за срока на концесията са в размер на 373 080 лв. с ДДС.

Източник: Сега

Дружества
Дейности на туроператори и туристически агенции; спомагателни туристически дейности, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Туристическа агенция Солвекс ЕООД - София   53 781  
  2   Клуб Магелан ООД - Варна   42 139  
  3   Бохемия ЕООД - София   32 392  
  4   Теди - Кам ЕООД - Бургас   31 803  
  5   Астрал Холидейз Интернешънъл АД - Пловдив   31 216  
  6   Емералд Травел България ООД - София   26 933  
  7   Абакс ЕООД - Пловдив   24 868  
  8   Съни Турс ООД - Трявна   22 279  
  9   Премиер Турс ЕООД - София   21 204  
  10   Хорнит ООД - София   20 253  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 02.09.2020
  Обща стойност (BGN): 209 857.11  
Брой търгувани компании: 27
Premium 68 337.55
Standard 58 400.33
АДСИЦ 82 448.70
Структурирани 670.53
Най-голяма промяна в цените
Зърнени храни България АД - София 8.67 %
Холдинг Света София АД - София -4.21 %
BaSE - Акции: 547.00
BaSE - АДСИЦ: 3 097.40

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Петр Келнер пристъпи към финално одобрение и за придобиването на собственика на bTV Media Group. Инвестиционният фонд е изпратил документи до Европейската комисия за окончателно одобрение за придобиването на Central European Media Enterprises (CME). След като остана единствен кандидат, през октомври 2019 година PPF сключи споразумение за придобиването на CME, която освен българските медии, управлява такива и в Румъния, Словакия и Словения. През 2018 г. компанията на Келнер пpидoби и aĸтивите нa Teлeнop в Унгapия, Бългapия, Чepнa гopa и Cъpбия, с което вече е доставчик на мобилни услуги на шест пазара в Цeнтpaлнa и Югoизтoчнa Eвpoпa – Бългapия, Чeшĸaтa peпyблиĸa, Унгapия, Чepнa Гopa, Cъpбия и Cлoвaĸия.

Източник: economic.bg

Втори инвеститор подписа договор за купуване на терен в Индустриалната зона "Загоре". Компанията иска да притежава парцел и обещава инвестицията от 10 млн. лева. Индустриална зона "Загоре" е готова и има подписан акт 15. Първата копка за нея бе направена в края на миналата година. Тя се изгражда чрез съвместен проект между община Стара Загора и държавата. Реализирането на индустриалната зона ще има ключова роля за устойчивото развитие на целия регион. Цялата площ на зоната, в първия етап от нейното изграждане, е 115 хил. кв. м, разделена на 11 имота. Старозагорска компания в областта на хранително-вкусовата промишленост е първият инвеститор, заявил официално намерението си да закупи парцел от зоната. Индустриална зона "Загоре" е създадена по инициатива на община Стара Загора и местния бизнес в партньорство с държавата в лицето на НК "Индустриални зони", като собствеността е 50:50.

Източник: Банкеръ

Австрийско-румънската компания OMV Petrom, която проучва за нефт и газ в блока Neptun в румънската част на Черно море, е приключила придобиването на дял в съседния български блок "Хан Аспарух". OMV Petrom е купила целия капитал на OMV Offshore Bulgaria, която държи 42.86% от "Хан Аспарух", от досегашния собственик OMV Exploration & Production, обяви компанията. Цената на сделката не се съобщава. Така на практика участие в българския блок вече има и румънската държава, която е миноритарен собственик в OMV Petrom, а смесеното дружество засилва позициите си в региона. В Черно море в момента OMV Petrom има разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в дълбоководния блок Neptun, където работи в партньорство с американската ExxonMobil.

Източник: Капитал

„Синергон холдинг“ АД е продало дъщерното си дружество „Ритейл инженеринг“ ЕООД. Компанията е получила 4800 лева за всички свои 48 дружествени дяла с номинал от 100 лева от капитала на „Ритейл инженеринг“ на Кръстьо Андонов Василев. Прехвърлянето е вписано и в Търговския регистър. Освен Василев, във фирмата като съдружник е вписан и Кирил Аспарухов Велев. „Ритейл инженеринг“ е с предмет на дейност производство, доставка и продажба на електронни бензиноколонки, софтуерни продукти, компютърни и електронни системи за управление дейността на бензиностанциите, комплексна доставка на технологично оборудване за бензиностанции и газостанции, сервизна дейност. Компанията извършва и цялостно проектиране, строителство и пускане в експлоатация на бензиностанции, газостанции и складови стопанства за съхранение на течни горива и газ, както и изгражда локални мрежи за предаване на данни в корпоративни и глобални мрежи.

Източник: investor.bg

Община Свищов започна изпълнението на проект за подобряване и реновиране на градска среда с инвестиция от 1,3 млн. лв. Междублоковото пространство с площ от над 13 дка се намира между ул. „Патриарх Евтимий“ и жк „Симеон Ванков“ в крайдунавския град. Фирмите изпълнители са „Инфраинжстрой“ ЕООД и „Коев – СД“ ООД. Това е един от най-значимите проекти на община Свищов заради мащабите на територията и ефекта от цялостната реализация върху качеството на живот на жителите и гостите на града. Предвижда се пълна рехабилитация на бордюри и тротоарни настилки, изграждане на няколко детски площадки, озеленяване, създаване на условия за активен отдих, достъпна среда за хора в неравностойно положение, ново LED осветление, спортни зони и т.н. Проектното предложение е на обща стойност 1 388 170 лв., от които финансирането от ЕС чрез ЕФРР е 1 168 044 лева, Национално финансиране в размер на 206 125 лева и собствено съфинансиране в размер на 14 000 лв.

Източник: Борба - Велико Търново       Българска стопанска камара

 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Нови конкурси на ФНИ ще подкрепят фундаментални научни изследвания в България и ще привлекат перспективни учени с международни резултати у нас

Включете се в проучване за ролята на автоматизацията в българската индустрия


Предстоящи събития

3 септември: Онлайн семинар „Либерализация на пазара на електроенергия. Клиенти ниско напрежение“

Дарете книги в подкрепа на читалищните библиотеки!

14 септември: Уебинар за "Предстоящият European Green Deal call".

17 септември: Тук-Там Кошер

1-18 септември: Национален конкурс „Най-зелените компании в България”. Срок за кандидатстване: 18 септември!

24-25 септември: Biotech Atelier - европейската конференция за биотехнологии

29 юни – 30 септември: Конкурс за есе: ''Ядрената енергетика, в симбиоза с електрическата мобилност''

24-25 ноември: Career Show Hybrid


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Включете се в курсовете, предлагани от Центъра за обучение по информационни и комуникационни технологии.

Обучение по мрежи в Сиско академията по новата версия на CCNA 7.0:
Във връзка със ситуацията с COVID-19Сиско академията на Българска стопанска камара предлага дистанционно обучение.
Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Старт на курсовете:
CCNA 2 – 12 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 1 – 03 октомври 2020, съботно-неделен
CCNA 3 – 24 октомври 2020, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Един от световните лидери в производството на автомобилни части - Continental, се готви да съкрати или премести 13% от работната си сила с цел да намали разходите си с 1 милиард евро годишно. Това е част от мащабен план на германската група за преструктуриране на бизнеса ѝ под натиска на пандемията, пише Bloomberg. В официално съобщение на компанията се посочва, че по-голямата част от този план трябва да бъде изпълнен до 2025 година, като той ще засегне 30 000 работни места. Основно засегнати ще бъдат операциите на дружеството в Германия, като идеята е 13 000 позиции там да бъдат преместени или затворени. "Индустрията е изправена пред най-голямата криза от 70 години насам, като доставчиците на части в частност са силно засегнати", коментира главният изпълнителен директор на групата Елмар Дегенхарт.

Източник: Bloomberg

Америка

Измина година, откакто американският производствен сектор влезе в рецесия заради обтегнатите отношения между Китай и САЩ. Рецесията продължи пет месеца, но оттогава фабриките постепенно започнаха да възвръщат производителността си. Американските производители отчетоха най-доброто си задвижване от близо две години насам, пише BBC. Изгледите не са били толкова добри от ноември 2018 г., показа проучването на Institute of Supply Management от август. Индексът на мениджърите по закупуване достигна 56 през август, по-добре, отколкото икономистите очакваха. Всяко число, по-голямо от 50, означава разширяване в сектора. Индексът за нови поръчки се повиши до 67,6, най-високото си ниво от януари 2004 г. Миналият август индексът на мениджърите по поръчките спадна под 50 за първи път от три години до най-ниското си ниво от над 3 години, след като фабриките посрещнаха последиците от търговската война на президента Тръмп. Индустрията се възстанови през януари, точно навреме, за да може да бъде ударена от пандемията.

Източник: money.bg

Азия

В китайския град Таншан, провинция Хъбей, започна строителството на интелигентна фабрика за сателити. Според плановете тя ще заработи в началото на следващата година. Очаква се да произвежда годишно по 100 сателита с тегло над 100 кг, заявиха собствениците ѝ „Commsat“, които са частна компания със седалище в Пекин. „Освен сглобяването на сателити, фабриката ще се използва и за проучвания и разработка на технологии и приложения за тях“, заяви президентът на „Commsat“ Пън Юанюан. Освен това ще гарантират евтиното и бързо масово производство на сателити с тегло от 50 до 500 кг., съобщи Радио Китай. През април Националната комисия за развитие и реформа определи сателитния интернет като „нова инфраструктура“.

Източник: Банкеръ

 
Индекси на фондови борси
02.09.2020
Dow Jones Industrial
29 100.50 (454.84)
Nasdaq Composite
12 056.40 (116.78)
Стокови борси
02.09.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)41.54
Heating oil ($US/gal.)1.1800
Natural gas ($US/mmbtu)2.5000
Unleaded gas ($US/gal.)1.2000
Gold ($US/Troy Oz.)1 945.90
Silver ($US/Troy Oz.)27.60
Platinum ($US/Troy Oz.)913.90
Hogs (cents/lb.)56.40
Live cattle (cents/lb.)104.48

       Опознай България

Данчовата къща - Пловдив

Данчовата къща, която се намира в стария Пловдив, е национален паметник на културата. Къщата бе реставрирана по автентични технологии в рамките на съвместен проект на Занаятчийска камара Кобленц и Община Пловдив. Проектът, както и останалите инициативи на камарата в България и в целия Балкански регион, се финансира от германското Федерално министерство за икономическо сътрудничество и развитие. След приключване на реставрацията през пролетта на 2001 година, Данчовата къща постепенно се утвърждава като Център за консултации, информация и документация в сферата на опазване паметниците на културата. В сътрудничество с Национална занаятчийска камара, Регионална занаятчийска камара Пловдив и Националния съюз на реставраторите и консерваторите се разработва една по-широка концепция за нейното използване като Балкански център по дизайн. Важен партньор от българска страна е Общински институт „Старинен Пловдив”.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 03.09.2020
Българска версия: 29977, Английска версия: 2883

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999