Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 27 август 2020 г., брой 5272
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(27.08.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18066
USD   1.65903
CHF   1.82141
EUR/USD   1.1789*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 
  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Общи събрания днес
  Балканкарподем - инвест АД - Габрово
Балки 27 АД - Стара Загора
Завод за пружини АД - Крън
Захар Инвест АД - Горна Оряховица
Захарни заводи АД - Горна Оряховица
Индустриален холдинг България АД - София
Инермат АД - Стара Загора
ЛВК Винпром АД - Търговище
Лито Балкан АД - София
Луксор АД - Пловдив
Марса АД - Хасково
Монделийз България холдинг АД - София
Независимост 40 АД - Габрово
НонВоТекс АД - София
РБС АД - Ямбол
ФИЛ 2000 АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Необезпечени кредити на стойност до 300 000 лв. ще отпускат 8 търговски банки, които вече са подписали споразумение с Българската банка за развитие (ББР), съобщи изпълнителният директор на ББР Панайот Филипов. Българската агенция за експортно застраховане може да осигури застрахователно покритие за търговски риск за тези 20% самоучастие, които се изискват от фирмите при получаване на заемите, заяви директорът на Българската агенция за експортно застраховане Момчил Ройнев.

Източник: Труд

Правителството прие постановление за уреждане на отношенията, свързани със закриването на Държавната комисия по хазарта. С него се изпълнява задължението на Министерския съвет, съгласно последното изменение на Закона за хазарта, а именно - създаването на ликвидационна комисия и определяне на нейните функции. Предвижда се председател на ликвидационната комисия да бъде главният секретар на Министерството на финансите. Уреждат се функциите на комисията за тримесечния срок на работа, както и основните функции на нейния председател. С щатните бройки, включени в общата численост на персонала на закритата ДКХ, се извършват компенсирани промени в числеността на Министерството на финансите и НАП - повишава се експертният капацитет на министерството с 18 допълнителни щатни бройки, а в НАП ще има 34 допълнителни щатни бройки.

Източник: vesti.bg

 
Концесии

Фирмата „Солей Дор“ ЕООД е определен за концесионер на морски плаж „Градина – Централен“ – част 1, община Созопол, област Бургас. Концесионерът се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя цена за 1 бр. чадър в размер до 8 лева с ДДС и цена за 1 бр. шезлонг в размер до 8 лева с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 44 756,96 лв. без ДДС. Предвидените инвестиции, свързани с подобряване на достъпа до морския плаж за срока на концесията са в размер на 258 084 лв. с включен ДДС.

Източник: Банкеръ

Дружества
Търговия на едро с обработващи машини и части за тях
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Заводи за металорежещи машини - България холдинг АД - София   25 194  
  2   Кастел Карлово АД - София   13 440  
  3   Мава Индустриал АД - София   9 479  
  4   Георги Стефанов - Златаров ЕТ - Стара Загора   8 245  
  5   Алфа Лавал ЕООД - София   7 929  
  6   В и Д Интернационал ЕООД - София   7 359  
  7   Хидак ЕООД - София   5 035  
  8   Сомфи България АД - София   2 703  
  9   Трансинженеринг 2001 ЕООД - Златарица   1 707  
  10   Калина ИТК ООД - София   1 296  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 26.08.2020
  Обща стойност (BGN): 807 031.74  
Брой търгувани компании: 25
Premium 11 120.98
Standard 184 070.45
АДСИЦ 611 840.31
Най-голяма промяна в цените
Зърнени храни България АД - София 11.11 %
Холдинг Нов век АД - София -3.13 %
BaSE - Акции: 1 040 411.20

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Вносът на електроенергия в България от началото на годината се е увеличил с 23,92%, показват оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за енергийния баланс на страната за периода 1 януари - 23 август спрямо същия период на 2019 година. От началото на годината България е внесла 2 млн. и 528 384 MWh електроенергия, докато през този период на 2019 г. внесеният ток е бил 2 млн. и 40 275 MWh. За същия период на тази година страната е изнесла с 15,31 на сто по-малко електроенергия в сравнение с миналата година. Производството на ток е спаднало с 8,26% от началото на годината до 23 август спрямо същия период на миналата година. За същия период е отчетено производство на електроенергия в обем от 26 млн. и 295 194 MWh. За сравнение през същия период на 2019 г. производството е възлизало на 28 млн. и 661 871 MWh.

Източник: Дума

Летищата в СофияБургас и Варна отчитат невиждани до момента спадове на полетите това лято заради кризата с коронавируса по данни на ДП „Ръководство на въздушното движение“. Най-голям срив през август отчита Летище Бургас - 310%. Посрещнати са едва 972 самолета при над 3900 през август миналата година. Отливът е основно при чартърите за най-големия ни морски курорт – Слънчев бряг. През този сезон изцяло ги няма британските, руските и скандинавските туристи. От Германия също идват малки групи. Над 70% от хотелите в курорта не отвориха. Другото летище на Черноморието – Варна, се отчита по-малък спад от 120% до момента. Осъществени са 950 полета, а за същия период на миналата година са 2070. "Златни пясъци", "Свети Константин и Елена" и "Албена" успяха да привлекат все пак германски туристи, но в началото на август Северното Черноморие попадна в червения списък на Германия с опасните за коронавирус дестинации.

Източник: Сега

Свищов ще има нов водопровод до края на 2020 година. За това са се договорили изпълнителният директор на "Български ВиК холдинг" Илиян Илиев и кметът Генчо Генчев. Илиев бе в града, за да се търси решение на водната криза в града, предизвикана от некачествено изградения през 2013 г. водопровод към града. Съоръженето е изградено от ПВЦ тръби за поливни системи и не издържа на налягането. Затова не е прието за експлоатация от водоснабдителното дружество и Свищов продължава да се захранва от стария стоманен водопровод. Амортизираните тръби, непрекъснато се пробиват. До края на годината трябва да бъде изградено 13-километровото трасе от напора до Свищов с инвестиция от 4 млн.лв.

Източник: 24 часа

Нови кейови стени ще изгражда компанията “Главболгарстрой” АД на пристанищния терминал “Бургас Запад”. Поръчките за общо четири обекта са две. Договорите с БМФ “Порт Бургас” ЕАД ще са на обща стойност близо 371,8 млн. лв.  За изграждане на корабните места с номера 25А и 26, офертата на “Главболгарстрой” е 79,8 млн. лева, а за тези с номера 27 и 28 - 221,4 млн. лв. С ДДС. Офертите на конкурентна компания и за двете поръчки са били с около 5 милиона лева по-високи. С чeтиpитe нoви кopaбни мecтa ще се увеличи капацитетът на оперативната зона на приcтaнищния oпepaтop.

Източник: Труд

Мениджърите на групата "Лавена" АД - Шумен считат, че нарушаването на обичайната икономическа дейност в резултат на COVID-19 може да повлияе неблагоприятно върху дейността на дружеството. "Лавена" АД произвежда антибактериални и хигиенни продукти и ситуацията, която все още е в развитие има ограничено въздействие върху дейността на фирмата. Междинният финансов резултат на фирмата след данъчно облагане е печалба от 1.57 млн. лева. Приходите й от продажби растат през второто тримесечие. Техният размер заема 99% от общите парични постъпления през първо шестмесечие на тази година. Поддържане на стабилни взаимоотношения с клиентите и ценовото позициониране на продуктовата гама на "Лавена" позволява на компанията да се възползва от ситуацията, дори и при намалено потребление, свързано с понижения ресурс, отделян от потребителите на парфюмерийно-козметични продукти, запазвайки високото качество на продукцията си и по този начин да увеличи пазарния си дял.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара

 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Конкурсът Digital Stars издирва дигиталните звезди на България за 2020. Срок за кандидатстване - 31 август!

Нови конкурси на ФНИ ще подкрепят фундаментални научни изследвания в България и ще привлекат перспективни учени с международни резултати у нас

Включете се в проучване за ролята на автоматизацията в българската индустрия


Предстоящи събития

3 септември: Онлайн семинар „Либерализация на пазара на електроенергия. Клиенти ниско напрежение“

Дарете книги в подкрепа на читалищните библиотеки!

17 септември: Тук-Там Кошер

24-25 септември: Biotech Atelier - европейската конференция за биотехнологии

29 юни – 30 септември: Конкурс за есе: ''Ядрената енергетика, в симбиоза с електрическата мобилност''

24-25 ноември: Career Show Hybrid


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Включете се в курсовете, предлагани от Центърът за обучение по информационни и комуникационни технологии.

Обучение по мрежи в Сиско академията по новата версия на CCNA 7.0:
Във връзка със ситуацията с COVID-19Сиско академията на Българска стопанска камара предлага дистанционно обучение.
Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Старт на курсовете:
CCNA 2 – 05 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 1 – 19 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 3 – 17 октомври 2020, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Гърция обяви, че планира да разшири териториалните си води в Йонийско море на 12 мили, съобщи гръцкия министър-председател. Кириакос Мицотакис заяви в парламента, че правителството ще представи проект за разширяването на териториалните води на страната в Йонийско море на 12 морски мили. Той каза, че Гърция може в бъдеще да разшири териториалните си води в други морски райони, в съответствие с Конвенцията за морското право и прилагането на средната линия, където разстоянието между двата брега е по-малко от 24 мили. Турция предупреди, че подобен ход на Гърция на изток би бил „casus belli” - повод за война. Мицотакис говори по време на дебат относно споразуменията на страната с Египет и Италия за разграничаване на морските пространства. Споразуменията ще бъдат подложени на гласуване.

Източник: Associated Press

Америка

Правителството на САЩ ще инвестира 1 милиард долара в откриването на до 12 нови института, които ще изследват изкуствения интелект (ИИ) и квантовите изчисления, разкри в сряда Белият дом. В съобщение на администрацията на Тръмп се казва, че средствата ще бъдат инвестирани през следващите пет години и повечето от тях ще идват от публичния сектор. Очаква се обаче частни компании като IBM и Microsoft да вложат в проектите до 340 млн. долара. Новината идва, след като главният технологичен директор на САЩ Майкъл Крациос заяви, че ИИ и квантовите информационни науки са от изключително значение за американската национална сигурност. Той отбеляза по-рано този месец, че във връзка с това Белият дом ще увеличи разходите си в сектора с около 30% в американския бюджет извън отбраната. От своя страна Министерството на енергетиката на САЩ обяви също в сряда, че ще осигури 625 милиона долара през следващите пет години за пет новосформирани центъра за изследвания на квантовата информация в опит да се изпреварят конкуриращи се страни като Китай по отношение на новите технологии.

Източник: Капитал

Азия

Ant Group, китайският гигант за финансови технологии, даде на обществеността първи поглед върху финансовото си състояние във вторник, когато подаде заявление за двойно листване в Хонконг и Шанхай, което би било най-голямото IPO в света. Компанията търси оценка от над 200 млрд. долара, което ще я постави само зад Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) и Ping An Insurance сред фирми, свързани с финансови дейности в Китай, и наравно с глобални конкуренти като PayPal, който се оценява на 237 млрд. долара. Ant също би била една трета по-ценна от титаните на Уолстрийт Goldman Sachs и Morgan Stanley взети заедно. Компанията регистрира приходи от 72.5 млрд. юана (10.50 млрд. долара) през първата половина на годината, което е 38% повече спрямо предходната година. Нетната печалба нарасна близо 11 пъти до 21.9 млрд. юана за същия период. Ant води своето начало от Alipay, който беше лансиран от Alibaba през 2004 г. като платежна услуга, която има за цел да разсее притесненията на китайските купувачи и продавачи относно осъществяването на онлайн сделки на тогавашния зараждащ се пазар на електронната търговия в страната.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
26.08.2020
Dow Jones Industrial
28 331.92 (83.48)
Nasdaq Composite
11 665.10 (198.59)
Стокови борси
26.08.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)43.39
Heating oil ($US/gal.)1.2600
Natural gas ($US/mmbtu)2.5200
Unleaded gas ($US/gal.)1.2800
Gold ($US/Troy Oz.)1 951.50
Silver ($US/Troy Oz.)27.34
Platinum ($US/Troy Oz.)942.30
Hogs (cents/lb.)55.55
Live cattle (cents/lb.)107.00

       Опознай България

Христо Г. Данов

Христо Г. Данов е български учител, книжовник, основател на организираното книгоиздаване в България. Роден е на 27 август 1828 г. в град Клисура. Учи в Панагюрище, а по-късно и в Копривщица при Найден Геров и Йоаким Груев. Работи като учител. Основава класното училище и читалището в Клисура. През 1857 г. заедно с учителя Ячо Трувчев и книговезеца Нягул Бояджийски учредява „Дружествена книговезница“. Постепенно дружеството прераства в книжарница и издателство. През 1862 година то се преименува на „Книгоиздателство Хр. Г. Данов и с-ие”. Като съдружник се включва и Йоаким Груев. Основават се клонове в Русе, Велес, София и Лом. От 1878 г. започва да издава първия общобългарски вестник, наречен „Марица“. Христо Данов е автор и издател е на таблици, буквари и учебници. Приет е за дописен член на Българското книжовно дружество през 1881 година, а през 1900 г. е избран и за почетен член. През 1882 г. става народен представител в Областното събрание на Източна Румелия. От 1 февруари 1897 до 2 юли 1899 г. е кмет на гр. Пловдив, като за работата си като кмет Данов отказва да получава заплата. По време на неговия мандат е изработен първият градоустройствен план на Пловдив от архитект Йосиф Шнитер. Христо Г. Данов умира на 11.12.1911 г. и е погребан в църквата “Св.Богородица”. Дановата къща се намира в Стария град в Пловдив и в нея е подредена специална експозиция, посветена на българското книгоиздаване.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 27.08.2020
Българска версия: 29982, Английска версия: 2884

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999