Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 25 август 2020 г., брой 5270
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(25.08.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.16893
USD   1.65091
CHF   1.81752
EUR/USD   1.1847*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 
  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Общи събрания днес
  Балканкар-Средец АД - София
Вели Лак АД - София
Вижен АД - Шумен
Динамокар АД - София
ЕМЕ АД - Смолян
Жити АД - Русе
З М ГРУП 3 АД - Плевен
ЗБК Балкан АД - София
Индустриален център Искър АД - София
Корпорация Развитие КДА - София
Магнето Алфа АД - София
Плюс Пропъртис АД - Стара Загора
Роял Сторидж АД - София
Симат АД - Димитровград
СК АД - Мрамор - СГ
Спортпром АД - София
Химатех АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Европейската комисия е одобрила искания от българското правителство заем от 1 млрд. лв. от новия фонд за запазване на заетостта SURE. Това става ясно от представения на Съвета на ЕС план за финансова подкрепа в размер на 81,4 млрд. евро на 15 държави членки по инструмента SURE, създаден с цел да защити работните места и трудещите се от негативното въздействие на коронавирусната пандемия. Сред тях е и България, която ще получи заем в размер на 511 млн. евро. След като Съветът одобри тези предложения, финансовата подкрепа ще се предоставя под формата на заеми, отпускани при изгодни условия от ЕС на държавите членки, съобщи Еврокомисията. Тези заеми ще помогнат на държавите членки за справяне с внезапните увеличения на публичните разходи за запазване на заетостта.

Източник: Сега

Към края на юни 2020 г. активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове с дейност в България, възлизат на 4,676 млрд. лева, съобщи Българската народна банка (БНБ). Размерът им се увеличава с 5% (221,2 млн. лева) на годишна база и с 19,3% (756,3 млн. лева) на тримесечна. Като процент от БВП общият размер на активите на местните и чуждестранните инвестиционни фондове към 30 юни е 4,2%, при 3,8% от БВП преди година и 3,5% към края на първо тримесечие на 2020 г. За една година инвестиционните фондове са се увеличили с 88 броя и към 30 юни достигат 1208, като чуждестранните са повече с 93 броя, а местните са с два по-малко. Към края на юни 2020 г. активите на местните инвестиционни фондове достигат 1,645 млрд. лева, като за една година се увеличават с 27,4 млн. лева (1,7%).

Източник: investor.bg

 
Дружества
Търговия на едро с твърди, течни и газообразни горива и подобни продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Литекс АД - София   949 897  
  2   Бент ойл АД - София   725 457  
  3   Ромпетрол България ЕАД - София   577 263  
  4   Инса ЕООД - Раковски   433 278  
  5   Лукойл Ейвиейшън България ЕООД - София   347 036  
  6   ДМВ ЕООД - София   231 288  
  7   Булмаркет ДМ ЕООД - Русе   193 378  
  8   Салина 7 ЕООД - Хисаря   192 757  
  9   Газтрейд АД - София   188 401  
  10   Нафта трейдинг АД - Бургас   168 048  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 24.08.2020
  Обща стойност (BGN): 473 531.20  
Брой търгувани компании: 40
Premium 152 306.29
Standard 170 083.66
АДСИЦ 148 129.13
Облигации 3 006.13
Права 6.00
Най-голяма промяна в цените
Петрол АД - Ловеч -22.29 %
Златни пясъци АД - Варна 16.13 %
BaSE - Акции: 1 672.28

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

В Атина изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов подписа споразумение за покупко–продажба на акции от капитала на „Газтрейд“ С.А. с мажоритарния собственик Асимина – Елени Копелузу. Подписано бе и споразумение между акционерите DEPA Commercial S.А., Gaslog Cyprus Investments Ltd, „Булгартрансгаз“ ЕАД и проектното дружество Газтрейд С.А. Финализираните документи се последен етап от процеса, с който „Булгартрансгаз“ ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ в изпълнение на решение на Министерския съвет от 08 януари 2020 година и сключен предварителен договор за покупко–продажба на 20% от капитала на Газтрейд С.А. Придобиването на участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки в България и региона.

Източник: Труд

За септември 2020 г. е планирано отварянето на 5-звездния хотел "Хаят" (Hyatt Regency) в центъра на София, което се забави заради пандемията от коронавирус, съобщиха от консултантската компания за недвижими имоти "Кушман и Уейкфилд Фортън" (Cushman & Wakefield Forton). Хотелът на "Хаят" се намира до паметника на Васил Левски на мястото на някогашното кино и хотел "Сердика". Той беше изграден от българската "Тера тур сервиз" ЕООД, чийто управител е Васил Златев. Инвестицията възлиза на около 30 млн. евро - собствени средства и заем. Това е първият обект у нас на веригата за луксозни хотели Нуаtt. За "Тера тур сервиз" това е петият им хотел, след като Златев построи 4 по морето (два в Обзор и по един в Слънчев бряг и Свети Влас), има и един в родния му град Правец. Всичките обекти са под чуждия бранд RIU. Столичният хотел Hyatt Regency се позиционира във високия ценови сегмент, като преди време беше обявено, че нощувката ще струва около 200 евро на човек в стая.

Източник: mediapool.bg

Чешката инвестиционна група "Пи Пи Еф", собственост на милиардера Петър Келнер, част от която е и мобилният оператор "Теленор България" ЕАД, разширява бизнеса си в Турция. Комисията за защита на конкуренцията е разрешила извършването на концентрация, която ще се осъществи чрез придобиване на съвместен контрол от страна на турската "Екса Експорт Санайи Мамулери Сатъш же Араштърма А.Ш." и "Пи Пи Еф Бийр Топхолдко" Б.В. върху турската фирма "Темса Улашъм Арачларъ Санайи ве Тиджарет Аноним Ширкети. Анализът на тази сделка се налага, тъй като сумата от общите обороти на всички фирми в концентрацията на територията на страната за предходната финансова година надхвърля 25 млн. лв. и участниците в покупко-продажбата са задължени да уведомят Комисията за защита на конкуренцията. "Екса Санайи Мамулери Сатъш же Араштърма" А.Ш. - Истанбул няма дейност в България. Но корпоративната група, към която принадлежи, извършва у нас търговия на едро с гуми за леки автомобили, лекотоварни автомобили, трактори и строителна техника, продажба на цимент и на електрическа енергия.

Източник: Банкеръ

Община Велико Търново търси ново предназначение на панорамния хотел „Трапезица“, който вече седма година няма наемател. Независимо от символичния наем от 2 хил. лв. така и не може да се намери стопанин на сградата, която местната администрация спечели след продължителни съдебни битки. Комплексът, който се намира в близост до ресторантите „Щастливеца“ и „Его“ на ул. „Стефан Стамболов“, е на шест етажа. Под него и нивото на улицата има кухини за подземен паркинг, които са правени през 80-те години на миналия век. Собствениците на ресторанти „Щастливеца“ са били единствените наематели на комплекса досега, и то за много кратко време.

Източник: Борба - Велико Търново

Акционерите на „Софарма Трейдинг“ АД ще решават за покупката на „ЕС СИ ЕС Франчайз“ АД на общо събрание на акционерите свикано на 25 септември 2020 г. Покупната цена е до 25 млн. лв. за оператора на веригите аптеки „Сейба“, „Санита“, „Виталис“ и SCS. Продавачи са „Средец“ АД и „Донев инвестмънтс холдинг“ АД и физическите лица Юлия Соколова, Майя Йорданова-Райчева, Майя Ламбринова, Силвия Мечкова и Йордан Касапов. Сделката беше разрешена от Комисията за защита на потребителите през юли 2020 г. „Софарма Трейдинг” АД вече оперира верига аптеки под търговската марка SOpharmacy. Акционерите на „Софарма Трейдинг“ АД ще гласуват и за наем на производствено-складова база от „Софарма“ АД находяща се в гр. София бул. Рожен 16. Разгънатата застроена площ (РЗП) е 6970,7 квадратни метра. Пазарната стойност на имота и оборудването е 16,7 млн. лв. според оценка. Освен това има и нематериални дълготрайни активи, в т. ч. логистична система KNAPP за общо 7,25 млн. лв. Общата балансова стойност към 30 юни 2020 г. е 24 млн. лв. Основен акционер в „Софарма Трейдинг“ АД с дял от около три четвърти е „Софарма“ АД.

Източник: investor.bg

Регулирана информация       Българска стопанска камара

 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Спасение ли е четиридневната работна седмица в пандемията

Pfizer и BioNTech ще кандидатстват за одобрение на тяхната Covid-ваксина през октомври

НСИ: Спад на оборота в услугите през второто тримесечие заради Covid-19

Конкурсът Digital Stars издирва дигиталните звезди на България за 2020. Срок за кандидатстване - 31 август!

Нови конкурси на ФНИ ще подкрепят фундаментални научни изследвания в България и ще привлекат перспективни учени с международни резултати у нас

Включете се в проучване за ролята на автоматизацията в българската индустрия


Предстоящи събития

3 септември: Онлайн семинар „Либерализация на пазара на електроенергия. Клиенти ниско напрежение“

Дарете книги в подкрепа на читалищните библиотеки!

17 септември: Тук-Там Кошер

24-25 септември: Biotech Atelier - европейската конференция за биотехнологии

29 юни – 30 септември: Конкурс за есе: ''Ядрената енергетика, в симбиоза с електрическата мобилност''

24-25 ноември: Career Show Hybrid


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Включете се в курсовете, предлагани от Центърът за обучение по информационни и комуникационни технологии.

Обучение по мрежи в Сиско академията по новата версия на CCNA 7.0:
Във връзка със ситуацията с COVID-19Сиско академията на Българска стопанска камара предлага дистанционно обучение.
Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Старт на курсовете:
CCNA 2 – 05 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 1 – 19 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 3 – 17 октомври 2020, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Ликвидирането на фалиралата германска компания за разплащания Wirecard започна, след като тя се съгласи да продаде остатъка от британския си бизнес на стартъпа Railsbank, подкрепен от Visa, и продаде бразилското си подразделение, съобщава Financial Times. Очаква се въз основа на сделката във Великобритания, която трябва да бъде финализирана през ноември, Railsbank да поеме технологията за картови разплащания в страната, клиентите и някои служители. Railsbank е отказала да коментира финансовите изражения на сделката. Wirecard ще поиска писмено съгласие от Комисията за финансов надзор да продаде британските си операции. Близък до регулатора източник съобщи, че не е ясно дали вече е било дадено разрешение. Синдици са в процес на разформироване на Wirecard, която беше оценена на 24 млрд. евро в най-силните си години, но изпадна в несъстоятелност през юни след разкриването на една от най-големите измами в Германия след Втората световна война.

Източник: FT

Америка

Американската публична банка Wells Fargo & Co възобнови съкращенията на работни места в началото на август, след като се отказа временно от този процес през март заради пандемията от COVID-19, заяви говорител на кредитора в петък, цитиран от Ройтерс. Wells Fargo заяви още през юли, че тази година ще стартира мащабна инициатива за свиване на разходите, тъй като банката се подготвя за големи загуби по линия на кредитите, след като пандемията удари способността на нейните клиенти да покриват заемите си. В същото време банката продължава да изпитва затруднения около поредицата скандали от 2016 г. които ѝ костваха милиарди долари глоби и отписвания. Съкращенията на персонала, затварянето на клонове и свиването на разходите са трите теми, които са поставени на масата за преговори, изтъкват ръководителите на кредитора. В началото на годината Wells Fargo отчете спад на тримесечната си печалба с цели 55% до 2,55 млрд. долара (или по 0,60 долара за акция) спрямо 5,71 млрд. долара (или под 1,12 долара за една акция) година по-рано. За първото тримесечие печалбата на банката достигна едва един цент за акция.

Източник: Reuters

Азия

Когато през декември Saudi Aramco листна 1.5% от акциите си на борсата в Рияд, тя се превърна в най-високо оценената компания в света с пазарна капитализация 1.9 трлн. долара. Шефовете на подкрепяния от държавата хегемон увериха инвеститорите, че ниските му разходи и огромни резерви ще го направят устойчив по време на спад. Оттогава Русия и Саудитска Арабия водят кратка, но брутална ценова война, COVID-19 предизвика най-внезапния срив в търсенето на петрол, а Aramco загуби короната си от Apple, чиято пазарна капитализация се увеличи с почти 50% през тази година и достигна 1.9 трлн. долара, докато тази на саудитската компания се понижи с 6%. След това на 9 август фирмата отчете 73% срив на печалбата на годишна база през второто тримесечие. Събитията са като тест на Роршах (метод за психологическо оценяване) както за подкрепящите Aramco, така и за нейните критици. Защитниците й виждат компания, която може да произвежда повече петрол и по-евтино от всеки друг на света.

Източник: Капитал

 
Индекси на фондови борси
24.08.2020
Dow Jones Industrial
28 308.46 (378.13)
Nasdaq Composite
11 379.70 (67.92)
Стокови борси
24.08.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)42.49
Heating oil ($US/gal.)1.2700
Natural gas ($US/mmbtu)2.5200
Unleaded gas ($US/gal.)1.2700
Gold ($US/Troy Oz.)1 941.70
Silver ($US/Troy Oz.)26.75
Platinum ($US/Troy Oz.)934.10
Hogs (cents/lb.)54.60
Live cattle (cents/lb.)107.92

       Опознай България

Античен град Улпия Ескус – с. Гиген

Величествените развалини на римския и византийски град Улпия Ескус се намират в северозападната част на с. Гиген, Плевенско, на около 5 км южно от мястото, където р. Искър се влива в Дунав. Възникнал е като индивидуално селище в началото на I в., в съседство с тракийско селище от късно-бронзовата и ранна желязна епоха. Ескус бележи икономически и културен разцвет през ІІ и началото на III в. При Антонините и Северите този разцвет е прекъснат от многобройните нашествия на племена от север през Дунав, между които готите. Нов подем градът бележи по Времето на Константин Велики. През първата половина и особено около средата на V в. градът е жертва на хунски нашествия. При император Юстиниан Велики крепостните му стени са възстановени, след което името му не се споменава в писмени извори. Градът бил разрушен от аварите през последната четвърт на VI в. През X в. върху развалините му отново е построено селище, което просъществувало чак до XIV в. За първи път развалините при с. Гиген били свързани с античния гр. Ескус едва в края на XVII в. от италианския военен инж. Граф Луиджи Марсили въз основа на името на града и сведения на римските историци.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 25.08.2020
Българска версия: 29983, Английска версия: 2885

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   

Октомври 2021
 ПВСЧПСН
39    123
4045678910
4111121314151617
4218192021222324
4325262728293031

Ноември 2021
 ПВСЧПСН
441234567
45891011121314
4615161718192021
4722232425262728
482930     

Декември 2021
 ПВСЧПСН
48  12345
496789101112
5013141516171819
5120212223242526
522728293031  


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999