Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 03 юли 2020 г., брой 5233
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(03.07.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.16773
USD   1.73297
CHF   1.83681
EUR/USD   1.1286*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Общи събрания днес
  Битко Лизинг АД - София
Ди Ес Смит България АД - Пазарджик
Експат Бета АДСИЦ - София
Етроволан АД - Етрополе
Млин 97 АД - Разград
Тракия бус 99 АД - Хасково
Хидрострой-инвест АД - Панагюрище
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Парламентът ратифицира Междуправителственото споразумение между България и Гърция относно междусистемната газова връзка Гърция-България, подписано в София на 10 октомври 2019 година. В средата на юни Министерски съвет внесе предложение за ратифициране на споразумението, чиито основен фокус е стабилизирането на нивата на данъчно облагане за 25 години, периодът на експлоатация на газопровода. Газопроводът е с обща дължина приблизително 182 километра, от които 151 километра са на българска територия. Интерконекторът ще има основна стратегическа роля и прекият ефект ще се изразява в постигане на реална диверсификация на източниците за доставка на природен газ за България и за пазара на природен газ в Югоизточна Европа.

Източник: investor.bg

„Развитие на регионите“ ще бъде името на новата оперативна програма за регионална политика, която ще се управлява от регионалното министерство в следващия програмен период 2021-2027 г. Все още не е ясен точният бюджет на програмата, но се очаква да надхвърли 3,1 млрд. лв., които ще се използват за постигането на балансирано регионално развитие на страната по три оси - градско развитие, регионално развитие и техническа помощ. Акцентът ще бъде поставен върху инфраструктурата с принос върху икономиката и развитието на големите градски общини като центрове на растеж. Ключовото изискване за финансирането на проекти е наличието на интегрирани мерки и дейности, изпълнявани в партньорства от заинтересованите страни на местно ниво. Приоритет 1 е насочен към 10 големи общини - Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, София и Благоевград. Те са обособени в 4 клъстера - по райони и отчитайки функционалните връзки между тях.

Източник: Банкеръ

 
Дружества
Производство на машини и оборудване за преработка на храни, напитки и тютюн
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   ПИМ ООД - Хасково   39 398  
  2   Индекс 6 ООД - Пловдив   32 545  
  3   Хранинвест-Хранмашкомплект АД - Стара Загора   27 374  
  4   Биомашиностроене АД - Пловдив   25 290  
  5   Айгер Инженеринг ООД - Пловдив   19 089  
  6   Биомашиностроене - Интернешънъл АД - Пловдив   17 736  
  7   Боннер ООД - Ведраре   14 096  
  8   Термохран Инженеринг АД - Стара Загора   11 705  
  9   КРОНЕС Сървиз Юръп ЕООД - София   10 661  
  10   Донидо Машин Индъстри АД - Хасково   9 755  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 02.07.2020
  Обща стойност (BGN): 333 580.78  
Брой търгувани компании: 30
Premium 126 263.74
Standard 72 673.39
АДСИЦ 11 550.04
Структурирани 313.65
Облигации 122 779.96
Най-голяма промяна в цените
БТФ Expat Slovakia SAX UCITS ETF ФОНД - София 88.85 %
Кораборемонтен завод Одесос АД - Варна -12.41 %
BaSE - Акции: 40 588.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Чешкият милиардер Карел Комарек е неизвестният частен инвеститор, придобил една трета от новоемитираните акции на Първа инвестиционна банка чрез семейната си фондация Valea Foundation. От финансовата институция съобщиха, че финансовата операция е приключила. Новите акционери на банката са Българска банка за развитие (ББР) с 18,35% и Valea Foundation със 7.87%", съобщиха от банката. Така към 2 юли ПИБ увеличава своя основен капитал със 195 424 000 лв. Както вече е известно ББР получи с правителствено решение 140 млн. лв., за да придобие близо 70% от емитираните нови акции на ПИБ на обща стойност 200 млн. лв. Те бяха емитирани на цена 5 лв. на акция, което двойно повече от цената, на която се търгуват старите акции на банката. Увеличаването на капитала на ПИБ бе обявено от правителството като отпадане на последната пречка пред България за влизане в чакалнята на еврозоната. До това се стигна, след като през миналата година при стрес-тестовете на ЕЦБ установи капиталов недостиг в банката.

Източник: Сега

Rоhlіk.сz, нaй-гoлeмият интepнeт тъpгoвeц в Чexия, e cĸлючил cпopaзyмeниe зa пpидoбивaнe нa минopитapeн дял в еВаg.bg. Инвecтициятa e в paзмep нa €1 млн., a пpeд чeшĸoтo издaниe Ѕеznаm Zрrávу cъздaтeлят нa Rоhlіz Toмaш Чyпъp ĸoмeнтиpa, чe пpeз cлeдвaщитe гoдини имa aмбициитe дa cтaнe eднoличeн coбcтвeниĸ. Rоhlіz.сz имa oбopoт oт €150 млн. пpeз 2019 г. и paзшиpявa дeйнocт и ĸъм Унгapия. Koмпaниятa имa плaнoвe дa нaвлeзe и в Aвcтpия и Гepмaния. Бългapcĸaтa еВаg.bg зaпoчвa paбoтa пpeз 2015 г., пъpвoнaчaлнo c пoдĸpeпaтa нa "Фaнтacтиĸo", нo пo-ĸъcнo двeтe ĸoмпaнии ce paздeлят. Зa 2018 г. oбopoтът й възлизa нa 6 млн. лв., пo дaнни oт Соmраnу Guru. Ocнoвaтeл и мaжopитapeн coбcтвeниĸ e Ивaн Aлeĸcaндpoв, a cpeд aĸциoнepитe e и фoндът "Илeвън". Зa ĸoмпaниятa paбoтят близo 200 дyши, ĸaтo пo вpeмe нa пaндeмиятa еВаg yвeличи cлyжитeлитe cи, зa дa ce cпpaви c yвeличeния бpoй пopъчĸи.

Източник: money.bg

Операторът "Теленор" вече ще отговаря единствено за клиентските услуги, а всички активи, свързани с телекомуникационната инфраструктура, се прехвърлят в отделна компания. Това решение е взел собственикът на операторът - чешкият фонд PPF. Новата компания ще се казва CETIN България. Същата процедура ще се извърши и за операторите, опериращи под марката "Теленор" в Сърбия и Унгария, като трите организации ще оперират в рамките на CETIN Group. Групата ще се фокусира върху подобряването и внедряването на телекомуникационна и ИТ инфраструктура и тяхната експлоатация и поддръжка. "Теленор" ще продължи да използва сегашната си мобилна мрежа, както и ще остане носител на лицензите си за радиочестотен спектър и ползването му. За главен изпълнителен директор на CETIN България е избран Владимир Радойчич, който досега заемаше поста главен технически директор на "Теленор България".

Източник: 24 часа

Изграждането на велосипедна алея по линията на бившето железопътно трасе от ВТУ "Т. Каблешков" в "Слатина" до гара "Пионер" може би ще започне през 2022 г., съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на проекта. Столична община вече е готова да изпълни най-важното условие, за да получи собствеността на терена под линията от сегашния му собственик - Национална компания "Железопътна инфраструктура", чийто принципал е транспортният министър. Условието е да има приет Подробен устройствен план на бъдещия т.нар. Зелен ринг на София. Велоялеята ще бъде с дължина 3 км, а широчината й ще е 3 метра при норматив от 2,5 м за подобно трасе. По цялото трасе ще има озеленяване, като голяма част от него ще се засади допълнително. Общата площ на имота, който общината ще придобие, е 60,7 дка. НКЖИ ще запази собствеността върху други 3 дка по протежението на новата велоалея и прилежащите към нея зелени площи. Върху тях ще се разположат търговски обекти - кафенета и магазини.

Източник: Сега

Общото събрание на Асоциацията на банките в България (АББ) избра двама нови членове на управителния й съвет. В УС на асоциацията влизат Димитър Шумаров – Изпълнителен директор и член на УС на „Юробанк България“ АД и Георги Константинов – Изпълнителен директор и член на УС на „Централна кооперативна банка“ АД. Общото събрание на АББ освободи, като членове на управителния съвет Петя Димитрова, поради изтичане на втория й тригодишен мандат в управителния орган на АББ, както Георги Костов, който е пожелал да бъде освободен като член на УС. Председател на борда е Петър Андронов (главен изпълнителен директор на ОББ). Диана Митева (изпълнителен директор на “Банка ДСК") е заместник-председател, а членове на управителния съвет остават Теодора Петкова (главен изпълнителен директор на “УниКредит Булбанк”), Оливер Рьогл (главен изпълнителен директор на „Райфайзенбанк България“) и Георги Заманов (главен изпълнителен директор на “Алианц Банк България”).

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

29 юни – 30 септември: Конкурс за есе: ''Ядрената енергетика, в симбиоза с електрическата мобилност''


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за обучение по информационни и комуникационни технологии.

Обучение по мрежи в Сиско академията по новата версия на CCNA 7.0:
Във връзка със ситуацията с COVID-19Сиско академията на Българска стопанска камара предлага дистанционно обучение.
Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Старт на курсовете:
CCNA 2 – 05 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 1 – 19 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 3 – 17 октомври 2020, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Испания ще одобри 50 млрд. евро в рамките на нов пакет от мерки, целящи да засилят инвестиционния капацитет на компаниите и платежоспособността им в опит за съживяване на икономиката, която пострада от коронавируса, съобщи испанският премиер Педро Санчес. Съобщението беше част от други предложения като данъчна реформа, отчасти насочена към повишаване на данъците за по-големи компании вместо за малки. В интервю за испанското издание La Sexta Санчес заяви, че новите мерки са „свързани със засилване на платежоспособността и инвестициите“. Източник на правителството съобщи по-рано, че Испания ще одобри пакета от мерки на извънредно заседание на правителството в петък. „Мерките целят да подобрят финансовата структура на компаниите, за да се намали рискът от спиране на плащанията им към кредиторите“, заяви източникът и допълни, че продължават да се обсъждат финансови инструменти.

Източник: Reuters

Америка

Венецуела се отказа от експулсирането на посланичката на Европейския съюз в Каракас, обявиха днес в общо изявление венецуелският външен министър и ръководителят на европейската дипломация. "Венецуелското правителство реши да отмени решението си, взето на 29 юни 2020 г., с което посланичката Исабел Бриянте Педроса, ръководител на делегацията на Европейския съюз в Каракас, бе обявена за персона нон грата", се казва в изявлението, което бе оповестено в Брюксел след телефонен разговор между двамата високопоставени дипломати. Министър Хорхе Ареаса и Жозеп Борел "постигнаха съгласие за необходимостта от съхраняване на дипломатическите отношения, особено в моменти, в които сътрудничеството между двете страни може да улесни политическия диалог", се казва в изявлението. Европейският съюз призова във вторник Венецуела да се откаже от решението си да експулсира посланичката в Каракас и предупреди, че, ако това се случи, ще вземе реципрочни мерки срещу посланичката на Венецуела в ЕС Клаудия Салерно.

Източник: Associated Press

Азия

Японското правителство и представителите на бизнеса от островната страна ще се присъединят към съвместна финансова инициатива на обща стойност 1,5 трлн. йени (14,4 млрд. долара) за разработването на проекти за втечнен природен газ (LNG) в Мозамбик. Съгласно сделката група от кредитори, включително Японската банка за международно сътрудничество (JBIC) и трите най-големи банки от частния сектор в страната, ще предоставят заемите, докато Nippon Export and Investment Insurance ще се заеме с риска от неизпълнение. Консорциумът смята, че сделката представлява възможност за осигуряване на стабилно производство на LNG в дългосрочен план и диверсифициране на източниците за доставка на газ за Япония. Споразумението изисква JBIC да отпусне 3 млрд. долара, а останалата сума ще бъде разпределена между Африканската банка за развитие и японските частни банки, включително MUFG Bank, Mizuho Bank, Sumitomo Mitsui Banking и Sumitomo Mitsui Trust Bank. Заемите, предоставени от частните банки, ще бъдат застраховани от NEXI, застраховател, свързан с японското правителство.

Източник: Nikkei

 
Индекси на фондови борси
02.07.2020
Dow Jones Industrial
25 827.36 (92.39)
Nasdaq Composite
10 207.60 (53.00)
Стокови борси
02.07.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)40.26
Heating oil ($US/gal.)1.2300
Natural gas ($US/mmbtu)1.7200
Unleaded gas ($US/gal.)1.2500
Gold ($US/Troy Oz.)1 786.10
Silver ($US/Troy Oz.)18.28
Platinum ($US/Troy Oz.)827.00
Hogs (cents/lb.)49.20
Live cattle (cents/lb.)99.40

       Опознай България

Ждрело Вратцата

Вратцата представлява тясно и скалисто ждрело, разположено по североизточните склонове на Врачанска планина, западните части на Стара планина. Ждрелото Вратцата се намира само на около половин километър от самият град Враца и притегателно място на всички, които се възхищават от природата, както за туристите, така и за всички алпинисти. В района на Природна забележителност Вратцата са запазени останки от средновековна крепост Вратица (IX-XIV в.). Там се е издигало старото укрепление и крепостните съоръжения, а стръмните планински склонове са били естествена врата, “порта” за пътя и средновековното селище по протежение на река Лева. Била е 200 метра дълга и един метър широка. Затова не без основание посочената от Прокопий Кесарийски крепост Валве (на латински означава “двукрила врата”) се локализира с укреплението при Вратцата. Предназначението й е било да прегражда пътя на славянските отреди през Врачанския пролом към Сердика и югозападните части на Балканския полуостров.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 03.07.2020
Българска версия: 30016, Английска версия: 2882

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999