Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 21 май 2020 г., брой 5203
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(21.05.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18876
USD   1.78484
CHF   1.84791
EUR/USD   1.0958*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Белла Дрес АД - Петрич
Дунав Лизинг ЕАД - Велико Търново
Зеда Тур АД - София
Кембароу ММ5 АД - Зелендол
Марисан & Колев АД - Русе
Месокомбинат Перник АД - Перник
Многопрофилна болница за активно лечение-Д-р Иван Селимински - Сливен АД - Сливен
Сортови семена-Силистра ЕАД - Силистра
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Комисията за енергийно и водно регулиране свали със задна дата цените на природния газ за първите три месеца на годината. Намаленията са: с 14,12 % за януари, 23,23% за февруари и с 31.65% за март, обявиха от КЕВР. Промените идват заради постигнатите през март договорки между "Газпром Експорт" и "Булгаргаз" цената на природния газ да формира по нов начин и новата формула да се приложи със задна дата - от 5 август 2019-а насам. Именно по силата на това споразумение дойде първото голямо намаление - от 1 април синьото гориво поевтиня с близо 43%. След това се наложи да се направят преизчисления за времето от 5 август 2019-а до 31 март т.г. Сегашното намаление - за първите три месеца на годината, е третото поред със задна дата. Преди това комисията обяви понижение на цените и за предните месеци. Тези намаления трябва да доведат до корекция и на цените на топлофикациите, а оттам и до намаление на сметките на техните абонати за парно и топла вода за времето от 5 август до 31 март.

Източник: Сега

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за публичното предлагане на ценни книжа. С промените се въвеждат мерки по прилагането на регламент на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2017 година за проспекта, който трябва да се публикува при публично предлагане или допускане на ценни книжа до търговия на регулиран пазар. Съгласно регламента, изготвяне и публикуване на проспект се изисква при извършване на публично предлагане на ценни книжа и/или допускане до търговия на регулиран пазар, като се изисква проспектът да бъде одобрен от Комисията за финансов надзор (КФН). Въвежда се праг на национално ниво от левовата равностойност на 3 000 000 евро, под който проспектът се замества от документ по правилата на многостранна система за търговия, съответно от документ за публично предлагане. Прецизира се и понятието за публично дружество и понятията за „емитент" .

Източник: Банкеръ

Концесии

Министерският съвет взе решение да бъде открита процедура за възлагане на концесия за морски плаж „Иканталъка 2", община Каварна, област Добрич. С нея се цели обезопасяване на морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията. Процедурата се провежда по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие и се предлага срокът на концесията да е 20 години. Той е обоснован от гледна точка на срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж. Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение е 4 996,54 лева без ДДС.

Източник: Банкеръ

Дружества
Производство на тютюневи изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Сокотаб ЕООД - Радиново   178 360  
  2   Благоевград-БТ АД - Благоевград   141 953  
  3   КТ Интернешънъл ЕАД - Пловдив   111 397  
  4   Първомай БТ АД - Първомай   27 996  
  5   София-Булгартабак АД - София   21 295  
  6   Слънце Стара Загора-Табак АД - Стара Загора   14 085  
  7   Глобал Табако ООД - София   6 677  
  8   Валтабак ЕООД - Маноле   2 029  
  9   Кърджали Табак АД - Кърджали   1 966  
  10   Тракия Табак - Тополовград БТ ООД - Тополовград   1 543  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 20.05.2020
  Обща стойност (BGN): 563 686.43  
Брой търгувани компании: 26
Premium 71 498.46
Standard 473 009.60
АДСИЦ 19 178.38
Най-голяма промяна в цените
Алкомет АД - Шумен -7.34 %
Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ - София 1.10 %
BaSE - Акции: 3 460.93

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Комисията за защита на конкуренцията съобщи, че е извършила внезапна проверка на място в офиса на Българската петролна и газова асоциация. Акцията е част от разследване за недопустими практики при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала, от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД„Трейднет Варна“ ЕООД и Българската петролна и газова асоциация. Действията по проверката на място са били извършени от служители на КЗК със съдействието на служители на МВР, след получено съдебно разрешение от Административен съд - София. Сегашното разследване е поредното, в което КЗК се опитва да намери доказателства, че най-големите в бранша се договарят да поддържат високи цени на бензина и дизела и да си гарантират големи печалби. Досега комисията е правила три секторни анализа и неизменно стигаше до извода, че картел няма.

Източник: Сега

Шест кандидата са подали оферти за изграждане на газопровода до Свищов, който държавната "Булгартрансгаз" обяви в средата на февруари, че иска да направи. Прогнозната стойност на проекта е 15.8 млн. лв. без ДДС. В сумата обаче не са включени разходите за основните материали и оборудване. Те ще бъдат осигурени чрез отделна обществена поръчка срещу още 7.1 млн. лева. Класиране ще има, след като бъдат отворени и ценовите оферти на допуснатите участници, като цената има 55% тежест в крайната оценка. Първата оферта е подадена от обединението "ЕГ Свищов", в което водещ участник е италианската Eurotecnoimpianti, а минимален дял има "Газенерго 2001". Италиански участник - S.A.L.P, има и в обединението "Евротрансгаз" С.М., но водеща в него е компанията "Монолит София". Третият кандидат е обединението "Нова газ", в която равни дялове държат "Атоменергоремонт" и македонската "Рапид билд". Руската "Промнефтегазинжиниринг" държи половината от обединението "Газопровод Свищов 2020", в която други участници са "Грома холд" (бившата "Агромах") и свързаната с нея "Европейски пътища". Останалите два участника са изцяло български. Единият е софийската компания "Европроект билдинг" . Другият е обединението "Преносен газопровод - Свищов", в което участват свързаните "Главболгарстрой" и "Главболгарстрой интернешънал".

Източник: Капитал

Наемателят на хотел „Св. Иван Рилски“ в гр. Банско „Феърплей Пропъртис Мениджмънт“ ЕООД е поискал едностранно прекратяване на договора за наем, считано от 18 май 2020 г. Ръководството на „Феърплей Пропъртис Мениджмънт“ ЕООД мотивира своето решение с ефектите върху туристическия бранш и липсата на клиенти за туристическите услуги от въведените с извънредното положение противоепидемични мерки. На 3 април 2020 г. компанията поиска да не плаща наем от 13 март 2020 г. до края на извънредното положение и нормализиране на обстановката в туристическия бизнес. „Феърплей Пропъртис Мениджмънт“ ЕООД стопансва хотела от години и при нормални обстоятелства срокът е подновяван. Ръководството на „Феърплей Пропъртис“ АДСИЦ ще търси алтернатива за наем на „Св. Иван Рилски – Хотел и Апартамент“ в гр. Банско. „Феърплей Пропъртис Мениджмънт“ ЕООД е наемател и на обектите на „Феърплей Пропъртис“ АДСИЦ в комплекс „Санта Марина“ в Созопол. Засега не е ясно дали „Феърплей Пропъртис Мениджмънт“ ЕООД ще се откаже и от плащането на наем за морския обект. „Феърплей Пропъртис Мениджмънт“ ЕООД и „Феърплей Пропъртис“ АДСИЦ са част от групата на „Феърплей Интернешънъл“ АД.

Източник: investor.bg

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings (Фич Рейтингс) потвърди дългосрочния рейтинг (Long-Term Issuer Default Ratings – IDRs) на Обединена българска банка (ОББ) на ‘А-‘ със стабилна перспектива и краткосрочен рейтинг при „F1“. Рейтингът на ОББ беше увеличен до най-високото ниво за финансова институция в България още през 2017 г. след придобиването ѝ от белгийската банково-застрахователна група KBC. През март 2020 г. Фич постави под наблюдения рейтингът на ОББ след публикуването на актуализираните критерии за банков рейтинг на агенцията. Потвърждаването на високата оценка на ОББ отразява становището на Фич, че банката може да разчита на подкрепа, благодарение на синергията си с белгийската компания-майка KBC, която от своя страна е с рейтинг ‘A+’ със стабилна перспектива. Преди месец същата рейтингова агенция направи нова оценка на рейтинга на България, като потвърди рейтинг ‘BBB’ на държавата, но промени перспективата от „положителна“ на „стабилна“.

Източник: Банкеръ

Куриерската компания „Спиди“ АД ще изплати на акционерите си почти 43% по-висок дивидент за 2019 г. спрямо изплатеното през 2018 г. Това се вижда от поканата за провеждането на общо събрание на акционерите на 22 юни 2020 г. През миналата година компанията разпредели 1,4 лева на акция или общо 7,47 млн. лева. Сега дружеството предлага от печалбата в размер на малко над 17,732 млн. лева 10,755 млн. лева да бъдат разпределени като дивидент, което възлиза на 2 лева на акция преди облагане. Компанията е поела ангажимент да разпределя поне 50% от печалбата си всяка година като дивидент. Дивидентът за 2019 г. възлиза на малко над 60% от положителния финансов резултат. Остатъкът от почти 7 млн. лева ще бъде отнесен като неразпределена печалба. Пазарната оценка на „Спиди“ възлиза на 282,804 млн. лева. Цената на акция расте през последната година, като най-висока стойност е достигнала през февруари т.г. – 56,5 лева.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

ИКЕМ представя Модел за обучение за е-мобилност

С дарение от БАН още 157 деца от ЦНСТ ще получат таблети за дистанционно обучение

Признание за Българската асоциация на мрежовите академии

КЦМ 2000 АД обявява конкурс за стипендии за академичната 2020/2021 г. Срок за кандидатстване 15 юни 2020 г.


Предстоящи събития

21 май: Заседание на НСТС

30 май: Втора виртуална среща "HR предизвикателства по време на криза – практики и решения"


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Във връзка с извънредното положение в страната и забраната за обучителни институции да провеждат присъствени курсове,
Сиско академията на Българска стопанска камара стартира дистанционно обучение.

Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Великобритания за първи път продаде облигации със средна доходност под нулата. Това изостря дебата за отрицателните лихви часове преди управителят на Bank of England Андрю Бейли да бъде изслушан в парламентарната комисия по финанси. Службата за управление на дълга на Великобритания е събрала 3.75 млрд. паунда (4.6 млрд. долара) от преотваряне на емисия облигации с матуритет през 2023 г. Пазарните наблюдатели не се изненадаха от доходността – средно -0.003%, като се има предвид, че книжата вече се търгуваха на приблизително същото ниво, а от времето, което правителството избра за осъществяването му. Ако управителят на британската централна банка потвърди възражението си срещу отрицателните лихвени проценти по-късно днес пред депутатите от парламентарната комисия по финанси, купувачите ще се зарадват на златната мина в ръцете си. „Подозирам, че всичко, което той ще каже, ще бъде насочено към уверяване на пазара и широката общественост, че централната банка е готова да направи всичко, което смята, може да помогне, ако икономическата ситуация се влоши“, коментира Джон Райт, ръководител на стратегията на UBS Group за Великобритания и Европа.

Източник: Bloomberg

Америка

Google обеща да спре да създава специални инструменти с изкуствен интелект, които помагат на петролни и газови компании да извличат изкопаеми горива по целия свят. Обещанието беше дадено, след като доклад на Greenpeace подчерта как Google, Microsoft и Amazon използват изкуствен интелект и сървъри, за да помагат на гиганти като Shell, BP и ExxonMobil да откриват и извличат находищата на петрол и газ от земята. Говорител на Google потвърди, че компанията „няма да ... създава персонализирани AI / ML алгоритми за улесняване на добива в нефтената и газовата индустрия“. Google Cloud получи около 65 млн. долара от нефтени и газови компании през 2019 г., заяви говорителят и добави, че това представлява по-малко от 1% от общите приходи на Google Cloud. Като се има предвид сравнително малкият дял на Google Cloud на пазара на нефт и газ, не е особен проблем за компанията да се откаже от AI / ML. “Въпреки че Google все още има няколко договора с петролни и газови фирми, ние приветстваме индикацията от Google, че повече няма да предоставя персонализирани решения за добив на петрол и газ“, коментира Елизабет Жардим от Greenpeace USA.

Източник: CNBC

Азия

Турция си осигури нов приток на валута от Катар, опирайки се отново на подкрепата от богатата на газ държава в Персийския залив като лоби за суап линии в рамките на Г-20. Централните банки на Турция и Катар утрояват лимита на съществуващия между тях договор за суап до 15 милиарда долара, за да улеснят „двустранната търговия със съответните местни валути и да подкрепят финансовата стабилност на двете страни“, казва се в съобщение на институциите. Сделката подчертава силата на съюза между двете страни, който започна да се задълбочава след неуспешния преврат през 2016 г. срещу президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган. Тогава властите на Катар подкрепиха турския президент. Турция върна услугата година по-късно, когато Катар беше поставен под икономическа блокада от група държави, ръководени от Саудитска Арабия. Силните връзки доведоха до това, че Катар обеща цели 15 милиарда долара инвестиции и предложи кредитна линия за подпомагане на финансовата система на Турция в разгара на валутната криза през 2018 г. Междувременно Турция разположи свои войски и изгради база в Катар през 2017 г.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
20.05.2020
Dow Jones Industrial
24 575.90 (369.04)
Nasdaq Composite
9 375.78 (190.67)
Стокови борси
20.05.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)32.11
Heating oil ($US/gal.)0.9800
Natural gas ($US/mmbtu)1.8100
Unleaded gas ($US/gal.)1.0600
Gold ($US/Troy Oz.)1 754.50
Silver ($US/Troy Oz.)18.09
Platinum ($US/Troy Oz.)898.40
Hogs (cents/lb.)56.28
Live cattle (cents/lb.)99.08

       Опознай България

21 май – Св. Константин и Елена

На 21 май християнската църква отбелязва празника на император Константин Велики и неговата майка Елена. С техните имена се свързва един от преломните моменти в историята на християнската религия – по тяхно време, и не без тяхна помощ, е издаден Миланския едикт (313 г.), с който християнството се превръща от преследвана в официална държавна религия на Византия. В чест на това събитие императорът и неговата майка са канонизирани за светци. В деня на Св. Константин и Елена се изпълнява и един от най-интересните ритуали по нашите земи, свързан с вярата в магическата сила на огъня – нестинарството. През деня нестинарите посещават дома на главната нестинарка и извършват ритуално обличане на иконите на равноапостолите, а вечерта започват своя огнен танц върху жарава с боси крака, държейки свещените икони в ръцете си. Смята се, че така те получават способността да пророкуват.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.05.2020
Българска версия: 29968, Английска версия: 2885

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999