Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 10 април 2020 г., брой 5177
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(10.04.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23358
USD   1.79979
CHF   1.85246
EUR/USD   1.0867*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Авал Ин АД - София
Алба Спед АД - Бургас
Балкантекс АД - Пловдив
Вишеград 97 АД - Хлябово
Димана АД - Харманли
Норч АД - Пловдив
Перпетуум Мобиле БГ АД - Оброчище
Платекс АД - Дряново
Съгласие 04 КООП АД - Свиленград
Холдинг Марица Холд АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Световната банка очаква спад от 3,7% на БВП в България тази година След като постигна по-висок от очаквания ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2019 г., българската икономика, в синхрон с останалите страни от ЕС, ще потъне в рецесия през 2020 г. в резултат от пандемията от COVID-19 и нейното отражение върху износа и вътрешната активност. Очаква се спадът на БВП да достигне 3,7% през 2020 г., според пролетната икономическа прогноза на Световната банка за регион Европа и Централна Азия. В допълнение на прогнозите за региона, в редовния икономически доклад се настоява за решителни политически мерки, които дават приоритет на инвестициите в здравни системи и осигуряват социална защита за населението и особено за най-уязвимите, за да се смекчи въздействието на пандемията COVID-19 в региона на Европа и Централна Азия.

Източник: investor.bg

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за февруари 2020 г. отчита повишаване на промишленото производство и на търговията на дребно, при известно намаляване на строителството. Това са последните икномически данни, които не са повлияни от пандемията Covid-19. Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства през февруари с 1,1% спрямо януари, когато се повиши 2,2 на сто, отбелязвайки по този начин второто стабилно повишение от началото на годината. На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство се повиши през февруари с 0,1% след спад с 0,5% през януари, като това е първото увеличение от октомври 2019 г. насам.

Източник: БНР

 
Дружества
Производство и разпределение на електрическа енергия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Ей И Ес - ЗС - Марица изток I ЕООД - Гълъбово   656 956  
  2   Чез Електро България АД - София   527 637  
  3   Енерго-про Продажби АД - Варна   339 021  
  4   Енергийна финансова група АД - София   60 030  
  5   Енекод АД - София   46 158  
  6   Би Си Ай Черганово ЕООД - Казанлък   15 331  
  7   Пиринска Бистрица Енергия АД - София   13 585  
  8   Пиринска Бистрица Каскади ЕАД - София   9 020  
  9   Е.В.Т. - Електра Волт Трейд АД - София   6 377  
  10   Енерджи Кърджали АД - София   3 927  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 09.04.2020
  Обща стойност (BGN): 2 248 535.70  
Брой търгувани компании: 46
Premium 273 683.47
Standard 1 751 439.91
АДСИЦ 217 122.07
Структурирани 6 290.24
Най-голяма промяна в цените
Доверие - Обединен холдинг АД - София 10.11 %
Българска фондова борса АД - София -7.42 %
BaSE - Акции: 67 465.89
BaSE - АДСИЦ: 1 145 064.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Надзорният съвет на Българската банка за развитие (ББР) е направил промени в ръководството й, според протокол от негово заседание с дата 7 април, публикуван в Агенцията по вписванията. В него се посочва, че надзорът на банката е одобрил предложението на Управителния съвет на банката за неин изпълнителен директор да бъде назначен Живко Тодоров. Тодоров е избран за изпълнителен директор и да представлява и управлява банката. Допълва се, че настоящите изпълнителни директори - Стоян Мавродиев, главен изп. директор, Румен Митров, изп. директор, и Николай Димитров, изп. директор, продължават да управляват и представляват банката и не се променят техните функции.На 7 април на заседание на надзорния съвет на ББР се одобрява предложението на управителния съветм.Живко Тодоров доскоро беше главен финансов директор на Първа инвестиционна банка, но е напуснал поста.

Източник: Дневник

"Енерго-Про Енергийни услуги" откри нов соларен парк в Добрич. Съоръжението с мощност 15 KWp (киловат пик) e собственост на клиент на енергийният доставчик - "ТТ - Сервиз" ООД. Централата е разположена върху площ от 180 кв. м и има вградената онлайн система за мониторинг, която ще позволява на клиента в реално време да следи генерираната от системата енергия и да я сравнява с текущата консумация на обектите си. На база на очакваната годишна генерация от 18 мегаватчаса електроенергия, възвръщаемостта на инвестициите може да бъде гарантирана в рамките на 6-7 години. "Енерго-Про Енергийни услуги" е лицензиран консултант по енергийна ефективност за извършване на енергийни обследвания на промишлени системи и сгради.

Източник: 24 часа

Слeд нaд 4 чaca обсъждане на тъмно и изслушване на двама експерти от фирмата за киберсигурност "Amatas" ЕАД пленумът на Висшия съдебен съвет реши да се изиска от фирмата резюме от одитния доклад за сигурността на системата за случайно разпределение на делата. Министър Данаил Кирилов обяви останалите решения, които пленумът е взел в закритото заседание - да се пpeĸpaти дoгoвopa cъc "Smart systems" зa oбcлyжвaнeтo нa cиcтeмaтa. Освен това е взето решение да се проведе oбщеcтвeнa пopъчĸa зa oтcтpaнявaнe нa ĸoнcтaтиpaни yязвимocти и пoддpъжĸa нa cиcтeмaтa. Началникът на отдeл "Инфopмaциoннo oбcлyжвaнe" нa BCC трябва дa ocъщecтви вepифиĸaция нa IP-aдpecитe в cиcтeмaтa зa cлyчaйнo paзпpeдeлeниe нa дeлaтa.

Източник: Дневник

„Феърплей Пропъртис“ АДСИЦ е приело предложението на „Феърплей Пропъртис Мениджмънт“ ЕООД за преустановяване на плащането на наем за „Св. Иван Рилски – Хотел и Апартамент“ гр. Банско за периода от 13 март 2020 г. до отмяна на извънредното съобщение. Приходите от наеми на ФПП АДСИЦ от хотела в Банско представляват 15% от общите месечни приходи от наеми. Освен отлива на туристи и отмяната на 90% от резервациите в хотела поради пандемията от „Феърплей Пропъртис Мениджмънт“ ЕООД съобщават, че приходите на обекта са спаднали под критичния минимум за функционирането му вследствие на поставянето на града под ефективна карантина, както и забраната за събиране на групи на едно място, което обезмисляло ползването на СПА центъра, конферентните зали, двата ресторанта и бара т. е. значителна и незаменима част от предлаганата туристическа услуга. „Феърплей Пропъртис Мениджмънт“ ЕООД управлява и други два обекта на „Феърплей Пропъртис“ АДСИЦ - ваканционно селище „Санта Марина“ до гр. Созопол и „Марина хил“ в гр. Черноморец. ФПМ ЕООД управлява и софийските хотели „Арена ди Сердика Резиденс Хотел“, „Кристъл Палас“ и „Хил“. Дружеството е собственост на „Феърплей интернешънъл“ АД и е свързано лице с „Феърплей Пропъртис“ АДСИЦ.

Източник: investor.bg

Извънредните мерки заради епидемията от коронавируса са засегнали най-тежко 81 средни и големи предприятия със заети над 44 215 служители у нас, показва проучване на КНСБ към 8 април 2020 г. Общо наблюдаваните фирми са 105. Събраните данни показват, че 78% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск, в 25% прибягват към неплатен отпуск, а в 14% от фирмите се стига до освобождаване на работещите или предстоят съкращения. В "Арсенал" АД Казанлък са заети 8700 човека, от 30.03.2020 г. заводът отново работи. Една част от работниците се връщат на работа, а другите остават в платен отпуск. Така ще се работи на ротационен принцип със засилени предпазни мерки. Остава планираното съкращение на 2000 работници. В Бургас "Нурсан Отомотив" ЕООД не работи и всичките 1047 работници са в платен отпуск. Подготвят се документи за кандидатстване по схемата 60:40. В Карнобат в "СЕ Борднетце - България ЕООД", където работят 2600 души са разпуснати всички, които имат право на платен отпуск. В "Язаки България ЕООД" Димитровград , където работят 2500 души, и има данни, че фирмата ще прекрати дейност. "Язаки България" ЕООД в Сливен, 400 работници в платен отпуск. В Пазарджик - "Костал България Аутомотив ЕООД", където работят 2000 човека и всички са в платен отпуск. Перник - "Стомана Индъстри" АД, където работят 1175 работници, съкратени от тях до този момент са 301 човека.

Източник: Марица       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Фонд "Обединени срещу COVID-19" ще разпредели над 800 000 лв. за борба с кризата

COVID-19: Мерки срещу мерките – ред е на алтернативите

Радосвет Радев: Медиите са вторият фронт в борбата с вируса

Пpоф. Григор Димитров: Държавата подцени здравната система

Поли Карастоянова: Най-засегнати от пандемията са туризмът и авиацията

Асоциацията на заведенията прогнозира фалити за половината бранш

Председателят на Стопанска камара - Добрич: Наш морален дълг е да съхраним хората си


Предстоящи събития

На 20 април излиза от печат бр. 5 на сп. Noblesse Oblige

Technology & Business Cooperation Days по време на HANNOVER MESSE


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Във връзка с извънредното положение в страната и забраната за обучителни институции да провеждат присъствени курсове,
Сиско академията на Българска стопанска камара стартира дистанционно обучение.

Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Германският износ изненадващо се е увеличил през февруари, но търговията с Китай бележи рязко свиване през първите два месеца на годината, след като коронавирусът затегна хватката си около китайската икономика. Износът на най-голямата европейска икономика за Китай, където за първи път бе регистриран вирусът, се е сринал с 8.9% през февруари спрямо същия месец миналата година, съобщи днес германската статистическа служба. Вносът се е свил с 12%. Германският износ за Китай е спаднал с 6.5% през януари на годишна основа, уточни службата. Вносът е намалял с 0.5%. Силното търсене от страни от ЕС извън еврозоната е довело до повишение на общия износ на Германия с 1.3% пред февруари след повишение с 0.1% през януари. Анализаторите очакваха спад с един процент, като повишението през февруари е третото поредно месечно нарастване на износа. Общият германски внос е спадал с 1.6% през февруари след повишение с 0.6% през януари. Търговският излишък през февруари е нараснал до 21.6 млрд. евро (23.5 млрд долара) спрямо 18.7 млрд. евро през януари.

Източник: Associated Press

Америка

Миналата седмица 6.6 милиона американци са подали молби за помощи при безработица, което означава, че всеки десети е загубил работата си само за последните три седмици заради епидемията от коронавируса. Съвкупният резултат бележи най-голямата и скоростна поредица от загуби на работни места, откакто показателят започва да се следи през 1948 г. Данните обрисуват мрачна картина за пазара на труда, който бързо се влошава със спирането на бизнес дейностите в цялата страна. Предполага се, че вирусната епидемия е заличила близо една трета от американския брутен вътрешен продукт през текущото тримесечие. Четиридесет и осем щата закриха бизнеси със стоки, които не са от първа необходимост. Ресторанти, хотели, универсални магазини и безброй дребни предприятия уволниха милиони служители. Общо през изминалите три седмици 16.8 милиона американци са подали заявления за получаване на обезщетение при безработица. Очакват се и още съкращения на щат. Над 20 милиона души в САЩ могат да останат без работа този месец. Равнището на безработицата би могло да удари 15%. Априлският доклад за заетостта ще бъде публикуван в началото на май.

Източник: Associated Press

Азия

Суверенният фонд на Саудитска Арабия е купил акции в четири големи европейски компании, като общата стойност на инвестицията е в размер на приблизително 1 млрд. долара, предават международните медии. Кралството е инвестирало 200 млн. долара в норвежката Equinor ASA, която е най-големият производител в страната. Инвестицията е станала още миналата седмица чрез покупки на открития пазар. Фондът е закупил и дялове в трите европейски компании - англо-холандската Royal Dutch Shell, френската Total SA и италианската Eni SpA. Суверенният фонд на кралството в размер на 320 млрд. долара, управляван от Язир Ал-Румаян, се възползва от спада на фондовите пазари, за да сключи сделките. Миналия месец той е купил и 8.2% дял в круизния оператор Carnival, чиито акции загубиха над две трети от стойността си от началото на годината заради пандемията. Поевтиняването на активите в страни като Катар, Абу Даби и Саудитска Арабия пък може да надхвърли 300 млрд. долара тази година, изчислява Института за международни финанси. За разлика от 2015 г., когато бе последният срив в цените на „черното злато“, сега кралството ще използва заеми, за да финансира очаквания си дефицит вместо да използва резервите си.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
09.04.2020
Dow Jones Industrial
23 719.37 (285.80)
Nasdaq Composite
8 153.58 (62.67)
Стокови борси
09.04.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)22.76
Heating oil ($US/gal.)0.9700
Natural gas ($US/mmbtu)1.7300
Unleaded gas ($US/gal.)0.6800
Gold ($US/Troy Oz.)1 752.80
Silver ($US/Troy Oz.)15.05
Platinum ($US/Troy Oz.)748.60
Hogs (cents/lb.)48.68
Live cattle (cents/lb.)84.38

       Опознай България

41 години от полета в космоса на първия български космонавт

Първият българин, излетял в космическото пространство е Георги Иванов. Това се случва на 10 април 1979 г., а полетът трае два дни – до 12 април 1979 г. Чрез неговия полет, България се превръща в шестата нация на планетата, изпратила свой представител в Космоса. Вторият българо-руски космически полет започва на 7 юни 1988 г, когато е изведен в орбита космическия кораб “Союз-ТМ-5”. На борда на кораба е вторият български космонавт-изследовател – Александър Александров. Георги Иванов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г. Истинското му име е Георги Какалов, но месеци преди полета на 10 април 1979 е решено, че той трябва да смени фамилното си име. На 1 март 1978 г., Иванов e избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос. На 10 април 1979 г., в 20 ч и 34 мин. бе изстрелян в орбита около Земята космическият кораб "Союз-33", с международен екипаж: командир на полета Николай Рукавишников и космонавт-изследовател Георги Иванов. Те трябва да летят с кораба "Союз" към станцията "Салют". Но, когато до мястото на скачването остават около двеста метра, един от двигателите на кораба "Союз" се изключва. За първи път става толкова тежка авария, която поставя под въпрос завръщането на космонавтите на Земята. Скачването е невъзможно и с невероятни усилия екипажът е спасен. През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Когато се приземяват, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган. Направили са 31 пълни обиколки около Земята. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минута.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 10.04.2020
Българска версия: 29983, Английска версия: 2886

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999