Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 01 юли 2019 г., брой 4984
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(01.07.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18151
USD   1.71866
CHF   1.76122
EUR/USD   1.1380*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  А Ес Ем Електрисити АД - София
Агропромпроект 2000 АД - София
БГ Пропъртис инвест 2016 АД - Варна
Бул биосет АД - Ботевград
Вайком АД - София
Вакуумтерм АД - Велико Търново
Експресо АД - София
ЗИНОМ АД - Добрич
Ин Инвест АД - Русе
Ином (Добрич) АД - Добрич
Интерхотел Гранд Хотел София АД - София
Инфра холдинг АД - София
Комуналтехмаш-97-М АД - Бургас
Лев корпорация АД - София
Макена 86 ЕАД - Гроздьово
Новостройинвест-2013 АД - Езерово-Вн
Първомай БТ АД - Първомай
Тервелинвест АД - Добрич
Химмаш АД - Хасково
Хотел Космополитан АД - Русе
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

3,198 млрд. лв. излишък за полугодието на 2019 г. очаква Министерството на финансите. Прогнозата за изпълнението на приходите и помощите по консолидираната фискална програма (КФП) към юни, да бъде 50,8% от годишния разчет. Разходите се очаква да са 42,9 на сто от планираните. Обичайно изпълнението на разходите е по-високо през второто полугодие. Тогава влиза планираното индексиране на пенсиите, освен това голяма част от капиталовите вложения се извършват през втората половина на годината, обясняват от финансите. Приходите и помощите по КФП към юни 2019 г. се очаква да бъдат в размер на 22 ,273 млрд. лв. Спрямо юни 2018 г. те нарастват с 3,063 млрд. Разходите са 19, 075 млрд. лв., за сравнение - към юни 2018 г. са били 17, 497 млрд. По-високият размер е заради увеличението с 10% на заплати и осигуровки в бюджетния сектор и в образованието. Вноската към бюджета на ЕС, изплатена към 30 юни, е 717,5 млн. лв.

Източник: 24 часа

Ускорени процедури за фалит на малки филми ще бъдат въведени с промени в Търговския закон. Наред с това, на дружества с трайни финансови проблеми ще бъде даден втори шанс да работят, като вместо да се стига до обявяване в несъстоятелност, ще бъде въведена процедура за опрощаване на част от дълговете им. Това предвижда Пътна карта за изпълнение на препоръките на ЕК относно процедурите за обявяване на фирми във фалит, приета от Министерски съвет. Всяка година в периода от 2010 г. и 2017 г. в окръжните съдилища са заведени средно по 1200 дела за несъстоятелност. Те са бавни и скъпи и не водят до задоволителни резултати, пише в годишния доклад на ЕК за България. За да бъде повишена ефективността на процедурите по обявяване във фалит, ще бъде въведен по-лесен и по-бърз достъп до производства по несъстоятелност и процедури по стабилизация за юридически лица и предприемачи. Ще се дава шанс на фирмите със затруднения, като в процедурата по несъстоятелност може да се опрощава част от дълга им.

Източник: Труд

 
Приватизация

Община Разлог откри процедура по провеждане на публично оповестен конкурс за продажба на обществената минерална баня в село Баня. Поземленият имот е с обща площ от 5359 квадратни метра, а сградата е с площ от 900 квадратни метра. Началната конкурсна цена е в размер на 297 100 лева. Имотът е в активите на общинското предприятие „Бани и перални“, което е в тежко финансово състояние и трупа задължения през последните 3 години. Има и наложен запор от съдия-изпълнител в размер на 222 112 лева. В община Разлог има и депозирано инвестиционно намерение от собственика на втория етаж в сградата, като целта е изграждане на модерен балнеологичен комплекс.

Източник: kmeta.bg

Дружества
Консултации по хардуера
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Ардес Информационни технологии ЕООД - Варна   17 972  
  2   Тек Експъртс ЕООД - София   14 479  
  3   Сайбиз България ООД - Пловдив   3 742  
  4   Тринити Софт ЕООД - София   790  
  5   Дан Електроник ООД - Русе   635  
  6   Дейзи - сервиз ООД - София   464  
  7   Некст плюс ООД - Пловдив   313  
  8   Компютърнет ООД - София   175  
  9   Интернюз 98 ООД - София   129  
  10   Алинеа ООД - София   111  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 28.06.2019
  Обща стойност (BGN): 550 613.76  
Брой търгувани компании: 40
Premium 63 498.21
Standard 436 750.73
АДСИЦ 50 229.52
Структурирани 135.30
Най-голяма промяна в цените
Ексклузив Пропърти АДСИЦ - София 23.81 %
Елхим Искра АД - Пазарджик -3.68 %
BaSE - Акции: 3 235.81
BaSE - АДСИЦ: 225 627.45

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Токът, парното и топлата вода поскъпват от 1 юли. Средно за страната цената за топлоподаването се увеличава с 4,5%. Най-голямо е повишението в Разград - близо 18%, тъй като цената там не е променяна няколко години. След това се нареждат Габрово, ВрацаВелико Търново и Пловдив. Скокът на цената на тока е средно около 3,5% за страната. Увеличението е в рамките на годишната инфлация. От НЕК са изчислили, че енергията струва на домакинствата по 1 лев на ден. С 0,6% поевтинява природният газ за следващото тримесечие. Утвърдената от КЕВР цена е 44,90 лв./MWh, което е с 0,27 лв. по-малко спрямо тази за второто тримесечие. Цената е без ДДС и не са включени такси за достъп, пренос и акциз. От държавното дружество „Булгаргаз“ обясниха, че поисканото намаление на синьото гориво е заради договорени доставки втечнен газ от САЩ. Първата партида от 50 млн. куб. метра газ беше доставена от холандската компания „Колмар“. Втората доставка ще извърши „Бритиш Петролиум“ за третото тримесечие на годината.

Източник: Сега

Германската компания Lindner Group ще инвестира 13 млн. евро в завод за производство на фасадни елементи в Русе, става ясно от съобщение на община Русе. Инвестицията ще осигури близо 200 нови работни места, посочва се още в съобщението. Кметът на Русе Пламен Стоилов се е срещнал с представители на компанията, които са представили инвестиционното си намерение. Инвестицията ще се осъществява чрез дъщерно дружество на германската група - Линднер Билдинг Енвелъп Инженеринг ЕООД. Новата производствена база ще е разположена на 67 000 кв.м. Компанията е избрала Русе заради стратегическото му местоположение на брега на р. Дунав и в близост до границата с Румъния, както и Русенския университет „Ангел Кънчев“ и многото добри професионални гимназии. Фирмата иска да предложи и програма за обучение в България, която да осигури разширяване на екипите от специалисти на Lindner по целия свят.

Източник: investor.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решението на "Булгартрансгаз" да подмени избрания строител на "Турски поток" през българска територия. В края на май държавната компания декласира саудитския консорциум "Аркад" и обяви, че една от най-големите инфраструктурни поръчки – на стойност над 2 млрд. лв. - отива при втория претендент- свързаното с Русия обединение "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ). "Аркад" бе определен за победител за строежа на 474-километровото трасе от турско-българската до българо-сръбската граница, тъй като единствен влизаше в стойността на поръчката. ГРРБ предложи далеч по-висока цена. Изненадващо "Булгартрансгаз" реши да декласира "Аркад" с мотива, че не е подал навреме изискваните документи за сключване на договора. Точно когато изтекъл крайният срок за внасянето им, конкурентът ГРРБ подобрил значително офертата си и тя паднала под цената на "Аркад". Така газовият оператор сметна, че "Аркад" се отказват от поръчката и реши да я даде на ГРРБ. Според КЗК това решение е незаконосъобразно и договорът трябва да бъде възложен на "Аркад".

Източник: mediapool.bg

НЕК пусна търг за 50 мегавата електроенергия с ден на продажба понеделник (1 юли) и с начална и крайна дата на доставка 3 юли и 30 септември. Минималното оферирано количество, което се изисква, е 5 мегавата. Това са част от онези 98 мегавата ток от ВЕИ, които бяха обявени на търг накуп на 17 юни. След реакция на бизнеса, който се усъмни, че ще ги вземе един определен купувач, НЕК го анулира и обяви два нови с 8 лота, но после отмени и тях. Заради напрежението на 19 юни шефът на НЕК Петър Илиев депозира оставката си в Българския енергиен холдинг. Той каза, че я подава, защото не иска да вкарва компанията в загуби, ако приеме да продава тока на платформата “ден напред”, както го притискали. Една седмица по-късно - на 27 юни, БЕХ съобщи, че бордът на директорите не приема оставката на Петър Илиев. Заради трите отменени търга НЕК бе включена от борсата в списък за неизрядни участници. Този нов търг за 50 мегавата е пуснат с цена от 101 лв. и диапазон в часовите графици от 0 до 400%. При първия търг разликата беше от -100 до плюс 400%, а цената беше 94 лв. за мвтч. Това означава, че който купи тези количества, ще научава от НЕК всеки ден в 11,30 ч централноевропейско време графика за доставката по часове. И при новия търг обезпечението е банкова гаранция, паричен превод или застраховка.

Източник: 24 часа

Международна рейтингова агенция „Фич“ смята, че има финансови рискове при финализиране на сделката между ЧЕЗ и Еврохолд за активите на чешката компания у нас. Тя постави негативна перспектива за три от дъщерните дружества на „Еврохолд“ и предупреди, че сделката между холдинга и „ЧЕЗ Груп“ крие финансови рискове. Оценката се дава само дни, след като „Еврохолд“ сключи споразумение с „ЧЕЗ Груп“ за закупуване на българските активи на чешката компания срещу 335 млн. евро. В момента рейтингът на холдинга е B (пет степени под инвестиционен клас), а на трите му дъщерни застрахователни дружества "Евроинс България", "Евроинс Румъния" и "ЕИГ Ре" е BB- и техните оценки също са под наблюдение. Решението на "Фич" отразява виждането на рейтинговата агенция, че придобиването на ЧЕЗ създава риск за финансовата структура на "Еврофолд", който смята да вземе дълг за 75 на сто от цената по сделката.

Източник: 3e News

Регулирана информация       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Проучване на Евробарометър показва, че европейците са добре запознати с правилата срещу необоснованото блокиране на географски принцип

Истинските двигатели

Председателят на БСК - Добрич: За нас е важно да създадем кадри за бизнеса

България в навечерието на 100-годишнината на МОТ – достижения, предизвикателства и възможности


Предстоящи събития

4 юли: Международна конференция "WANNA GROW? – STEPS TO SCALE-UP MANAGEMENT"

10 септември: CAREER SHOW 2019 - Награди за най-добър работодател

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 01 юни 2019, съботно-неделен
CCNA 2 - 08 юни 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 05 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 3 - 14 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 14 септември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Дефицитът по текущата сметка на Великобритания се покачи до най-високата си стойност от края на 2016 г. през първите три месеца на тази година, въпреки че голяма част от увеличението се дължи на големия внос на злато. Данните от Службата за национална статистика от днес потвърдиха, че през първото тримесечие на годината икономическото производство е нараснало със солидните 0.5%, тъй като предприятията се втурнаха да складират суровини в очакване на отлагане на Брексит. "БВП нарасна стабилно и не беше ревизиран през първото тримесечие на 2019 г., като производството отбеляза значителен растеж, дължащо се на поръчките, които бяха изнесени преди първоначалната дата за излизане от Обединеното кралство", каза статистикът от ONS Роб Кент-Смит. Английската централна банка прогнозира, че растежът на петата по големина икономика в света ще спре, тъй като бизнес инвестициите остават в застой, преди новата дата за Брексит на 31 октомври. И двамата кандидати да станат следващият премиер на Великобритания заявиха, че са готови да напуснат ЕС без споразумение, ако е необходимо. Нещо, което бизнес групите предупреждават, че ще предизвика широко разрушение.

Източник: Reuters

Америка

Камарата на представителите на САЩ одобри законопроект, приет от Сената, предвиждащ 4,6 милиарда долара за справяне с вълната от мигранти на американската граница с Мексико. Както Белият дом, така и контролираният от републиканците Сенат се противопоставиха на измененията, които лидерите на демократите в долната камара предложиха. Някои умерени демократи също предпочетоха мярката да бъде приета без допълнителни предпазни механизми за мигрантите. Текстът предвижда финансиране за приема на непълнолетни, но също така и за контрол по границата, което ще бъде интерпретирано като победа за Доналд Тръмп. Президентът републиканец приветства приемането му. "Отлична работа на всички!", написа той в Туитър. Законопроектът бе одобрен с 305 срещу 102 гласа след седмица, белязана от драми по границата, включително появилата се снимка на баща и дъщеря, удавили се в Рио Гранде, която предизвика възмущение в САЩ.

Източник: Reuters

Азия

До края на месец март външните задължения на Китай са нараснали с 4,6% в сравнение с декември 2018 г. и са 5,43 трилиона долара, съобщиха от Държавното валутно управление. Преките чуждестранни инвестиции са се увеличили с 3,7%, или 101.2 милиарда, докато китайските ценни книжа, притежавани от чуждестранни инвеститори, са скочили с 14,5%, или 159,3 милиарда долара. Външните финансови активи на Китай възлизат на 7,38 трилиона долара, което е с 0,8% повече от миналата година, като изходящите преки инвестиции и инвестициите в ценни книжа се покачват съответно с 1,5% и 9,6%. Междувременно външните нетни активи на страната са спаднали с 8,4% – до 1,95 трилиона долара в сравнение с края на 2018 г. Говорителката на Държавното валутно управление Уан Чунин обясни спада с колебанията в цените на акциите в континентален Китай и на фондовите пазари в Хонконг през първото тримесечие (Q1), което доведе до увеличаване на пасивите при инвестиции в ценни книжа. Като цяло, мащабът на резервните активи на Китай продължи да е на първо място в света със стабилен ръст на различните видове чуждестранни инвестиции, каза Уан.

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
28.06.2019
Dow Jones Industrial
26 599.96 (73.38)
Nasdaq Composite
8 006.24 (38.49)
Стокови борси
28.06.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)59.84
Heating oil ($US/gal.)1.9800
Natural gas ($US/mmbtu)2.3200
Unleaded gas ($US/gal.)1.9400
Gold ($US/Troy Oz.)1 395.70
Silver ($US/Troy Oz.)15.27
Platinum ($US/Troy Oz.)840.40
Hogs (cents/lb.)76.00
Live cattle (cents/lb.)104.35

       Опознай България

Нос Калиакра

Нос Калиакра e вдаден 2 км навътре в морето, на 12 км източно от Каварна и 60 км североизточно от Варна. Брегът е стръмен с отвесни скали, които се спускат 70 метра надолу към морето. Районът е изключително трудно достъпен, което може би е основната причина навремето там да бъде построена древна крепост, наречена Тиризис. През вековете тя е била обитавана от траки, римляни, византийци и българи. Според преданията в нея са били укрити съкровищата на наследника на Александър Велики - Лизимах. Част от древната материална култура може да се види в малкия музей, приютен под една варовикова пещера. Разказва се и легенда за българските момичета, които са се хвърлили от високия нос, вплели косите си една в друга, за да не бъдат помохамеданчени от турците. Името Калиакра в превод означава "Красив нос". Нарекли го така заради пурпурния цвят на скалистите му брегове. Нос Калиакра е обявен за защитена територия през 1941 г. Оттогава е разширявана трикратно. В момента, резерватът обхваща територия от 687.5 хектара и е едно от малкото места в България, където се среща прочутият тюлен монах, един от най – редките представители на черноморската фауна.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 01.07.2019
Българска версия: 29950, Английска версия: 2912

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999