Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 08 април 2020 г., брой 5175
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(08.04.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.22019
USD   1.79681
CHF   1.84826
EUR/USD   1.0885*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Светлина АД - Сливен
Уникредит Булбанк АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Съветът на ЕС прие на писмена процедура спорните промени в пакета "Мобилност“. Сега, за да влезе в сила, той трябва да бъде одобрен от Европейския парламент на второ четене, след което текстовете да бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС. С промените се предвижда камионите да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата-превозвач, на всеки 8 седмици, а самият шофьор - на 3 или 4 седмици, в зависимост от работния си график. Друго изискване е нормалната седмична почивка на шофьора да е поне 45 часа и да се прекарва извън кабината на камиона. Ако почивката се ползва извън дома, настаняването трябва да е за сметка на работодателя. Еврокомисията ще разработи стандарти и процедура за сертифициране на такива зони за паркиране чрез вторично законодателство. Осем страни, сред които и България, вече изпратиха писмо до Еврокомисията, с което поискаха пакетът "Мобилност" да бъде отменен.

Източник: Сега

От 3 до 6 месеца кредитна ваканция и различни опции за облекчаване на връщането на взети заеми предлагат банките у нас. Мерките им вече са внесени в БНБ и се очаква общите правила да бъдат обявени до дни. Повечето банки обмислят временен мораториум за вноски от 3-6 месеца, но ще има опция за още, ако извънредното положение бъде удължено и след 13 май. Отсрочки ще се правят за всички кредити от банки, изключени са т.нар. бързи заеми от небанкови институции. Каква конкретна оферта ще бъде отправена към всеки клиент, ще зависи от неговото кредитно досие. Офертата ще бъде съобразена и с текущото финансово състояние на кредитополучателя. То ще се доказва с документ - че е съкратен, напуснал, останал без работа, с намален доход и др. В условията по кредитната ваканция няма да се откриват производства срещу длъжници и да се продава имуществото им. За хора, за които процедурата вече е в ход, тя ще бъде спряна. Временно банките няма да отказват тегленето на нови заеми от хора, които нямат големи текущи доходи, стига да получават държавната помощ в съотношение с работодателя им 60/40, както е записано в правителственото постановление.

Източник: 24 часа

 
Концесии

Държавата ще може да спре концесионен договор за добив на подземни богатства, ако концесионерът 3 години не е започнал добив. Това предвиждат промени в Закона за подземните богатства, внесен в Народното събрание. Мярката ще се прилага например, ако концесионерът не е предприел действия за получаване на оценка на въздействието върху околната среда или за смяна на предназначението на земи, покриващи съответното находище. Целта на промяната е да не се допуска умишлено блокиране на отделни находища на подземни богатства, се обяснява в мотивите към законопроекта. Друга промяна предвижда срокът на разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона в Черно море да бъде удължен до две години след изтичането му. Така ще се осигури достатъчно време на компанията за изпълнение на проучвателни дейности, пише в мотивите. Според експертите оценката на перспективността на даден блок чрез прокарване на един проучвателен сондаж продължава между 36 и 48 месеца.

Източник: Труд

Дружества
Производство на столове и седалки
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Йобекс България ООД - София   9 725  
  2   Рико Стил ООД - Троян   9 426  
  3   Ретроуют Аксага ООД - Ямбол   4 962  
  4   Хармонт ЕООД - Ямбол   4 104  
  5   Катя Стойнова ЕТ - Ракитово   3 020  
  6   Пиринска мура АД - Банско   1 660  
  7   МАДЕЛ ООД - Троян   1 386  
  8   Теохарови ООД - Петрич   1 303  
  9   Мебел стил ЕООД - Казанлък   1 000  
  10   Джордани Продакшън ЕООД - Русе   908  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 07.04.2020
  Обща стойност (BGN): 1 609 816.19  
Брой търгувани компании: 39
Premium 407 584.33
Standard 561 012.01
АДСИЦ 315 298.25
Структурирани 19 927.58
Облигации 305 994.02
Най-голяма промяна в цените
БТФ Expat Romania BET UCITS ETF ФОНД - София 105.80 %
Загора Фининвест АД - Стара Загора -9.42 %
BaSE - Акции: 8 328.15

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

В България започва производството на лекарствата хлорохин и хидроксихлорохин, за които проучванията досега показват, че дават добри резултати при лечение на COVID-19 пневмонията. Технологията вече е усвоена, а активните съставки са поръчани. Около Великден трябва да има произведени 5000 опаковки хидроксихлорохин. Новината за производството на лекарствата потвърди биотехнологът и един от основателите на “Чайкафарма” Тони Веков, които ще произвеждат медикаментите. За момента ще се стартира само производството на хидроксихлорохин, а на по-късен етап ще започне и на хлорохин. Причината е, че в световен мащаб има дефицит и трудно се набавят от маски до лекарствени субстанции. Засега договори за доставка на хлорохин и хидроксихлорохин до края на годината са подписани с Китай, Тайван и Индия, но няма гаранция, че ще бъдат спазени сроковете за доставка. Държави от цял свят правят заявки за количества, които още не са произведени. По тази причина и първата доставка на хлорохин се очаква след около два месеца. Тъй като лекарствата не са разрешени за употреба в България, веднага щом хидроксихлорохинът бъде произведен, той ще бъде предоставен само на болниците по Наредба 10 за неразрешените лекарства, за да могат да лекуват болни от коронавирус. Фармацевтичната компания обаче е подала заявление до агенцията по лекарствата за регистриране и разрешение за употреба на медикаментите.

Източник: 24 часа

Българската компания за електрически велосипеди „Елджой“ получи финансиране от 630 хил. евро. Средствата са от “Телерик”, LAUNCHub Ventures, фондът Eleven и Bgmenu. Инвестиционният рунд бе затворен през февруари. Парите ще отидат основно за увеличаване на производствения капацитет и технологично развитие на продукта. Сред целите ни е да стъпим на нови пазари”, коментира Галин Бонев, основател на „Елджой“. Плановете на българската компанията включват навлизане в Западна Европа и САЩ. В момента „Елджой“ развива нов проект, който предстои да бъде обявен скоро и обещава да трансформира градската среда. От 2017 г. до момента “Елджой“ си партнира с „Клийнтех България”. Производителят на електрически велосипеди бе подкрепен от организацията в няколко инициативи, включително пилотния проект със Столичната община за първата в България система за споделено ползване на електрически велосипеди в градска среда, която стартира през 2018 г. и продължава да работи и функционира успешно на територията на София. Наред с достъпа до обучения и експертиза в сферата на бизнес развитието и др., „Клийнтех България” осигури финансиране в размер на 112 хиляди евро, което подпомогна компанията да създаде, валидира и развие основните компоненти на бизнеса си.

Източник: investor.bg

"Moнбaт ЕН БИ ПИ" ЕАД, което произвежда акумулатори, е внесло в РИОСВ уведомление за инвестиционно намерение, с което настоява да получи разрешение за изграждането на свой завод във Враца. Предложението на нaй-гoлeмия пpoизвoдитeл нa бaтepии в Изтoчнa Eвpoпa е качено на сайта на общинската управа и ако получи зелена светлина от местната власт и РИОСВ, новият завод ще бъде изграден в местността „Манастирски дол“ край „Химко“. Той щe бъдe пocтpoeн въpxy 3 тepeнa в района на бившата ледена пързалка, ĸoитo ca coбcтвeнocт нa акционерното дpyжecтвo. Намерението е там да се изгради инсталация за биполярни оловно-кисели акумулаторни батерии. Мелниците за оловен прах ще обработват по 500 кг суровина на час, ще има пещ за червено олово и силози за съхранението им, както и вакуумни смесители. При производствената дейност ще бъдат генерирани технологични отпадъци и ще се изпускат вредни олово и серно-кисели аерозоли в атмосферата. Очакванията са годишно да се генерират 150 тона оловни прахови частици и 50 т оловна паста, като количествата коректно са посочени в инвестиционното намерение. Ще има и други опасни вещества, които ще се отделят в процеса на работа, като се прогнозира и голямо количество отпадни води, които ще изтичат в канализационната мрежа. В производството се планира да бъдaт влoжeни близo 42 000 000 лeвa. Кoмпaниятa планира да ce пpaвят 1 млн. aĸyмyлaтopни бaтepии, а очaĸвaниятa ca дa бъдaт oтвopeни около 150 paбoтни мecтa. Източник: www.bulnews.bg/

След като бе одобрено допълнението към проспекта за допускане на емисията акции на "Телелинк Бизнес Сървисис Груп" АД до търговия на регулиран пазар, потвърдено с решение на Комисията за финансов надзор от 26 март, дружеството е получило покана за определяне на дата за начало на търговия на "Българска фондова борса" АД, съобщиха от ИТ компанията. "Въз основа на полученото одобрение възнамеряваме да актуализираме процедурата за продажба и да предложим първи транш от предлагането при първа подходяща възможност", заяви изпълнителният директор компанията Иван Житиянов. "Предвид ситуацията на продължаващо извънредно положение във връзка с COVID-19, планираме да започнем предлагането през юни, като се надяваме, че това ще осигури достатъчно време за нормализиране на положението и спокойна подготовка на дружеството и инвеститорите". Въпреки ситуацията към настоящия момент ръководството няма конкретно измерими индикации за съществени негативни ефекти върху финансовото състояние и планираното развитие на бизнеса и финансовите показатели на групата.

Източник: Банкеръ

Надзорният съвет на "Първа инвестиционна банка" АД със свое решение от 31 март 2020 г. е дал положителна оценка на Янко Караколев за член на Управителния съвет на банката. След получаване на одобрение от БНБ и след решение на Надзорния съвет за избора на Караколев за член на Управителния съвет ще има допълнително уведомление от банката. Това е поредна промяна в мениджмънта на ПИБ през тази година. Надзорният съвет на Първа инвестиционна банка прекрати договора на главния си финансов директор Живко Тодоров, считано от 2 април. Все още не е обявен наследникът на Тодоров. Предстои промяната в банката да бъде вписана в Търговския регистър след съгласуване с БНБ. На 20 март Неделчо Неделчев напусна позицията главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет. Никола Бакалов по-късно бе избран на неговото място. На 31 март Надзорният съвет на ПИБ даде положителна оценка на кандидатурата на Ралица Богоева за член на Управителния съвет и изпълнителен директор.

Източник: Банкеръ

Регулирана информация

На 7.04.2020 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи одитиран индивидуален годишен финансов отчет за 2019 год. на Випом АД       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК: Мярката 60:40 остава неработеща за бизнеса

Относно проекта на ЗИД на Закона за радиото и телевизията


Предстоящи събития

На 20 април излиза от печат бр. 5 на сп. Noblesse Oblige

Technology & Business Cooperation Days по време на HANNOVER MESSE


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Във връзка с извънредното положение в страната и забраната за обучителни институции да провеждат присъствени курсове,
Сиско академията на Българска стопанска камара стартира дистанционно обучение.

Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Турското правителство ще плаща 60 процента от заплатите на служителите на фирми, изпаднали в неплатежоспособност заради коронавируса. Сумата, в размер между 1752 и 4381 турски лири (260 и 650 долара) ще бъде изплащана в срок от три месеца. Правителството ще поема и здравните осигуровки на работниците през визирания период. Мярката предоставя възможност на засегнатите от мерките срещу Ковид-19 компании да запазят служителите си през тези три месеца. Ако даден служител загуби работното си място след този тримесечен период, той ще получава обезщетение за безработица в размер до 2354 турски лири (350 долара) месечно за срок до седем месеца. Турция прие и други мерки като данъчни облекчения и отсрочка за компании и частни лица. Под закрилата на правителството са поставени специално фирмите в областта на туризма и авиацията, които са най-тежко засегнати от коронавируса. Освен чрез изплащане на 60 на сто от заплатите на служителите Анкара прилага и други мерки в подкрепа на работодателите. Турция увеличи също така и минималната пенсия в страната, която стана 1500 турски лири (223 долара), напомня Анадолската агенция. Значителен скок на разводите е регистриран в Турция след появата на новия коронавирус в страната.

Източник: Банкеръ

Америка

Японският автомобилен концерн Nissan Motor ще съкрати около 10 000 работници в САЩ - почти цялата работна сила в американските заводи на компанията - тъй като производството там беше спряно в средата на март заради разпространението на COVID-19. Изплащането на заплати също е забавено в някои от заводите. Значителните ограничения върху икономическите дейности, причинени от ограничителните мерки, които имат за цел да спрат разпространението на коронавируса, започват да оказват сериозен ефект върху реалната икономика, включително върху работните места. Първоначално се очакваше, че петте завода, които временно бяха затворени на 20 март, ще възобновят производството си от 6 април. Само че ситуацията с разпространението на новия коронавирус в страната накара японския автомобилен концерн да преразгледа плановете си. Служителите на Nissan в заводите за сглобяване на автомобили и двигатели в щата Тенеси и в автомобилния завод в щата Мисисипи ще бъдат засегнати.

Източник: Nikkei

Азия

Samsung Electronics заяви, че оперативната ѝ печалба за първото тримесечие вероятно е успяла да нарасне леко от спада, регистриран година по-рано, благодарение на солидните продажби на чипове, които помогнаха за намаляване на удара от пандемията на коронавирус върху смартфони и телевизори. Глобалният лидер при полупроводниците се възползва от по-голямото търсене на чипове от производителите на лаптопи и центровете за данни на фона. Заради коронавирусната епидемия много хора останаха да работят от вкъщи и това доведе до увеличаване на търсенето на периферни устройства. Същевременно обаче южнокорейският технологичен гигант очаква по-силен удар върху продажбите на мобилна и потребителска електроника през текущото тримесечие, тъй като новият коронавирус в момента преминава през Европа и САЩ – ключови пазари за премиум смартфоните и телевизори с марката Samsung. Samsung заяви, че оперативната печалба се очаква да бъде 6.4 трилиона вона (5.2 милиарда долара) през тримесечието до март. За сравнение преди година тя се равняваше на 6.2 трилиона вона преди. Толкова бе и прогнозната оценка на анализаторите според Refinitiv SmartEstimate за първото тримесечие. Приходите вероятно са нараснали с 5% на годишна база – до 55 трилиона вона, което в съответствие с прогнозата за 55.6 трилиона вона. Акциите на Samsung Electronics се повишиха с 1.6% при сутрешната търговия.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
07.04.2020
Dow Jones Industrial
22 653.86 (-26.13)
Nasdaq Composite
7 887.26 (-25.98)
Стокови борси
07.04.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)24.89
Heating oil ($US/gal.)1.0400
Natural gas ($US/mmbtu)1.8800
Unleaded gas ($US/gal.)0.6600
Gold ($US/Troy Oz.)1 683.60
Silver ($US/Troy Oz.)15.26
Platinum ($US/Troy Oz.)737.40
Hogs (cents/lb.)52.65
Live cattle (cents/lb.)84.80

       Опознай България

1992 г. - първата борсова сесия в новата история на България

На 8 април 1992 г. Софийска фондова борса (сега СФБ "Капиталов пазар" АД) организира провеждането на първата публична борсова сесия в новата икономическа история на България. През 1997 г. приключи процеса на окрупняване на капиталовия пазар и на 21 октомври официално започна работа Българска фондова борса-София АД.
Историята на българския капиталов пазар води своето начало от приемането на първия закон за борсите в България, утвърден с указ от 21 февруари 1912 г. и обнародван в Държавен вестник на 28 февруари същата година. Софийската фондова борса получава разрешение за дейност на 28 юли 1914 г., няколко дни преди началото на Първата световна война. Правилникът и тарифите на борсата са одобрени от министъра на финансите и са утвърдени с Царски указ на 25 май 1915 г. На 18 декември 1917 г. Софийската фондова борса издава свой Правилник за вътрешния ред и решава всяка седмица да се провеждат три търговски сесии. На 20 януари 1918 г. фондовата борса е открита официално. До 27 декември 1947 г. тя е единствената фондова борса в България. След национализацията през 1947 г. тя е трансформирана в отдел на БНБ и дейността й е преустановена до 1992 г.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.04.2020
Българска версия: 29983, Английска версия: 2887

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999