Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 09 декември 2019 г., брой 5097
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(09.12.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.31588
USD   1.76296
CHF   1.78321
EUR/USD   1.1094*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Би Джи Ай Груп АД - София
Винпром сервиз-Португалия корк АД - Надарево
Загора Фининвест АД - Стара Загора
Застрахователно дружество Евроинс АД - София
Новоселска Гъмза АД - Видин
Обществен паркинг Ямбол АД - Ямбол
Палмигруп АД - София
Рудметал АД - Рудозем
Слънчево АД - Слънчево
Хармони Хилс АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През третото тримесечие на 2019 година в пенсионноосигурителните дружества са подадени общо 60 390 заявления за промяна на участието и прехвърляне на парични средства от един пенсионен фонд в друг, отчитат от Комисията за финансов надзор, който е изготвен на база на справките, представени от тези фирми. Общо 52 858 осигурени българи от подалите заявления са получили разрешение да променят участието си във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване. Общата сума на прехвърлените от тях средства в друг пенсионен фонд от съответния вид е 175 075 968 лева. Обобщените данни показват, че осигурените българи, възползвали се от правото си за промяна на участие и прехвърляне на средства от индивидуалните партиди през деветмесечието на тази година са достигнали 161 543. А общият размер на прехвърлените средства между отделните фондове от началото на годината възлиза на 519 459 602 лева.

Източник: Банкеръ

Резултатите в банковия сектор се подобряват за четвърта поредна година, кредитната активност е един от основните фактори за икономическия растеж в България, който е един от най-високите в ЕС. Показателите на банките се подобряват, включително рентабилността. Лошите кредити намаляват, заяви управителят на БНБ Димитър Радев. Основни индикатори като капиталова адекватност, ликвидност са над средните за ЕС. Той определи като „реалистична оценка” предвидения от правителството растеж от 3-3,5% за 2020 г.

Източник: Труд

 
Дружества
Производство на кухненски мебели, без столове
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Средна гора АД - Стара Загора   5 275  
  2   Метрон ЕАД - София   2 779  
  3   Мебели Димов ООД - Силистра   1 359  
  4   Диалог ЕООД - Пловдив   1 228  
  5   Мипа ООД - Шумен   894  
  6   Краб 2004 ООД - Варна   780  
  7   Фантастико Мебел ЕООД - Русе   705  
  8   Абанос ООД - Севлиево   623  
  9   Мебелпластдизайн ООД - София   552  
  10   Спринт 73 ООД - Търговище   401  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 06.12.2019
  Обща стойност (BGN): 1 049 296.83  
Брой търгувани компании: 36
Premium 80 465.57
Standard 558 308.46
АДСИЦ 1 297.90
Структурирани 32 727.62
Облигации 376 497.28
Най-голяма промяна в цените
Експат Бета АДСИЦ - София 76.47 %
Трейс груп холд АД - София -3.16 %
BaSE - Акции: 418 067.95

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

България привлича широк кръг от чуждестранни инвестиции в сферата на информационните и комуникационните технологии (ИКТ), с което стимулира увеличаването на трансграничния приток, се казва в анализ на "Файненшъл Таймс". "Файненшъл Таймс" отвори свой технологичен център в София през април 2019 година и назначи 110 служители. Други скорошни инвеститори в страната са "Фейсбук" и Световната банка, които тази година също отвориха в столицата свои офиси за информационни и комуникационни услуги. България постигна ненадминато количество на чуждестранни инвестиции в създаването на услуги в ИКТ сектора с поне 16 проекта на стойност 240 милиона долара. Чуждестранните инвестиции в сектора нарастват непрекъснато от 2015 г. насам, показват данните на fDi Markets - онлайн база от данни, създадена от "Файненшъл Таймс", която обхваща инвестициите във всички икономически сектори в държавите от цял свят. В България има 12 000 компании, 90% от които са ситуирани в София, с 50 000 служители, показват данните на Българската агенция за инвестиции.

Източник: Банкеръ

Германската медийна компания ProSiebenSat.1 откри развоен център в София. Той ще работи по иновативен продукт, който ще конкурира компании като Netflix и Amazon на местно ниво. Компанията избра България сред конкуренция от Португалия, Украйна и Германия. България успя да докаже, че е способна да създава продуктови решения. Страната ни се превърна в локация, която предлага освен IT изпълнители и IT създатели, каза Андрей Бъчваров, управител на "Бика Сървисис". На първо място хората в България са много проактивни да генерират идеи, етиката на работа е на високо ниво. Мисленето на българина се доближава до това на европейците. Създаването на иновация само по себе си е трудно нещо и човекът, който я създава иска да премахне всички граници и рискове. Това заяви от своя страна Тодор Гигилев, изпълнителен директор на "Дриймикс". Той обясни, че на чуждите компании им излиза по-евтино да работят в България.

Източник: investor.bg

Единственият български производител на изкуствени коледни дръвчета – фирма "Грипс–ПВЦ" от гр. Раковски отново очаква минимум 10-12% ръст на продажбите за сезона, заяви Йонко Земярски, съдружник в компанията, която за 2018 г. отчете 1.892 млн. лв. приходи и 146 хил. лв. печалба. Тази година фабриката за производство на декоративни елхи, която е единствена и на Балканите, инвестира 250 хил. евро в специализирано технологично оборудване. Това позволи на фирмата да произвежда най-новите модели коледни дръвчета и да открие още 10 работни места. По данни на дружеството годишно в България се продават 260 хил. изкуствени елхи, като "Грипс - ПВЦ" държи над 60% от пазара, а останалите количества са внос основно от Китай и Холандия. В България фабриката продава директно за обществени организации и частни фирми, както и за крайни клиенти през вериги магазини, специализирани търговски обекти от типа "Направи си сам", обекти за продажби на едро и др. През онлайн магазина на компанията минават 30% от продажбите.

Източник: Капитал

Парламентът ратифицира гаранционното споразумение с Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ във връзка с договор за финансиране между ЕИБ и "Български енергиен холдинг" ЕАД за финансиране на проект "Междусистемна газова връзка Гърция - България". Ратифицирането на гаранционното споразумение е предварително условие за усвояване на средствата от заема от ЕИБ в размер на 109.9 млн. евро. Срокът за усвояване е три години, седем години е гратисният период по отношение на главницата и срокът за погасяване на кредита е 25 години. По отношение на лихвата - лихвеният процент се определя за всеки транш преди усвояването му като може да е плаващ или фиксиран. Междусистемната газова връзка пряко ще свързва националните газопреносни мрежи на Гърция и България и ще осигурява връзка с газопровод TAP (Trans Adriatic Pipeline).

Източник: 24 часа

Консорциумът "Обединение логистика", свързано с Валентин Златев, се оказа единственият оценен кандидат по поръчка на ЦРЧР - Центъра за развитие на човешките ресурси, за близо 3 млн. лв. При отделни дейности разликата между най-ниската и спечелилата оферта достига 140 пъти. Така например за осигуряване на лаптоп за ползване за 4 часа спечелилото обединение е поискало 120 лв. при 17 лв. най-ниска оферта. За ползването на екран за прожектиране на презентации за 4 часа фирмите в обединението ще получават по 190 лв. при 8 лв. най-ниска оферта. Техниката ще се ползва многократно - очаква се да бъдат организирани близо 200 събития. Договорът се финансира по европейската програма "Еразъм+". 2 967 506.54 лв. без ДДС е прогнозната стойност, която ще получи за услугите си ДЗЗД "Обединение логистика". Трябва да се организират около 200 събития.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Регистрирайте се за участие в конкурса "Наградите на БАИТ" за 2019 г.!


Предстоящи събития

9-11 декември: Национален тридневен научно - практически курс «Въвеждане и вътрешни одитори на HACCP система»

10-12 декември: Програмиране, изкуствен интелект, киберсигурност - водещи теми на Global Tech Summit

16 декември: ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ: „2019 Г. ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА БИЗНЕСА“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA Security - 26 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 9 ноември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 30 ноември 2019, съботно-неделен
ССNА 2 - 1 декември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейските Зелени обявиха победа, след като представителите на Европейския съюз (ЕС) постигнаха споразумение относно таксономията за т.нар. „зелено финансиране“, която се отнася за насочване на милиарди евро инвестиции от частния сектор към чисти технологии. Въглищата и вероятно ядрената енергия вече ще бъдат вън от играта. Сделката, постигната от националните делегати и преговарящи от Европейския парламент (ЕП), отбелязва зашеметяващо поражение за Франция, която лобира за включване на ядрената енергия към таксономията. „Ядрената енергия трябва да бъде част от тази екологична маркировка“, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер през октомври, с което подразни Германия, Австрия и Люксембург – страните от ЕС, които най-силно се противопоставят на този тип енергия. ЕП обаче се противопостави на опитите на правителствата да политизират критериите относно околната среда, които са в основата на новата схема за класификация на устойчивото финансиране на блока.

Източник: EurActive

Америка

Американският автомобилен производител General Motors (GM) и корейската LG Chem ще инвестират над 2.3 млрд. долара в изграждането на завод за батерии в щата Охайо. Предприятието ще бъде едно от най-големите в света за производство на батерии за електромобили и в него ще бъдат заети над 1110 души. Строителството ще започне през средата на 2020 г. с годишен капацитет от батерии за 30 GWh и потенциал за развитие. В завода ще се произвеждат батерии за поне четири модела автомобили. Главният изпълнителен директор на GM Мери Бара сподели пред медиите, че партньорството с корейския химически гигант е насочено към "повишаване на достъпността и рентабилността на електромобилите". Според нея инвестицията ще ускори плановете на компанията да представи 20 нови модела автомобили в световен мащаб до 2023 г. "General Motors вярва в последиците от глобалното затопляне и в бъдеще, което е изцяло електрическо", допълва още тя. Батериите ще бъдат използвани за нов модел пикап от следващо поколение, който ще започне да се произвежда през 2021 г.

Източник: Reuters

Азия

Световната банка съобщи, че бордът й е приел нов план за подпомагане на Китай с 1.0 - 1.5 милиарда долара в заеми с ниски годишни лихви и матуритет до юни 2025 г. Tова се е случило въпреки възраженията на министъра на финансите на САЩ Стивън Манучин и няколко американски законодатели. Манучин заяви пред Комисията по финансовите услуги в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ , че е възразил срещу плана, обявен в сряда, добавяйки, че иска Световната банка да изключи Китай от своите програми за заеми за страни с ниски и средни доходи. Петгодишният план за кредитиране беше публикуван в четвъртък следобед, след като бордът на Световната банка „изрази широка подкрепа“ за помощта на заема при развитието на структурните и екологичните реформи в Китай. Институцията отпусна заем на Китай на стойност 1.3 милиарда долара през фискалната 2019 г. Новият план изисква кредитирането „постепенно да намалее“ от предходната си петгодишна средна стойност от 1.8 милиарда долара.

Източник: CNBC

 
Индекси на фондови борси
06.12.2019
Dow Jones Industrial
28 015.06 (337.27)
Nasdaq Composite
8 656.53 (85.83)
Стокови борси
06.12.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)58.90
Heating oil ($US/gal.)1.9500
Natural gas ($US/mmbtu)2.2400
Unleaded gas ($US/gal.)1.6400
Gold ($US/Troy Oz.)1 465.20
Silver ($US/Troy Oz.)16.64
Platinum ($US/Troy Oz.)895.00
Hogs (cents/lb.)67.55
Live cattle (cents/lb.)124.98

       Опознай България

Стоянка Мутафова

На 2 февруари 1922 г. е родена театралната и филмова актриса Стоянка Мутафова, известна на всички българи със своя голям комедиен заряд и неизчерпаема сценична енергия. Тя е дъщеря на писателя ерудит Константин Мутафов, братовчед на Пенчо Славейков. Стоянка Мутафова завършва Консерваторията по изкуствата в Прага, СУ “Св. Климент Охридски”, специалност “Класическа филология” и Държавната театрална школа в София. Работи в театър в Прага от 1946 до1949 г., в Народния театър “Иван Вазов” от 1949 до1956 г., а от основаването на Държавния сатиричен театър “Алеко Константинов”, голямата актриса твори на сцената на Сатирата. Стоянка Мутафова е носител на награда “Паисий Хилендарски” през 2001 г., орден “Стара планина” - I ст. през 2002 г. и др. През 2015 г. получава Почетната грамота за „Принос в културата и обогатяването на световното театрално изкуство“. Играе в над 90 театрални постановки. Популярна с ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и др.
Легендата на българския театър почина на 6 декември на 97-годишна възраст. Поклонението ще е днес в Сатиричния театър.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 09.12.2019
Българска версия: 29951, Английска версия: 2889

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999