Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 03 септември 2019 г., брой 5030
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(03.09.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.15352
USD   1.78321
CHF   1.79846
EUR/USD   1.0968*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Електроразпределение-Север АД - Варна
Енерго-про Продажби АД - Варна
ЕЦЕ-ГРУП АД - София
ЛЗ Яхтинг 1991 АД - Варна
Пътно строителна компания Ес Би Ес АД - Стара Загора
Рудметал АД - Рудозем
Строителна компания Ес Би Ес АД - Стара Загора
Цак Бам АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Над 70% от фирмите в България са приключили 2018 г. с положителен финансов резултат. Но само в 12 сектора печалбата се е увеличила спрямо предната година, като в информационните технологии и в операциите с недвижими имоти ръстът е значителен. Това отчита НСИ въз основа на финансовите отчети на 413 162 нефинансови предприятия, т.е. всички без банките, застрахователите, фондовете и фирмите за бързи кредити, като в тези предприятия се трудят 2,2 млн. заети. Най-голям относителен дял на фирмите, които завършват м.г. със загуба, е в строителството, но все пак там компаниите, отчели печалба, са един и половина пъти повече от тези със загуба. Освен това при 829 млн. лв. печалба на строителните фирми за 2017 г., което е двойно на отчетените през 2016-а 446 млн. лв., през 2018 г. браншът отчита 948 млн. лв. печалба. В селското стопанство, преработващата промишленост, енергетиката, ВиК, хотелиерството и редица други през 2018 г. има спад на положителния финансов резултат.

Източник: 24 часа

Най-малко три държави са спрели да обменят чувствителна данъчна информация с българската приходна агенция, след като стана ясно, че данните на милиони фирми и граждани са били източени и пуснати в интернет. При хакерската атака на масиви на НАП бяха свалени лични данни не само на 5 млн. българи, но и на чуждестранни фирми и граждани. България е част от международната мрежа за автоматична размяна на данъчна информация, създадена да противодейства на укриването на бюджетни задължения и на прането на пари. Информация за получени доходи и разкрити банкови сметки си разменят всички държави от ЕС, световните финансови центрове и повечето офшорни зони. Белгийските власти са взели необходимите мерки за гарантиране на сигурността и защитата на споделяните данни, е уверила SPF Finances (Федералната обществена финансова служба). Германия и Сингапур също са замразили обмена на информация с НАП.

Източник: Сега

 
Дружества
Консултации по хардуера
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Ардес Информационни технологии ЕООД - Варна   17 972  
  2   Тек Експъртс ЕООД - София   14 479  
  3   Сайбиз България ООД - Пловдив   3 742  
  4   Тринити Софт ЕООД - София   790  
  5   Дан Електроник ООД - Русе   635  
  6   Дейзи - сервиз ООД - София   464  
  7   Некст плюс ООД - Пловдив   313  
  8   Компютърнет ООД - София   175  
  9   Интернюз 98 ООД - София   129  
  10   Алинеа ООД - София   111  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 02.09.2019
  Обща стойност (BGN): 1 034 166.89  
Брой търгувани компании: 33
Premium 87 808.58
Standard 911 954.84
АДСИЦ 30 396.20
Структурирани 1 141.28
Облигации 2 008.74
Права 857.26
Най-голяма промяна в цените
Сирма груп холдинг АД - София 6.62 %
Зърнени храни България АД - София -5.36 %
BaSE - Акции: 18 943.01
BaSE - АДСИЦ: 358.38

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Строителството на първия етап от третия лъч на софийското метро е изпълнено над 96 на сто към началото на септември, съобщиха от столичния „Метрополитен“ ЕАД. За приключване остават предимно довършителни работи по архитектурното оформление, монтаж на част от оборудването и завършване на някои входове. Етапът включва участък с дължина 8 километра и 8 станции между бул. „Владимир Вазов“, центъра на града и квартал „Красно село“. Строежът на линиите по цялото трасе на третия метродиаметър трябва да приключи най-късно през октомври, след което започват 6-месечните тестове на влаковете и системите за автоматизация на компанията „Сименс“. За разлика от предходните етапи този път строителството изостана от първоначално обявените срокове. Миналата година общината обещаваше първите пет станции от третия лъч да бъдат открити в края на септември 2019 г. От "Метрополитен" обърнаха внимание, че строителството се е извършвало в сложни условия – силно оводнени почви, преминаване под реки на над 3 километра от трасето и т.н. Третият метродиаметър ще се намира на значително по-голяма дълбочина от първите две линии на метрото.

Източник: Сега

Четири фирми добиват злато понастоящем в България, като през 2018 г. количеството стига рекордните 9 тона. Те са в резултат от дейността на “Дънди Прешъс Металс Челопеч”, “Дънди Прешъс Металс Крумовград”“Асарел - Медет” в Панагюрище и “Горубсо - Кърджали”. Добили са 8995 кг злато за 2018 година. Добивът бележи устойчив растеж през последните 10 години. За този период той се е увеличил почти 2 пъти, като през 2008 г. е бил около 4,5 тона. Най-голям скок се наблюдава между 2011 и 2012 г. - от малко над 5 до повече от 7 тона. През 2014 г. извлеченото злато достига до 8 тона годишно и запазва тази стойност 3 поредни години. След това, през 2017 г., отново има ръст и стойностите вече доближават 9 тона. Находището “Челопеч” се дава на концесия за добив на златно-медно-пиритни руди на канадската компания “Дънди Прешъс Метълс” през 1999 г. за срок от 30 г. От един тон от рудата там се добива средно около 3,3 грама злато, което я прави сравнително богата. В Челопеч от тон руда се извличат и 7-8 грама сребо, а съдържанието на мед е 0,95-1%. Обшо 75-78 елемента се съдържат в едно парче руда в това находище, докато обикновено има само около 50. “Асарел - Медет” е концесионер на находището Асарел, участък “Запад”, от 2012 г. насам за срок от 15 години. Там се добиват медно-златни руди, от които съдържанието на злато е между 2 и 5 грама на тон. В община Минерални бани, област Хасково, е находището “Чала”, което се обработва от “Горубсо - Кърджали” от 1999 г. Добиват се оловно-цинкови и златосъдържащи руди, които се преработват в собствена обогатителна фабрика в Кърджали.

Източник: 24 часа

Производството в медодобивния завод "Аурубис България" е намаляло за деветте месеца до края на юни. Освен неплановите прекъсвания на работата в края на миналата година тази пролет в Пирдоп имаше спиране и за планов ремонт, което се отрази на производствените обеми. Натиск върху финансовите резултати, които групата дава по бизнес сегменти, са оказали и по-ниските цени на медта. Между октомври и юни "Аурубис България" е преработила 19% по-малко концентрат. Това е довело до спад на продукцията на катоди (мед с висока чистота), както и на сярна киселина, която се получава като страничен продукт от пречистването на технологичните газове. Общо за сегмента "Рафиниране и преработка на метали", в който освен българския завод влизат още пет предприятия на групата, количеството преработен концентрат е намаляло с 13% на годишна база.

Източник: Капитал

Община Варна е подала проектно предложение „Екологично чист транспорт за Варна“, което предвижда закупуване на 40 соло и 20 съчленени електрически автобуса. Проектът е подготвен съвместно с общинския превозвач „Градски транспорт“ ЕАД по процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух“ по Oперaтивна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Основната цел е обновяване на подвижния състав на градския транспорт, като бъдат осигурени изцяло електрически превозни средства, съобразени с изискванията за нулево ниво на замърсяване на въздуха. С оглед нормалната експлоатация ще бъдат изградени, доставени и монтирани и бързозарядни станции. До момента в общинската фирма "Градски транспорт" ЕАД има 85 нови автобуса и 35 нови тролейбуса, осигурени чрез проекти по оперативни програми.

Източник: economic.bg

ТЕЦ "Бобов дол" е в процедура по прекратяване на договора си за горене на отпадъци с компанията "Феникс-Дупница", които станаха причина за огромния пожар на 13 август, при който сериозно беше увреден моста при 62-ри километър на магистрала "Струма". Ремонтът на съоръжението ще струва близо 2 млн. лв. и се очаква да продължи около 4 месеца. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) започна да разчиства камарите обгорели промишлени отпадъци около увредения мост, но РИОСВ-Перник ѝ нареди да ги върне на "Феникс-Дупница" с аргумента, че това не са отпадъци, а суровина за преработка. "Феникс-Дупница" има безсрочно разрешително за дейности по третиране на отпадъците, издадено от директора на РИОСВ-Перник. "Феникс-Дупница" е единствената лицензирана фирма в Югозападна България, която приема и преработва промишления отпадък от производителите в региона – големи и малки. По тази причина, компанията има голямо значение, защото ако екоминистерството ѝ вземе лиценза, няма да има кой да изтегли технологичния отпадък на предприятията поне на първо време, което за тях също е проблем.

Източник: mediapool.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

4 септември: Кариерен кошер 2019

6-8 септември: Четвърти национален събор „Млечният път на България през вековете“

10 септември: CAREER SHOW 2019 - Награди за най-добър работодател

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)

18 октомври: „Leading HR Transformation“

22 октомври: Robotics Strategy Forum 2019

6-9 ноември: Mеждународно специализирано изложение „МЕСОМАНИЯ 2019“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 5 октомври 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Комисията по атомна енергия и алтернативни източници на енергия на Франция (CEA) е решила да се откаже от проекта за реактор на бързи неутрони четвърто поколение с натриев топлоносител Astrid. Разработката на Astrid (Advanced Sodium Technological Reactor for Industrial Demonstration) започнаха през 2010 г., Проектът трябваше да се превърне в следващият етап от развитието на френската атомна промишленост, който да даде възможност за поглед в бъдещето, но съществува сериозен риск, че той никога няма да види свят“, отбелязва изданието. Според информация, получена от вестника от CEA, “проектът за строителството на прототип на реактор не е предвиден в краткосрочно или дългосрочно бъдеще“, като съществува възможност по него да се работи „през втората половина на века“. „Проектът Astrid е мъртъв. За него повече не се отделят нито средства нито енергия“, цитира изданието думите на информиран източник от CEA и отбелязва, че към края на 2017 г. за проекта да били отделени около 738 млн.евро.

Източник: Associated Press

Америка

Аржентина наложи валутен контрол върху песото в опит да стабилизира пазарите, тъй като страната е изправена пред задълбочаваща се финансова криза. Правителството ще ограничи покупките на чуждестранна валута след рязък спад на песото. Фирмите ще трябва да търсят разрешение от централната банка, за да продават песо, да купуват чуждестранна валута и да извършват преводи в чужбина. Аржентина също се опита да отложи плащанията на дълга си към Международния валутен фонд (МВФ) в опит да се справи с кризата. В официален бюлетин правителството заяви, че е необходимо да се приемат "редица извънредни мерки за осигуряване на нормалното функциониране на икономиката, за поддържане на нивото на активност и заетост и защита на потребителите". Централната банка заяви, че мерките са необходими за "поддържане на валутната стабилност". Освен това от банката обявиха, че хората ще могат да продължат да купуват щатски долари, но ако сумата надхвърля 10 000 долара месечно, ще трябва да искат разрешение за това.

Източник: BBC

Азия

Японските енергийни компании Tokyo Electric Power Company (TEPCO) и Chubu Electric Power Company подписаха споразумение с Hitachi и Toshiba за сътрудничество за реактори с кипяща вода (BWR) в префектура Аомори. В съвместно изявление компаниите декларират, че споразумението цели да се гарантира безопасната и икономически ефективна експлоатация на реакторите с кипяща вода, а също и изграждането и експлоатацията на АЕЦ. TEPCO и Chubu Electric Power Company работят с реактори с кипяща вода и усъвършенстваните ABWR. Последните са разработени съвместно от GE, Hitachi и Toshiba. Съгласно плана новата компания ще изгради и управлява нова ядрена централа до ядреното съоръжение на Higashidori на Tohoku Electric Power Co., което не работи от стопяването на 3 ядра в централата Fukushima на Tepco. Tepco строи нов завод на площадката в Higashidori, но спря строителството вследствие на катастрофата през 2011 г. Решението на четирите компании може да доведе до преобразуване на ядрената енергетика.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
30.08.2019
Dow Jones Industrial
26 403.28 (41.03)
Nasdaq Composite
7 962.88 (-10.51)
Стокови борси
30.08.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)54.86
Heating oil ($US/gal.)1.8100
Natural gas ($US/mmbtu)2.3200
Unleaded gas ($US/gal.)1.5000
Gold ($US/Troy Oz.)1 533.20
Silver ($US/Troy Oz.)18.36
Platinum ($US/Troy Oz.)936.70
Hogs (cents/lb.)63.72
Live cattle (cents/lb.)98.65

       Опознай България

Некропол Шушманец

През 1996 г., със спонсорството на фондация Хелвеция от Швейцария, бяха открити три тракийски гробници от некропола Шушманец край град Шипка. Гробницата от могилата Грифоните е най-добре запазената каменна куполна гробница, използвана през V- IV в. пр.Хр. като мавзолей. Двукрилатите врати са счупени при ограбването. Тракийската гробница Хелвеция беше наречена в чест на швейцарската фондация. Подът и стените са измазани с дебел слой штукатура - варено мляко с мраморен прах. Изградена е от големи каменни блокове, захванати с железни скоби. Състои се от дълъг коридор, правоъгълно преддверие и гробна камера. Преддверието и камерата са покрити с двускатен покрив, измазани са с фина варова мазилка, декоративно разчленена на правоъгълни полета, имитиращи мраморни блокове. Пред входа на гробницата са запазени двата улея за жертвопринушения и погребаните два коня на тракийския владетел. Тракийската гробница Шушманец се състои от гробна камера и правоъгълно предверие с полуцилиндричен свод, подпрян от дорийска колона. Тази гробница е също измазана с штукатура в бяло и червено. Централната част е подпряна с йоннийска колона, служеща като конструктивен елемент със седем полуколони в куполната част.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 03.09.2019
Българска версия: 30005, Английска версия: 2906

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999