Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 21 август 2019 г., брой 5021
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(21.08.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.13465
USD   1.76583
CHF   1.80095
EUR/USD   1.1076*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Финансови новини

Националната агенция за приходите (НАП) ще бъде глобена милиони заради теча на лични данни на над 5 млн. българи. Проверката на Комисията за защита на личните данни вече е приключила и на НАП ще бъде връчен актът за установяване на административно нарушение, заяви председателят й Венцислав Караджов. Той обясни, че приходната агенция има тридневен срок, в който може да представи своите възражения. След това КЗЛД ще издаде окончателния акт, а НАП ще има възможността да обжалва в съда. Конкретният размер на санкцията ще стане ясен другата седмица, един ден след изтичането на срока за възражение.

Източник: Сега

Вътрешният дълг, който Министерството на финансите емитира тази година заради покупката на изтребителите Ф-16, ще нарасне до 900 млн. лв. На 26 август 2019 г.  ведомството ще пусне поредната емисия, този път на стойност 200 млн. лв., след като през юни и юли емитира държавни ценни книжа (ДЦК) за общо 700 млн. лв. Новите облигации ще бъдат 20-годишни, с падеж 21 юни 2039 г. и фиксиран лихвен процент 1,50% на година, съобщи Българската народна банка. Тази година кабинетът има лимит от 1 млрд. лв. за нов вътрешен дълг, като до изчерпването му остават още 100 млн. лв. Сделката със САЩ за осем Ф-16 блок 70 бе изплатена наведнъж от Бюджет 2019, който преди това беше актуализиран. На 12 август Министерството на отбраната съобщи, че е превело на американските си партньори цялата сума за самолетите в размер на 1,2 млрд. долара, което е около 2,2 млрд. лв.

Източник: Дума

 
Дружества
Събиране, пречистване и разпределение на вода
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Софийска вода АД - София   188 131  
  2   Водоснабдяване и канализация ЕАД - Бургас   61 636  
  3   Водоснабдяване и канализация - Варна ООД - Варна   57 391  
  4   Водоснабдяване и канализация ЕООД - Пловдив   56 334  
  5   Водоснабдяване и канализация ЕООД - Стара Загора   33 297  
  6   Водоснабдяване и канализация Добрич АД - Добрич   21 874  
  7   Водоснабдяване и канализация ООД - Русе   20 049  
  8   Водоснабдяване и канализация ЕООД - Плевен   19 648  
  9   Водоснабдяване и канализация-Йовковци ООД - Велико Търново   18 349  
  10   Водоснабдяване и канализация ООД - Враца   16 814  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 20.08.2019
  Обща стойност (BGN): 103 887.39  
Брой търгувани компании: 24
Premium 42 109.63
Standard 46 861.07
АДСИЦ 14 916.70
Най-голяма промяна в цените
Индъстри дивелъпмънт холдинг АД - София 12.36 %
Трейс груп холд АД - София -2.17 %
BaSE - Акции: 147.40

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да разследва сигнал за недопустима концентрация и картел на борсовия пазар на електрическа енергия у нас. Той бе подаден преди месец от четирите национално представени организации в страната - КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП. Те твърдят, че производители и търговци на електроенергия, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, манипулират пазара. Според КЗК между цитираните от работодателските организации фирми не може да се установи свързаност, защото крайните собственици на капитала са различни чуждестранни физически лица. Става въпрос за топлофикациите в Бургас, Перник, Плевен, Русе, Велико Търново, Враца, Сливен, Габрово, ТЕЦ "Бобов дол"ТЕЦ "Марица 3" и ТЕЦ "Брикел". Te са свързани с бизнесмена Христо Ковачки. Недоволните работодателски организации посочват пред КЗК, че токът, произведен от тези дружества, се продава на свободния пазар от търговеца "Гранд Енерджи дистрибюшън", който също е свързан с производителите и това създава условия за манипулиране на пазара."Гранд Енерджи дистрибюшън" има договор да продава 186 мегаватата ток, произведен от когенерацията на "Топлофикация - София". Фирмата е сред подалите заявка за придобиване на дял и изкупуване на ток и от бъдещата АЕЦ "Белене". Според бизнеса манипулирането на пазара се изразява в изкуствено създаване на дефицит на ток чрез ограничаване на производство и изкупуване от свързани търговци на цялото предлагано количество на борсата.

Източник: Сега

Търгът за нова електронна система за лични документи с биометрични данни продължава благодарение на решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), потвърдено от Върховния административен съд (ВАС). В началото на юли Министерство на вътрешните работи (МВР) допусна до подаване на оферти два от четири кандидата. Единият от отхвърлените - Консорциум "Дермалог Ани БГ Консорциум", подаде жалба. В рамките на месец и КЗК, и ВАС отхвърлиха искането за спиране на процедурата. МВР покани допуснатите участници да подадат офертите си. Ако изпълнител бъде избран през пролетта на 2020 г. при бърза работа на оценителната комисия (предвид че само предварителният подбор отне около осем месеца), то търгът ще бъде изпълнен най-рано в края на 2021 г., освен ако сроковете не се скъсят драстично. Държавата сама си постави срок от 1 октомври 2020 г. за въвеждане на документи с чип с биометрични данни с промени в Закона за личните документи, които бяха обнародвани в Държавен вестник в средата на юли.

Източник: Капитал

Подписан е договор за изработването на прединвестиционно проучване за трасе по направлението Монтана – София, с тунел под Петрохан. Обществената поръчка е възложена на Обединение „Петрохан 2019“, с участници „Трансконсулт 22“ ООД и „Университет по архитектура, строителство и геодезия – Център за научни изследвания и проектиране“ ЕООД. Стойността на договора е 330 хил. лв. с ДДС, а срокът за изпълнение е 180 дни. Изпълнителят ще трябва да посочи минимум три варианта за развитие на ново пътно трасе с тунелно преминаване под Петрохан. Въз основа на извършеното проучване ще бъде определен пътният габарит на направлението.

Източник: 24 часа

Куриерската компания "Спиди" започва да използва електрически триколки за доставки, като първата вече се движи по улиците на София. Превозните средства ще бъдат въведени в експлоатация поетапно спрямо броя на пратките и регулациите, се казва в съобщение на дружеството. "В момента стартираме пилотно с общо 5 триколки в София, Варна и Пловдив", съобщиха от компанията. В първата фаза на проекта те ще се използват само за доставка на пратки в централните градски части, но е възможно в следващите 3 години да влязат и в по-широкия център. Производителят на триколките е в Румъния и освен за "Спиди" в България произвежда и за румънската DPD - собственост на "Спиди" от 2014 г. Триколките са специално оптимизирани за работата на куриерите - имат олекотена рамка и помощен електродвигател - направени са така, че подпомагат движението след достигане на определена скорост и по този начин подпомагат физическите усилия на водача. Батериите им се зареждат с вътрешно зарядно, като едно зареждане е достатъчно да издържи при дневна смяна на куриер в центъра на голям град.

Източник: Капитал

"БДЖ - Пътнически превози" и "Информационно обслужване" започват внедряването в реална среда на резервационния модул в системата за издаване на билети. Скоро ще могат да се закупуват билети онлайн, което ще намали възможността да се купуват превозни документи без каквато и да е отчетност. Чрез новата система клиентите ще могат сами да избират запазено място във вагона, на което ще бъдат настанени по време на пътуването си. По време на внедряването на системата в основните билетни каси и жп бюрата за предварителна продажба на билети ще бъдат монтирани двуекранни дисплеи, които да визуализират местата във влака, улеснявайки избора на клиентите.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

4 септември: Кариерен кошер 2019

10 септември: CAREER SHOW 2019 - Награди за най-добър работодател

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)

18 октомври: „Leading HR Transformation“

6-9 ноември: Mеждународно специализирано изложение „МЕСОМАНИЯ 2019“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 5 октомври 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Американските технологични компании гиганти настояват Франция да оттегли плановете си за т. нар. дигитален данък в размер на 3% от оборота им. Миналия месец френският Сенат одобри въвеждането на облагането, но американският президент Доналд Тръмп нареди разследване на действията на Париж, което доведе до опасения за налагане на ответни мита. По време на изслушване във Вашингтон представители на компании като Amazon, Google и Facebook, както и лобисти от Силициевата долина са заявили, че мярката ще навреди на бизнеса им и ще създаде опасен прецедент, пише Financial Times. В същото време групата е поискала администрацията на Тръмп да се въздържи от ответни мерки. Париж от години насам твърди, че съществуващото законодателство позволява на големите технологични компании да "заобикалят" правилата и да не плащат дължимите данъци. Според френското правителство дигиталните компании плащат по-малко данъци, частично защото е трудно да се определи къде се генерират постъпленията, особено ако печалбата може да се прехвърли към страни с по-ниски данъчни ставки.

Източник: AFP

Америка

Американският департамент по търговия обяви, че добавя още 46 филиала и дъщерни дружества на Huawei към забранителния списък. Това влиза в сила веднага, като те се присъединяват към над 100 други юридически лица, които вече са в този списък. Същевременно, департаментът обяви и удължаване на временния лиценз с още 90 дни. Той трябваше да изтече на 19-ти август. Лицензът позволява на компаниите да продължат да работят с американските си клиенти и да осигуряват услугите си за тях. Аргументът е, че така се дава повече време на американските фирми да си намерят алтернативни доставчици на услуги и лицензи. Търговският министър Уилбър Рос обяви, че "продължаваме да призоваваме потребителите да спрат да използват продуктите на Huawei, но съзнаваме, че е нужно повече време, за да няма сътресения. Работим и за да се уверим, че износът към Huawei и филиалите му не нарушава изискванията на временния лиценз". Huawei коментира, че е против решението на Департамента.

Източник: Associated Press

Азия

Южнокорейското министерство на околната среда забрани вноса на определени модели дизелови автомобили от германските марки Audi, Porsche и Volkswagen заради нарушаване на регулацията за вредните емисии. Ведомството обяви също, че ще глоби днес, че ще наложи глоби срещу Audi Volkswagen Korea за 7.9 млрд. вона или 6.5 млрд. долара и Porsche Korea за 4 млрд. вона и ще сезира прокуратурата за евентуално допълнително разследване. И трите марки са част от Volkswagen Group с централа във Волфсбург, която бе замесена в световен скандал, след като призна за манипулиране на данните за емисиите при дизеловите си коли. Забраната обхваща осем модела, за които е установено, че са оборудвани с манипулиращия софтуер. Общо над 10 200 от колите са продадени между май 2015 година и януари 2018 година. Такива не се предлагат на пазара в Южна Корея от 2018 година. Сред засегнатите автомобили са пет модела Audi, два модела VW Touareg и един Porsche Cayenne. Audi Volkswagen Korea съобщи, че уважава министерското решение и вече е представил на южнокорейските власти планове за изтегляне.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
20.08.2019
Dow Jones Industrial
25 962.44 (-173.35)
Nasdaq Composite
7 948.56 (-54.25)
Стокови борси
20.08.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)56.33
Heating oil ($US/gal.)1.8600
Natural gas ($US/mmbtu)2.2200
Unleaded gas ($US/gal.)1.6900
Gold ($US/Troy Oz.)1 513.40
Silver ($US/Troy Oz.)17.04
Platinum ($US/Troy Oz.)848.70
Hogs (cents/lb.)64.98
Live cattle (cents/lb.)100.00

       Опознай България

21 август - Празник на град Самоков

Град Самоков се намира в Софийска област на 60 км от град София и на 10 км от курорта Боровец. Градът е административен център на Община Самоков. Там са родени много видни българи, сред които и просветителя Константин Фотинов. На 21 август Българската православна църква прославя светец Симеон Самоковски. Денят се отбелязва и като празник на град Самоков. Свещеномъченик Симеон Самоковски, със светското име Симеон Попович Самоковски става Митрополит през 1734 година и се включва в съпротивата срещу турците в Самоковска митрополия. Център на заверата е Долнолозенския манастир „Свети Спас”, а ръководител и главен инициатор – митрополит Симеон Самоковски подкрепян от висши духовници. Около 20 юли 1737 година той е арестуван от турците, митриполитският дом е ограбен и разбит, а православният архиерей е окован и хвърлен в тъмница. Затворен в турските казарми и измъчван след което, бил заведен под бесилото зад църквата „Света София” на 21 август и обесен. Снимка: samokov-info.com


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.08.2019
Българска версия: 30018, Английска версия: 2910

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999