Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 19 юни 2019 г., брой 4976
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(19.06.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18766
USD   1.74831
CHF   1.75018
EUR/USD   1.1187*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Агрия груп холдинг АД - Варна
Артекс инвест АД - Ардино
Биофарм Инженеринг АД - Сливен
Валор Пропъртис АДСИЦ - София
Галчев холдинг АД - София
Дебитум Инвест АДСИЦ - София
Евро Ферт АД - Димитровград
Еленица К АД - Котел
Еуробилдинг АД - София
Инвестиционна компания Галата АД - Варна
Инкомс-електронна и съобщителна техника Милин камък АД - Враца
Магура АД - София
Мел Инвест Холдинг АД - София
Метизи АД - Роман
Нипроруда АД - София
Папас Олио АД - Ямбол
Партньори 2001 АД - Костинброд
Прайм Пропърти БГ АДСИЦ - София
Принко АД - София
Първа инвестиционна банка АД - София
Радстрой Инвестмънт АД - София
Регала Инвест АД - Варна
Сирма груп холдинг АД - София
Сънинтекс ЕАД - София
Трансимпекс АД - София
Търговия - Троян -98 АД - Троян
Фонд имоти АДСИЦ - София
Хидрострой АД - София
Черно море хотел мениджмънт АД - Варна
Явор Зартов АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Разходите за труд в България се увеличават средно с 12.9% през първото тримесечие на 2019 г., отчита Евростат. Само за частния сектор темпът на прираст е 12.3%. През периода октомври - декември 2018 година ръстът на годишна база общо за цялата икономика беше двойно по-нисък. Така България се позиционира на второ място в ЕС след традиционния лидер - Румъния, където е отчетен плюс от 16.3%. На трето и четвърто място попадат Словакия с 8.7% и Латвия с 8.5%. В повечето от страните от региона, включително България, фактор са увеличените минимални работни заплати заради стремежа за настигане на средноевропейските доходи, както и недостигът на хора. Така темповете на прираст на разходите за труд в държавите от Централна и Източна Европа продължават да са няколко пъти по-високи в сравнение със страните от еврозоната, където увеличението през първото тримесечие е 2.4%.

Източник: Капитал

Продажбите на нови леки автомобили в България са се увеличили с 4% през първите пет месеца на 2019 година спрямо същия период на 2018 г. Общият брой на новите коли, пуснати по пътищата в България е малко над 15 хиляди, съобщи Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA). Като брой автомобили единствено в Кипър, Естония и Латвия са продадени по-малко. И в трите държави населението е в пъти по-малко от българското. Като цяло продажбите на нови автомобили в Европейския съюз намалява. Спадът за периода януари-май е с 2.1% на годишна база, а общият брой на продадените коли в Съюза е малко над 6.73 млн. бройки.Най-продаваните коли в ЕС продължават да са марките от групата на Volkswagen, макар че компанията губи пазарен дял.

Източник: economic.bg

 
Концесии

Правителството удължи концесията на двата терминала на „БМФ Порт Бургас“ с още 11 години. „БМФ Порт Бургас“ ЕАД е концесионер на терминал „Бургас Изток – 2“ от 2012 г. и на терминал „Бургас Запад“ от 2013 г. Само през първите 7 години от концесията на Пристанищен терминал „Бургас Изток -2“ дружеството е изпълнило почти целия размер на инвестициите, предвидени в Инвестиционната програма, приложение към Концесионния договор. В реконструкцията и модернизацията на терминал „Бургас Изток – 2“ са вложени над 215 000 000 лева, при предвидени за целия срок на концесията общо вложения в размер на 223 434 600 лева. В Пристанищен терминал „Бургас Запад” само за първите 5 години инвестициите надхвърлят 32 000 000 лева, при предвидени за целия срок на концесията общо вложения в размер на 34 814 000 лева.

Източник: kmeta.bg

Дружества
Строителство на други инсталации
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   ГСИ Балкани ЕООД - Бургас   24 388  
  2   Лог-Сиберия ЕООД - София   16 252  
  3   Кондекс ЕООД - София   8 223  
  4   Пи Ви Консулт ООД - София   7 946  
  5   Улично осветление ЕАД - София   6 984  
  6   Комплексни заваръчни услуги - Бургас ООД - Бургас   6 351  
  7   Металинвест-Ремко ЕООД - Стара Загора   6 305  
  8   Камусат България ЕООД - София   6 032  
  9   ИСАВ-1 ЕООД - Пазарджик   6 022  
  10   Нола 7 ООД - София   5 489  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 18.06.2019
  Обща стойност (BGN): 202 907.47  
Брой търгувани компании: 24
Premium 8 181.46
Standard 72 365.46
АДСИЦ 61 570.72
Облигации 60 789.83
Най-голяма промяна в цените
Северкооп Гъмза Холдинг АД - София 8.11 %
Топливо АД - София -2.50 %
BaSE - Акции: 22 730.19

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Американската IT компания AtScale, която в началото на годината откри офис в София, планира да инвестира в него 25 млн. долара. Сумата е половината от 50-милионното финансиране, което компанията набра през декември миналата година като инвестиция от серия D, водено от банковия гигант Morgan Stanley. Решението идва и след силен старт на годината за компанията, която обяви 125-процентов растеж на приходите си за първото фискално тримесечие. AtScale е софтуерна компания, която работи в сферата на управление на големи данни и виртуализацията им. Сред клиентите на фирмата личат имена като JPMorgan Chase, Toyota, Wells Fargo и други. Общо до момента фирмата е набрала 95 млн. долара финансиране. "Целта ни е 60% от изграждането на продукта на AtScale – от самото му начало до края – да се изнесе в България", коментираха от компанията.

Източник: Капитал

Ветко Арабаджиев продаде хотел „Виктория палас“ в Слънчев бряг за 50 милиона лева. Продавач е фирмата „Виктория груп корпорейшън“, която е собственост на регистрираната на Сейшелите „Виктория груп сървисис лимитед“, а купувач - „СБ Роял Хотелс“ с управител Мартин Маринов. Договорът е подписан на 17 май 2019 г. На 21 май, в партидата на „Виктория груп корпорейшън“ е качено съгласие от Търговска банка Д да се вдигне особеният залог само над 8-етажния хотелски комплекс. Новата ипотека е учредена на името на „СБ Роял Хотелс“. „Виктория палас“ е най-големият морски хотел в империята на фамилия Арабаджиеви. Построен е през 2003 година на 20 метра от плажната ивица. Има 445 стаи и 950 легла.

Източник: Марица

А1 има най-голям пазарен дял при мобилните услуги, но Telenor е първи по приходи. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) отчита, че четири компании са предоставяли мобилни телефонни услуги през 2018 г.: А1, ТеленорБТК и "Булсатком". А1 има най-голям пазарен дял на база брой абонати с 39,4% пред Теленор с 32,9%, докато по приходи двата оператора са с разменени позиции, като лидер е Теленор с 38,9% пред А1 с 34%. БТК е на трето място по пазарен дял с 27,7% на база абонати и 27% на база приходи. Пазарният дял на "Булсатком" е символичен. Пазарните дялове на база брой абонати почти не се променят спрямо 2017 г., докато на база приходи А1 губи 2,5 проценти пункта. През 2018 г. общият обем на изходящия трафик се увеличава с 2,8% спрямо предходната година. Освен това, намалява делът на трафика в рамките на дадена мобилна мрежа (on net) до 57,4%. Това е индикация за наличие на по-изгодни за потребителите условия, особено за разговори извън собствената мрежа.

Източник: money.bg

Уеб платформа ще даде възможност на банките за развитие от региона да представят свои проекти в различни области и да търсят съфинансиране за тях. Системата е по предложение на Българската банка за развитие (ББР) и ще позволи на институциите да обсъждат съвместни дейности и да обменят опит и добри практики. Пет нови институции се присъединиха към Меморандума за сътрудничество, подписан през миналата година. Документът вече включва 11 национални и многостранни банки за развитие от Хърватия, Унгария, Македония, Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия, Словения и България. Меморандумът дава възможност за реализирането на големи инфраструктурни проекти без натрупване на дълг от отделните правителства и чрез мобилизиране на ресурси от различни източници.

Източник: Труд

Работната група на Комисията за енергийно и водно регулиране и ръководството на „Булгаргаз“ за пореден месец стигат до пълно съгласие за цената на природния газ и за съответното в случая трето тримесечие. „Булгаргаз” ЕАД предлага за III тримесечие на 2019г. да бъде утвърдена цена, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, в размер на 44,90лв./MWh(без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което представлява намаление с 0,27лв./MWh или с 0,60% в сравнение с действащата цена. Цената, която регулаторът утвърди и все още действа за настоящото второ тримесечие е 45,17 лв. за MWh без цени за достъп, пренос, акцизи и ДДС. Докладът на работната група ще бъде разгледан на открито заседание от КЕВР на 25 юни.

Източник: 3e News       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Нови възможности за финансиране на иновативни предприятия – European Innovation Council (EIC)

Радосвет Радев е част от журито на Националните награди за най-добър работодател на България - Career Show Awards

До 2022 г. съставките и енергийната стойност на пивото ще са на етикетите на всички бири в ЕС

Позиция на Асоциацията на месопреработвателите в България относно проекта за нов ЗМГО

Относно проект на ЗИД на КСО, внесен от К. Нинова и група н.п.


Предстоящи събития

19 юни: Заседание на НСТС

19 юни: Семинар "Капиталовият пазар като източник за бизнес растеж на МСП" (Бургас)

19 юни: Заседание на УС на БСК

20-21 юни: Smart & Green Business Camp 2019 - 20-21 юни

20 юни: Двустранни бизнес срещи по време на E2tech4Cities, 20 юни 2019г., Брюксел

21.06.2019: Конференция "Бизнесът и регионите"

27 юни: Общо събрание на БАМИ

21 и 28 юни, Варна: Информационни дни "Дигитализацията на регионалната индустрия – предизвикателства, перспективи, практики и решения"

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“

10 септември: CAREER SHOW 2019 - Награди за най-добър работодател

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 01 юни 2019, съботно-неделен
CCNA 2 - 08 юни 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 05 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 3 - 14 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 14 септември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Патрик Драи, милиардерът-основател на телеком групата Аltісе, е постигнал споразумение за придобиване на популярната аукционна къща Sоthеbу's в сделка за $3,7 милиарда, включително дълга. Така компанията ще се върне отново в частни ръце, след като бе на борсата 31 години. Придобиването от френско-израелския предприемач означава, че двете най-големи аукционни къщи в света вече са в ръцете на френски милиардери. Преди двете десетилетия основният конкурент - Сhrіstіе's - бе закупена от Аrtеmіs - холдинговата компания на семейство Пино. През последите две години Sоthеbу's и Сhrіstіе's отчетоха редица рекордни аукциони на произведения на изкуство, след като пазарът се възстанови. Драи е най-добре познат в телеком и медийния сектори. Неговата Аltісе работи в САЩ, Португалия, Израел, Франция и Доминиканската република.

Източник: Reuters

Америка

Рfіzеr Іnс. постигна споразумение за придобиване на Аrrау ВіоРhаrmа за $10,64 милиарда. Компанията ще плати на акционерите $48 за акция, 62% по-скъпо от цената им в петък. Сделката ще бъде финансирана чрез налични средства и дълг. Портфолиото на Аrrау включва Вrаftоvі и Мекtоvі, които са одобрени за лечение на рак на кожата. Очаква се през тази година лекарствата, третиращи рак, да генерират $8,3 милиарда приходи за Рfіzеr. Придобиването на Аrrау, което се очаква да приключи през втората половина на 2019 година, е поредното за фармацевтичната индустрия в САЩ, която подсилва портфолиото си от лекарства за рак - един от най-големите фармацевтични сегменти. Според ЕvаluаtеРhаrmа в световен мащаб продажбата на лекарства срещу рак ще достигнат $138 милиарда.

Източник: CNN

Азия

Китай оттегли искането си в Световната търговска организация (СТО) да бъде призната за пазарна икономика, заявиха от организацията в понеделник. Това означава, че Пекин ще трябва да приеме антидъмпинговите мита, налагани от ЕС и САЩ, пише Rеutеrs. Според един от представителите на СТО, Китай е загубила спора толкова тежко, че предпочита да се оттегли, вместо резултатът да стане официален и светът да прочете становището на експертите. Без признанието от СТО, САЩ и ЕС могат да продължават да налагат мита върху евтиния внос от Китай, като не зачитат твърденията на Пекин, че цените са справедливи. Брюксел и Вашингтон многократно са посочвали, че редица китайски стоки - особено суровини като стоманата и алуминия - са с нереално ниска цена заради субсидии от държавата.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
18.06.2019
Dow Jones Industrial
26 465.54 (353.01)
Nasdaq Composite
7 953.88 (108.86)
Стокови борси
18.06.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)54.03
Heating oil ($US/gal.)1.8300
Natural gas ($US/mmbtu)2.3400
Unleaded gas ($US/gal.)1.7200
Gold ($US/Troy Oz.)1 348.70
Silver ($US/Troy Oz.)14.97
Platinum ($US/Troy Oz.)801.40
Hogs (cents/lb.)81.70
Live cattle (cents/lb.)105.55

       Опознай България

Явор Димитров (19.06.1965-11.09.2008)

Явор Димитров (19.06.1965-11.09.2008) - дългогодишен Началник на отдел “Платежни системи” в БНБ, който отговаря за администрирането и оперирането на системата за брутен сетълмент в реално време RINGS. Явор беше активен участник в създаването и промените в нормативната уредба свързана с капиталовия пазар, платежната система и хармонизирането им с европейските изисквания в тази област. Участва в множество значими проекти в банковата сфера, сред които изграждането на системата RINGS, въвеждането на международните банкови номера (IBAN), подготовката за присъединяване към единната европейска платежна зона (SEPA). За приноса му в изграждането на системата RINGS, през 2003 г. Явор Димитров е отличен със специалната годишна награда на IDG България за значим и професионално реализиран проект.
Явор Димитров беше Началник на отдел “Платежни системи” в БНБ (2000-2008) , член на УС на Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа, Доктор на науките, член на УС на CIO клуб, Учредител на RotarAct – София, Член на Rotary Club – София, Председател на Спортния клуб на БНБ.

Богатата творческа и професионална биография на Явор беше постигната с много последователен и упорит труд. За Явор винаги ще остане споменът за един достоен живот изпълнен с огромна всеотдайност, креативност, умения и знание. Банковата сфера, капиталовия пазар, познатите и приятелите му загубиха нестихващата енергия на един от най-креативните, себераздаващи се в името на просперитета на България хора.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 19.06.2019
Българска версия: 29958, Английска версия: 2913

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999