Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 03 януари 2019 г., брой 4864
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД Екипът на БИК Капиталов пазар ЕООД Ви пожелава спорна и успешна 2019 година!

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(03.01.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.16917
USD   1.71609
CHF   1.74022
EUR/USD   1.1397*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Браво пропърти фонд АДСИЦ - София
ДФК АД - Бургас
Пропърти груп България АД - София
Ризърв Кепитал АДСИЦ - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Банковият сектор очаква рекордна печалба за 2018 г. Прогнозите са тя да надхвърли 1.5 милиарда лева. В края на ноември по данни на Българската народна банка (БНБ) трезорите отчитат общо 1.47 млрд. лв. печалба,която надхвърля с 80 млн. лв. резултата за цялата 2008 г. - най-добрата година, преди да се развихри финансовата криза в България. Тогава обаче активите на банковия сектор бяха около 70 млрд. лв., докато сега са 103 млрд. Съществена разлика има и в лихвените нива, които сега са доста по-ниски отпреди десет години. Само за година, от ноември 2017 до ноември 2018 г., печалбата на банките е скочила с 35%, сочи статистиката на БНБ. За ноември 2017 г. тя бе 1.088 млрд. лв. За поредна година голямата заслуга за добрия финансов резултат се пада на събраните такси и комисиони. Нетните приходи от тях в банковата система за единадесетте месеца на годината се равняват на 974 млн. лв. Ръстът на банковите активи се дължи на увеличеното кредитиране.

Източник: Сега

Производствените цени нарастват през ноември 2018 г. с 3,4% спрямо същия период на 2017 г., облекчавайки ръста от 4,4 на сто през предишния месец. Това е най-ниската производствена инфлация от април, отчита Националният статистически институт (НСИ). Ръстът на цените през ноември се дължи основно на повишените цени при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 6,8%, и в преработващата промишленост - с 2,7 на сто. В добивната промишленост спрямо година по-рано е отчетено намаление - с 3,6%. В преработващата промишленост по-съществен ръст на цените се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4,5%, производството на химични продукти - с 4,1%, и на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4%. По-ниски цени са регистрирани при производството, некласифицирано другаде - с 0.3%.

Източник: investor.bg

 
Дружества
Производство на готови бетонови смеси
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Хидробетон ООД - Казичене   44 859  
  2   Атмикс ООД - София   27 252  
  3   БГ Бетон ООД - София   11 133  
  4   Стимекс ЕООД - Варна   10 492  
  5   Транспорт Строй АД - София   9 523  
  6   Миг Маркет ООД - Варна   8 103  
  7   Атмикс бетон ЕООД - София   6 150  
  8   Стара Загора Проект ЕООД - Стара Загора   4 321  
  9   Беттран АД - Хасково   3 968  
  10   Бетон ЕООД - Сандански   3 592  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 02.01.2019
  Обща стойност (BGN): 174 366.73  
Брой търгувани компании: 26
Premium 109 737.69
Standard 46 858.20
АДСИЦ 12 505.48
Структурирани 5 265.36
Най-голяма промяна в цените
Зърнени храни България АД - София -6.25 %
Спиди АД - София 2.71 %
BaSE - Акции: 5 049.05
BaSE - АДСИЦ: 580.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Офис сградата Telus Tower на площад "Македония" в София има нов гръцки собственик. Тя е купена от гръцкия инвестиционен фонд за недвижими имоти NBG Pangaea REIC. Продавач е строителната GEK Terna. Сделката за имота е на стойност 78.6 млн. евро и се осъществява чрез придобиването на "Ай енд Би риъл естейт", акционерното дружество, което е собственик на сградата. Документите за промяната са внесени, но все още сделката не е вписана в Търговския регистър. Това е първата голяма сделка за офиси през 2019 година и втората най-голяма за пазара след кризата. За последните десет години рекордната офис сделка е за комплекса "Мегапарк" на "Цариградско шосе", който миналата година смени собственика си за близо 100 млн. евро. А като цяло рекордът се държи от Бизнес парка в "Младост". Доходността по тази сделка е 8%, като напълно се вписва в настоящата ситуация на пазара, каквито бяха и прогнозите за периода.

Източник: Капитал

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е решила да не обявява обществена поръчка за строителството на следващите 134 км от магистрала „Хемус“. Работата ще бъде възложена на държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД. Прогнозната стойност на проекта е 1 124 880 000 лв. без ДДС. Решението за възлагането е било взето на 20 декември 2018 г. Доста години държавното предприятие не се занимава със строителство, а само с ремонти и почистване на участъци от магистралите "Тракия" и "Хемус", както и на някои други пътища. Пътната агенция използва едно от изключенията в Закона за обществените поръчки, които позволяват да не се прави състезание за избор на изпълнител. Става въпрос за т.нар. инхаус поръчки, при които възложителят може да повери директно дадена задача на фирма, която е под неговия контрол. В случая възложителят АПИ и бъдещият строител "Автомагистрали" имат общ принципал - регионалното министерство.

Източник: Сега

Meждyнapoднaтa гpyпa Ѕоmfу, ĸoятo e cвeтoвeн лидep пpи aвтoмaтичнитe cиcтeми зa ĸoнтpoл нa oтвapянe и зaтвapянe нa cгpaди и жилищa, oбмиcля дa инвecтиpa в cвoй пъpви зaвoд в Бългapия. Koмпaниятa иcĸa дa изгpaди виcoĸoтexнoлoгичнa бaзa зa cглoбявaнe нa eлeĸтpoмoтopи и eлeĸтpoзaдвижвaщи мexaнизми във Bapнeнcĸa oблacт. Πo вpeмe нa пoceщeниe y нac и среща c oблacтнaтa aдминиcтpaция във Варна пpeдcтaвитeли нa дpyжecтвoтo ca зaявили, чe мoгaт дa бъдaт oтвopeни 1200 paбoтни мecтa, ĸaтo 1000 oт тяx щe са в пpoизвoдcтвoтo, a 200 в aдминиcтpaциятa. „Ѕоmfу cтъпвaт зa пъpви път в Бългapия. Зaceгa oфициaлнo зa изгpaждaнeтo нa тoзи зaвoд ce cъpeвнoвaвaмe c Pyмъния, Xъpвaтия и Πoлшa. Ккомпанията се е спряла на град Bapнa, нaй-вeчe зapaди шecттe yнивepcитeтa и тpитe ĸoлeжa в гpaдa – зa тяx paбoтнaтa pъĸa e нaй-вaжнa”, пocoчвa oблacтният yпpaвитeл Cтoян Πaceв. Зaвoдът нямa дa пpoизвeждa чacти, a тaм caмo щe ce cглoбявaт eлeĸтpoмoтopи зa зaдвижвaнe нa poлeтни щopи зa гapaжни вpaти. Pъĸoвoдcтвoтo нa ĸoмпaниятa иcĸa зaвoдът дa ce нaмиpa нa нe пoвeчe oт 50 ĸилoмeтpa oт Bapнa, a плoщтa, ĸoятo щe бъдe изпoлзвaнa, e 60 дeĸapa, oт ĸoитo 20 дeĸapa щe бъдaт зacтpoeни.

Източник: Монитор

Десет месеца след анонсирането на сделката, с която българската телекомуникационна компания „Алтерко“ АД продава телекомуникационните си компании в Европа – „Тера Комюникейшънс“ АД, „Теравойс“ ЕАД, „Алтерпей“ ЕООД, TERACOMM RO SRL (Румъния) и TERA COMMUNICATIONS DOOEL (Македония) на LINK Mobility Group ASA (LINK), стана ясна нова конкретна минимална цена. Акционерите на българското дружество са одобрили предложението за продажбата на петте телекомуникационни филиали на компанията на LINK Mobility Group на цена от поне 7,9 млн. евро (9 млн. долара). Според оповестената през февруари 2018 г. информация предварително договорената цена за продажбата възлизаше на 8,8 млн. евро. Сделката включва всички акции в поделенията на „Алтерко“ в България - Teravoice, Tera Communications и Allterpay, както и дъщерното дружество, базирано в Румъния, Teracomm RO и базираната в Македония Tera Communications DOOEL, заявиха от компанията. Индикативната цена на сделката е комбинираната годишна коригирана печалба преди лихви, данъци, амортизация (EBITDA) на петте дружества, умножена по 5,5. Крайната цена ще бъде определена по метода „cash-free/debt-free“, при нормализирани нива на нетния оборотен капитал на всяко от придобиваните дружества за последните 12 месеца преди датата на продажбата.

Източник: investor.bg

Комисията за защита на конкуренцията отказа да направи нова оценка на сделката между ЧЕЗ и "Инерком" на Гинка Върбакова. КЗК няма да направи ново производство за концентрация на енергийния пазар заради делото във Върховния административен съд. Комисията "спира производството до окончателното приключване на съдебния спор, иницииран с административно дело по описа на Върховния административен съд". Самото дело е насрочено за май 2019 година. Първата оценка за концентрация, извършена от КЗК преди няколко месеца, приключи с блокиране на покупко-продажбата между "Инерком" на Гинка Върбакова и ЧЕЗ. Тогава антимонополната комисия установи, че Върбакова ще има господстващо положение на пазара на фотоволтаици, ако придобие активите на чешкото дружество у нас. И двете страни обжалваха това решение пред ВАС. Последва формално преструктуриране във фирмите на Върбакова. Дружествата производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи бяха премахнати от портфолиото на "Инерком". Самата тя напусна управлението на дружествата "Евро бетон", "Улер 2009", "Еко-строй инженеринг", "Диана хънт""Риал Стейтс" и "Солар грийн енерджи". Това й се стори достатъчно основание да поиска нова оценка от страна на антимонополистите. Но за трети път Гинка Върбакова получи отказ от КЗК за откриване на повторно производство.

Източник: Банкеръ

Регулирана информация       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

8 януари: Заседание на НСТС


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Уебинар „Ползата от облачните технологии за бизнеса”

19 февруари 2019

  • Ще научите как да използвате облачните технологии във Вашата работа и как да направите своя бизнес още по-ефективен;
  • Ще Ви дадем конкретни практически примери за ползите от облачните технологии;
  • Ще разберете, за какви проекти е подходящ облакът и ще видите по какъв начин се подобрява начинът на работа на една компания, която преминава на cloud.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 4 - 5 януари 2019, съботно-неделен
ССNА 3 - 26 януари 2019, съботно-неделен
CCNP Switch - 9 февруари 2019, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Румъния поема председателството на Съвета на ЕС за пръв път след присъединяването си към съюза. Правителството в Букурещ обаче е поставено под натиск от Европейската комисия, след като в последния мониторингов доклад на Брюксел беше остро критикувано заради спорната съдебна реформа и забавянето на реформите изобщо. Освен това Европейският парламент прие наскоро резолюция, в която беше изразено силно безпокойство от политическата обстановка в страната, обхваната от масови протести срещу управляващите миналата година. Половин месец преди началото на председателството лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня обвини Брюксел в дискриминационно отношение към страната му. В края на декември председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съмнения дали румънското правителство разбира какво значи да ръководи Европейския съюз през следващите шест месеца. Румъния е "технически много добре подготвена" за шестмесечното председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 януари, каза Юнкер.

Източник: AFP

Америка

Президентът на САЩ Доналд Тръмп показа, че е готов да преговаря за край на частичното спиране на работата на федералното правителство и покани лидери на Конгреса за преговори в Белия дом. Частичното спиране на работата на правителството продължава 11-и ден, защото Конгресът не успя да постигне споразумение за финансирането му. Демократите отказват да осигурят исканите от Тръмп 5 млрд. долара за строителството на оградата по границата с Мексико. "Сигурността на границата, това "нещо" със Стената и спиране на работата на правителството не е начина, по който Нанси Пелоси иска да започне мандата си като председател на Камарата на представителите! Да сключим сделка?", написа президентът на САЩ в Туитър. Очаква се Пелоси да стане председателка на Камарата на представителите на САЩ, след като новият Конгрес започне работа по-късно тази седмица. Около 25 на сто от правителствените служби не работят, а стотици хиляди федерални служители са в неплатен отпуск или работят, без да получават заплата. СТръмп е поканил лидери на Конгреса на брифинг по въпроса за стената по границата в Белия дом.

Източник: CNN

Азия

Японският автопроизводител Nissan ще произвежда в Китай с 30 хил. превозни средства по-малко от планираното през следващите месеци. Световните автомобилни марки се сблъскват с рязко намаляващо търсене на най-големия пазар за автомобили в света. След като Ford и Hyundai ограничиха продукцията си в страната, сега, изглежда, е ред на Nissan да предприеме подобни мерки в Китай, където се наблюдава забавяне на икономиката и несигурност, породена от търговската война със САЩ. Източникът на агенцията твърди, че компанията планира да намали производството в Китай за три месеца. По принцип автопроизводителите имат производствени планове за всеки от заводите си, които обаче могат да бъдат променени заради колебания в търсенето, проблеми във веригата за доставки и редица други фактори. Засега не е известно колко точно коли Nissan е предвиждала да произвежда в Китай през тези три месеца. За същия период през миналата година Nissan е произвела общо 400 хил. превозни средства в Китай. Обикновено през първите два месеца на всяка нова година се наблюдава забавяне в растежа на продажбите, тъй като пикът е преди настъпването на новогодишните празници.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
02.01.2019
Dow Jones Industrial
23 346.24 (18.78)
Nasdaq Composite
6 665.94 (30.66)
Стокови борси
02.01.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)45.45
Heating oil ($US/gal.)1.6900
Natural gas ($US/mmbtu)2.9200
Unleaded gas ($US/gal.)1.3000
Gold ($US/Troy Oz.)1 291.10
Silver ($US/Troy Oz.)15.63
Platinum ($US/Troy Oz.)799.30
Hogs (cents/lb.)61.70
Live cattle (cents/lb.)123.52

       Опознай България

Мантарица

Биосферният резерват Мантарица е съхранил най-величествените иглолистни гори в България. Те наподобяват джунгла и са непроходими в по-голямата си част. Най-разпространените дървета в Мантарица са смърчовете, следвани от ела и бял бор, а възрастта им е средно 130-150 години. Животинският свят е изключително богат като особен интерес представляват големия брой глухари, мечки, благородни елени, свине, сърни и вълци. В западната част на резервата Мантарица се извисява връх Пашино бърдо, на който се намират останките на древна тракийска крепост. Стената й е широка над метър и е със запазена височина 150 см. Крепостта обгражда интересна скала висока над 5 метра, върху която се намират 4 площадки, предназначението на които е неизвестно. От върха се откриват красиви гледки към Рила и част от Родопи. Над Мантарица се извисява първенеца на Баташката планина - Сюткя. В подножието на върха се намира пещерата Лепеница, която е сред най-красивите в България.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 03.01.2019
Българска версия: 29623, Английска версия: 2904

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999