Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 26 октомври 2016 г., брой 4331
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(26.10.2016)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19761
USD   1.79896
CHF   1.80294
EUR/USD   1.0872*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Авес 94 АД - Черни връх
Сигма Рент ЕАД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Спестените средства на нефинансовите предприятия намаляват до - 245 млн. лв. през септември 2016 г., след като през предходния месец отчетоха трикратен месечен ръст до 712 млн. лв., според статистика на Българската народна банка (БНБ). Към края на септември фирмите държат в банковата система общо 18,586 млрд. лв., като годишният темп на увеличение се забавя до 10,5% от 12,8% през август. Така се отчита забавяне за първи път от пет месеца. За последното тримесечие нефинансовите предприятия са спестили общо 685 млн. лв., което все пак е с 47% повече спрямо спестената сума от 467 млн.лв. между април и юни. Домакинствата са спестили 101 млн. лв. през септември, което е 2,5 пъти повече спрямо заделените от тях средства през отпускарския август. Общо към края на деветмесечието домакинствата държат под формата на депозити в банките общо 43,833 млрд. лв. Същевременно спестяванията на финансовите предприятия, сред които попадат пенсионни фондове, инвестиционни посредници, застрахователни компании и други небанкови финансови институции, се увеличават до 99 млн. лв. през септември, което е увеличение с над три пъти спрямо спестените средства през миналия месец в размер на 26 млн. лв.

Източник: Investor.bg

Министерският съвет прие решение за одобряване и подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави-членки, от друга. Одобрено е и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада. Правителството упълномощи постоянния представител на България към ЕС да подпише двата документа под условие на последваща ратификация и при условие на поет официален ангажимент от страна на правителството на Канада за отмяна на визовите изисквания за български граждани, желаещи да посетят държавата за целите на бизнес и туризъм, в срок, не по-късен от края на 2017 г. Всеобхватното икономическо и търговско споразумение има за цел либерализирането и насърчаването на търговията със стоки и услуги, подобряване защитата на интелектуалната собственост и защитата на инвестициите. Включени са и разпоредби относно устойчивото развитие и енергийните ресурси.

Източник: Profit.bgКонцесии

Общинският съвет в Разград единодушно гласува решението, с което предостави на ПФК Лудогорец стадиона в града на концесия за следващите 35 години. Годишната концесионна такса е 14 000 лева без ДДС и не обвързана с приходите на клуба. Лудогорец поема ангажимент да инвестира 18.5 милиона лева без ДДС в съоръжението, а срокът за завършване на строителството е десет години. Официалният договор трябва да бъде подписан до три месеца. В края на 2014 година собственикът на футболния отбор Кирил Домусчиев обяви, че е готов да построи изцяло нов стадион, ако държавата се включи с 20% участие. В последствие правителството на Бойко Борисов даде 5 милиона лева за изграждане на една трибуна, която бе открита през 2015 година. Тя бе кръстена на името на румънския футболист Козмин Моци, който бе герой за отбора при първото класиране в групите на Шампионската лига през 2014 година.

Източник: Медия Пул

50% безвъзмездна помощ и безлихвени кредити ще получат общините, които решат да използват минералните находища на територията им, обяви екоминистърът Ивелина Василева. До 16 декември 2016 г. кметовете на отделните общини трябва да изготвя план за какво ще използват минералната вода, какви приходи ще получат от това, в какво състояние са находищата и колко ще струва модернизацията им. От 1 ноември до 16 декември общините ще могат да представят своите проекти предложения за развитие на минерални находища. Министерство на околната среда и водите ще поеме половината от стойността на проекта, а останалата част общините ще финансират сами. Общините, разполагайки с ресурс от минерални води, могат да ги предоставят на ползватели, за което от своя страна получават приходи в бюджетите си. Освен 50-те процента безвъзмездно финансиране, ще даде и още една допълнителна възможност на общините, ако за останалите 50% или част от тях те решат да използват кредитен ресурс, програмата ще поеме и лихвите по кредитите.

Източник: Дарик радио

Регулирана информация

На 25.10.2016 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен отчет към 30.06.2016 г. на ЕСП Златни пясъци ООД - Варна

На 25.10.2016 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен финансов отчет към 30.09.2016 г. на "Комплексен онкологичен център-Бургас" ЕOOД - Бургас

Дружества
Производство на осветители и лампи
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Марели ЕООД - София   7 772  
  2   Елукс ООД - Бусманци   5 733  
  3   Мегалукс ООД - Смолян   4 547  
  4   Вълков Техносвет ЕООД - Стара Загора   4 257  
  5   Икис Сл ООД - София   3 396  
  6   Атра 96 ООД - Пловдив   3 047  
  7   Европейска светлинна индустрия (ЕСИ) ООД - Сливен   2 940  
  8   Мартини България ЕООД - Пловдив   2 723  
  9   ПОПП ЕООД - Костинброд   2 083  
  10   Атра Експорт ООД - Пловдив   1 850  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 25.10.2016
  Обща стойност (BGN): 470 575.95  
Брой търгувани компании: 36
Premium 155 042.04
Standard 272 267.92
АДСИЦ 31 124.07
Структурирани 12 141.92
Най-голяма промяна в цените
Петрол АД - Ловеч -17.36 %
Ломско пиво АД - София 9.90 %
BaSE - Акции: 22 788.90

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Срокът за експлоатация на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" се удължава до 2047 г. след неговата модернизация и предприетите мерки за повишаване на безопасността му. Изпълнителният директор на централата Иван Андреев и генералния директор на "Русатом сервис" Евгений Салков подписаха заключителния предавателен протокол. Договорът между АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и консорциума "Русатом" - ЕДФ за изпълнение на дейностите по удължаване на крока за експлоатация до 60 години бе подписан в края на септември 2014 г. за срок от 27 месеца. Извършенато от консорциума работа за повишаване на безопасносттта и удължаване на ресурса на 5-и блок бе високо оценена от МААЕ при последната й мисия в централата.

Източник: 24 часа

„Централна енергоремонтна база” ЕАД (ЦЕРБ) беше избрана да доставя сензори на българското представителство на Sensata Technologies. Sensata произвежда автомобилна електроника в България и ще използва сензорите за изпитване на вибрации и шум в своите лаборатории. ЦЕРБ е избрана за партньор на Sensata в качеството си на представител за България на продуктите на PCB Group - най-големият производител на сензори в САЩ с филиали в 60 държави по целия свят. На българския пазар Sensata е от 2011 г., като България е третата по-големина локация на компанията. У нас се произвеждат високотемпературни сензори и сензори за налягане за най-големите световни автомобилни концерни "Фолксваген", "Даймлер", "Волво", "Фиат" и "Дженерал Мотърс". Освен в автомобилостроенето, сензорите на PCB Group намират приложение в космическата, отбранителната, морската индустрия, както и в енергетиката и електропроизводството.

Източник: Investor.bg

„Кауфланд България“ купи на търг незавършения хирургичен блок за 5,8 млн. лв. в двора на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Инвеститорите съобщиха, че ще съборят изоставения 30-годишен корпус, ще разчистят терена и ще запълнят блатото, оформило се до постройката от теч на канализацията. На мястото ще направят магазин. Продаденият имот има площ от 18,9 дка. „Кауфланд“ беше единственият кандидат при продажбата, предплатил депозит от 2,7 млн. лв. Областната болница продаде и старата парова централа за 159 200 лв., обявена също в търга. Новият собственик е „РМ Пропърти“, а имотът заема площ от 1,2 дка. Мястото е много комуникативно и се намира срещу бензиностанция на ОМW.

Източник: Янтра - Велико Търново

"Юнисофт инженеринг" иска да инвестира до 70 хил. лв. в млади екипи с високотехнологични идеи. Кандидатстването е отворено до средата на януари 2017 г., а целта на компанията е да инвестира в продукти в начален етап от развитието им и по този начин да помогне на екипите да развият прототип и стратегия за излизане на пазара. За разлика от инвестиционните фондове и акселератори като Eleven и LauncHub, тук инвестицията е на една частна компания в проекти. От "Юнисофт" ще търсят срещу инвестицията си по-голям дял от бизнеса - до 15-20%. А финансирането не е фиксирано - според нуждите на компаниите. Ако идеята си заслужава инвестицията може да стигне до 100-120 хил. лв. FUNStartUP е първата такава инициатива на компанията в България, а планът е кандидатстването да става два пъти годишно. Компанията е специализирана в сферата на бизнес софтуера и има екип от около 20 служители. Тя разработва и интегрирано с ERP системите уеб решение за електронна търговия, което ще е пригодено и за външния пазар. За 2015 година има приход от 1.5 млн. лв. и печалба 986 хил. лв..

Източник: Капитал

Софийски апелативен съд (САД) е върнал делото за сделката за „Авионамс" за ново разглеждане, решавайки, че продажбата не може да бъде осъществена, защото Държавната консолидационна компания (ДКК) не е внесла цената в едноседмичен срок от приключване на продажбата. Според съда ДКК дори не е внесла и задатъка преди започване на публичната продан. Лицето, което е участвало от името на ДКК, не е имало необходимите разрешения да участва в тази продан. „Авионамс" е компания, която предлага модернизация на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предназначение, хеликоптери Ми-24, както и на редица самолети от типовете Миг, Су и учебните Л39. На търг в началото на месец май 2016 г., организиран от частен съдебен изпълнител по искане на синдиците на фалиралата банка КТБ, е бил продаден целият пакет акции на "Хедж инвестмънт България", която държи почти 100% от дружеството. За купувач бе обявена Държавната консолидационна компания (ДКК), която е предложила минималната търсена цена от 28.9 млн. лв. Опит да запази контрол над "Авионамс" е направила и друга фирма. Предложената цена дори е била по-висока - близо 40 млн. лв., но според съда, тя не е внесла необходимия депозит и е била изключена от надпреварата.       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Food4Life 2016 - 10 ноември 2016 г., Интер Експо Център, София


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. юни
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
17 септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Затруднената италианска банка "Монте деи Паски ди Сиена", която е най-старата финансова институция в света, ще съкрати 2600 работни места за три години. Това става след отчетена загуба от 849 млн. евро за първите девет месеца на годината заради лоши кредити, съобщи БТА. "Монте деи Паски ди Сиена", която е основана през 1472 година, провежда сложно преструктуриране, след като през юли се класира на последно място в европейските тестове за устойчивост на банките. Планира се изчистване на проблемни кредити за 28.5 млрд. евро (31 млрд. долара) и рекапитализация с до 5 млрд. евро. Банката търси нов акционер, който да се включи в увеличаването на капитала, каза главният изпълнителен директор Марко Морели, цитиран от Асошиейтед прес. Според плана увеличаването на капитала ще зависи от освобождаването от проблемните кредити, повечето от които ще бъдат "складирани" в отделно дружество, което ще плати за тях 33 процента от стойността им. Двете операции трябва да приключат до края на 2016 г. Увеличаването на капитала е необходимо, за да се покрият загубите от отписването на активите.

Източник: Ройтерс

Америка

Промишлената активност в САЩ се разшири през октомври до едногодишен връх благодарение на солиден ръст на новите поръчки и на промишленото производство, което е сякаш добър знак за състоянието на този проблемен за американската икономика сектор в началото на последното тримесечие на годината, показват предварителни данни на агенция Markit. Индексът PMI, измерващ активността на промишлените предприятия, отскочи рязко през октомври до 53,2 пункта при очаквания за стабилизация на септемврийското ниво от 51,5 пункта. Това е най-високото ниво на индекса от октомври 2015-а година насам. Индексът на новите промишлени поръчки нарасна до 54,7 пункта от 51,1 пункта месец по-рано, докато производственият индекс се повиши за пети пореден месец, достигайки 55,3 пункта спрямо 52,5 пункта през септември. Октомврийският доклад сигнализира, че американските производители започват четвъртото тримесечие в добра форма, отбеляза агенция Markit. Трябва да се има предвид,че през последните няколко години производителите в САЩ и по целия свят имаха периодични възходи, последвани обаче от нови спадове.

Източник: Associated Press

Азия

Китайският индустриален конгломерат HNA Group ще купи 25% в хотелиерската верига Hilton Worldwide. HNA Group ще плати за дела 6.25 млрд. долара, а продавач е един от най-големите инвеститори в имоти в света - Blackstone Group. Договорената цена е близо 15% над пазарната, а след приключването на сделката Blackstone ще държи в Hilton 21%. Със сделката за Hilton HNA Group купува и 25% в бизнеса с имоти за временно ползване на веригата. Сделката се очаква да бъде приключена през първото тримесечие на 2017 г. От началото на миналата година досега китайската група е направила 35 придобивания за 27 млрд. долара според данните на анализаторската компания Dealogic. По-рано през годината компанията купи 100% от американската верига хотели Carlson Hotels. А в момента приключва сделката по придобиването на Ingram Micro за 6 млрд. долара, както и лизинговото поделение на CIT за 4 млрд. долара.

Източник: Wall Street Journal

 
Индекси на фондови борси
25.10.2016
Dow Jones Industrial
18 169.27 (-53.76)
Nasdaq Composite
5 283.40 (-26.43)
Стокови борси
25.10.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)49.28
Heating oil ($US/gal.)1.5700
Natural gas ($US/mmbtu)2.7600
Unleaded gas ($US/gal.)1.4600
Gold ($US/Troy Oz.)1 276.10
Silver ($US/Troy Oz.)17.83
Platinum ($US/Troy Oz.)966.80
Hogs (cents/lb.)0.45
Live cattle (cents/lb.)1.04

       Опознай България

Димитровден

Празникът е в чест на свети великомъченик Димитър, роден през ІІІ в. Като управител на Солун открито изповядвал християнската вяра. Заради нея той е хвърлен в тъмница и убит с копия от езичниците на император Галерий на 26 октомври 306 г. и канонизиран от източноправославната църква. В иконографията се изобразява като светец конник, който язди на червен кон, в ръка държи копието си, с което убива военачалника Лий. Народният празник в чест на св. великомъченик Димитрий Солунски е известен още като Митровден или Разпус. С този ден завършва традиционният период, за който се наемат овчари, говедари, ратаи, става разплащането с тях. "Свети Димитър зима носи, а свети Георги - лято", гласи българската пословица, която отразява най-точно традиционното деление на годината на два сезона. "Дядо Димитър разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипва първият сняг". В деня на светеца стопаните гадаят за времето през зимата. С Димитровден започва и сезона на сватбите и годежите. По традиция се организира сгледа между младите хора в селото, на която момците си избират невести измежду девойките, които са се хванали на хорото. На този ден празнуват Димитър, Димитрина, Митко, Димо. На 26 октомври се отбелязва и деня на строителя, както и празника на градовете Пордим, Видин, Главиница и Радомир.

 

Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.10.2016
Българска версия: 28222, Английска версия: 3024

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999