Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 18 юни 2021 г., брой 5468
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(18.06.2021)
  EUR   1.95583  
GBP   2.28685
USD   1.63846
CHF   1.79023
EUR/USD   1.1937*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
arbitration.bia-bg.com

 


Общи събрания днес
  Беласица АД - Петрич
Галилео.БГ АД - София
Давид Холдинг АД - Казанлък
Еко 99 АД - Плевен
Международен панаир Пловдив АД - Пловдив
ППС Имоти АД - София
Пътинвест Инженеринг АД - София
Рален Текс АД - Долни Раковец
Солвей Соди АД - Девня
ТК Текс АД - Бяла Слатина
Тонзос 95 АД - Ямбол
Хидропневмотехника АД - Казанлък
Яйца и птици АД - Дончево
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Преките чуждестранни инвестиции в България възлизат на 187.9 млн. евро към края на месец април тази година, сочат предварителните данни на Българската народна банка. Това е спад от 63.2% спрямо същия период на миналата година. За сравнение, нетният поток на преките инвестиции достигаше сумата от 510.3 млн. евро през първите четири месеца на 2020 година. Конкретно за месец април, чуждестранните инвестиции възлизат на 93.8 млн. евро, което е спад 55.6% на годишна база. Въпреки отчетеното понижение, данните за първото тримесечие придобиват положително измерение след ревизията на БНБ. Според предварителните данни от миналия месец, чуждестранните инвестиции за първото тримесечие на годината имаха отрицателна стойност от 27.8 млн. евро. Така след ревизирането, инвестициите за периода набъбват до положителна стойност от 94.1 млн. евро. Данните конкретно за месец април са предварителни, което означава, че също подлежат на ревизия. Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 0.9 млн. евро, при положителен нетен поток от 0.1 млн. евро за януари – април 2020 година.

Източник: expert.bg

Търговското салдо на България за април е отрицателно в размер на 95,4 млн. евро, като за същия месец на миналата година имаше излишък от 17,7 млн. евро. Това показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) за платежния баланс, публикувани днес. За първите четири месеца на годината то излезе на минус с 625,2 млн. евро при дефицит от 389,4 млн. евро за същия период на миналата година. От централната банка отчитат, че текущата и капиталова сметка е положителна и възлиза на 137 млн. евро при излишък от 122,5 млн. евро за април 2020 г. За първите четири месеца на годината тя също излезе на плюс с 253,6 млн. евро, като за периода от януари до април 2020 г. имаше излишък от 602,7 млн. евро. В БНБ изчисляват, че само за април салдото по текущата сметка е положително и възлиза на 7,8 млн. евро при положително салдо от 24,2 млн. евро за същия месец на 2020 г. За периода от януари до април текущата сметка е отрицателна и възлиза на 103 млн. евро при положително салдо от 315,8 млн. евро през първите четири месеца на миналата година.

Източник: investor.bg

 
Дружества
Производство на излъчваща телевизионна и радиотехника, и проводникова далекосъобщителна техника
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2019 г.
(хил. лв.)
  1   Дева Бродкаст ЕООД - Бургас   7 383  
  2   Борима АД - Борима   3 712  
  3   Пасат-Антени ООД - Пещера   2 990  
  4   Тераком ООД - Русе   1 394  
  5   Елта-Р ООД - София   1 090  
  6   Ауста ООД - Кърджали   888  
  7   Унител - Банишки и Сие СД - София   777  
  8   Екокомс ООД - София   761  
  9   Неомонтана Електроникс ЕООД - София   625  
  10   Балканбит ЕООД - София   538  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 17.06.2021
  Обща стойност (BGN): 579 304.62  
Брой търгувани компании: 39
Premium 72 584.59
Standard 298 315.93
АДСИЦ 86 241.81
Структурирани 21 178.80
Облигации 99 233.50
BEAM - Акции: 1 750.00
Най-голяма промяна в цените
Елхим - Искра АД - Пазарджик 18.75 %
Холдинг Нов век АД - София -6.59 %
BaSE - Акции: 419.78
  Регулирана информация
Випом АД - Видин
КММ АД - Шумен
Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 

 

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

С построяването на „Балкански поток“ България се е отказала от 1.35 млрд. лв. от транзитни такси за период от 10 години. Това обяви служебният енергиен министър Андрей Живков, който даде брифинг за състоянието на енергийната система в България и какво е свършил кабинета за времето на своята работа. За да заработи тръбопровода, който е част от „Турски поток“ и пренася руски газ за Западна Европа, правителството на Бойко Борисов се отказа от стария договор за транзит с „Газпром“ и от там идват тези загуби. „Освен това сме задлъжнели с поне толкова, за да започнем да строим този нов газопровод, който при добър мениджмънт би могъл да се строи с постъпленията от стария договор за транзит“, каза Живков. Според министерството разходите за проекта няма как да се върнат за 10 години. Така той обръща внимание, че планираното изплащане на тръбата, която струва на България близо 3 млрд. лв., може да не се случи в следващите 20 години, ако Западна Европа започне да купува по-малко руски газ. А това е възможно заради заложените в „Зелената сделка“ цели за въглеродна неутралност. Министърът обясни, че по договор крайният срок на проекта е бил април, но е подписан анекс от предишното правителство за удължаване до края на 2021 г. Поради това неустойки сега не се плащат. Но ако интерконекторът не е готов на 1 януари, трябва да започнат да действат клаузите с неустойките.

Източник: economic.bg

Комисията за защита на конкуренцията заяви, че Стоименов Трейдинг иска одобрение за придобиване на търговеца на електроенергия Гранд Енерджи Дистрибюшън. Според уведомлението, подадено от Стоименов Трейдинг, не се очаква сделката да повлияе на търговията с електроенергия в България и в чужбина, се казва в изявление на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Заинтересованите страни имат срок до 23 юни да представят своите изявления относно сделката. КЗК заяви в изявлението си, че Стоименов трейдинг в момента е неактивен. Стоименов Трейдинг, създаден в София миналия месец, е 100% притежаван от частно лице Станислав Стоименов и се занимава със строителство, монтаж и ремонт на енергийно оборудване, изброени сред потенциалните области на дейност. Гранд Енерджи Дистрибюшън има над десет години опит в търговията с електроенергия и обслужването на крайни клиенти. Компанията обработва и анализира огромно количество данни на всеки час, което позволява на търговците да оптимизират своите стратегии и да доставят енергия там, където е най-необходимо. 

Източник: SeeNews

Българската минна компания Персенк Инвест планира да построи завод за бетонови изделия в Ново село, близо до втория по големина град Пловдив, като инвестира около 10 милиона лева в проекта, съобщиха местни медии. Очаква се заводът да започне да работи през следващата година, съобщи Capital миналата седмица. Персенк планира да финансира инвестицията със заем и собствени средства. През 2017 г. оперативните приходи на компанията надвишават 6 млн. лв., а нетната й печалба възлиза на 375 000 лв. Очаква се в завода в Ново село да работят около 50 души. Това ще добави продукти с по-висока добавена стойност към портфолиото на компанията, каза изпълнителният директор на Персенк Инвест Иван Георгиев пред Capital. Персенк Инвест получи 35-годишна концесия за добив на мрамор в общините Стамболийски и Кричим, близо до Пловдив, през 2012 г.

Източник: SeeNews

Дестилерията Glendalough и компанията ѝ майка Mark Anthony Brands International разширяват партньорството си с "Кока-Кола ХБК" и в България. След Ирландия, Северна Ирландия и Австрия, компанията ще дистрибутира висококачествените ирландски продукти на Glendalough и у нас. В България ирландските уиски и джин напитки на марката ще допринесат за разнообразието в портфолиото на Кока-Кола ХБК и 24/7 стратегията на компанията да доставя на потребителите предложения за всеки повод за консумация.

Източник: economic.bg

Инвестиции в размер на 5,32 млн. лева получиха 13 фирми чрез акселераторската програма “Vitosha ACCELERATE” на посредника „Витоша Венчър Партнърс“. 5,16 млн. лв. са публични средства, като ресурсът е предоставен от Фонд на фондовете по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. (ОПИК), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Допълнително привлеченият частен капитал е в размер на близо 160 хил. лева, съобщи Фонд на фондовете. Investor.bg припомня, че „Витоша Венчърс Партнърс“ управлява фонд в размер на 50,7 млн. лв., от които 49,1 млн. лв. са публични средства, предоставени чрез Фонд на фондовете от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. (ОПИК), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите представляват частно съфинансиране. До края на 2023 г. фонд мениджърът трябва да инвестира в близо сто стартиращи компании в ранен етап от тяхното развитие. Малки и средни предприятия на етап ускоряване могат да получат финансиране от 30 хиляди до 100 хил. лв. Между 30 хиляди и 2 млн. лв. ще получат по-напредналите в разработването на своя продукт или създаването на прототип компании.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара 
В помощ на външнотърговската дейност
 

 


 
Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
 

 
 
Новини от БСК и членовете на БСК

Проведе се Общо събрание на Асоциацията на месопреработвателите в България

Предстои влизането в сила на ограниченията за пускането на пазара на някои пластвасови изделия


Предстоящи събития

22 юни: София: Обучение по ЗБУТ

18 май – 24 юни: Курс за дигитални умения започва от 18 май

8-9 юли : Three Seas Business ForumВъншноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага от м. юли 2020 г., цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 3 – 12 юни 2021, съботно-неделен
CCNA 1 – 02 октомври 2021, съботно-неделен
DevNet – 02 октомври 2021, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Съветът на ЕС и Европейският парламент постигнаха предварително споразумение за фонд в размер на 5 млрд. евро за смекчаване на негативните последици от Брекзит. Еднократният спешен финансова инструмент ще бъде достъпен за всички държави членки и по него трябва да се започне изплащане на средства преди края на годината. Фондът ще бъде изразходван за „компенсиране на бизнеса за загубена търговия, запазване на работни места, подпомагане на риболовни общности и изграждане на митнически съоръжения в пристанищата“, се казва в съобщението. Акцентът е поставен върху регионите, които са най-засегнати от загубата на бизнес след излизането на Обединеното кралство от единния блок. Днешното споразумение изпраща силен сигнал, че европейските сектори, компании и работници, които ще загубят в резултат на Брекзит, ще получат спешна и навременна подкрепа.

Източник: economic.bg

Америка

Строителството на нови жилища в САЩ през последните 20 години е с 5,5 милиона единици под дългосрочните исторически нива, сочи нов доклад на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR), който призовава за реакция на ръководителите в сектора. Асоциацията изрази надежда, че докладът, който беше публикуван в сряда, ще убеди ръководителите на страната да включат инвестициите в жилища в инфраструктурния пакет. Американските строителни компании са прибавяли средно 1,225 млн. нови жилищни единици всяка година от 2001 до 2020 г., сочи докладът, подготвен за NAR от Rosen Consulting Group. Това е спад спрямо средно 1,5 млн. нови жилища от 1968 до 2000 г. Дефицитът от 5,5 млн. жилища включва около два милиона еднофамилни жилища, 1,1 млн. жилища в сгради с два до четири апартамента и 2,4 млн. жилища в сгради с най-малко пет апартамента, сочи докладът. 

Източник: economic.bg

Азия

Blackstone се договори за придобиването на строителната компания Soho China за около 3 млрд. долара, което е най-голямата сделка на американската компания за частни капиталови инвестиции до момента на възстановяващия се от пандемията китайски имотен пазар. Бързо растящата компания предложи пет хонконгски долара на акция за мажоритарен дял в листнатата в Хонконг Soho China, чиито проекти са съсредоточени в Пекин и Шанхай. Компанията поръча на покойната Заха Хадид да проектира високата ѝ офис кула в Пекин. Предложението е било прието от съпрузите Пан Шъи и Джан Син, които основаха компанията и са нейни съответно председател и главен изпълнителен директор, става ясно от съобщение на компанията до фондовата борса късно в сряда. Двамата имат дял от 64% от акциите в Soho China и ще запазят дял от 9% в рамките на сделката. 

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
18.06.2021
Dow Jones Industrial
33 823.45 (-210.22)
Nasdaq Composite
14 161.30 (121.67)
Стокови борси
18.06.2021
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)70.55
Heating oil ($US/gal.)2.0500
Natural gas ($US/mmbtu)3.2000
Unleaded gas ($US/gal.)2.1200
Gold ($US/Troy Oz.)1 783.30
Silver ($US/Troy Oz.)26.15
Platinum ($US/Troy Oz.)1 063.30
Hogs (cents/lb.)107.20
Live cattle (cents/lb.)121.10

       Опознай България

Христо Смирненски (1898 - 1923)

Христо Димитров Измирлиев (Смирненски) е роден на 17 септември 1898 година в град Кукуш, тогава в Османската империя, днес Килкис, Гърция. След опожаряването на родния му град, той се премества със семейството си в София. Работи известно време като вестникар и репортер, а също и като писар. 16-годишен започва да сътрудничи на хумористичните издания – най-напред на вестник „К’во да е“, където за пръв път се подписва с един от най-известните си псевдоними като хуморист – Ведбал. От следващата година той публикува хумористични стихове и фейлетони в „Българан“, „Родна лира“, „Художествена седмица“, „Смях и сълзи“, „Барабан“, „Сила“. Необикновено находчив и плодовит, Ведбал, въпреки младостта си, става един от най-търсените и популярни за онова време хумористи. През 1917 г. за пръв път се подписва с псевдонима Смирненски, с който остава в класиката на българската литература. На 18 юни 1923 година умира в следствие на усложнения от своето заболяване туберкулоза на 24 години. Той е представител на постсимволизма в българската литература и завещава над 800 лирически и над 100 прозаически произведения.

Името на Христо Смирненски носи морският нос Христо Смирненски на остров Робърт, Южни Шетлъндски острови, Антарктика. (Източник: /bg.wikipedia.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 18.06.2021
Българска версия: 29967, Английска версия: 2877

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2021. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999