Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 08 юни 2020 г., брой 5214
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(08.06.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18656
USD   1.72624
CHF   1.79995
EUR/USD   1.1330*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар
тел./факс 359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Агра 99 АД - Савино
ЗАВН-Добрич АД - Добрич
Зенит инвестмънт холдинг АД - София
МВБ Трак енд бъс България АД - София
Нефтохимтранспорт АД - Бургас
Подемстроймаш АД - Пловдив
Променергомонтаж АД - Пловдив
Стаксел АД - София
Стройкерамика АД - Мездра
Транс лайън АД - Бургас
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Пенсионноосигурителните дружества са получили общо 60 966 заявления за промяна на участие и прехвърляне на средствата от един пенсионен фонд в друг през първото тримесечие, отчете Комисията за финансов надзор. А 53 769 осигурени българи са променили своя фонд за допълнително пенсионно осигуряване. В сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година има намаление на желаещите - с 2 188 човека или 3.91 на сто. През първото тримесечие 49 583 българи са пожелали промяна в универсалните пенсионни фондове, а при професионалните фондове това са направили 3 674 човека. Най-малко осигурени са променили участието си в доброволните пенсионни фондове – само 512-а . Общата сума на прехвърлените средства на осигурените българи с променено участие през първото тримесечие на годината е 184 441 437 лв., в т.ч. 166 566 246 лв. в универсалните фондове, 16 474 416 лв. в професионалните и 1 400 775 лв. в доброволните фондове.

Източник: Банкеръ

Цената на топлинната енергия ще е с 14% по-ниска спрямо сегашния регулаторен период. В момента средната цена е 93 лв., а за следващия регулаторен период от 1 юли тази година до 30 юни 2021 г., тя ще е 80 лв., заяви енергийният министър Теменужка Петкова. Според нея объркването с цената на парното, което се получи в последните дни, е комуникационен. На извънредно заседание на правителството ще бъде взето решение "Булгаргаз" да възстанови над 201 млн. лв. на клиентите си - топлофикационните и газоразпределителни дружества. След това те трябва да направят изчисления в 30 дневен срок и да възстановят надвзетите суми на клиентите си. Абонатите, които плащат сметките си на месечна база, ще получат приспадане още в първата възможна фактура, след като са готови изчисленията. При клиентите, които плащат на база прогноза това ще се случи с изравнителните сметки.

Източник: 24 часа

 
Концесии

Върховният административен съд обяви „Соф кънект“ за концесионер на Летище "София". И така на практика е потвърдено решението на Министерството на транспорта договорът за концесията на летище София да бъде сключен със „Соф кънект“ - френско-германски консорциум с участието на фонда "Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС" и летищния оператор "Флугхафен Мюнхен". Делото стигна до ВАС заради жалби на три от кандидатите, участвали в концесионната процедура - консорциума „Витоша“ ("Еърпортс Де Пари" ЕС.ЕЙ и "ТАВ Хавалиманларъ холдинг" А.Ш.“) и "Фрапорт България". Те първо се обърнаха към Комисията за защита на конкуренцията, която обаче одобри избора. Тричленният състав на ВАС потвърждава констатациите на КЗК, че няма нарушения и несъответствия при взимането на решението за възлагане на концесията. Кандидатите за летище София бяха пет. Френско-германският консорциум "Соф Кънект" бе обявен за победител от министъра на транспорта Росен Желязков в средата на миналата година. Участникът в обединението "Флугхафен Мюнхен" управлява летището в Мюнхен.

Източник: Сега

Дружества
Разкроявяне, рендосване и импрегниране на дървен материал
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Гораинвест АД - Русе   13 125  
  2   Леско ЕООД - Бело поле   9 371  
  3   Доспатлес ЕАД - Доспат   8 066  
  4   Вева Груп ЕООД - Доспат   6 191  
  5   Бари Транс ЕООД - Смолян   5 654  
  6   Импрегнация 2000 АД - София   4 773  
  7   Екотехпродукт ООД - София   4 484  
  8   Доспатлес 2000 АД - Доспат   4 464  
  9   Георги Пенчов ЕТ - Белица   3 765  
  10   Палисандър ООД - Ракитово   3 563  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 05.06.2020
  Обща стойност (BGN): 396 118.17  
Брой търгувани компании: 28
Premium 253 930.99
Standard 120 662.72
АДСИЦ 16 724.54
Структурирани 4 799.92
Най-голяма промяна в цените
Билборд АД - София 13.33 %
Зърнени храни България АД - София -9.09 %
BaSE - Акции: 1 757.50
BaSE - АДСИЦ: 50 700.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Трима са кандидатите за ремонта на две отсечки от второкласните пътища, за които Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) в средата на месец април 2020 г. получи допълнителни 40 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Ценовите оферти на допуснатите участници в обществената поръчка за рехабилитацията на 26.9 км от пътя Поликраище – Елена – Сливен и на 46.7 км от пътя Русе – Кубрат бяха отворени. За ремонта на отсечката Поликраище – Елена – Сливен, която свързва община Елена с областите Велико Търново и Сливен и осъществява връзката между Северна и Южна България чрез прохода Вратник, е кандидатствало дружеството „Пътно поддържане-Сливен“ ЕООД. Предложената сума за ремонта е 23.14 млн. лв. без ДДС. За ремонта на 21.5 км от отсечката Русе – Кубрат е кандидатствал „Иса 2000“ ЕООД с предложена цена от 19.1 млн. лв. без ДДС. За останалите 25.2 км. ремонт от това направление е проявило интерес ДЗЗД „Кубрат“ с участници „Автомагистрали – Черно море“ АД и „Автомагистрали Хемус“ АД, а предложената сума за ремонта е близо 18.6 млн. лв. без ДДС.

Източник: economic.bg

След като преди близо три години започна разпадането на една от големите за българските размери хотелски вериги - тази на "Понс", сега идва и логичният край на строителната компания от групата - "Понсстройинженеринг". Дружеството на Милко Милков-Понса е обявено в несъстоятелност от Софийския градски съд (СГС) в разгара на ограниченията заради коронавируса - на 24 април. За началната дата на неплатежоспособността обаче е посочена 1 юли 2018 г. Компанията вече се управлява от временен синдик, а първото събрание на кредиторите ще се проведе на 24 юни. "Понсстройинженеринг" е една от строителните компании, които преживяха истински бум по времето на кабинета "Орешарски" благодарение на държавните поръчки и бюджетното финансиране, продължили за известно време и при управлението на ГЕРБ. Тя стана един от големите играчи на пазара, като бе избрана за строителството на злополучния газопровод "Южен поток", след това участва във водния цикъл на Враца, който се превърна в един от най-скандалните европроекти, а последно участва в строежа на спортната зала "Арена Бургас", като стана причина за неговото забавяне - взе авансови плащания и спря работа. През есента на 2014 г. "Понсстройинженеринг" беше избрана да строи сградата на ББР, която след това стана основен кредитор на фирмата. Собственикът Милко Милков пък е подсъдим по дело за данъчни престъпления заедно с осъдения за ръководител на престъпна група за разпространение на наркотици Златомир Иванов-Баретата. Двамата бяха обвинени като ръководители на организирана престъпна група, която е източила 5.5 млн. лв. ДДС. Делото се разглежда в специализирания наказателен съд и по него все още няма излязло решение.

Източник: Капитал

"Закупуваме допълнително 10 нови метровлака на “Сименс” за третата линия на метрото и поетапно модернизираме най-старите мотриси. Министерство на финансите ще осигури съфинансирането за тях от 15 млн. лева ", обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Общият бюджет за 10-те нови мотриси е 88 млн. лв. и те ще започнат да пристигат в София през следващата година. Продължават тестовете с първите 20 метровлака “Сименс” по завършения 8-километров участък от третата линия. Движението от “Красно село” до бул. “Владимир Вазов” ще бъде пуснато през август. Немските екипи на “Сименс”, които бяха изтеглени по време на пандемията от България са уверили, че възстановяват работа по тестовете на системите. Продължава работата по 4-те километра през “Овча купел” до Околовръстния път при “Горна баня”. Тестовете с влакове по тях ще започнат другия месец.

Източник: Банкеръ

Български спортен тотализатор ще може да поставя автомати на самообслужване, на които да прова организираните от него хазартни игри. Освен това ще може да организира и залагания върху случайни събития, залагания свързани с познаване на факти, както и онлайн игрално казино. Това предвиждат промени в Закона за хазарта, които са внесени в парламента. Чрез възможността да огранизира повече онлайн хазартни игри, Българският спортен тотализатор ще осигури повече средства, които ще може да бъдат използвани за спорта, гласят мотивите на депутатите. Онлайн хазартът предлага голямо разообразие от продукти, като в повечето случаи тези игри се предлагат на един сайт и хората може да залагат както върху резултати от спортни състезания, така и на слотове в игрално казино, пише в мотивите. Държавната комисия по хазарта ще стане Държавна агенция по хазарта, която ще бъде ръководена от председател. Така решенията вместо от колективен орган, ще бъдат взимани от председателя. Хората, които смятат, че са сависими от хазартните игри, сами ще може да поиска да не бъдат допускани до игрални зали, казина и онлайн залагания.

Източник: Труд

"Булгартрансгаз" ЕАД обяви, че набира оферти от банки за финансиране на оперативни разходи и за ключови инвестиционни проекти. Държавното предприятие иска да си осигури заем до 400 млн. евро със срок на изплащане 6 години и цената на финансирането да е под 3.9 процента. Средствата ще са необходими за реализацията на "Балкански поток", междусистемната връзка България-Сърбия, разширението на подземното газохранилище "Чирен". Ще е необходимо финансиране и за изграждането на преносни газопроводи за осигуряването на повече достъп до природен газ за промишлените и битовите потребители в България.Такъв процент бе постигнат при договарянето с изпълнителя на две компресорни станции по пътя на "Балкански поток" - "Расово" и "Нова Провадия", обединението между ГБС и "Ферощал", (ДЗЗД "Ферощал Балкангаз") което осигури част от необходимите за строителството средства. На 1 юни 2020 г., "Булгартрансгаз" съобщи, че е получил покана от управляващия орган на оперативната програма Иновации и конкурентоспособност" да кандидатства за финансиране на подготвителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка между България и Сърбия.

Източник: Сега

Производителят на акумулатори Монбат отчита спад на приходите през първото тримесечие на годината, но ръст на печалбата на фона на кризата с коронавируса. Към 31 март дружеството отчита нетни приходи от продажби в размер на 74,518 млн. лева, което е с 21,34% по-малко в сравнение с първите три месеца на миналата година. Реализираната печалба преди облагане с данъци на компанията на индивидуална база възлиза на 3,974 млн. лева, което е ръст със 7,5% на годишна база. Индивидуалната нетна печалба на Монбат към края на март възлиза на 3,512 млн. лева, което е с 5,5% повече на годишна база.За периода 01.01.2020 г. – 31.03.2020 г. Монбат е реализирало на индивидуална база общо приходи от чужбина в размер на 29,889 млн. евро, които представляват 78,45% от общите нетни приходи от продажби. За периода 01.01.2020 г. – 31.03.2020 г. основен пазар на компанията е Франция с почти 3,1 млн. евро приходи от продажби, което представлява 10,33% от общия износ на дружеството на индивидуална база.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Асен Ангелов: Осигуряването върху реални доходи е защита при криза като тази

Радосвет Радев се срещна с ръководството на Тракийски университет - Ст. Загора


Предстоящи събития

10-11 юни: Специализирана финансова конференция „Шумът на парите“

29 юни: Обучение за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ).

02 юли: Конференция ”Корпоративна социална отговорност: устойчиво развитие за българския бизнес“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Във връзка с извънредното положение в страната и забраната за обучителни институции да провеждат присъствени курсове,
Сиско академията на Българска стопанска камара стартира дистанционно обучение.

Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Няма значим напредък и след четвъртия кръг от преговорите с Лондон за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания. Това съобщи на пресконференция европейският главен преговарящ Мишел Барние. Той добави, че до края на юни преговорите ще бъдат ускорени, както и че за успешното им приключване остават по-малко от пет месеца. Барние уточни, че ЕС е готов да подкрепи удължаване на преговорите с 1-2 години, както предвижда споразумението за оттеглянето на Великобритания. Засега британската страна не е поискала да се възползва от тази възможност, поясни главният преговарящ. Барние изрази очакване до края на юни да се състои физическа среща между преговарящите, които от март насам разговарят с видеоконферентни връзки заради ограниченията, наложени срещу разпространението на епидемията от Ковид-19. Той поясни, че без удължаване на преговорите британската страна ще напусне единния пазар и митническия съюз след по-малко от седем месеца. Не може вечно да продължаваме така, нося отговорност да кажа истината. 

Източник: Банкеръ

Америка

Американската икономика получи добра новина - пазарът на труда се възстановява доста по-рано. Безработицата в САЩ изненадващо спадна до 13.3% през май, тъй като 2.5 млн. работни места са били заети. Това е най-голямото месечно увеличение на нови работни места, откакто Бюрото по трудова статистика следи данните от 1939 г. Пазарът на труда се възстанови от драстичните загуби през април, когато се освободиха 20.7 млн. работни места. Процентът на безработицата миналия месец нарасна до 14.7%, след като бизнесът затвори по време на коронавируса. Департаментът по труда отбеляза, че по време на пандемията милиони служители са класифицирани погрешно като „заети, но не на работа“, когато е трябвало да бъдат отчетени като „безработни с временно уволнение“. В такъв случай, равнището на безработица щеше да бъде по-високо - около 19.2% през април и 16.1% през май, без да се включват сезонните корекции. Все пак оценките на икономистите за май бяха далеч, като очакванията бяха за около 20% и загубени около 8 млн. работни места.

Източник: CNN

Азия

Вторият по големина автомобилен концерн в света Toyota Motor обяви, че ще създаде съвместно предприятие с големи китайски компании за разработване на горивни клетки за превозни средства, произведени от компанията. Toyota се фокусира върху разработването на превозни средства с горивни клетки, а китайското правителство гледа с все по-голям интерес на тези „зелени“ автомобили от ново поколение. Новото партньорство ще засили развитието на технологията и ще подобри връзките с китайските компании. Toyota ще ръководи съвместния проект, в който се очаква да се включат SinoHytec, Beijing Automotive Group, China First Automobile Corp., Dongfeng Motor Co., която си партнира още с Nissan и Honda, и GAC Group. China First Automobile и GAC вече работят съвместно. През 2019 г. те се обединиха в разработването на превозни средства с горивни клетки. Toyota вече си партнира с Beijing Automotive. Пекинската SinoHytec работи и по системите за управление на превозни средства с горивни клетки.

Източник: Nikkei

 
Индекси на фондови борси
05.06.2020
Dow Jones Industrial
27 110.98 (829.16)
Nasdaq Composite
9 814.08 (198.27)
Стокови борси
05.06.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)40.09
Heating oil ($US/gal.)1.1700
Natural gas ($US/mmbtu)1.7700
Unleaded gas ($US/gal.)1.2400
Gold ($US/Troy Oz.)1 693.10
Silver ($US/Troy Oz.)17.72
Platinum ($US/Troy Oz.)841.50
Hogs (cents/lb.)54.30
Live cattle (cents/lb.)96.75

       Опознай България

Свети Дух

Днес, 8 юни - понеделникът след Петдесятница, се празнува Свети Дух. Църковният празник е обвързан и с редица регионални чествания и е свързан по смисъл с честването на Петдесетница. В този ден Христос основава църквата си на земята чрез пращането на Светия Дух. Хората в България вярват, че от велики четвъртък до Св. Дух душите на всички мъртви са на свобода - на земята. Ходят обикновено по цветята, по дърветата, а с орехова шума ги мамят, за да се съберат в този ден. На Духовден душите се прибират и затварят чак до идната година на велики четвъртък, когато се отварят небесните двери. За изпроводяк на душите хората колят курбан, правят общи трапези, пеят и се веселят. Духовден е винаги в понеделник - 51 дни след Великден, а цялата седмица наричат Русалска неделя. До Св. Дух се не горят лозовите пръчки, за да не сърдят самодивите, да не събарят ресата от лозниците, от което гроздето „изресява", става рядко и със ситни зърна.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.06.2020
Българска версия: 29975, Английска версия: 2884

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999