Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 06 ноември 2009 г., брой 2570
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Валутни курсове
(06.11.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.18455
USD/BGN   1.31555
CHF/BGN   1.29405
EUR/USD   1.4867*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0.61%  


Онлайн резервация на хотел в България
Вилно селище Имението при дъба - Дебели лаг
Специални оферти за 8 декември, Коледните и Новогодишните празници
Вилно селище Имението при дъба - Дебели лаг
OK-Booking. com участва в конкурсa БГ сайт 2009
Гласуване на публиката
Резервирай онлайн
своя хотел в България
0700 11881
Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одиториНякой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!Общи събрания днес
  ЗГММ АД - Перник
Крепежни изделия АД - Пловдив
Младост АД - Сунгурларе
Екарисаж-Сил. АД - Силистра
Уелкъм Холдингс АД - София
Такси С Експрес М 98 АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Приходите и помощите по консолидираната фискална програма за октомври са в размер на около 1,996 млрд. лв., сочат предварителните оценки за изпълнението на бюджета за предходния месец. В същото време размерът на разходите и вноската на България в общия бюджет на Европейския съюз е 1,988 млрд. лв. По изчисления от Министерството на финансите това представлява свиване на разходите с около 9% спрямо същия месец на 2008 година. Бюджетът за октомври е балансиран, съобщиха още от финансовото ведомство.

Източник: Монитор

Приватизация

Община Полски Тръмбеш може да се сдобие с над 170 000 лева от депозит по приватизационна сделка, ако инвеститорът Никол строй не внесе разликата до 561 000 лева без ДДС. През януари 2009 г. общинските съветници продадоха на компанията с шеф Бончо Бонев 13 769 кв. м с постройки частна общинска собственост. На 31 октомври изтече последният гратисен срок, даден от местния парламент на фирмата, в който трябваше да бъдат внесени и останалите пари по сделката. Инвеститорът е поискал нова отсрочка от 4 месеца. Ако това искане мине през Общинския съвет, след решението Бонев щял да внесе 100 000 лева, а останалите - в рамките на четирите месеца. Ако на следващата сесия отсрочката бъде гласувана и след четири месеца парите пак не постъпят, депозитът по приватизационна сделка остава в хазната на общината. Причина за забавянето е всеобщата финансова криза, установи още нашата проверка. Намерението на Никол строй бе именно в Полски Тръмбеш да се построи първият на Балканския полуостров завод за екотухли, а цялата инвестиция възлиза на 10 млн. лв.

Източник: Борба - Велико Търново

Концесии

Летището във Видин ще бъде дадено на концесия, а няма да се продава, каза областният управител Пламен Стефанов. Документите за продажба на летището бяха подготвени от предишния областен управител и предоставени на Стефанов при смяната на ръководството на областната управа.

Източник: Стандарт

Дружества
Цялостно строителство на сгради и строителни съоръжения
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2008 г.
(хил. лв.)
  1   Геотехмин ООД - София   406 494  
  2   Главболгарстрой АД - София   267 105  
  3   Балканстрой АД - Разлог   157 307  
  4   Планекс ООД - Варна   136 117  
  5   Сиенит ООД - Пловдив   130 003  
  6   АТ Инженеринг 2000 ООД - София   97 677  
  7   Енемона АД - Козлодуй   83 325  
  8   Евробилд ООД - Бургас   65 473  
  9   Строителство и Възстановяване-Държавно Предприятие ДФ - София   55 918  
  10   Минстрой-холдинг АД - София   54 042  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 05.11.2009
  Обща стойност (BGN): 1 253 871.72  
Брой търгувани компании: 75
Официални пазари: 814 250.56
Свободен пазар: 398 626.48
Облигации: 4 101.35
Най-голяма промяна в цените
Индустриална холдингова компания АД - София -50.02 %
Уеб Медия Груп АД - София 20.71 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Български пощи ЕАД ще бъде преструктурирано, за да се стабилизира финансово, обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. Според него основната цел на промяната е да изпълним ангажиментите, поети към Европейския съюз за либерализация в сектора и осигуряване на достъп до универсалната пощенска услуга за всички граждани в страната на приемливи цени. Затова бяха направени промени в Закона за пощенските услуги, които трябваше да отворят пазара за навлизане на частни компании и в същото време да модернизират услугите, уточни Цветков. Резултатите показват, че 70% от пощенските станции работят на загуба. Това предполага оптимизирането на разходите за труд и намаляване на административния персонал. Схема Новата схема за оцеляване на Български пощи предвижда разделянето на компанията на пет отделни дъщерни дружества, в които обаче държавата ще запази мажоритарния дял от 51%. 

Източник: Пари

Националната компания Железопътна инфраструктура ще получи 16 млн. лв. за изплащане на заплатите, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. В сряда правителство реши да отпусне средства на инфраструктурната компания. Това е втори транш към железниците, след като преди месец кабинетът разреши да бъдат дадени 7 млн. лв. за заплати. Анкризисната програма на дружеството предвижда намаление на възнагражденията и изплащането им до пълния размер през следващата година."Тези пари са откъснати от залъка на всеки, за да можем да платим на железничарите. Полагаме неимоверни усилия, за да можем да компенсираме недостига на средства", каза Цветков.

Източник: Дневник

Чешката компания ЧЕЗ и германската Е.ОН, които са две от трите големи енергоразпределителни дружества в България, укриват данъци в страната, като намаляват печалбата си у нас. Това се твърди в секретния отчет на ДАНС за първото полугодие на 2009 г., цитиран от "Дойче веле". Двете чужди компании използвали една и съща схема за намаляване на оперативната си печалба. Според доклада на ДАНС ЧЕЗ България използвала трикове със сложни счетоводни схеми и прехвърляне на дейности към външни подизпълнители. От своя страна българското подразделение на германската Е.ОН също прехвърля печеливши дейности на близки фирми, създавайки предпоставки за източване на дружеството".

Източник: Стандарт

Освободиха директора на порт Лом Министърът на транспорта Александър Цветков е освободил от длъжност досегашния изпълнителен директор на пристанищния комплекс в Лом Борислав Михов. С друга заповед на поста е назначен досегашният му заместник Костадин Костадинов.

Източник: Стандарт

Около 200 млн. евро годишно са необходими, за да бъде поддържан проектът АЕЦ Белене. Това заяви председателят на борда на директорите на Български енергиен холдинг (БЕХ) и изпълнителен директор на Държавното предприятие Радиоактивни отпадъци Борис Пеков. Не е добре в момента проектът за изграждане на нова атомна централа да бъде изцяло спрян или замразен, коментира Пеков. Според мен, този проект трябва да се поддържа поне с минимално необходимите средства и да не се спира това, което вече е започнало, добави той. Пеков посочи, че ако се вземе решение за замразяване на проекта и консервиране на площадката, това също ще струва пари.

Източник: Черно море       Българска Стопанска Камара
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
БСК представя на своите членове актуални въпроси относно предстоящи законодателни промени и административни решения, свързани със стопанската дейност:
Срок за реакция: Тема:
30 октомври Предстои промяна на Кодекса на труда относно агенциите за временна заетост
30 октомври Проект на ЗИД на Закона за опазване на околната среда, внесен от МС
30 октомври Разработва се нова Наредба за обучение и инструктаж на работещите по безопасност и здраве при работа
30 ноември БСК се обръща към браншовите организации и фирмите за информация във връзка с таксата за битови отпадъци
11 декември Проект за промяна на БДС 12 "Българско кисело мляко"
31 декември Проект на европейска директива относно емисиите от промишлеността
31 декември Предложения за промени в социално-осигурителното законодателство

Очакваме вашите позиции, мнения и предложения!


Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК призова за ускорено изграждане на електронно правителство

БСК напомня: 30 ноември т.г.е срокът за подаване на заявления от фирмите, желаещи да заплащат такса битови отпадъци според количеството за имоти на територията на Столична община


Предстоящи събития

Център за професионално обучение на Българска стопанска камара и Център по маркетинг и мениджмънт към Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт на Техническия университет – София организират специализирано обучение на тема: “Мениджмънт и промени: Ефективни инструменти за управление на хора на 19 и 20 ноември 2009 г. Краен срок за заявки – 13.11.2009 г.

Семинар “Директива за услугите. Българският Закон за предоставяне на услуги. Задължения на търговците” ще се проведе в БСК на 26 ноември 2009г. Краен срок – 24 ноември 2009г.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Можете да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNA – 4 сем. - 07 ноември 2009 г.,
съботно-неделен
CCNA – 3 сем. - декември 2009, съботно-неделен
Начинаещи
MS Word - 09.11-13.11.2009, 13:30-15:00
MS Excel- 16.11-20.11.2009, 13:30-15:00

Напреднали
MS Excel ниво експерт - 16.11-17.11.2009, 09:00-18:00
MS Excel ниво напреднали - 23.11-27.11.2009, 15:00-18:00

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми - “Мениджмънт и промени: Ефективни инструменти за управление на хора” на 19 и 20 ноември 2009 г.;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Unilever NV, производител на сапуните Dove и сладоледите Ben & Jerry's, отчете 36% спад на печалбата си за третото тримесечие на годишна база, предимно заради това че миналогодишните резултати включваха продажба на активи. Лидерът в производството на потребителски стоки отчете 1.05 млрд. евро срещу 1.64 млрд. година по-рано, когато беше продадена част от операциите за 487 млн. евро. Приходите се свиват с 1.9% до 10.2 млрд. евро. Въпреки резултатите, главният изпълнителен директор Пол Полман заяви, че те показват “добър прогрес във всички райони и държави и групи стоки” спрямо второто тримесечие. 

Източник: Associated Press

Америка

Microsoft планира да разшири партньорството си с Yahoo на пазара на интернет търсения извън границите на САЩ, ако регулаторните органи дадат съответното разрешение за това, заяви изпълнителният директор на компанията Стив Балмър. Двете групи подписаха по-рано тази година споразумение за срок от 10 години, предвиждащо тясно сътрудничество в областта на онлайн търсенето с цел засилване на позициите спрямо лидера в сектора – Google Inc. В момента американските и европейските регулатори продължават да разглеждат условията на сделката. По думите на Балмър първо трябва да се изчака одобрението на антимонополните власти и как ще сработи сътрудничеството на местния пазар.

Източник: Ройтерс

Азия

Най-голямата китайска компания за компютри Lenovo Group Ltd. отчете по-голяма от очакваното печалба през третото тримесечие на годината, след съкращения на персонала и продажбата на активи. Нетните приходи се удвоиха до 53.1 млн. долара през трите месеца до 30 септември срещу 23.4 млн. долара година по-рано. Печалбата, която включва приход от 38.7 млн. долара от продажбата на инвестиции, надмина средно очакваните 24 млн. долара. Lenovo задмина Hewlett-Packard Co., най-големият производител на персонални компютри в света, по ръст на доставките през изминалото тримесечие. Това се случва след три последователни тримесечия на загуби и идва като резултат от съкращаване на повечето служители в САЩ и Европа. 

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
05.11.2009
Dow Jones Industrial
10 005.96 (203.82)
Nasdaq Composite
2 105.32 (49.80)
?>
Стокови борси
05.11.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)79.62
Heating oil ($US/gal.)2.0600
Natural gas ($US/mmbtu)4.7800
Unleaded gas ($US/gal.)1.9900
Gold ($US/Troy Oz.)1 089.50
Silver ($US/Troy Oz.)17.40
Platinum ($US/Troy Oz.)1 362.90
Hogs (cents/lb.)56.60
Pork bellies (cents/lb.)84.80
Live cattle (cents/lb.)86.35


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

Регионален исторически музей - Велико Търново

Най-старият и най-голям исторически музей извън София. Регионалният исторически музей във Велико Търново е създаден през 1871 г. Във фондовете на музея се съхраняват над 200 000 експоната от праисторията до най-новата история. Някои от тях са уникати с национално и европейско значение - Хотнишкото златно съкровище (най-старото злато в света), златни накити от тракийски надгробни могили, златни и сребърни монети на различни владетели, мраморни статуи, златни и сребърни монети на различни владетели, мраморни статуи, златни и сребърни средновековни пръстени-печати, стенописи от средновековни църкви, шедьоври на християнското изкуство от XII до XIX в., Неделникът на Софроний Врачански, колекции от ордени, медали, печати, знаци, монети, етнографски колекции от накити, тъкани, керамика, обредни предмети и др. Голяма част от тях са представени в експозициите, резерватите, къщите-музеи и сбирките Архитектурно-музеен резерват Царевец (на снимката); Археологически музей; Музей Възраждане и Учредително събрание; Музей Нова история; Сарафкината къща; Къщата-музей на П.Р.Славейков; Църквата Св.Димитър Солунски; Св.ап. Петър и Павел; Архитектурно-музеен резерват Арбанаси и др.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 06.11.2009
Българска версия: 23672, Английска версия: 3333

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999