Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 22 юли 2021 г., брой 5492
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(22.07.2021)
  EUR   1.95583  
GBP   2.26466
USD   1.66143
CHF   1.80294
EUR/USD   1.1772*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
arbitration.bia-bg.com

 


Общи събрания днес
  Аптечно Пловдив АД - Пловдив
Биодит АД - София
Биофарм Инженеринг АД - Сливен
Туристстрой 96 АД - Царацово
Фериботен комплекс АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Повече пари за иновативния бизнес, за чиста енергия и за образование за сметка на средствата за столицата и за някои инфраструктурни проекти. Това се предвижда в четвъртата версия на националния План за възстановяване и устойчивост, изготвен от служебния кабинет. В документа, публикуван за обществено обсъждане, значително са увеличени средствата за зеления преход – в стълба „Зелена България“, като общо делът им стига 36.8% от целия ресурс за България. В предишния план бе заложен по-малък дял, което бе разкритикувано и от зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Делът на средствата по „Иновативна България“ е увеличен от 26 до 27.4%, а на „Справедлива България“ – от 16.5 на 18%. Частта на „Свързана България“, където влизат инфраструктурни проекти, в т.ч. железопътна модернизация, нова линия на метрото в София, ВиК обновление и други, е намалена от 21.9 на 17.8%. Впечатление прави, че в новия план е заложено и значително по-голямо национално съфинансиране – в размер на общо 8.2 млрд. лв., което е огромен скок спрямо заложеното в предишния вариант на плана – едва 2.2 млрд. лв. Националното съфинансиране е приблизително две трети от целия безвъзмезден ресурс от 12.6 млрд. лв., който ще получи България от мегафонда на ЕС.

Източник: economic.bg

С тържествено заседание започна работа 46-ото Народно събрание. Депутатите положиха клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа. При откриването на 46-ото Народно събрание от трибуната на парламента беше заявена готовност за диалог между т.нар. партии на протеста с цел да бъде съставено правителство. По време на заседанието бяха избрани председател и заместник-председатели на парламента. Ива Митева от „Има такъв народ“ бе избрана отново за председател на НС.

Източник: БНР

 
Дружества
Отглеждане на едър рогат добитък
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2019 г.
(хил. лв.)
  1   Грими Хюсеин Хюсеин ЕТ - Пещера   12 132  
  2   Милкком България ЕООД - Раковски   10 401  
  3   Планета 98 ЕООД - Поликраище   6 383  
  4   Исмет Шабанов - Олимп - 131 ЕТ - Омуртаг   5 196  
  5   Асеница 96 ООД - Пловдив   4 893  
  6   Чех & П ЕООД - Велико Търново   3 366  
  7   ГЕЦ ГИ Агро ЕООД - Загорци - Бс   2 953  
  8   Милкком ООД - Луковит   2 101  
  9   Агрива ООД - Брезник   2 098  
  10   Аскент - Пламен Пенчев ЕТ - Гурково   2 092  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 21.07.2021
  Обща стойност (BGN): 3 603 692.53  
Брой търгувани компании: 41
Premium 37 558.38
Standard 2 794 065.81
АДСИЦ 712 142.78
Структурирани 3 944.50
BEAM - Акции: 55 981.07
Най-голяма промяна в цените
Зърнени храни България АД - София -6.80 %
Неохим АД - Димитровград 5.08 %
BaSE - Акции: 2 284.41
BaSE - АДСИЦ: 1 840.00
  Регулирана информация
Випом АД - Видин
КММ АД - Шумен
Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 

 

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Служебният министър на икономиката Кирил Петков присъства в Пловдив на подписването на договора за съвместна инвестиция между пловдивския производител на велосипеди "Макском" и австрийския производител на мотоциклети Pierer Group, с която страната ни ще излезе на първо място в Европа по производство на електрически велосипеди. Новият завод за електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства ще е разположен на 131 дка в "Тракия икономическа зона" и ще осигури нови 1000 работни места за Пловдив и региона. Планирано е инвестицията да надхвърли 60 млн.лв. "Тази инвестиция е уникална за България. Това е сектор, с който имаме шанс да сме номер 1 в цяла Европа. Ако успеем да направим така, че 15 на сто от компаниите ни да достигнат техните успехи, икономиката на България ще се удвои", е заявил още Петков. Министър Петков е заявил, че българската икономика разчита точно на такива конкурентни и успешни компании.

Източник: БТА

Една от най-бързо развиващите се европейски дигитални банки стъпва официално на българския пазар. Това е Bigbank, първата в страната изцяло дигитална банка, базирана в Талин, Естония. Тя оперира в балтийските държави Литва, Латвия и Естония и в скандинавските държави Финландия и Швеция. Дейността й е насочена към бизнес и индивидуални клиенти на финансови услуги. Банката предлага финансови решения под формата на трансгранични услуги и в Германия, Нидерландия и Австрия. „Bigbank стъпва на българския пазар с намерението да осигури модерни, надеждни и удобни услуги за банкиране онлайн. Виждаме голям потенциал за това в България, особено в условията на COVID, когато онлайн услугите са най-безопасни и следователно най-благоприятни за клиентите“, каза Мартин Лянтс, главен изпълнителен директор на Bigbank Group. Амбициите на естонската банка са в близко бъдеще да добави към портфолиото си в България възможността за разкриване и управление на депозити, както и жилищни заеми, и още услуги, които Bigbank Group предлага на другите пазари.

Източник: actualno.com

Американската компания за финансови технологии GreenBox POS обяви, че е постигнала споразумение за придобиването на българското дружество за електронни пари "Транзакт Юръп" ЕАД за 30 милиона евро. "Транзакт Юръп" е основана през 1998 г. и е член на Visa, Mastercard и китайската UnionPay. Фирмата за електронни пари е част и от програмата за Единна зона за плащания в евро (SEPA). Данните в Търговския регистър показват, че едноличен собственик на капитала на дружеството е "Транзакт Юръп Холдингс" ООД. В него съдружници са изцяло чужденци - британец, двама американци и двама германци. Българският управител на "Транзакт Юръп" ЕАД е Васил Клаклов. През 2015 г. се случва голямата промяна в компанията. Дружеството за бързи кредити "Ти Би Ай Кредит" е продадено за 9.9 млн. евро на американския инвеститор Ейбрахам Чесед. "Транзакт Юръп" впоследствие продаде наследенията от "Ти Би Ай Кредит" портфейл от лоши заеми за 50 млн. евро на колекторска фирма и навлезе на пазара на картовите разплащания.

Източник: Банкеръ

"В Пловдив за първи път се реализират толкова много проекти - 27 на брой на обща стойност над 300 млн. лв. Привлечените средства по оперативни програми на Европейския съюз са пет пъти повече, като финансирането е безвъзмездно." Това каза зам.-кметът по строителство Пламен Райчев по време на отчета за изпълнението на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие за периода 2014-2020. Той съобщи, че до месец ще започне работа по обектите в "Гладно поле" по "Региони в растеж". По думите му за много кратко време са ги задвижили и през март 2020 г. внесли проектите, за които вече има подписани договори с ОП "Региони в растеж" и приключили процедури". Потенциалните инвестиции по реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие за периода 2014-2020 година надхвърлят 1,4 млрд. лева, като в това число са средствата от бюджета на европейските програми, от бюджета на общината и държавата, и на частните инвеститори, отчете координаторът на проектите Мариета Танкова.

Източник: БТА

Българският инвестиционен тръст за недвижими имоти (REIT) FairPlay Properties ще увеличи капитала си с 12,5 милиона лева, заявиха от АДСИЦ-а при приключване на процеса на записване на акции. Инвеститорите са упражнили 12 500 000 варанти, които им дават право да се запишат за същия брой акции от увеличението на капитала на компанията, съобщи FairPlay Properties REITFairPlay Properties REIT заяви по-рано през юни, че ще предложи на инвеститорите до 232 017 800 обикновени акции с право на глас от 1 лев в номинална стойност, при условие че акциите са записани от притежателите на варанти. Предлагането ще се счита за успешно, независимо от броя записани акции, заявиха от компанията по онова време. Според данните от търговския регистър капиталът на FairPlay Properties възлиза на около 33,1 милиона лева, разпределени в 33 145 400 акции.

Източник: SeeNews       Българска стопанска камара 
В помощ на външнотърговската дейност
 

 


 
Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
 

 
 
Новини от БСК и членовете на БСК

Бизнес средата у нас получава „Среден (3)“

ВУЗФ: конкурс за есе за пълна стипендия Срок за кандидатстване – 31 август!


Предстоящи събития

9 септември: Тук-Там Кошер 2021 с отстъпка за членове на БСК.Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага от м. юли 2020 г., цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 3 – 12 юни 2021, съботно-неделен
CCNA 1 – 02 октомври 2021, съботно-неделен
DevNet – 02 октомври 2021, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Държавният дълг на Великобритания достигна 2 трилиона паунда като през месец юни Министерството на финансите на страната е похарчило с 6 милиарда паунда повече за обслужването на държавния дълг в сравнение с юни 2020-а година. Държавните облигации днес са на стойност близо половин трилион лири и са пряко свързани с инфлацията, която нараства с бързи темпове. Великобритания е похарчила рекордните 8,7 милиарда лири за лихвени плащания по държавния си дълг миналия месец, показват официалните данни. Недостигът между държавните разходи и приходите като данъци например - са били 22,8 милиарда британски лири миналия месец, показва справка в Службата за национална статистика. Данните от юни показват, че дългът, който е 2,2 трилиона лири е в размер на 99,7% от БВП - най-високото съотношение от 1961-ва година насам. В същото време държавните заеми през миналия месец са с почти една пета по-ниски в сравнение с година по-рано, когато икономиката усещаше пълната сила на пандемията от коронавирус. 

Източник: money.bg

Америка

Компанията за видео стрийминг Netflix обяви, че ще се насочи към сферата на игрите, след като броя на абонатите започна да намалява заради вдигането на COVID ограниченията. Именно забраните за свободно движение навън, които въведоха много държави в опит да овладеят пандемията, държаха хората у дома пред екраните, пише Reuters. Netflix отчита загуба на 430 хил. абонати в САЩ и Канада през второто тримесечие на 2021 г., а това е едва третият ѝ тримесечен спад за 10 години. Пионерът във видео стрийминга заяви още, че е в ранен етап на експанзията си в областта на видео игрите. Нейните гейминг предложения ще станат достъпни за клиентите без допълнително заплащане, като първоначално компанията ще се фокусира върху мобилните игри. Усилията ще започнат „сравнително слабо“ с игри, обвързани с хитовете на Netflix, коментира главният оперативен директор и главен продуктов директор Грег Питърс във видео интервю след излизането на отчета. 

Източник: economic.bg

Азия

Членовете на Управителния съвет на Банката на Япония (BoJ) се съгласиха, че икономиката на страната остава в "тежко положение" поради пандемията, показва стенограма от заседанието на банката. Очаква се обаче икономиката да се насочи по пътя на възстановяването, подкрепена главно от увеличаване на външното търсене и стимулираща парична и лихвена политики. Износът на Япония продължава да нараства, макар че възстановяването се забавя от глобалния недостиг на полупроводникова техника, посочиха през юнското заседание едни от централните банкери, а други отбелязаха, че частното потребление е в стагнация поради силния натиск надолу върху потреблението на услуги. Членовете на ЯЦБ запазиха позицията си, че нарастването на инфлацията е само временно, но предупредиха, че освобождаването на задържаното досега търсене може да доведе до по-нататъшно увеличение на цените. Междувременно японското финансово министерство представи последните данни за международната търговия на страната. 

Източник: БНР

 
Индекси на фондови борси
21.07.2021
Dow Jones Industrial
34 798.00 (286.01)
Nasdaq Composite
14 632.00 (133.08)
Стокови борси
21.07.2021
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)69.97
Heating oil ($US/gal.)2.0800
Natural gas ($US/mmbtu)3.9000
Unleaded gas ($US/gal.)2.1800
Gold ($US/Troy Oz.)1 799.00
Silver ($US/Troy Oz.)25.22
Platinum ($US/Troy Oz.)1 077.30
Hogs (cents/lb.)92.40
Live cattle (cents/lb.)125.25

       Опознай България

Урдовиза

Между северния и южния бряг на черноморското курортно селище Китен се вдава полуостров с митичното име Урдовиза. До Освобождението (1878 г.) на източния край на носа над скалистия морски бряг се издигали стените на крепост, възпята в преданията и народните песни на този край. Тя се свързва с обособяването на привилегированата през Османското иго област Хасекия. Според легендата, в областта живеела девойка Стана Урдовизка (както я нарича народа в песните си). Тя била толкова красива, че дори турския султан бил пленен от нейната хубост и й предложил да се омъжи за него. Тя се съгласила, но поставила условие той да освободи от всички султански данъци и берии земята, която тя успее да обиколи с кон от изгрев до залез слънце. Султанът веднага се съгласил и така Урдовизка поела на своя “хвърковат” кон. Цял ден препускала, а привечер конят й се строполил от преумора и издъхнал сред малкото заливче, по-късно наречено Атлиман (в превод от турски – жребец). Умряла и красивата девойка. Султанът издал специален ферман, с който освободил местното население от всички данъци и берии. Областта била наречена Хасекия или Асекия (в превод – земя, освободена от всякакви данъци).


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 22.07.2021
Българска версия: 29960, Английска версия: 2875

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София 1527, ул. Чаталджа 76,
тел. 980-10-90, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2021. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999