Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 17 юни 2020 г., брой 5221
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(17.06.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18846
USD   1.72960
CHF   1.82498
EUR/USD   1.1308*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

ОНЛАЙН УЕБИНАР: ПОСТОЯНЕН РАСТЕЖ – КАК СЕ СЪЗДАВАТ УСПЕШНИ БЪЛГАРСКИ КОМПАНИИ
25 юни 2020 година, 10:30 часа
В новата реалност:
кои са секторите, в които има растеж и печалба?
Опитът и резултатите на Алтерко
Как се правят 1 милион продажби на уреди в 120 страни за 3 години?
Регистрирайте се безплатно за Постоянен растеж на 25 юни.

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Балкан АД АД - София
Биомашиностроене - Интернешънъл АД - Пловдив
Бунай 99 АД - Панагюрище
Бунай АД - Панагюрище
Доверие-Брико АД - София
Модул АД - Бяла-Рс
Порт Биляна АД - Варна
Ремел АД - Елена
Рибовъдство АД - Русе
Строителен и технически флот АД - Варна
Хидроизомат АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България запазва 48-та си позиция от общо 63-и в Световната класация за конкурентоспособност на IMD за 2020 г. (WCR). През 2019 г. страната ни е заемала същото място, за разлика от съседна Гърция, която от 58-о място се изкачва на 49-о. Пред България в класацията се нареждат Унгария (47), Турция (46) и Филипини (45). Резултатите от класирането са комбинация от отговори: (а) през първото тримесечие на 2020 г. от страна на бизнес мениджърите на въпроси как те възприемат икономиката на страната си и (б) твърди данни от 2019 г. Сингапур запази позицията си номер едно за втора поредна година в анализа на Института за развитие на управлението на глобалните икономики. След него в топ 5 се нареждат по ред Дания, Швейцария, Нидерландия и административен район Хонконг.

Източник: economic.bg

Разходите за един час труд в България са нараснали с 10,2% през първото тримесечие на 2020 година спрямо същия период на миналата, обявиха от Евростат. Страната ни е на второ място в ЕС този показател. До голяма степен това се дължи на повишението на минималната заплата на 610 лв. от януари. На първо място в ЕС по увеличение на разходите на бизнеса за един час труд е Литва с 11,4%. Веднага след нас е Словакия с 9,8%. Заплатите нарастват сериозно не само в страните с ниски доходи. В Германия увеличението е с 4,3%. Това означава, че възнагражденията у нас трябва да нарастват доста бързо, за да достигнем развитите страни от ЕС. В началото на годината заплатите нарастваха във всички сфери на икономиката, но от началото на извънредното положение ситуацията се промени. През март в сектора “Хотелиерство и ресторантьорство” заплатите са намалени с близо 17%, или със 130 лв. спрямо февруари, средно до 639 лв.

Източник: Труд

 
Дружества
Производство на други химични продукти, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Астра Биоплант ЕООД - Сливо поле   1 199 411  
  2   Оберьостерайхише Биодизел - България ЕООД - Русе   167 882  
  3   Дзобеле България ЕООД - Стряма   84 247  
  4   Хай Протеин ЕООД - Русе   83 819  
  5   Сафик-Алкан Химснаб АД - Русе   22 553  
  6   Евриком ЕООД - Стара Загора   8 524  
  7   Хигиенно-медицинска индустрия ЕООД - Велико Търново   8 249  
  8   Дон констракшън продуктс българия ЕАД - София   6 308  
  9   КММ ВЗО ЕООД - Стара Загора   6 209  
  10   Тсаки ООД - София   4 344  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 16.06.2020
  Обща стойност (BGN): 869 409.42  
Брой търгувани компании: 32
Premium 486 579.92
Standard 309 212.04
АДСИЦ 69 767.46
Структурирани 3 850.00
Най-голяма промяна в цените
Българо-американска кредитна банка АД - София 18.18 %
Алкомет АД - Шумен -6.67 %
BaSE - Акции: 10 257.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Производителят на метален амбалаж “Сартен България” ООД иска да придобие Фабриката за метален амбалаж (ФМА) АД в Лясковец, съобщи Комисията за защита на конкуренцията. Компанията “Сартен България” е производител на лек метален амбалаж – метални опаковки за хранително-вкусовата и химическата промишленост. От своя страна “ФМА” АД също е производител на лек метален амбалаж – метални опаковки за хранително-вкусовата и химическата промишленост и метални капачки. Очаква се сделката да повлияе на пазара на метални опаковки, като КЗК трябва да извърши оценка на концентрацията. Компанията “Сартен България” е производител на метални опаковки. Лясковското дружество ФМА произвежда кутии за консерви, за бои и лакове, за растителни масла, минерални масла и др.

Източник: Янтра - Велико Търново

Спортният тотализатор (БСТ) плаща на БНТ над 6 пъти повече за едно ТВ предаване на тото тиражите, в сравнение с предишния договор, според одитния доклад на Сметната палата за дейността на БСТ в периода 1 януари 2017 г. - 31 декември 2018 г. В края на май 2020 г. стана ясно, че, според договор, подписан от генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, външната фирма „Дрийм Тийм Груп” ЕООД (на продуцента Евтим Милошев) ще получава по 10 944 лв. с ДДС (9120 без ДДС) за всяко пряко ТВ предаване от 3 май до 31 декември 2020 г. Става въпрос за две 30-минутни предавания седмично - всеки четвъртък и неделя от 18:30 ч. (т.е. 8 пъти месечно). Предвидени са и "промоционални анонси (на запис) на предстоящите за излъчвания предавания". Т.е. за минимума от 64 предавания през 8-те месеца на договора, фирмата на Милошев ще получи общо 700 416 лв. с ДДС, ако няма празнични и извънредни тиражи, каквито тотото обикновено организира. При това тегленията не се излъчват от БНТ, а от ТВ студиото на самия тотализатор, на ул."Хайдушко изворче" №28.

Източник: Сега

В "Топлофикация Перник" ще заработят 3 газови когенерации, които след пускането им ще произвеждат 100% чиста енергия. Инвестицията, насочена към подобряване на въздуха, е доставена от филандската компания Wartsila. Общият размер на инвестицията в екологично чисто производство надхвърля 10 милиона евро като 6 милиона евро са за закупуване на оборудване, а останалите са за строително-монтажна дейности. Технологията за производство на топлинна енергия от газ е част от процеса на трансформация на "Топлофикация Перник", свързан с постигане на нулево въглеродна икономика през следващото десетилетие. В най студените дни новите мощности ще допълнят с 25% капацитета на топлофикацията, което ще доведе до повишаването на качеството на услугата, а в летните месеци перничани ще могат да ползват топла вода, произведена от 100% природен газ. Монтажът на инсталацията ще приключи през предстоящата пролет.

Източник: 24 часа

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е установила, че три компании на ЧЕЗ са злоупотребили с по-силна позиция при договаряне, което е наказуемо от антимонополния закон. Затова всички те са с наложени имуществени санкции. За "ЧЕЗ Електро България" АД тя е 4 193 758 лв., за "ЧЕЗ Разпределение България" АД - 10 хил. лв., и за "ЧЕЗ България" ЕАД - 207 742 лв. Производството е образувано по искане на "Фаст пей ХД" АД (компанията има каси, в които абонатите могат да плащат сметките си, и те са основно на територията, която обслужва ЧЕЗ) с твърдения за извършени нарушения. В хода на проучването по преписката е установено, че ответните предприятия са прекратили дългосрочните си търговски отношения с "Фаст пей ХД" АД и е сключен нов договор, в който е уговорено безвъзмездно предоставяне на услуги по администриране и касово заплащане на електрическа енергия. Комисията приема, че това поведение представлява действие при злоупотреба с по-силна позиция на договаряне, което уврежда интересите на "Фаст пей ХД" АД като по-слаба страна в правоотношението.

Източник: Дневник

Близо 1 500 души седмично получават одобрение за безлихвени кредити по програмата за подпомагане на физически лица, по която гарант е Българската банка за развитие (ББР). Одобрените заеми вече надхвърлят 34 млн. лева, показва статистиката на ББР към 15 юни. До момента са постъпили 14 602 искания за кредити, от които потвърдени са общо 8 115, а обработващи се – 2 001. Средната стойност на заемите е близо 4 200. 77,5% от исканията са на лица на трудов договор, а останалите са на самоосигуряващи се. Първите банки, оползотворили изцяло предоставения им ресурс чрез отпускането на безлихвени кредити, са Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка. Останалите осем финансови институции продължават да приемат заявления. Това са Алианц банк, банка ДСК, Инвестбанк, ОББ, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Законопроектът за "спящите акции" - път към национализация на ценни книжа?

Премиерът Борисов проведе среща с представители на бизнеса и синдикалните организации

Относно: Проект на Концепция за прилагане на алтернативни подходи за регулиране на стопанската дейност

Предложения на БСК към общия ЗИД на Закона за управление на отпадъците


Предстоящи събития

17 юни: Заседание на УС на БСК

18 юни: Уебинар: Инвестиции в автоматизираното земеделие - ползи и перспективи

24-26 юни: Годишна конференция на БАУХ: Re:Start HR

29 юни: Обучение за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ).

02 юли: Конференция ”Корпоративна социална отговорност: устойчиво развитие за българския бизнес“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Във връзка с извънредното положение в страната и забраната за обучителни институции да провеждат присъствени курсове,
Сиско академията на Българска стопанска камара стартира дистанционно обучение.

Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.
Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com, s.dobreva@bia-bg.com, m.mollova@bia-bg.com, danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Германското правителство планира да поеме нов дълг в размер на 62,5 млрд. евро, за да плати за огромните стимули, с които цели да помогне на страната да се възстанови от щетите, причинени от коронавируса, съобщава Euractiv, позовавайки се на източници от финансовото министерство. Това ще увеличи размера на новия дълг до 218,5 млрд. евро през тази година и ще повиши тежестта на общия дълг на Германия до около 77% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, което е значително над 60% от тавана на Европейския съюз (ЕС). Допълнителните средства ще бъдат използвани за покриване на правителствените разходи за стимулиране икономическата битка срещу коронавируса и компенсиране на свитите данъчни постъпления, тъй като компаниите и служителите продължават да страдат от извънредните мерките, които потискат икономическата активност. Новият дълг „е част от фискалната политика, насочена към преодоляване на кризата“, посочва източник от финансовото министерство.

Източник: Yahoo News

Америка

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп подготвя проект за $1 трлн. инвестиции в инфраструктура в страната в опит да върне най-голямата икономика в света към живота, пише Bloomberg, цитирайки свои източници. Предварителна версия на плана се изготвя от Департамента по транспорт, като по-голямата част от сумата ще бъде вложена в традиционна инфраструктура, като пътища и мостове, но средства ще бъдат заделени и за 5G и интернет в по-слабо населените места. Планът идва в момент, в който представители и от двете основни партии и Тръмп обсъждат възможността за още стимули за американската икономика, която потъна в рецесия заради мерките срещу пандемията. Демократите предложиха собствен проект за $500 млрд.

Източник: Bloomberg

Азия

Китайската централна банка даде зелена светлина на American Express Co. за стартиране на клирингова мрежа, която ще обработва трансакции в юани, предоставяйки на американската компания за дебитни и кредитни карти достъп до китайските потребители, съобщава The Wall Street Journal. American Express заяви, че това е първата чуждестранна платежна мрежа, получила лиценз за вътрешни трансакции в континентален Китай. Базираната в Ню Йорк компания развива китайско съвместно предприятие, наречено Express Co., което ще управлява мрежата ѝ и ще обработва плащания в местна валута, извършени с карти с марка American Express. Стивън Скури, председател и изпълнителен директор на American Express, заяви, че одобрението от страна на Китайската народна банка е „важна стъпка напред“ в дългосрочната стратегия за растеж на компанията. Дружеството, подобно на много други финансови гиганти в САЩ, отдавна се стреми да развие бизнес сред многобройните потребители и търговци в Китай, а неговите ръководители по-рано заявиха, че компанията има за цел да излезе на пазара през тази година.

Източник: Wall Street Journal

 
Индекси на фондови борси
16.06.2020
Dow Jones Industrial
26 289.98 (526.82)
Nasdaq Composite
9 895.87 (169.84)
Стокови борси
16.06.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)37.49
Heating oil ($US/gal.)1.1700
Natural gas ($US/mmbtu)1.6200
Unleaded gas ($US/gal.)1.1800
Gold ($US/Troy Oz.)1 734.20
Silver ($US/Troy Oz.)17.60
Platinum ($US/Troy Oz.)834.90
Hogs (cents/lb.)53.02
Live cattle (cents/lb.)96.78

       Опознай България

Аквe калиде

Аквe калиде, Термополис или Бургаски минерални бани - независимо от наименованието си вече 25 столетия един лековит извор привлича неудържимо желаещите да се изкъпят в него. Курортът край минералните бани на Бургас е бил популярен още в древността. Свидетелство за хилядолетното използване на минералните бани са останките от античен и средновековен град край тях и тракийското светилище на трите нимфи, покровителки на изворите. Първият знатен владетел, къпал се в лековития извор, е Филип II Македонски - цар на Древна Македония и баща на Александър Македонски. Под името Аквe калиде, а по-късно и Термополис минералните бани се развивали и процъфтявали през вековете. В един от летописите се разказва, че в тях намерила спасение съпругата на византийския император Тиберий II. Първи лечебните качества на минералната вода край Бургас описва турският историк Евлия Челеби през XVII век, които твърди, че при пътешествията си по целия свят не е виждал друга по-лековита вода. Минералната вода край Бургас се характеризира като "мека". Тя е гореща, с температура 41 градуса, слабоминерализирана, умерено флуорна. Бистра е и е с много добри питейно-вкусови качества. В минералните извори търсят облекчение болни от ревматизъм, безплодие, подагра, невралгии.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 17.06.2020
Българска версия: 30010, Английска версия: 2884

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999