Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 06 март 2019 г., брой 4907
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(06.03.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.26479
USD   1.72639
CHF   1.72457
EUR/USD   1.1329*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0 %  

Изложение Образование и кариера

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Балнеоложки комплекс-Хисар АД - Хисаря
МТБ Еврокапитал АД - София
ПФК Левски АД - София
Ромбус България АД - Пловдив
Соларпро Холдинг АД - София
Стил Инженеринг 2000 АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Растежът на реалния БВП за 2018 година се предвижда да е около 3,3% или малко по-бавно, отколкото през 2017 г. (3,7%), анализират от Райфайзенбанк (България) на база данни, налични към февруари 2019 г. Ръстът през 2018 г. беше съвкупен резултат от по-силно вътрешно търсене, подкрепено от евтините пари и нарастването на заплатите от една страна, а от друга – неблагоприятната ситуация на международните пазари за износ на наши стоки и услуги. По-специално, слабата турска лира направи българския износ твърде скъп (Турция е вторият по големина партньор за износ), което потисна националния износ. През четвъртото тримесечие на 2018 г. реалният БВП е нараснал с 3,1% на годишна база и с 0,7% спрямо същото тримесечие на предходната година въз основа на експресните оценки на Националния статистически институт. От компонентите на БВП крайното потребление отбелязва най-голямо увеличение от 5,4% на годишна база, следвано от бруто образуването на основен капитал (4% на годишна база). Вносът е нараснал по-бързо – с 2,5%, в сравнение с износа, който се е увеличил едва с 0,8%, изтласквайки нетния износ в отрицателната зона.

Източник: investor.bg

България е на едно от първите места в ЕС по дял на хората, които работят прави. За сметка на това хората, упражняващи тежък труд, у нас са по-малко от средното за Европа, съобщи Евростат. У нас 28.4% от хората работят прави. По-голям е делът на тази категория работещи само в Испания (43.1%), Малта (31.1%), Италия (28.5%) и Румъния (35.6%). Средното ниво за ЕС е 20.3%. По дял на хората, които работят седнали, сме близо до европейското ниво. У нас 34.8% работят на бюро, компютър и пр., а за ЕС делът им е 38.6%. В три европейски държави над половината от работещите спадат в тази категория - Германия, Холандия, Люксембург, а Дания е близо до средата с 48.1%. Тежък физически труд упражняват 11.6% от европейците, като най-висок е делът им в Гърция (21.5%), Полша (16.1%), Унгария (15.9%) и Латвия (15.2%). У нас 8.6% от работещите спадат в тази категория.

Източник: Сега

 
Дружества
Производство на уреди и апарати за измерване, проверка, изпитване, навигация и за други цели, без оборудване за контрол на производствените процеси
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Къртис Балкан ЕООД - София   34 308  
  2   Бултех 2000 ООД - Стара Загора   24 468  
  3   ВАТТС Индъстриз България ЕАД - Пловдив   19 358  
  4   Милкотроник ООД - Стара Загора   10 731  
  5   Интелигентни системи за сигурност ООД - Враца   8 889  
  6   Телевик България ЕАД - Царацово   7 215  
  7   М.В.Ломоносов ООД - Плевен   5 369  
  8   АТМ Електроникс ООД - София   5 124  
  9   Системи автоматика технологии (САТ) ЕООД - София   4 377  
  10   Черно море АД - Варна   3 467  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 05.03.2019
  Обща стойност (BGN): 2 785 409.38  
Брой търгувани компании: 38
Premium 20 416.17
Standard 2 744 468.01
АДСИЦ 19 649.71
Структурирани 756.23
Права 119.26
Най-голяма промяна в цените
Чез Електро България АД - София 10.00 %
Етропал АД - Етрополе -8.26 %
BaSE - Акции: 444 276.76
BaSE - АДСИЦ: 638.38

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Фабрика за текстил за 10 милиона лева ще се строи край Пловдив. В момента се водят преговори между чуждата компания инвеститор и "Тракия икономическа зона", където ще се изгражда промишленият обект. Очаква се до края на т.г. сделката да бъде финализирана. Текстилната фабрика е от последната вълна нови заводи, които никнат в съседните на Пловдив общини. В момента се изграждат десет фабрики. С най-модерна технология ще е оборудвано и предприятие за преработка на плодове и зеленчуци, което предстои да се строи с капитали на чужда фирма. Мениджърите й са се спрели на Пловдив, тъй като в района масово се отглежда зеленчук. Очаква се най-мащабната инвестиция там да е на световен автомобилен гигант. Представители му са харесали терен в околностите на Пловдив и вече са проведени две срещи. Проектът е да се направи завод с 5000 работни места, в който ще се произвеждат моделите на две марки коли. Край Куклен в момента се строи турско предприятие за задни фарове на известни немски автомобили. Досега компанията е вложила 10 млн. евро. Плановете й са да инвестира общо 40 млн. евро за 3 г. През юни в новоизграждащия се завод ще започне тестовото производство, а серийното трябва да стартира до края на 2020 г. Продукцията ще се изнася за Германия, Унгария и Южна Африка. Турската фирма, която получи от министерството на икономиката сертификат за клас А инвеститор, възнамерява да изгради още два завода в района на Куклен.

Източник: 24 часа

Френската компания Latecoere удвоява капацитета си за производство на авиационни компоненти край Пловдив и през 2019 г. площта на завода й ще нарасне с нови 4000 кв.м., съобщи Оливие Керюел, управител на "Латекоер България". Инвестицията в сграда и машини е на стойност 5 млн. евро и е част от целия проект за 15 млн. евро, който ще бъде финансиран със собствени средства от компанията майка. Строителството на новото хале е възложено на "Сиенит", която изгради и първия етап на завода. По план строителните работи ще приключат през лятото на тази година, а от септември ще започне реално производство и в новата част на предприятието. Заводът край Пловдив работи от около половин година и в момента там се произвеждат шкафове за авиационно оборудване за няколко модела на Airbus. Според Оливие Керюел, за да заработи успешно предприятието в България, проектът задължително трябва да премине през два етапа. След приключване на втория етап от разширението на компанията в нея ще работят повече от 200 авиоспециалисти.

Източник: Капитал

Реализирана е сделка за част от едно от основните великотърновски предприятия. „Софарма“ АД продаде 15 на сто от капитала на фирмата на „Медицински консумативи“ ООД. Сделката е за общо 253 000 акции при цена от 3,16 лв. за брой, като сумата е 799 480 лв. Мажоритарният собственик остава със 78,6%. Съдружници в него с равни дялове са Атанас Стоянов Гаров и Вълчин Стоянов Гаров. Д-р Вълчин Гаров е директор на лечебно заведение за болнична помощ в МБАЛ „Доверие” – гр. София, и част от екипа на отделението по хирургия. „Момина крепост“ АД – гр. Велико Търново, през последните няколко години е в тежко финансово състояние, като печалбата за 2018 г. е само 14 хил. лв., след загуба от 208 хил. лв. за 2017 г. Постъпленията от продажби намаляват с 13% на годишна база до 2,38 млн. лв. за 2018 г. „Момина крепост“ АД е известно като производител на спринцовки, катетри, сондажи, уринарни торби, полиетиленови ръкавици, калцуни, еднократно медицинско облекло и други, като в миналото компанията изнасяше огромни количества продукция за бившия Съветски съюз, арабския свят и Африка. Πo линия нa мacoвaтa пpивaтизaция „Дoвepиe oбeдинeн xoлдинг“ AД пpидoбивa чpeз дъщepнитe cи дpyжecтвa „Индycтpиaлeн xoлдинг „Дoвepиe“ AД oĸoлo 75% oт ĸaпитaлa нa вeлиĸoтъpнoвcĸoтo пpeдпpиятиe.

Източник: Борба - Велико Търново

Българската агенция за инвестиции информира, че фирма „НИКВЕЦ“ ЕООД е заявила намерение за изграждането на модерен балнеокомплекс в Сливенски минерални бани с прогнозна стойност 11 млн.лева и капацитет от 20 000 посетители на година. В момента тече процедура за сертифициране на фирмата като инвеститор от клас А. Фирмата е собственик на 2 парцела с обща площ от 6 дка, върху които ще бъде построена сградата на комплекса. Сега е изявила е желание да придобие и съседни два парцела от 5 дка, върху които да построи спортни съоръжения, амфитеатър и съвременна канализация. Към канализацията могат да се присъединят и други обекти на Баните. Областният управител на град Сливен Чавдар Божурски е дал предварително съгласие за продажбата на два терена на Сливенските минерални бани.

Източник: Труд

Александър Николов е назначен за заместник-изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Николов ще заеме мястото на Цанко Бачийски. Александър Николов има 27 години стаж в атомната централа е заемал и други ръководни и оперативни длъжности. "АЕЦ Козлодуй" ЕАД е единствената атомна централа в България и е най-големият произвозител на електрическа енергия в страната, като обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство. Фирмата е еднолично акционерно дружество със 100% държавно участие. От септември 2008 г. АЕЦ "Козлодуй" ЕАД е дъщерно дружество на "Български енергин холдинг ЕАД. Управлението на АЕЦ "Козлодуй" се осъществява от съвет на директорите. В момента Жаклен Коен е председател на борда, а членове са Наско Михов, който е и изпълнителен директор, и Иван Йончев.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

6 март: Експертна подкрепа за малкия бизнес - 6 март 2019 г., Варна

6 март: Последствия от BREXIT за прилагането на REACH в България

6-8 март Двустранни бизнес срещи за туристическия бизнес по време на ITB Berlin 2019

7 март: Експертна подкрепа за малкия бизнес - 7 март 2019 г., Бургас

14 март: Кръгла маса „ЗА конкурентоспособна и просперираща българска икономика“ организират АИКБ, БСК и БТПП, под патронажа на Президента на РБ

14-15 март: 5-то издание на b2b Software Days Vienna

19 февруари – 17 март: Покана за кандидатстване за участие в акселераторска програма

21 март: Семинар "Одит на Система за управление - ISO 19011:2018"

22 март: Общо събрание на Стопанска камара - Добрич

23 март – 14 април 2019: Digital Masterclass

28-31 март: Европейски форум за социално предприемачество 28-31 март 2019 г., Международен панаир - гр. Пловдив

14-17 май: Семинар “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 09 март 2019, съботно-неделен 
ССNА 2 - 09 март 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 23 март 2019, съботно-неделен

Обучение по MS Office

MS Excel – базово ниво - 22 февруари, 18.00 – 20.15 ч., вечерен  

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейският съюз ще започне да изготвя оценки и анализ на преките чуждестранни инвестиции в блока от април тази година. Съветът на ЕС одобри нова рамка за надзор, представена за първи път през 2017 г. от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Тя трябва да гарантира обществения ред и стратегически интереси, когато става въпрос за инвестиции в съюза, съобщиха от пресцентъра на ЕК. „С новата рамка за инвестиционна оценка имаме много по-добър набор от средства, за да гарантираме, че инвестициите от държави извън ЕС всъщност подкрепят нашите интереси“, казва Юнкер в свое изявление. От своя страна еропейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом посочи, че се наблюдава увеличение в инвестициите в стратегическия сектор, което е довело до „здравословен обществен дебат“. „С тази нова рамка ние се намираме в много по-добра позиция за наблюдение на чуждестранните инвестиции и подсигуряване на нашите интереси“, заяви още тя.

Източник: Reuters

Америка

Американският интернет гигант Google ще забрани политическата реклама в платформата си преди федералните избори в Канада, след като страната въведе строги правила за прозрачност. Законът, който беше приет през декември, изисква онлайн платформите да поддържат регистър на всички политически реклами, които публикуват директно или индиректно. "За периода на кампанията на федералните избори през 2019 г. Google няма да приема реклама, регулирана от този закон“, коментира Колин Маккей, ръководител „Обществени политики“ в Google Канада. „Фокусираме нашите усилия върху подкрепата на канадските програми за новинарска грамотност и свързане на хората с полезна и адекватна информация за изборите“. Вотът е планиран за октомври в Канада. Google ще промени своите рекламни политики и системи, за да блокира рекламодателите от това да пускат реклами, които могат да бъдат засегнати от закона. Други услуги на Google, като резултатите от търсенето и платформи като YouTube, все пак ще бъдат достъпни в рамките на периода, в който тече кампанията.

Източник: Reuters

Азия

Китай ще намали данъците и таксите за всички компании с близо 2 трилиона юана през 2019 г., като преработвателния, транспортният и строителният сектор ще се възползват в опита на Пекин да стимулира забавящата се икономика. Китай ще намали размера на данъка върху добавената стойност (ДДС) за производителите на 13% през 2019 г. от сегашното ниво от 16%, според доклад за бюджета, публикуван на откриването на годишното заседание на парламента на страната във вторник. Ставката на ДДС за транспортния и строителния сектор също ще бъде намалена до 9% от 10%. Закупуването на нови електрически превозни средства ще продължи да бъде освободено от данъци, като властите искат да „приспособят и подобрят” политиките си на субсидии, казаха от министерството.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
05.03.2019
Dow Jones Industrial
25 806.63 (-13.02)
Nasdaq Composite
7 576.36 (-1.21)
Стокови борси
05.03.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)56.08
Heating oil ($US/gal.)2.0000
Natural gas ($US/mmbtu)2.8800
Unleaded gas ($US/gal.)1.7500
Gold ($US/Troy Oz.)1 288.10
Silver ($US/Troy Oz.)15.12
Platinum ($US/Troy Oz.)833.40
Hogs (cents/lb.)57.90
Live cattle (cents/lb.)128.82

       Опознай България

Караджов камък

Местността и едноименният връх „Караджов камък“ се намират в непосредствена близост до село Мостово в Западните Родопи. Представлява високо скално плато (връх с височина 1448 м), в чиито отвесни стени се е образувал естествен тесен улей, в който е заклещен огромен камък – т. нар. Караджов камък. Територията на едноименното скално плато е обявена за защитена местност. При археологическо проучване е установено, че Караджов камък е изпълнявал функцията на светилище през Ранножелязната и Римската епоха. Като повечето светилища на траките, и тук се наблюдава етажност. Първият етаж се нарича Долна култова площадка, следват издълбани стъпала – преход към по-високата част, където в скалите има изсечени малки дупки. Когато някой тракиец умирал, близките му дълбаели дупките в скалата и ги пълнели с дарове. Караджов камък е преди всичко впечатляващ скален феномен, обграден от прекрасната природа на резервата Кормисош. Достъпът до горната част на скалата е подсигурен от метален парапет и дървена стълба, минава се точно под камъка. Под Караджов камък има малка пещера, в която според легендата се е криел Караджа войвода (местен хайдутин), който отмъщавал на османците за сторените злини. Оттам идва и името на местността. (Снимка:bg.wikipedia.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 06.03.2019
Българска версия: 29592, Английска версия: 2898

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999