Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 04 февруари 2019 г., брой 4886
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(04.02.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.22537
USD   1.70502
CHF   1.71624
EUR/USD   1.1471*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Болкан Актив Асистанс АД ЕАД - София
Болкън пропърти сървисис ЕАД - София
Випом АД - Видин
Еър Виа ООД - София
Инова инвест АД - Варна
Корпорация 2016 АД - София
ТЕЦ Бобов дол ЕАД - Големо село
Уеб Финанс Холдинг АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Най-голям ръст на приходите в държавния бюджет има при осигуровките в България. През 2018 г. от осигуровки са събрани 9,458 млрд. лв., което е увеличение с близо 13%, или с над 1 млрд. лв., отчита Министерството на финансите. До голяма степен това се дължи на вдигането на минималната заплата от 460 лв. на 510 лв. през миналата година, както на повишаването на вноската за пенсия с 1% до 19,8%. Освен това средната заплата нарасна с около 10% в рамките на година, което повишава и приходите от осигуровки. Приходите в хазната от акциз върху алкохола през 2018 г. са 310,5 млн. лв., което е ръст с 3,4%, или с над 10 млн. лв. Увеличението се дължи на излизане на част от сивия сектор на светло, тъй като през 2018 г. нямаше промени в акциза за спиртните напитки. Приходите от акциз върху цигарите нарастват със 7% и достигат 2,536 млрд. лв., което е резултат както от намаляване на контрабандата, така и от повишаването на акциза за тютюневите изделия. При приходите от акциз върху горивата също има ръст – с 1,9% до 2,315 млрд. лв. Бизнесът плати с 6,7% повече корпоративни данъци през 2018 г.

Източник: Труд

Необходими са по-нататъшни усилия за подобряване на събираемостта на държавните приходи. Нужно е подобряване на ефикасността на публичните разходи, както и допълнителни реформи в сферите на образованието, здравеопазването и осигуряването на работна ръка. Това са част от препоръките в доклада на редовната мисия на Международния валутен фонд в България приключила тези дни. В него е записано, че влизането на България в т. нар. чакалня за еврозоната – механизма ERM ІІ, и в Банковия съюз ще повиши доверието в институциите. Нужно продължаване на усилията за осигуряване на равен достъп до качествено образование, намаляване на високото равнище на ранно отпадане от училище, актуализация на учебното съдържание за пригаждането му към еволюиращите нужди на пазара на труда.

Източник: mediapool.bg

 
Концесии

Срокът за подаване на заявления и оферти за концесията на летище София е удължен за четвърти път, сега до 3 април 2019 г., съобщиха от Министерството на транспорта. Крайният срок за подаване на заявления и оферти е 3 април 2019 г., 16,30 ч. Заявленията ще бъдат отворени на 4 април в 9,30 ч. Обявлението за поправка е изпратено за публикуване в Официалния вестник на Европейския съюз. Министерството на транспорта е уведомило икономическите оператори да съобразят новата дата за подаване на заявления и оферти. Ще бъде удължен срокът за поискване на разяснения или допълнителна информация, за което ще бъде съответно изменена документацията за концесията, уточняват от ведомството. Настоящото решение е резултат от искания на икономически оператори за удължаване на срока за подаване на заявления и оферти и е съгласувано, подкрепено и препоръчано от консултанта на министерството по сделката - международната финансова корпорация, част от групата на Световната банка, в сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие, информират от ведомството.

Източник: Дума

Дружества
Други спомагателни дейности във водния транспорт
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Пристанище Варна ЕАД - Варна   72 476  
  2   Бон Марин ООД - Варна   41 355  
  3   Пристанищна инфраструктура ДФ - София   41 065  
  4   Поддържане чистотата на морските води АД - Варна   16 085  
  5   Ен Ти Зет Транспорт ООД - Варна   15 900  
  6   Три старс ЕООД - Варна   13 756  
  7   Порт Флот Бургас АД - Бургас   9 031  
  8   Портови флот 99 ЕАД - София   8 409  
  9   Флекси Транс ООД - Бургас   8 210  
  10   Бургас Таг Сървис ЕООД - Бургас   7 830  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 01.02.2019
  Обща стойност (BGN): 181 942.25  
Брой търгувани компании: 34
Premium 40 886.23
Standard 131 313.07
АДСИЦ 7 751.83
Структурирани 741.54
Облигации 1 249.58
Най-голяма промяна в цените
Топливо АД - София 9.68 %
Холдинг Света София АД - София -8.78 %
BaSE - Акции: 29 209.79
BaSE - АДСИЦ: 580.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Американската компания AtScale, която в началото на 2019 година обяви, че планира европейската ѝ експанзия да започне от България, и че e привлякла инвестиции за 50 млн. долара в последния кръг от преговори за финансиране, водени от Morgan Stanley, ще инвестира между 20 и 25 млн. долара в своя нов офис в България, съобщиха Матю Бърд, основател на UpScale, и Скот Хаузър, продуктов директор на AtScale. Амбицията на компанията е в следващата година екипът ѝ у нас да достигне до 40-50 служители. „В следващите 24 месеца планираме да инвестираме между 20 и 25 млн. долара тук, на местния пазар, съответно за разрастване на офиса, назначаване на около 50 души, а ако мислим по-агресивно, още 100 души тук. Така че ще продължим да инвестираме и да изграждаме по-силно присъствие тук от това, което имаме днес“, поясни Скот Хаузър. Баха обявени планове за създаването на инженерно звено у нас, в което екипите да имат възможност да работят независимо по собствени продукти от началото до завършването им. Други европейски страни, към които компанията се е насочила, са Франция и Великобритания, а на по-късен етап AtScale планира и разрастване в Азия.

Източник: investor.bg

Производителят на алуминиеви продукти "Алкомет" отбелязва лек ръст на продажбите си за 2018 г., но повишените разходи свиват печалбата му с 11%. Шуменският завод продължава да увеличава дела на по-специалните продукти за сметка на стандартните, показва отчетът на дружеството. През тази година се очаква компанията да приключи инвестиционната си програма за 40 млн. евро, а в резултат на закупеното ново оборудване по нея капацитетът за производство на пресови продукти трябва да нарасне с 40%. Като обем производството остава почти без промяна през миналата година, като отбелязва минимален ръст от 2% до 68.3 хил. тона. На практика заводът работи на пълен капацитет, което е и причината да свие част от традиционната продукция, за да може да поеме новите изделия, които са с по-висока добавена стойност. При пресовите продукти например обемът на стандартните профили намалява с 5.1%, но общите продажби остават стабилни. От отчета става ясно, че новата 2500-тонна преса, която е в пусков период, ще увеличи капацитета за такива продукти с около 40% през 2019 г.

Източник: Капитал

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" е в ход, работи се върху поканата, която да бъде разпратена до заявилите интерес компании от Китай, Франция включително и до конструктора на проекта Росатом, интерес има и от "Дженеръл електрик", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "Това, върху което в момента работят експертите на Министерството на енергетиката, НЕК и БЕХ е да разработим поканата, свързана с първия етап от процедурата за избор на стратегически инвеститор. Тази покана ще бъде публикувана в официален вестник на ЕС и още в два местни ежедневника. До края на февруари се надявам да бъде даден старт на процедурата. След това следват останалите етапи, през които тя трябва да премине. Тя ще бъде публична, прозрачна процедура. Тя ще даде възможност за участие на всички заинтересовани страни. Ако процедурата приключи успешно, това означава, че този проект е икономически жизнеспособен, че е налице необходимост от гарантиране на енергийната сигурност не само за България, но и за целия регион в резултат на неговото изграждане", обясни министър Петкова и добави, че за да мине през всички етапи, ще е необходима около една година.

Източник: Монитор

Българска асоциация за управление на хора БАУХ раздаде Годишните награди за 2018 г. В категория „HR консултантски проект/инструмент на годината“ победител е "Ин Мениджмънт". За „Най-добър проект за интегриране на образованието в бизнеса“ бе отличена "Фесто Производство". Призът в категория „Най-добър HR проект на голяма компания“ отиде при А1 България. За „Най-добър HR проект на малко/средно предприятие“ наградата взе SMART IT. В категория „Най-ангажиран към управлението на хора организационен лидер на годината“ бе отличен Александър Димитров, главен изпълнителен директор на А1 България. Наградата за „HR директор/мениджър на годината“ победител грабна Галина Софрониева от Виваком. В категория „HR професионалист на годината“ бе отличена Мария Пеева, Hewlett Packard Enterprise. А „HR изгряваща звезда на годината“ стана Ирина Димитрова, Еспо Груп.

Източник: economic.bg

Национален парк "Рила" ще даде общо 8 105 773 лв. с ДДС по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) за рехабилитация на туристически пътеки. Обществената поръчка е протекла изключително бързо, като оценителната комисия е избрала победител за по-малко от месец, като освен това отстранява всички кандидати без един. В хода на поръчката на парка дружеството "Юнайтед попърти груп" остава единствено на финалния етап на състезанието, а именно - отварянето на ценовите оферти, където печели без конкуренция. Поръчката е разделена на три позиции, като първата е едва за 30 хил. лв., но другите две - за по няколко милиона лева. Прогнозната стойност е 8.123 млн.лв., а неговата ценова оферта е само 17 хил.лв. по-малко. Някои от участниците в момента обжалват решението на възложителя за избор на изпълнител пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

13 февруари: Общо събрание на БАСЕЛ

15 февруари: Покана за „Грантова схема за подпомагане на МСП за растеж и разширяване извън местните пазари“

23 февруари: Годишното отчетно събрание на Национална асоциация „Хотел, ресторант, кафетерия“ (ХоРеКа)

6-8 март Двустранни бизнес срещи за туристическия бизнес по време на ITB Berlin 2019

14-15 март: 5-то издание на b2b Software Days Vienna

22 март: Общо събрание на Стопанска камара - Добрич

28-31 март: Европейски форум за социално предприемачество 28-31 март 2019 г., Международен панаир - гр. Пловдив

14-17 май: Семинар “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Уебинар „Ползата от облачните технологии за бизнеса”

19 февруари 2019

  • Ще научите как да използвате облачните технологии във Вашата работа и как да направите своя бизнес още по-ефективен;
  • Ще Ви дадем конкретни практически примери за ползите от облачните технологии;
  • Ще разберете, за какви проекти е подходящ облакът и ще видите по какъв начин се подобрява начинът на работа на една компания, която преминава на cloud.

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 09 март 2019, съботно-неделен 
ССNА 3 - 26 януари 2019, съботно-неделен
CCNP Switch - 9 февруари 2019, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Почти една трета от британските компании могат да изнесат бизнесите си извън територията на Обединеното кралство заради предстоящия Брекзит и липсата на ясен изход от преговорите. Агенцията цитира организацията "Институт на директорите", която се е допитала до мнението директорите на 1200 британски компании. В изследването се уточнява, че 16 процента от бизнесите вече са разработили планове за преместване, докато други 13 на сто "активно обмислят" да ги последват.. Временният директор на института Едвин Морган заяви, че по-малките компании обикновено разполагат с по-ограничени ресурси и за тях "да мислят за такъв скъп начин на действие ясно показва несигурната позиция, в която се намират". Британският парламент гласува тази седмица да даде на премиера на Великобритания Тереза Мей повече време, за да се опита да постигне компромис с ЕС. Правителството не изключи варианта за напускане на ЕС без споразумение, като по този начин постави Великобритания пред Брекзит на 29 март. Някои министри предложиха да се отложи напускането, за да се намери решение срещу проблемите, които биха настъпили, ако не се постигне сделка.

Източник: Associated Press

Америка

Осемдневният краен срок за венецуелския президент Николас Мадуро да обяви нови избори, поставен му от седем държави от ЕС, изтече. След изтичането му Великобритания, Белгия, Германия, Испания, Португалия, Холандия и Франция са заявили, че ще признаят за президент на Венецуела опозиционния лидер Хуан Гуайдо. На митинг в Каракас пред привърженици снощи Мадуро отхвърли искането на европейските държави като „безочливо“ и заяви, че той е законният държавен глава на страната си. На друг митинг Гуайдо се зарече, че народът ще остане на улиците, докато не бъде извоювана свобода, временно правителство и нови честни избори за президент. На проправителствения митинг социалистът Мадуро се провикна: „Вие искате избори? Вие искате предсрочни избори? Ще имаме парламентарни избори.“ Митингът бе в чест на 20-годишнината от първото встъпване в длъжност като президент на покойния Уго Чавес. Опозиционният депутат Армандо Армас окачестви като поредната провокация идеята на Мадуро за предсрочни парламентарни избори.

Източник: Reuters

Азия

Сингапур е бил най-големият чуждестранен инвеститор в Китай през 2018 г. за шеста поредна година, сочат данни на министерството на търговията на града-държава. Един от големите стимули за инвестициите е дошъл от китайско-сингапурския Град на знанието в Гуанджоу – мащабен проект, който ще превърне земеделски земи в устойчив град. Когато бъде завършен, в него се очаква да живеят половин милион души. Проектът се осъществява от съвместно дружество между подкрепяната от сингапурското правителство компания Ascendas-Singbridge и Областната комисия за развитие на Гуанджоу, в което дяловете са разпределени 50 на 50. Строителството е започнало преди около пет години и сега градът разполага с редица полуизградени небостъргачи. Той се намира на около 45 минути с кола от Гуанджоу, третия по големина град в Китай, който неотдавна свърза огромната си железопътна мрежа с новите влакове на Града на знанието. Първата фаза на проекта вече е в ход. Тя предвижда подслоняването на около 80 хил. души, които живеят и работят на малко повече от пет кв. км. Само в тази фаза е предвидено изграждането на 18 училища. След окончателното му изграждане Градът на знанието може да покрива площ от близо 130 кв. км, почти колкото Питсбърг в Пенсилвания.

Източник: CNBC

 
Индекси на фондови борси
01.02.2019
Dow Jones Industrial
25 063.89 (64.22)
Nasdaq Composite
7 263.87 (-17.87)
Стокови борси
01.02.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)53.78
Heating oil ($US/gal.)1.8800
Natural gas ($US/mmbtu)2.8300
Unleaded gas ($US/gal.)1.3800
Gold ($US/Troy Oz.)1 317.20
Silver ($US/Troy Oz.)15.94
Platinum ($US/Troy Oz.)821.80
Hogs (cents/lb.)60.22
Live cattle (cents/lb.)126.30

       Опознай България

Резерват Соколна

Резерват Соколна се намира в близост до селата Скобелево и Асен, община Павел баня. Заема площ от 1250 хектара, и обхваща част от планинския масив Триглав, долината на река Соколна и водосбора на Кюй дере. Обявен за резерват на 11 юли 1979 г, той се оформя като една от естествените ботанически градини на България. Тук се срещат над 600 вида висши растения, като 40 от тях са редки и застрашени – старопланинска иглика, костова тлъстига, старопланински еделвайс, родопски силивряк, български скален копър. Дървесното разнообразие е представено от бук, дъб, габър, явор, и др. В лабиринта от скали и дебри се срещат дива коза, мечка, бухал, черен и белогръб кълвач, а в небето – скален орел, ловен сокол, сокол скитник, голям и малък ястреб, обикновена ветрушка.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 04.02.2019
Българска версия: 29608, Английска версия: 2899

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999