Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 17 септември 2009 г., брой 2535
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД          България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(17.09.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.19830
USD/BGN   1.33313
CHF/BGN   1.28707
EUR/USD   1.4671*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   1.57%  
Германо-Българската индустриално-търговска камара организира
БИЗНЕС СРЕЩИ С ГЕРМАНСКИ ФИРМИ
29 септември 2009, Пловдив

Вижте поканата.
Изберете фирма от списъка.
Попълнете формуляра.
Допълнителна информация:
В Интернет или на
тел. 02/ 8163026Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Незабавна онлайн резервация на хотел в България
Изгодни цени за почивка през септември
 »Хотели в Слънчев бряг  »Хотели в Несебър  »Хотели в Созопол  »Хотели в Приморско »Хотели в Златни пясъци »Хотели в Балчик
Българските хотели
в Google Earth
Незабавна онлайн резервация
на хотел в България
0700 11881

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Метеко АД - София
Ремикс АД - Варна
Стройкоинвест АД - Каспичан
Луксор АД - Пловдив
Петрохим Трейд АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България излезе на излишък по външнотърговската си сметка през юли за първи път през последните пет години. Салдото по текущата сметка на страната, формирано основно от разплащанията във външната търговия, е на плюс със 102 млн. евро. За сравнение - през юли миналата година беше регистриран дефицит от 439 млн. евро. През юни тази година салдото отново беше отрицателно - 122 млн. евро. Заслугата за положителната стойност на текущата сметка е намалелият търговски дефицит през месеца ( с 328.3 млн. евро) и притокът на валута по линия на туризма, измерено през статия Услуги (нараства със 113.1 млн. евро). Свитият с 95.8 млн. евро през юли дефицит по сметката за доходите (изчислява притокът и отливът на доходи от заплати и инвестиции във и извън страната) също работи за излизане от дефицита по текущата сметка. От началото на годината до юли текущата сметка е на дефицит от 2.14 млрд. евро (6.3% от БВП) при отрицателно салдо от 4.62 млрд. евро (13.5% от БВП) за януари – юли 2008 г.

Източник: Дневник

България-Гърция и дилемата Бургас-Александруполис
Теодора Каменова

Гърция и България се оказаха изненадващо близки и то не само от териториална гледна точка, а в чисто политически аспект. Подобно на предизборната обстановка в нашата страна преди няколко месеца, сега в южната ни съседка има постоянни сцени на конфронтация и напрежение между управляващи и опозиция. Апетитът на вторите за мнозинство в парламента ги кара да търсят разграничаване във всевъзможни сфери и да подлагат на съмнение и критика всякакви предишни управленски практики и договорености, включително по отношение на енергийните проекти и по-конкретно: Бургас- Александруполис. Звучи като déjà vu, но всъщност ясно илюстрира някои проблеми и на двете страни: едната готова в името на изборите да рискува ”баланса в гръцко-руските отношения” , а другата за пореден път да демонстрира липсата си на ясно формулирана политика за югоизточна Европа.    Пълен текст на анализа
Коментари по представените материали, можете да изпращате на адрес: bic@bia-bg.comКвалификационeн REFA-курс
12.10-20.11.2009 - София

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Втори модул: “Управление на данни за производството”
Тема: Управление на разходите и заплащането
 • Диференциране на заплащането - основи
 • Организация на заплащането
 • Методи за изчисляване на разходите
 • Профил на качествата

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София
  Приватизация

  Орлин Иванов е новият зам.-изпълнителен директор на Агенцията за приватизация. Правителството освободи на 12 август от този пост Сабри Галиб, който подаде заявление за напускане. Орлин Иванов е юрист, от 1994 г. е адвокат към Софийската адвокатска колегия. От 2003 г. е общински съветник, а от 2007 г. - зам.-председател на Столичния общински съвет (СОС), както и председател на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към СОС. Член е на Съвета за управление на Столичния общински приватизационен фонд.

  Източник: Пари

  При продажбата на бившето летище Търговище на Летище Търговище 2009 ЕООД, собственост на 20-годишния Иво Красимиров Петров, са допуснати нарушения, е установила проверка на министърството на транспорта, информационните технологии и съобщения Александър Цветков. Той предлага правителството да обсъди резултатите от нея. Решение за продажбата на бившия аеропорт е взето в последните дни от мандата на предишното правителство. Началната цена бе 445 235 лв. Тракия ер, Ерпорт секюрити клирънс и Драгажен флот Свищов, която е концесионер на пристанище Свищов, подадоха оферти, но не бяха допуснати до отварянето им. Драгажен флот Истър оспори в съда решението и поиска той да върне процедурата на етап на обсъждане на оферти.

  Източник: Дневник

  Дружества
  Производство на изделия от бетон, гипс и цимент
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2008 г.
  (хил. лв.)
    1   Баумит България ЕООД - Елин Пелин   46 318  
    2   Агромах ЕООД - Благоевград   31 186  
    3   Брамак покривни системи ЕООД - Силистра   29 580  
    4   ДК - Домостроене АД - Бургас   20 024  
    5   Стимекс ЕООД - Варна   19 391  
    6   ЗСК-Лозово АД - Бургас   10 650  
    7   Тотан ООД - Бургас   8 216  
    8   Соколов ООД - Велико Търново   5 778  
    9   Строймат 2002 ЕООД - Казанлък   2 643  
    10   Ками АД - Каварна   1 273  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 16.09.2009
    Обща стойност (BGN): 2 366 473.39  
  Брой търгувани компании: 94
  Официални пазари: 1 214 341.02
  Свободен пазар: 1 058 234.63
  Облигации: 19 316.19
  Най-голяма промяна в цените
  Капитан Дядо Никола АД - Габрово 60.45 %
  Мен инвестмънт груп АД - София -55.56 %

  Регулирана информация
  4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
  4KP (KMM) КММ АД - Шумен

    БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  Българо-норвежката компания Фламекс България ще изгради завод за пожарогасители край Белослав. Общата стойност на проекта е 1.3 млн. евро, като 790 хил. от тях са осигурени от програмата на норвежкото правителство за екологична борба с огъня. "Очакваме новият завод да бъде пуснат в експлоатация през второто тримесечие на 2010 г. и в него да работят 25 души", обясни управителят на компанията Лилия Калчева. Фабриката ще бъде изградена на мястото на завода за стъкло на фирма Инхом, която заедно с норвежката Термакс е съдружник в новото предприятие. Новият завод ще се простира върху почти 1 дка и първоначално ще работи предимно за българския пазар. Произведените в него пожарогасители са иновационен за българския пазар продукт. Съдържанието им ще е на водна основа или пянообразно, което ще е по-лесно за почистване и абсорбиране от околната среда. 

  Източник: Дневник

  Досегашният изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на ING Пенсионно осигуряване - Румяна Сотирова, е напуснала компанията. Сотирова бе на двата поста от декември 2001 г. По повод раздялата на Сотирова с екипа на ING главният изпълнителен директор - Николай Стойков, коментира, че в промяната няма нищо драматично

  Източник: Insurance.bg

  Главна дирекция „Криминална полиция” разследва корупционна схема, организирана за изкупуване и препродаване на вторични суровини от демонтажни дейности в АЕЦ Белене, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Заради подадената от оценител минимална изкупна цена за тон суровина продавачът в лицето на Националната електрическа компания е загубила около 1 милион лева. Това е печалбата на фирмата ВДК 1 EOOД, която е изкупила скрап на цена от 160 лева за тон и е доставила отпадъците на преработващи предприятия в Перник и Радомир, уточни министър Цветанов. От проверката, която е извършена, се оказва, че за този период в предприятието Стомана индъстри и Радомир метал са изкупували скрап само че на цена 284 лв. до 304 лв. от проверките, които бяха направени на всички фирми, които са осъществили подобни сделки с тези предприятия, се установи, че фирмата Еврометал ООД е извършила покупко-продажба от фирмата ВДК и сумата вече варира на 280 лв. 

  Източник: Дарик радио

  На грандиозни злоупотреби са се натъкнали магистрати при разследването на сделката между БДЖ и швейцарската фирма Арвекс за закупуване на 30 рециклирани спални вагона. Според официалните документи за сключения през 2008 г. договор вагоните били произведени 1992 г., но прокурорите установили, че те са излезли от завода през 1972 г. Преди дни бивши служители на железниците сезирали прокуратурата, че някои от вагоните са били произведени в далечната 1963 г. До момента Арвекс е доставила 12 ремонтирани вагона. Останалите се ремонтират в завода на БДЖ в град Септември. “Само за месец част от първите докарани у нас вагони са дали дефект над 30 пъти. Това ги прави много опасни”, заяви прокурор Пламен Панайотов, който наблюдава разследването.  Прокурорите проверяват сигнал, според който един вагон е струвал около 20 000 евро, а не 556 000 без ДДС, за каквато стойност е бил подписан договорът. 

  Източник: Труд         Българска Стопанска Камара

  Външноикономическо сътрудничество


  Enterprise Europe Network  Външнотърговски консултации


  Оферти от български и чуждестранни фирми  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света  Предстоящи обучения
  КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

   
  Новини от БСК и членовете на БСК

  ВАЖНО! На 24 септември изтича срокът за определяне на минималните осигурителни прагове по браншове

  Стартира проектът LUDUS. БСК кани своите членове да се включат в проекта.


  Предстоящи събития

  18.09.2009г.: Среща на министъра на околната среда и водите с браншови организации

  17-19 септември: Балканско изложение за облекло и текстил - BGate

  29 септември 2009 г.: Семинар "Вербална и невербална комуникация

  24.09.2009г.:  Семинар „Започване на бизнес в Сърбия”

  14.10.2009 г.: „Ден на кариерата за хора с увреждания”. БСК е партньор на събитието.

  Стопанска камара – Варна, е организатор на Международен арт форум 'Без граници", 18-20 септември 2009 г. в "Двореца" - гр.Балчик.

  19 октомври, Вилнюс (Литва): Форум за развитие на азиатско-европейския транспорт.

  Център за компютърно обучение
  към Българската Стопанска Камара
  Центърът за компютърно обучение към БСК
  e вече Майкрософт ИТ академия.

  Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


  Нов курс в Центъра за компютърно обучение на БСК
  Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
  Регионална Cisco академия
  CCNA – 1 сем. - 28 септември, 7:30-9:30
  CCNA – 1 сем. - 3 октомври, съботно-неделен
  CCNA – 2 сем. - 12 септември, съботно-неделен
  CCNA – 3 сем. - 19 септември, съботно-неделен
  Oктомври/ноември - 15:00-18:00 ч
  MS Excel, начинаещи/напреднали
  MS Word, начинаещи/напреднали
  MS PowerPoint, начинаещи/напреднали
  MS Access, начинаещи/напреднали

  За повече информация:
  http://educentre.bia-bg.com/
  teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
  или на тел. 981 03 26

   
  Център за професионално обучение на БСК
  Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
  Центърът за професионално обучение на БСК организира:
  Професионално обучение и квалификация;
  Вътрешно фирмени обучения по заявка;
  Разработване на проекти по различни програми по заявка;
  Семинари по актуални теми;
  Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

  За допълнителна информация:
  тел. 987 97 03; 932 09 69,
  e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
  www.training.bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Безработицата във Великобритания  достигна най-високото си ниво от 14 години насам през второто тримесечие на годината, според официалните статистически данни. Броят на безработните се е увеличил с 210 хиляди до 2.47 милиона души, което вдигна безработицата до 7.9%. Молбите за обезщетение при безработица през август са се увеличили с 24 400 до 1.61 милиона - рекорд от май 1997 година насам. Има признаци за възстановяване на икономиката на острова, но безработицата има забавяне спрямо останалите показатели.

  Източник: BBC

  Америка

  Adobe Systems Inc планира да придобие бързо развиващата се компания за софтуер Omniture за 1.8 млрд.долара. Създателите на Photoshop и Acrobat смятат по този начин да превъзмогнат намаляващите продажби. Adobe, която отчете по-слаби продажби и печалба за тримесечието, страда през последната година след като кризата сви разходите на потребителите и доведе до по-рядко ъпгрейдване на версиите на продуктите й. Сделката би довела нови постъпления за Adobe, които да компенсират спада. Omniture обаче иска заплащане от потребителите си за месечен трафик на уебсайта си, което я превръща в по-слабо уязвима на икономическата криза.

  Източник: Ройтерс

  Азия

  NEC Electronics Corp. и Renesas Technology Corp. ще се слеят през април, след като компаниите собственици се съгласиха да налеят 2.2 млрд. долара в компанията, която може да се окаже третият по големина производител на чипове в света. NEC Corp. ще притежава 33% от новата компания наречена Renesas Electronics Corp., Hitachi Ltd. – 31%, а Mitsubishi Electric Corp. – 25%. Президентът на Renesas Ясуши Акао ще поеме поста в новата компания, според изявлението.

  Източник: Блумберг

   
  Индекси на фондови борси
  16.09.2009
  Dow Jones Industrial
  9 791.71 (108.30)
  Nasdaq Composite
  2 133.15 (30.51)
  ?>
  Стокови борси
  16.09.2009
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)72.51
  Heating oil ($US/gal.)1.8600
  Natural gas ($US/mmbtu)3.7600
  Unleaded gas ($US/gal.)1.8500
  Gold ($US/Troy Oz.)1 020.20
  Silver ($US/Troy Oz.)17.43
  Platinum ($US/Troy Oz.)1 353.00
  Hogs (cents/lb.)51.45
  Pork bellies (cents/lb.)86.58
  Live cattle (cents/lb.)86.65


  SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

         Опознай България

  Св. София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов

  На 17 септември църквата отбелязва празника на св. София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов. Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живяла една благочестива жена, християнка - тя се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов. Тя ги възпитавала в любов към Господа Исус Христос. Майката и дъщерите й не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138), който заповядал да ги доведат веднага при императора. Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от стокойствието им: сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание. Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Света София взела телата на дъщерите си и ги погребала. Три дни след кончината на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях. Църква почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 17.09.2009
  Българска версия: 25703, Английска версия: 3592

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031

  Юни 2020
   ПВСЧПСН
  231234567
  24891011121314
  2515161718192021
  2622232425262728
  272930     


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999