Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 20 юли 2021 г., брой 5490
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(20.07.2021)
  EUR   1.95583  
GBP   2.27652
USD   1.66227
CHF   1.80427
EUR/USD   1.1766*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
arbitration.bia-bg.com

 


Общи събрания днес
  АББ Авангард АД - Севлиево
Алба Спед АД - Бургас
Билдекс Груп АД - Варна
Враца стил АД - Враца
Исторически Имоти АД - Варна
Кембароу ММ5 АД - Зелендол
Месокомбинат Перник АД - Перник
Мусала 2000 АД - Самоков
Мусала АД - Самоков
Обществено строителство-Агробилд АД - София
Пирина Технологии АД - София
Светлина Ин АД - Плевен
Трест Б Дистрибюшън АД - Вресово
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Потокът от преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България е положителен и през май. По данни на БНБ, в страната са влезли 92.1 млн. евро, основно под формата на реинвестирана печалба. Разбира се, данните подлежат на няколко ревизии през годината, но обикновено числата са нагоре. Добрата новина е, че за трети пореден месец дяловият капитал, т.е. създаването или придобиването на бизнеси от чужди юридически лица, расте. През май – с 22 млн. евро, и постепенно стопява огромния минус, регистриран в периода януари – февруари (близо 200 млн. евро). За периода януари – май обаче инвестициите в дялов капитал са отрицателни с 94.8 млн. евро. Общо за първите пет месеца на годината в България са влезли 281 млн. евро под формата на ПЧИ. Това, сравнено със същия период на 2020 г., е понижение с 336 млн. евро. Но и тук трябва да се има предвид, че предстоят няколко ревизии, които впоследствие ще променят числото за инвестициите. За петмесечния период реинвестираната печалба се оценява от БНБ на 650 млн. евро. Т.е. чуждите компании с над 50% участие в български дружества са вложили печалбите си за разширяване или създаване на съществуващи производства или услуги.

Източник: economic.bg

Още миналата година стана ясно, че предишното правителство обмисля увеличаване на максималния осигурителен доход до 3200 лева. Планираното повишение е свързано с увеличаване на пенсиите тази година. Ако промяната бъде приета от Народното събрание, най-високата пенсия у нас вече няма да е с таван от 1200, а от 1440 лева. Увеличението на максималния осигурителен праг реално ще прехвърли милиони левове от стотици хиляди работещи хора към пенсионерите. Това е схема, която се прилага в много европейски държави, особено в по-социалните. Служебното правителство предлага два варианта за повишаването на пенсиите. Според първия може да се приложи преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход - от 2018-а или 2019-а година. Средствата, необходими при този вариант, са около 3 милиарда лева. Вторият вариант е за увеличение в зависимост от приноса, който има всеки един пенсионер в осигуряването - трудовият стаж и коефициентът, с който се умножава всяка година осигурителен стаж. Това ще струва на държавата около 140 милиона лева на месец. С увеличаването на приноса на осигурителния стаж нарастването на пенсиите ще е средно със 17%.

Източник: money.bg

 
Дружества
Отглеждане на зърнени, клубеноплодни, технически и фуражни култури
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2019 г.
(хил. лв.)
  1   Светослав Илчовски ЕТ - Кнежа   71 581  
  2   Сортови семена - Вардим АД - Вардим   62 425  
  3   Деси - Светла Симеонова ЕТ - Варна   46 108  
  4   Троя - Авто ЕООД - Варна   35 247  
  5   Ресен ЕООД - Вардим   30 813  
  6   Гранд Агро ООД - Раковски   27 732  
  7   Комерс ЕООД - Търговище   26 594  
  8   Топрес България АД - Сливен   23 875  
  9   БГ Агро земеделска компания ЕООД - Варна   22 488  
  10   Агро Бел 2001 ЕООД - Брест - Пл   21 778  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 19.07.2021
  Обща стойност (BGN): 279 396.21  
Брой търгувани компании: 33
Premium 30 239.37
Standard 195 990.97
АДСИЦ 17 719.58
Структурирани 1 892.00
BEAM - Акции: 33 554.29
Най-голяма промяна в цените
Индустриален холдинг България АД - София -5.93 %
Доверие - Обединен холдинг АД - София 3.64 %
BaSE - Акции: 836.81
BaSE - АДСИЦ: 57 270.00
  Регулирана информация
Випом АД - Видин
КММ АД - Шумен
Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 

 

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

"Лукойл Нефтохим Бургас" сменя бизнес модела си и със задна дата - от 1 януари тази година, рафинерията минава на ишлеме. Това става ясно от финансовия отчет на дружеството за 2020 г. С решение на групата "Лукойл" на 29 декември 2020 г. е сключен договор за процесинг с нидерландското "Лукойл Бенелюкс". С него българската рафинерия ще преработва нефт за производство на горива и масла, а срещу това ще получава възнаграждение. Цената се определя според себестойността плюс надбавка. В отчета е записано, че целта е да се осигури стабилен и постоянен положителен финансов резултат. Промяната в дейността на "Лукойл Нефтохим" идва след дългогодишни дискусии между дружеството и НАП за досегашния модел, при който се използваше т. нар. трансферно ценообразуване. Вследствие на него години наред "Лукойл Нефтохим" нямаше печалба. В началото на юни стана ясно, че НАП е започнала проверка в "Лукойл" заради трансферното ценообразуване.

Източник: expert.bg

Пловдивската компания "Димитър Маджаров" инвестира над 500 000 евро в изцяло нова линия за производство на прясно мляко, както и за автоматизирана българска линия за бутилиране. 60% от вложенията са собствени средства, а останалите - субсидия по европейска програма за развитие на селските райони. Инвестицията в новата линия продукти е направена въпреки сериозните последствия от коронавируса за ХоРеКа канала. Българският пазар на млечни продукти е малък, но с конкуренция от над 200 мандри. Млечните продукти са втората най-голяма категория в хранителната индустрия у нас (предхожда я само тази на хлебните и тестени изделия), а киселото и прясното мляко са традиционни за сектора. Млекопреработвателното предприятие в гр. Стамболийски е с дневен капацитет до 80 тона свежо българско мляко. Фирмата е сертифицирана по международния стандарт ISO 9001:2008 за управление на качеството, по международния стандарт за храни IFS, по БДС стандарт, както и по стандарта за Bio храни.

Източник: money.bg

Електронна географска карта, илюстрираща оперативните възможности за присъединяване на нови генериращи мощности, публикува "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО). Тя е част от обновената интернет страница на държавната компания, която беше представена в неделя, и очакванията към нея бяха да предоставя актуална информация с възможностите за присъединяване на нови централи към мрежата. Eлектронната карта е проектирана с цел да ориентира инвеститорите в нови генериращи мощности. Картата ще се обновява периодично с информация за новоприсъединените обекти към преносната мрежа, както и за изведените от експлоатация. Целта на електронното приложение е да бъде в помощ на инвеститорите и на индустриалните потребители, изтъкват отново от ЕСО. Според експерти обаче картата изобщо не дава яснота за свободния капацитет на системния оператор. Именно на тази база фирмите биха могли да се ориентират къде в момента има възможност и нужда от изграждането на нови ВЕИ мощности и да насочат усилията си към проекти в тези райони.

Източник: Капитал

Електроразпределение Север, звено на чешката енергийна компания Енерго-Про, е инвестирало около 2,4 милиона лева в два нови силови трансформатора за своите подстанции в град Варна. Пускането в експлоатация на подстанции "Чайка" и "Варна Изток" ще намали енергийните загуби, ще подобри електрозахранването на над 65 000 клиенти в град Варна и ще даде възможност за присъединяване на нови клиенти към мрежата. Силовите трансформатори са произведени в завода на SGB Smith International в Румъния по-рано тази година. Първият силов трансформатор беше доставен на Електроразпределение Север миналия уикенд и ще бъде инсталиран на подстанция „Чайка“, за да бъде последван от втория на подстанция „Варна Изток“ до края на месеца. Електроразпределението Север обслужва девет региона в североизточна България. Компанията управлява и поддържа електроразпределителна мрежа с обща дължина 42 526 км и 26 подстанции.

От 19 юли новите акции от увеличението на капитала на „Еврохолд България“ АД се търгуват на „Българска фондова борса“ АД. Капиталът на дружеството нарасна с 62.97 млн. обикновени, поименни, безналични, свободно прехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка, от 197.5 млн. лева на 260.5 млн. лева. Комисията за финансов надзор одобри вписването на емисията акции, издадена от „Еврохолд България“ АД, с цел търговия на регулиран пазар на ценни книжа със свое решенията от 15 юли. След приключване на процедурата компанията привлече над 157 млн. лв. като имаше силен интерес и от международни и от български инвеститори. Сумата е с 24% по-висока сума от необходимите собствени средства (65 млн. евро) за покупката на дружествата от групата на „ЧЕЗ“ у нас. „Еврохолд“ предложи малко над 79 млн. нови акции, всяка с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност 2.5 лева. Мажоритарният собственик на холдинга – „Старком Холдинг“ АД, е записал и платил близо 47 млн. нови акции и така ще запази своя контрол в компанията (с над 50% дял).

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара 
В помощ на външнотърговската дейност
 

 


 
Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
 

 
 
Новини от БСК и членовете на БСК

Банка ДСК стана най-добрата банка в България за 2021 г. в конкурса на специализираното британско списание "Юромъни"

Приключи квалификационен REFA-курс в „Леони България“ EООД

Боян Рашев: Целите на Брюксел за Зеления преход са прекалено амбициозни

ВУЗФ: конкурс за есе за пълна стипендия Срок за кандидатстване – 31 август!


Предстоящи събития

20 юли: 8-ма пленарна сесия на Икономическият и социален съвет

9 септември: Тук-Там Кошер 2021 с отстъпка за членове на БСК.Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага от м. юли 2020 г., цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 3 – 12 юни 2021, съботно-неделен
CCNA 1 – 02 октомври 2021, съботно-неделен
DevNet – 02 октомври 2021, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Европейската комисия (ЕК) потвърди помощта от 3,4 млрд. евро, които ще получи авиокомпанията KLM от нидерландското правителство, съобщават от Брюксел. Средствата трябва да осигурят ликвидност за компанията в контекста на пандемията от коронавируса. През май 2021 година Съдът на ЕС анулира решението на Брюксел да одобри държавната помощ за KLM след иск от ирландската Ryanair. Тогава Съдът поиска отговор на въпросите защо KLM е единствената, която може да използва схемата за подпомагане и защо не се е възползвала от френската подкрепа, отпусната за Air France, с която са обединени. Сега от ЕК потвърждават решението си и са изпратили обяснение до Съда относно функционирането на алианса Air France - KLM, както и подробности за бенефициентите на държавните помощи, отпускани от правителствата на Франция и на Нидерландия.

Източник: investor.bg

Америка

Япония и през май остава най-големият притежател на американски дългови задължения за 24-ия пореден месец, въпреки че намали инвестициите с 10,6 млрд. долара - до 1 трилион и 266,2 млрд. долара.Това е видно от публикувания актуален доклад на Министерството на финансите на САЩ. На второ място е Китай, намалил портфейла си от US Treasuries със 17,7 млрд. долара - до 1 трилион и 78,4 милиарда долара. По притежание на американски държавни облигации Обединеното кралство (467,7 млрд. долара) продължава да заема третата позиция с голяма разлика от лидерите. Ирландия е четвърта (304,9 млрд. долара), а Люксембург е пета (287,6 млрд. долара). Топ 10 на притежателите на US Treasuries включват също Швейцария, Бразилия, Белгия, Тайван и Каймановите острови. Общият обем на инвестициите на нерезиденти в американските бонове през май се е увеличил с 64,7 млрд. долара и възлиза на 7 трилиона 135 млрд. долара, от които ценни книжа за 4 трилиона 226,1 млрд. долара принадлежат на правителства или централни банки на чужди държави.

Източник: money.bg

Азия

Южнокорейският технологичен гигант LG планира да инвестира 5,2 млрд. долара в производството на материали и химикали, използвани в батериите за електрически превозни средства. Световният лидер в индустрията спешно търси начини да намали зависимостта си от Китай, пише Financial Times. Една от причините за 4-годишната инвестиция на най-големия производител на батерии за електромобили в света е фактът, че глобалните плановете двигателите с вътрешно горене да останат в миналото се усложняват от голямата зависимост на индустрията от рафинерии и фабрики в Китай. Страната е най-големият преработвател на планетата на повечето минерали, необходими за производството на батерии. LG Chem, чието подразделение е групата за батерии LG Energy Solution, заяви, че ще разнообрази производството си с важни материали, включително тези, използвани в катоди, аноди и сепаратори. "Ще преоткрием нашата компания като най-големия производител на материали за батерии в света", заяви Шин Хак-чеол, изпълнителен директор на LG Chem. LG ще търси инвестиции и партньорства с компании за добив, топене и рафиниране, за да подобри своите доставки на метали, добави Шин.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
19.07.2021
Dow Jones Industrial
33 962.04 (-725.81)
Nasdaq Composite
14 275.00 (-152.25)
Стокови борси
19.07.2021
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)66.60
Heating oil ($US/gal.)1.9900
Natural gas ($US/mmbtu)3.7500
Unleaded gas ($US/gal.)2.1000
Gold ($US/Troy Oz.)1 818.00
Silver ($US/Troy Oz.)25.24
Platinum ($US/Troy Oz.)1 075.30
Hogs (cents/lb.)89.38
Live cattle (cents/lb.)125.10

       Опознай България

Св. Пророк Илия (Илинден)

Свети Илия е юдейски пророк и скитник-аскет, живял по времето на израелския цар Ахав и царица Йезавел, които се кланяли на езическия бог Ваал. Той предрича на царя-езичник страхотна суша, с която Господ ще го накаже за греховете му. Сбъдва се пророчеството на светеца и суша мъчи народа три години и половина. Едва тогава Господ се смилява и изпраща своя пророк да извести края на бедствието. Св. Илия се почита от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей за един от двамата най-велики старозаветни мъже. Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Същия образ рисува и иконографията - св. Илия е в позлатена небесна колесница, теглена от четири бели коня. В християнизираните митологични представи при подялбата на света на св. Илия се паднали "летни гръмотевици, летни трескавици"; св. Илия е господар на летните небесни стихии гръм и градушка. Илинден се тачи като ден на най- важния светец градушкар. Спазва се строго забраната за работа. В негова чест се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача за св. Илия. На този ден се организират и общоселски сборове с жертвоприношение на мъжко животно - овен или вол. Илинден е и еснафски празник на кожари, кожухари, самарджии и керемидари. На този ден празнуват и всички, носещи името Илия, Илиян/а.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.07.2021
Българска версия: 29963, Английска версия: 2875

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София 1527, ул. Чаталджа 76,
тел. 980-10-90, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2021. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999