Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 19 декември 2019 г., брой 5105
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(19.12.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.29949
USD   1.75963
CHF   1.79220
EUR/USD   1.1115*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
гр. София
търси да назначи
Седем Водопроводчици
Двама Технически ръководители
Двама Заварчици на РЕ
Четирима Работници
Двама Машинисти ПСМ (багеристи)
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Дунав Лизинг ЕАД - Велико Търново
Рачо Ковача АД - Габрово
Статус имоти АДСИЦ - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Правителството прие окончателните тарифи за тол таксите за превозните средства над 3,5 тона. Те са в диапазон от 4 до 7 стотинки на километър и варират в зависимост от екокласа на автомобила. Камионите с най-висок екологичен клас като Евро 5 и Евро 6 ще плащат минималната цена, докато тези с Евро 3 и 4 по 5 стотинки на километър. Най-скъпо ще бъде за старите камиони, които са от категории Евро 0, Евро 1 и Евро 2. В първончалния обхват на тол системата ще влязат 6050 км. магистрали, първокласни и второкласни пътища. Това означава, че за близо 14 хил. км. от републиканската мрежа няма да се плаща от товарните камиони над 3,5 тона. След като влезе в сила новата тол система тежкотоварните автомобили няма да плащат винетки или допълнителни такси извън пътищата, за които изрично не е споменато.

Източник: Клуб Z

В България инфлацията се е ускорила до 2,2 на сто през ноември спрямо 1,6 процента предходния месец на 2019 г. Преди година инфлацията в страната е била 3 процента. През октомври най-ниска е била инфлацията в Италия, Португалия (по 0,2 на сто) и Белгия (0,4 процента). Най-висок показателят е бил в Румъния (3,8 процента), Унгария (3,4 на сто), Словакия (3,2 процента) и Чехия (3 на сто). Най-голям принос за повишаването на инфлацията в еврозоната имат услугите (+0,82 процентни пункта), храните, алкохола и тютюневите изделия (+0,37 процентни пункта). Годишната инфлация в ЕС се е ускорила до 1,3 процента през ноември спрямо 1,1 на сто през октомври, а в еврозоната показателят се е повишил до 1 процент спрямо 0,7 на сто през октомври, съобщи Евростат.

Източник: 24 часа

 
Концесии

Правителството прие решение за откриване на процедура за възлагане на концесия за морски плаж „Равда - Олимпийски надежди“ община Несебър, област Бургас. Целта е обезопасяване на морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията. Процедурата се провежда по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие, като се предлага срокът на концесията да е 20 години. Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение е 20 512 лева без ДДС. Открива се и процедура за възлагане на концесия за морски плаж „Бяла-централен I”, община Бяла, област Варна, с оглед решението на правителството за едностранно прекратяване на договора за концесия. Прекратяването на концесионното правоотношение се налага, тъй като концесионерът „БРАТЯ МОСКОЯНОВИ - Бяла Сън Сендс и СИ-Е“ СД е неизправна страна по договора, вследствие на констатирани системни нарушения на основни нормативни и договорни задължения.

Източник: 24 часа

Дружества
Други спомагателни дейности в сухопътния транспорт
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Национална компания Железопътна инфраструктура ДФ - София   4 028 465  
  2   Център за градска мобилност ЕАД - София   88 287  
  3   ТТЛ ЕООД - София   7 339  
  4   Ауто Мобайл АД - София   4 623  
  5   Автоекспрес АД - Варна   823  
  6   Рали ЕООД - София   769  
  7   Дунав мост Видин – Калафат АД - Антимово - Вд   596  
  8   Организация на движението, паркинги и гаражи ЕООД - Велико Търново   248  
  9   Еуроспед ЕООД - София   95  
  10   МВ Логистика ООД - София   42  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 18.12.2019
  Обща стойност (BGN): 648 933.83  
Брой търгувани компании: 58
Premium 153 887.41
Standard 330 696.17
АДСИЦ 128 943.84
Структурирани 34 247.97
Облигации 1 158.45
Най-голяма промяна в цените
Проучване и добив на нефт и газ АД - София -7.52 %
Еврохолд България АД - София 7.35 %
BaSE - Акции: 312 310.45
BaSE - АДСИЦ: 2 313.98

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Търговската верига "Метро България" започва проект за "зелени" магазини в страната чрез използване на покривни фотоволтаични системи, които да произвеждат електроенергия за собствените им нужди. Първият подобен обект е хипермаркетът в Благоевград, където вече е инсталирана система с мощност от 423 kWp, която ще пести близо 403 тона вредни емисии на година. Системата е изградена от "Соларпро холдинг". Предстои подобни системи да бъдат ползвани и в обектите на веригата в Плевен и Велико Търново. Инсталацията в Благоевград има над 1360 панела, които ще позволят производството на значителен дял от електроенергията, необходима за хипермаркета. Тя ще замества покупката на ток от мрежата в периода на пиковото потребление, когато и цената му на свободния пазар е най-висока.

Източник: Капитал

Плановете за българския офис на финландската компания за техника за обработка на товари Cargotec Business Services включват увеличение на екипа, разкри новоназначеният директор Миклос Шмит. Освен това в българския офис ще бъде разширено портфолиото от обслужвани държави отчасти благодарение на предстоящото откриване на новия хъб в Сингапур - ключова локация за услугите на компанията в Азиатско-тихоокеанския регион. Българският офис на компанията е сред тези, които разработват процеси и решения за вътрешни бизнес услуги от ново поколение. Специалистите в България развиват услуги в сферата на финансите, човешките ресурси и непрякото снабдяване и доставки. Създадена през август 2017 г., Cargotec Business Services (CBS) бързо се разраства както по отношение на броя на заетите служители (в момента екипът е от около 340 души), така и по отношение на държавите, на които се предоставят услуги (в момента те са 17, но в близките месеци се очаква присъединяването на нови).

Източник: economic.bg

Обявен е Apxитeĸтypeн ĸoнĸypc зa идeйнa ĸoнцeпция зa „Cвoбoднa зoнa зa пyблични дeйнocти в тилa нa 7-9 корабни места нa пpиcтaнищe Бypгac”. Tepитopиятa, пpeдмeт нa пpoyчвaнe и пpoeĸтиpaнe, e paзпoлoжeнa южнo oт Цeнтpaлнaтa гpaдcĸa чacт нa града, и пpeдcтaвлявa ecтecтвeнo пpoдължeниe нa oбocoбeнaтa пeшexoднa oc пo yл. “Aлeĸcaндpoвcĸa“, зaвъpшвaщa ĸъм мoмeнтa дo изгpaдeнaтa aвтoгapa Юг и гapoвият плoщaд „Цapицa Йoaнa“. Cпopeд нoвия Гeнepaлeн плaн нa пpиcтaнищe Бypгac, тoвa пpocтpaнcтвo ce пpeдвиждa дa ce ocвoбoди oт тoвapнo-paзтoвapни дeйнocти и ce ycвoи ĸaтo зoнa зa шиpoĸ oбщecтвeн дocтъп. Бъдeщият втopичeн гpaдcĸи цeнтъp щe ce paзпoлoжи нa плoщ oт 16 000 ĸв. метра. Индикативната стойност за възлагането на работния проект е 280 000 лева. Предвиден е нaгpaден фoнд, който e в paзмep нa 30 000 лева.

Източник: Банкеръ

През първото шестмесечие на 2019 г. БНБ е изразходвала за издръжка средства в размер на 45,642 млн. лева, включително 9013 хил. лв. за издръжка на паричното обращение. Разходите за изпълнението на инвестиционната програма през отчетния период са в размер на 1022 хил. лв., което е 2.9% от средствата, утвърдени в бюджета по този показател за годината. В края на първото шестмесечие на 2019 г. банковата система отчете печалба от 917 млн. лв., като съотношенията за въз­връщаемост на активите и на капитала възлязоха съответно на 1.69% и 12.97%. Процесът на консолидация на банковия сектор продължи, като през периода приключи процедурата по придобиване на „Сосиете женерал Екс­пресбанк“ АД („Експресбанк“) от „Банка ДСК“ ЕАД, а Управителният съвет на БНБ одобри прякото придобиване на „Банка Пиреос България“ АД от „Юробанк България“ АД. В края на юни 2019 г. в обращение бяха 464.9 млн. бр. банкноти на стойност 16 917.9 млн. лв. и 2503.3 млн. бр. разменни монети на стой­ност 435.8 млн. лв.

Източник: Банкеръ

Министерският съвет е отпуснал сумата от 208 млн. лв. на транспортното министерство. Средствата са предназначени за Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), за да погаси задълженията си по инвестиционни проекти от предишната Оперативна програма „Транспорт 2007-2013 г.". С това решение кабинетът отписва отпуснатия през 2016 г. безлихвен заем от 208 млн. лв. за изграждане на 10 жп участъка по линиите Септември-Пловдив, Пловдив-Бургас и Първомай-Свиленград. Заемът бе даден от държавния бюджет, за да може НКЖИ да довърши строителството, тъй като компанията изпусна крайния за пълното усвояване на спечелените евросредства. Заемът трябваше да бъде върнат в хазната до 2025 г., но с решение кабинетът го опрости. Транспортното министерство получи и още 24.483 млн. лева извънредно в бюджета си. Парите ще отидат за плащане по решение на Международния арбитражен съд в Париж, с което строителят на Дунав мост 2 FCC Construction осъди България за допълнителни претенции, признати от правителството на Орешарски.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

УС на БСК проведе последното си за 2019 г. заседание

Регистрирайте се за участие в конкурса "Наградите на БАИТ" за 2019 г.!Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA Security - 26 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 9 ноември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 30 ноември 2019, съботно-неделен
ССNА 2 - 1 декември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Какво е Airbnb - агент на недвижими имоти или онлайн услуга? Европейският съд в Люксембург ще обяви решението си днес, а то ще засегне цяла Европа. Срещу компании като тази, предлагащи услуги от сферата на споделената икономика, вече са взети мерки в редица градове, но няма обща европейска рамка, която да ги регулира. Много въпросителни възникват именно защото онлайн услуги като Airbnb и Uber навлизат в конкуренция с традиционния бизнес, но не са задължени да спазват същите правила като него. В последните години ръстът на предлаганите в Airbnb жилища причини проблеми в туристически дестинации като Амстердам, Берлин, Барселона и Париж. Според местните жители скокът на наемите и многото давани на туристи стаи изтласкват самите тях от града им. Делото, по което заседава Съда в Люксембург, идва от френски съд – той пита дали услуга, състояща се в свързване на наемодатели, притежаващи помещения за настаняване под наем, от една страна, с лица, търсещи такъв начин на настаняване, от друга страна, съответства на определението на понятието "услуги на информационното общество".

Източник: Reuters

Америка

Камарата на представителите подкрепи отстраняването на американския президент Доналд Тръмп. Първото гласуване - за злоупотреба с власт - мина с 230 гласа "за" срещу 197 гласа "против", а второто - за възпрепятстване на работата на Конгреса - с 229 законодатели "за" и 198 - "против". В Камарата, която утвърди импийчмънта, има мнозинство на Демократическата партия. Крайният резултат на започналата процедура ще зависи от горната камара на Конгреса - Сената - където републиканците имат превес. Говорителят на Белия дом Стефани Гришам заяви малко след гласуването, че президентът е убеден, че Сенатът ще го оправдае. Доналд Тръмп стана третият американски президент, срещу когото беше задействана процедура по импийчмънт. Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г. са първите двама. През 1974 г. започналата процедура срещу Ричард Никсън беше прекратена с оставката му и така не се стигна до гласуване. Засега няма американски държавен глава, който да е бил отстранен чрез импийчмънт. Доналд Тръмп беше обвинен, че е използвал военната помощ за Украйна като лост за натиск над Киев, за да предизвика разследване на сина на съперника му от демократическата партия за изборите през 2020 г. Джо Байдън.

Източник: КРОСС

Азия

Производителят на електрически автомобили Tesla Inc. обмисля дали да намали цените на произвежданите в Китай от американската компания седани Model 3 с 20% или дори с повече през 2020 година. Базираната в Пало Алто компания начело с Илон Мъск търси начини да намали производствените разходи за тези превозни средства, като използва повече местни компоненти, позволявайки по този начин да се внасят по-малко автомобилни части и да се избягват съществуващите тарифи за внос. Наскоро Tesla започна да произвежда и да доставя автомобили от своята фабрика Gigafactory 3 в Шанхай, съобщава специализираното автомобилно електронно издание Electrek, след като по-рано този месец стана ясно, че китайското правителство е добавило електромобилите Model 3 към списъка си с превозни средства, които ще получат нови държавни субсидии за енергийни превозни средства. Цените на автомобилите на Tesla, които ще се произвеждат в новата фабрика в Шанхай, ще възлизат на 355.8 хил. юана (около 50.8 хил. долара) и вероятно ще бъдат понижени през втората половина на 2020 г.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
18.12.2019
Dow Jones Industrial
28 239.28 (-27.88)
Nasdaq Composite
8 827.74 (4.38)
Стокови борси
18.12.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)60.91
Heating oil ($US/gal.)2.0200
Natural gas ($US/mmbtu)2.2800
Unleaded gas ($US/gal.)1.6900
Gold ($US/Troy Oz.)1 480.90
Silver ($US/Troy Oz.)17.07
Platinum ($US/Troy Oz.)934.70
Hogs (cents/lb.)69.90
Live cattle (cents/lb.)126.12

       Опознай България

Планината Ржана

Планината Ржана е малък обособен дял на Западна Стара планина. Искърският пролом я отделя на север от Врачанската планина, а реките Габровница и Милковица – от Голема планина и Мургаш. По римско време през Ржана е преминавал важният път, свързващ Дунавската равнина със Софийската котловина. През нея е бил и пътят на Ботевите четници. Една от най-известните забележителности в Стара Планина се намира тук – осеновлаския манастир "Света Богородица", по-известен като “Седемте престола" заради седемте параклиса на манастирската черква. Според преданието седем боляри създали седем селища в близост до манастира. Легендите свързват манастира и с името на Петър Делян и неговото въстание през 1040 г. срещу византийското владичество. Според историята Петър Делян завършил живота си тук и бил погребан в манастирската църква. Друга легенда разказва, че прочутият Вълчан войвода бил родом от близко село. Вълчан изоставил стадото си и станал хайдутин. Четата му успяла да заграби огромно имане. Заровили го някъде из Балкана, но и до ден днешен никой не знае къде точно.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 19.12.2019
Българска версия: 29946, Английска версия: 2889

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999