Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 10 юли 2019 г., брой 4991
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(10.07.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.17375
USD   1.74550
CHF   1.75616
EUR/USD   1.1205*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Балкам АД - София
Борса - Стара Загора АД - София
Екс Ел Трейд АД - София
Енергопроект АД - София
Зърнени храни-София АД - София
Източна телекомуникационна компания АД - Костинброд
Константин 2004 АД - Пловдив
Легия АД - Раковски
НИД Индустриален фонд АД - София
ПолиграфЮг АД - Хасково
Прогенезис АД - Пловдив
Родна земя-холдинг (ПФ) АД - София
Роса АД - Попово
Роса М АД - София
Солитех АД - София
Спортен комплекс Лава АД - Самоков
Статус имоти АДСИЦ - София
Фаворит Холд АД - София
Химснаб България АД - София
Холдинг Варна АД - Варна
Хрансервизинженеринг АД - Стара Загора
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

За юридическите лица, използващи фискални устройства за отчитане на продажби на стоки/услуги в търговски обекти, отпада задължението за водене на книги за дневните финансови отчети, в които всеки ден се съхраняват дневните отчети на фискалните устройства, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП). Задължението остава за бензиностанциите, използващи електронни системи с фискална памет. За лицата, за които отпада това задължение, е предвидено при работа с касови бележки от кочан да водят специален регистър за ползваните касови бележки от кочан, в който да вписват началния и крайния номер на издадените касови бележки за деня и общия оборот, изчислен въз основа на всички тях, както и текст, указващ причината за работа с бележките от кочан. Регистърът трябва се съхранява в търговския обект.

Източник: Дарик радио

На пазара на труда в България доминират лицата, наети на стандартен трудов договор, според международно проучване, направено в шест страни, включително и България. То е направено през 2018 година сред 1000 души в 100 населени места във всички 28 области. Приблизително 90 процента от работниците у нас, включително държавните служители, са назначени при условията на трудови договори. Самонаетите и самоосигуряващите се лица са към девет процента, а работещите само на граждански договор са близо 1,9 процента. 80 - 90 процента от хората в нашата страна категорично отказват да преминат към новите форми на работа. Само около 15 процента от хората с непостоянна работа са готови да опитат новите форми на заетост. Работата от разстояние се приема от едва 6,6 на сто от участниците в анкетата, а работа за съвкупност от възложители - от 4,6 на сто от респондентите. Като причина да се търси нов вид заетост участниците посочват на първо място по-доброто заплащане - 52,8 на сто.

Източник: 24 часа

 
REFA 2.0: Обучение на обучители
за оптимизация на работните процеси с лектори от REFA-Германия<
  • 29.07. - 02.08: Seminar „Teaching and Learning“ and „Practical Application“
  • 12.08.- 16.08: Technical didactics seminar for the REFA Basic Training
  • 17.08 - 15.09: Elaboration of a written qualification work
  • 16.09 - 17.09: Qualification seminar /изпит/
 
http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София

 

Дружества
Добив на трошен камък, чакъл и пясък
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Имерис Минералс България АД - Кърджали   20 494  
  2   Минерал 2000 ЕООД - София   16 059  
  3   Ескана АД - Варна   14 856  
  4   Андела АД - Бургас   11 257  
  5   Холсим Кариерни материали АД - София   10 774  
  6   Холсим Кариерни материали Пловдив АД - Пловдив   8 434  
  7   Поларис 8 ООД - Варна   8 069  
  8   Инертни материали Ямбол АД - Ямбол   6 427  
  9   МДЗ Балша АД - Балша   6 265  
  10   Благоустройствени строежи ЕООД - Бургас   5 371  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 09.07.2019
  Обща стойност (BGN): 1 087 424.46  
Брой търгувани компании: 25
Premium 32 769.76
Standard 445 711.53
АДСИЦ 608 624.33
Структурирани 318.84
Най-голяма промяна в цените
Неохим АД - Димитровград -9.30 %
Трейс груп холд АД - София 3.70 %
BaSE - Акции: 318.20
BaSE - АДСИЦ: 8.61

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Комисията за защита на конкуренцията започва анализ на пазара на ток в България. Тя е поредният орган, който ще проверява дали има спекула на независимата енергийна борса. Анализът ще бъде успореден с този, който в момента се прави от енергийния регулатор, без да е ясно кога ще приключи.  Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира, че 63% от предлагания ток се осигуряват от дружествата от държавната енергетика - НЕКАЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" и че с последните промени в Закона за енергетиката вече всички производители трябва да продават своя ток на борсата. Министерството на енергетиката предлага към Българската независима енергийна борса да бъде създадена отделна платформа, специално за големите индустриални консуматори на ел.енергия.

Източник: Сега

Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) подписа договор с “Конкорд Смарт Инфраструктура” АД за Национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси – винетки и тол. Съгласно Общите условия започва да тече 10-дневният срок, в който дружеството трябва да докаже оперативна съвместимост с Електронната система за събиране на пътни такси, каквато е процедурата за всеки един кандидат. Едва след това договорът влиза в сила и може да започне дейност по предоставяне на услуги. До момента АПИ има договор за Национален доставчик на услуги с „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД. С втория регистриран кандидат – “Телетол” АД, договорът в частта за продажба на електронни винетки беше прекратен, тъй като фирмата не успя да докаже оперативна съвместимост с електронната система. На 4 юни 2019 г. заявление за регистрация подаде и четвърти кандидат за национален доставчик на услуги – “Иком” ООД, който все още е в първия етап от процедурата – да се установи дали отговаря на условията и едва тогава да се впише в регистъра. Дружеството е заявило желание да партнира на АПИ само в събирането на тол такси, не и при продажбата на електронни винетки.

Източник: Труд

Германската Osram Licht, която преди две години направи завод за осветителни системи край Пловдив, ще има нов собственик. Управителният съвет и надзорът на групата подкрепиха офертата на американския финансов консорциум между Bain Capital и The Carlyle Group за придобиване на акциите на цена от 35 евро на брой. Новите собственици ще запазят стратегическите приоритети на групата, включително фокусът върху цифровизацията, което не предполага промени в дейността на българската компания "Осрам". Инвестицията от 25 млн. евро, която Osram направи в България е свързана със стратегията на групата за развитие на цифровизацията. Заводът в Пловдив, който е част от бизнес звеното "Дигитални системи", заработи през есента на 2017 г. и произвежда електронни компоненти с различни приложения, включително за умни сгради и градове. Листата му включва светодиодни матрици и модули, електронни баласти, LED драйвери, сензори и системи за контрол на светлината. За първата пълна година на работа "Осрам" отчита над 110 млн. лв. приходи. Освен производство германската група има и търговско дружество в страната - "Осрам сейлс", което е базирано в София. Единият от купувачите - Bain Capital, също има българска връзка. Фондът е бивш собственик на производителя на санитарна керамика и арматура "Идеал стандарт - Видима" чрез участието си в Ideal Standard.

Източник: Капитал

Втори 45 000-тонен кораб, поръчан от Параходство БМФ АД, бе спуснат на вода в китайската корабостроителница Jiangsu New Yangzi Shipbuilding Co. Той ще превозва насипни товари. Плавателният съд е от проекта Bluetech 45, от който компанията вече оперира три кораба: - „Руен“, „Рила“ и „Рожен“. Корабът ще носи името „Миджур“ и строителството му се наблюдава от класификационната организация DNV-GL. Първият кораб от новата серия – „Плана“, скоро ще излезе на ходови изпитания на море и ще влезе в състава на флота на Параходството, а третият – „Бузлуджа“, това лято ще бъде заложен в същата китайска корабостроителница. БМФ планира да попълни флота си с общо шест кораба от проекта Bluetech 45.

Източник: economic.bg

Компанията "Национална лотария" е новият спонсор на ПФК Левски. Хазартната фирма заменя "Ефбет". Букмейкърската компания подписа тригодишен договор с клуба в разгара на финансови сътресения в клуба преди анонсирани промени в собствеността. "Национална лотария" е акционерно дружество, коeто заедно с "Ню геймс" АД организира лотарийните игри със същото име. Основни акционери и в двете през свои дружества са братята Димитър и Милен Ганеви, Васил Божков (който има сериозни инвестиции в хазарта) и Георги Попов. Досегашният спонсор "Ефбет" също е свързан с Божков. Собственик на онлайн букмейкъра е близкият до него Цветомир Найденов.

Източник: Дневник       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Близо 3000 лв. достигна средната заплата в ИТ сектора

Bиoлинa Mapинoвa: Oчaĸвaм в cлeдвaщитe 12 мeceцa нoви пpидoбивaния нa бaнĸoвия пaзap

АНКЕТНА КАРТА ЗА РАБОТОДАТЕЛИ 2019 (Рейтингова система на висшите училища в България)


Предстоящи събития

16 юли: Семинар, посветен на Стратегията за корпоративна социална отговорност и Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика

10 септември: CAREER SHOW 2019 - Награди за най-добър работодател

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 5 октомври 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Съветът на ЕС обяви, че е приел извънредни мерки за изпълнението и финансирането на бюджета на Общността за тази година в случай, че Великобритания се оттегли без споразумение. Мерките са свързани със смекчаване на въздействието, ако не се постигне споразумение, за финансирането на множество области като научните изследвания и селското стопанство. Те ще позволят на ЕС да продължи да извършва плащания за британски получатели на европейски средства по договори, които са подписани, и решения, които са взети, преди датата на оттегляне при условие, че Лондон продължи да плаща своята вноска, договорена в бюджета на ЕС за тази година, става ясно още от съобщението. На 17 април 2019 г. Европейският парламент одобри тази рамка от извънредни мерки. Предвижда се Великобритания да потвърди писмено, че ще участва във финансирането на бюджета на ЕС за тази година във вида, в който ще бъде приет. 

Източник: Bloomberg

Америка

PepsiCo изпревариха прогнозите на анализаторите за приходите и печалбата за второто тримесечие благодарение на по-голямото търсене на сода и чипсовете Lays. Приходите в отдела за снаксовете Frito-Lay в Северна Америка са нараснали с 4,5%, докато в звеното за напитки се отбелязва ръст от 2,5%. По-рано през тази година PepsiCo пусна газирана вода с различни вкусове, както и здравословните чипове Bare’s и веганските крекери Eaten Path. Приходите от органичните продукти, като се изключи ефекта от валутните колебания и придобиванията, се повишават с 4,5%. Все пак трима анализатори, анкетирани от Refinitv IBES, очакваха ръст от 4,87% от органичните продукти. Нетните приходи на американската компания са скочили с 2,2% на годишна база до 16,45 млрд. долара през второто тримесечие, което приключи на 15 юни. Нетната печалба на PepsiCo се е повишила до 2,04 млрд. долара, или 1,44 долара на акция. За сравнение, година по-рано печалбата беше 1,82 млрд. долара, или 1,28 долара за акция.

Източник: Reuters

Азия

Обемът на китайския пазар на облачни изчисления е достигнал 96,28 милиарда юана (13,97 милиарда долара) през 2018 г. или ръст от над 39% на годишна база, се казва в бяла книга на Държавния институт за информационни и комуникационни технологии. Публичните облачни услуги през миналата година в страната са достигнали 43,7 милиарда юана (ръст от 65,2%) и се очаква през следващите да продължат да нарастват, прогнозите са през 2022 г. този сегмент да бъде 117,2 милиарда юана. Според документа, основен двигател за бързия ръст на облачните изчисления са преференциалните мерки по отношение на сектора. През август 2018 г. Министерството на промишлеността и информационните технологии обяви насоки, в които се насърчава мащабното въвеждане на облачни изчисления в производството и управлението на компании. В съответствие с тях до края на миналата година над 20 провинции, включително Шанхай, Дзянсу, Джъдзян и Хъбей, приеха детайлни документи за развитие на облачните изчисления.

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
09.07.2019
Dow Jones Industrial
26 783.49 (-22.65)
Nasdaq Composite
8 141.73 (43.35)
Стокови борси
09.07.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)58.62
Heating oil ($US/gal.)1.9200
Natural gas ($US/mmbtu)2.4200
Unleaded gas ($US/gal.)1.9300
Gold ($US/Troy Oz.)1 394.70
Silver ($US/Troy Oz.)15.10
Platinum ($US/Troy Oz.)814.00
Hogs (cents/lb.)79.08
Live cattle (cents/lb.)108.12

       Опознай България

Пещера Духлата

Духлата е най-дългата пещера в България. Намира се в югозападните поли на Витоша, в околностите на с. Боснек, на около 45 мин. път с кола от София. Проучването на дългата повече от 18 км пещера започва още през 1965 г. и продължава и до днес. От пещерата са проучени около 15 км, като са открити над 50 невероятно красиви зали с варовикови образувания и езера. Духлата се състои от 6 пещерни нива и множество на брой тесни галерии, наречени тесняци, образуващи уникален лабиринт. Изработката на карта на този природен феномен е отнела десетки години на труд. Според едно от преданията, Ал.Стрезов сънува части от т.нар. “Академишка духла” още преди те да бъдат открити. Друга легенда гласи, че пътят през “Гърлото на ада” е показан на пещерняците от ято прилепи, които вкупом излетели оттам и във вихъра на крилата им угаснали всичките карбидки.
Природната забележителност “Духлата” с разнообразните си сталактитни и сталагмитни образувания, балдахини и драперии, езерца и пр. се смята за една от най - красивите пещери у нас.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 10.07.2019
Българска версия: 29950, Английска версия: 2912

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999