Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 07 март 2019 г., брой 4908
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(07.03.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.27501
USD   1.73006
CHF   1.72168
EUR/USD   1.1305*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0 %  

Изложение Образование и кариера

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Беллиссимо АД - София
Витоша мениджмънт АД - София
Джи Еър ЕАД - Пловдив
ДРП АД - Баните
Ес Пи Ем Ин АД - Велико Търново
Прима-продуцентска, рекламна, информационна и медийна агенция АД - София
Разпространение на печата АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Очаква се лихвените проценти по кредитите да започнат плавно да се повишават от втората половина на 2019 г., се посочва в анализ на БНБ. Пазарните очаквания за тримесечния ЮРИБОР - индекса, който влияе върху лихвите по кредитите, са за слабо повишение през втората половина на 2019 г., както и през 2020 г. От БНБ очакват през този период депозитите да нарастват със 7% на годишна база. През 2019–2020 г. трябва кредитът за частния сектор да расте с годишни темпове от около 6–7%. БНБ предупреждава, че има предпоставки за забавяне на растежа на цените на жилищата през първите две тримесечия на 2019-а. Според проведена от централната банка анкета за кредитната активност на банките през третото тримесечие на 2018 г. се наблюдава слабо затягане на кредитните стандарти по отношение на жилищните кредити. През 2019-2020 г. се очаква износът на стоки и услуги да нараства по-бързо от външното търсене заради конкурентните предимства на българските износители и това да доведе до продължаващо повишаване на пазарния дял на България в световната търговия.

Източник: 24 часа

Областният обществен съвет за правата на хората с увреждания проведе редовно заседание на което бе приет правилник за устройството и неговата дейност. Бяха обсъдени и бъдещите дейности, които ще обхваща той. Пред участниците в дискусията бе представена презентация на проект, разработен от Стопанска камара - Велико Търново на тема - "Устойчив модел и партньорска мрежа за подкрепа на заетостта и мобилността на работната сила в трансграничната зона България-Румъния” по програма INTEREGG. С изпълнението на проекта ще се създадат условия насърчаване на трудовата мобилност в района чрез създаване и развитие на устойчиви работни места, по-добри условия за кариерно развитие и повече възможности за трудова заетост, поясни председателят на Стопанска камара - Велико Търново Митко Господинов.

Източник: БСК

 
Дружества
Производство на телевизионни и радиоприемници, апарати за записване или възпроизвеждане на звук и образ
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Би Ем Ес Продъкшън ООД - София   18 865  
  2   Електросфера ЕООД - София   16 439  
  3   Каукасус Кейбъл Систем България ЕООД - София   11 802  
  4   Ранина ООД - София   1 456  
  5   Коел Сат ЕООД - София   828  
  6   Еос Електроникс ЕООД - София   816  
  7   Акустична техника АД - София   567  
  8   Инмак 2000 ООД - Гоце Делчев   453  
  9   Биг Стар Трейд АД - София   330  
  10   Дейзи Мултимедия ЕООД - София   256  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 06.03.2019
  Обща стойност (BGN): 101 568.27  
Брой търгувани компании: 25
Premium 36 879.22
Standard 58 517.29
АДСИЦ 6 110.00
Права 61.75
Най-голяма промяна в цените
Параходство Българско речно плаване АД - Русе 9.93 %
Индъстри дивелъпмънт холдинг АД - София -5.70 %
BaSE - Акции: 9 602.13
BaSE - АДСИЦ: 75.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българската технологична компания „Евротръст Технолъджис“ е сред деветте стартъп и скейлъп компании с продуктов и пазарен потенциал, които ще имат възможност да си сътрудничат с Банка ОТП във второто издание на международната програма акселератор OTP Startup Program. През м. октомври 2018 г. Банка ОТП, компанията майка на Банка ДСК и Експресбанк, стартира втората си кампания за стартъп кандидатури в приоритетни области като потребителско изживяване и обслужване, продуктови иновации, отворено банкиране и сигурност и др., набирайки за участие общо 310 компании от 65 държави. Въз основа на избора на професионално жури, 9-те най-обещаващи стартъп и скейлъп компании, сред които и българската „Евротръст Технолъджис“, ще получат възможността да участват в реализацията на тримесечната програма между март и май месец 2019 г. „Евротръст Технолъджис“ АД разработва единствено по рода си ново поколение иновативно решение, което дава възможност за отдалечена идентификация, отдалечено безплатно издаване на квалифицирани удостоверения за електронен подпис и отдалечено подписване директно от мобилния телефон, без необходимост от физическо присъствие.

Източник: investor.bg

"ГБС - Инфраструктурно строителство", част от "Главболгарстрой Холдинг", ще строи връзката на Южната дъга с "Цариградско шосе", реши Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ). Още преди два месеца, при отварянето на ценовите оферти, стана ясно, че ГБС е фаворит в състезанието. Класирането е предпоследната стъпка преди подписването на договор със строителната фирма. За последните няколко месеца компанията спечели и строителството на отсечката преди тунел "Железница" на "Струма" за 30 млн. лв. и участъка между Драгоман и Сливница за близо 98 млн. лв. Фирмата има рамков договор за строителни дейности и с държавната компания "Автомагистрали". На второ място в състезанието за южното околовръстно на София е класирано обединение с участници "Геострой" и "Пътстрой 92" част от групата на "Геотехмин", които са имали добра техническа оферта, но предложената им цена е по-висока от на ГБС - 121.2 млн. лв. На трето място е класирано дружеството "ИСА 2000" на Стоян Инджов. Повечето големи строителни компании бяха отстранени в хода на търга - "Джи Пи Груп", "Хидрострой", "Трейс Груп Холд""Грома Холд" и "ПСТ Груп". Предстои да стане ясно дали някоя от компаниите ще обжалват решението в Комисията за защита на конкуренцията в следващите десет дни.

Източник: Капитал Dаily

Столична фирма е внесла инвестиционно намерение в община Банско за изграждане на летище за малки самолети. Фирмата се занимава с внос на спортна, планинска и ски екипировка. Нейни представители вече са огледали и намерили подходящ терен, който е общинска собственост, с площ около 250 дка в района между банско и с. Баня. "Това е само намерение и още всичко е в начална фаза. Предложението изглежда обаче привлекателно, защото едно такова летище за малки самолетчета ще улесни и съкрати времето за придвижване до Банско. Пътуването с такива самолети става все по-разпространено и в бъдеще ще се използват все повече", коментира кметът Георги Икономов. Той е възложил на служителите от администрацията да проверят дали теренът е допустим за такива цели. Ако няма проблеми, вероятно ще се коментира отдаването му на концесия за 30 г. Предстои внасяне на официално предложение до Общинския съвет от фирмата, която иска да инвестира, и обсъждането от местните парламентаристи.

Източник: 24 часа

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала производство по конкурентната на "Юбер" такси компания за споделени пътувания "Такси Максим". "Такси Максим" стартира дейността си преди няколко години в София, а отскоро работи и в Пловдив и Варна. Кола може да се поръча онлайн чрез приложение на мобилния телефон. За разлика от "Юбер" тук поръчките се плащат почти изцяло в брой, а изискванията за наемане на шофьори и коли са много по-занижени. "Юбер" е загубила делото за отмяна на забраната на КЗК на първа инстанция пред Върховния касационен съд. През 2015 г. КЗК спря работата на компанията в България, а сега ВАС е приел, че "Юбер Б.В." получава нелоялно конкурентно предимство и извлича икономически ползи в ущърб" на лицензираните фирми за таксиметров превоз".

Източник: Сега

"Булгартабак холдинг" отчита рязък спад в продажбите през 2018 година и той е 43% в сравнение с 2017 г. Холдингът е продал продукция за 355.2 млн. лв. при 621.2 млн. лв. през 2017 г. Разбивка по дружества няма, но резултатът идва от изпарилия се цигарен бизнес и вероятно е основно от продажби във веригата "Техномаркет". Холдингът отново е на загуба от оперативна дейност, както и през 2017 г. Тогава минусът е бил 88 млн. лв., през 2018 г. е 12.3 млн. лв. "Булгартабак". Има приходи от инвестиции и нетната загуба се стопява до 6 млн. лв. Дългосрочните задължения към банки растат с над 160% и в края на 2018 г. са 216 млн. лв. През април предстои общо събрание, на което на акционерите е предложено да гласуват за смяна на името на "Булгартабак" с "Български инвестиционен холдинг". С това дружеството, за чийто скрит собственик се сочи Делян Пеевски, окончателно скъсва връзка с приватизирания преди седем години цигарен холдинг. От началото на тази година и последните работещи в благоевградската фабрика служители бяха освободени по искане на работодателя.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Що е то електронен фискален бон и как засяга онлайн търговците?

Експерт: Голяма част от бензиностанциите вероятно ще затворят от 1 април

Ще бъде ли променена новата наредба за касовите апарати?


Предстоящи събития

7 март: Експертна подкрепа за малкия бизнес - 7 март 2019 г., Бургас

14 март: Кръгла маса „ЗА конкурентоспособна и просперираща българска икономика“ организират АИКБ, БСК и БТПП, под патронажа на Президента на РБ

14-15 март: 5-то издание на b2b Software Days Vienna

19 февруари – 17 март: Покана за кандидатстване за участие в акселераторска програма

21 март: Семинар "Одит на Система за управление - ISO 19011:2018"

22 март: Обуваме спортни обувки в офиса на Ден на маратонката - 22 март 2019 г.

22 март: Общо събрание на Стопанска камара - Добрич

23 март – 14 април 2019: Digital Masterclass

26 февруари – 26 март: Специализиран тренинг за правене на бизнес в Китай

28-31 март: Европейски форум за социално предприемачество 28-31 март 2019 г., Международен панаир - гр. Пловдив

14-17 май: Семинар “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 09 март 2019, съботно-неделен 
ССNА 2 - 09 март 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 23 март 2019, съботно-неделен

Обучение по MS Office

MS Excel – базово ниво - 22 февруари, 18.00 – 20.15 ч., вечерен  

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Парламентите на Шотландия и на Уелс гласуваха да се противопоставят на сделката за Брексит, договорена от британското правителство с Брюксел. За първи път двата законодателни органа дават такъв едновременен знак за разделението в Обединеното кралство по въпроса за Брексит. На референдума за Брексит преди близо 3 години 52 процента от британците гласуваха за излизане от ЕС, а 48 процента за оставане. Тогава Англия и Уелс гласуваха за напускане, но мнозинството в Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане. От тогава правителствата на Шотландия и на Уелс заявиха, че техните гласове са били игнорирани от британския премиер Тереза Мей при разработването на плановете за напускане на ЕС. Лондон отрича тези твърдения. Шотландия и Уелс са притеснени от това какво икономическо въздействие ще има Брексит върху тях. Гласуването в двата провинциални парламента въпреки че няма законовообвързващ ефект, е начин за официализиране на тяхното политическо противопоставяне по въпроса за Брексит.

Източник: Reuters

Америка

Търговският дефицит на САЩ през 2018 г. се увеличи до 10-годишен връх, достигайки 621 млрд. долара, на фона на опитите на президента Доналд Тръмп да се справи с дисбаланса. Само за 2018 г. дефицитът нараства с над 68 млрд. долара. През 2008 г. той бе в размер на 709 млрд. долара. В официалния доклад се оспорва едно от ключовите обещания на президента Тръмп да предприеме търговски политики, които да намалят дефицита. По-високият дефицит се дължи на силната американска икономика, която стимулира покупките на вносни стоки, но също и на отстъпки за американския износ, което затруднява продажбите на фирми в чужбина. Търговският дефицит с Китай, който е ключов в търговските преговори между Вашингтон и Пекин, през миналата година е нараснал с 43.6 млрд. до 419.2 млрд. долара. Данните показват, че американският износ възлиза на 2.5 трилиона долара, което е увеличение от 148.9 млрд. долара спрямо предходната година. Вносът е нараснал с 217.7 млрд. при повече до 3.1 трилиона долара.

Източник: Associated Press

Азия

Властите на южната китайска провинция Хайнан обявиха, че от 2030 г. там ще бъде въведена забрана за продажбата на бензинови и дизелови превозни средства. Мярката е част от програма за насърчаване на местните хора да използват превозни средства с чиста енергия, както и за подобряване качеството на околната среда в провинцията, известна със своите плажове и първокласни туристически курорти. Програмата предвижда до края на 2020 г. всички превозни средства в градския транспорт да бъдат подмнени с ековозила, до 2022 г. е срока за тези в карго транспорта, а до края на 2030 г. – за частните автомобили. Същевременно, през следващите пет години Хайнан, която от миналата година е и зона за свободна търговия, ще изгради мащабна мрежа от станции за зареждане, включително с водород. Ще бъде създадена и система за зелено кредитиране по отношение на въглеродните емисии, която ще предлага стимули на тези, които пътуват с ековозила.

Източник: AFP

 
Индекси на фондови борси
06.03.2019
Dow Jones Industrial
25 673.46 (-133.17)
Nasdaq Composite
7 505.92 (-70.44)
Стокови борси
06.03.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)56.37
Heating oil ($US/gal.)2.0200
Natural gas ($US/mmbtu)2.8500
Unleaded gas ($US/gal.)1.7900
Gold ($US/Troy Oz.)1 286.70
Silver ($US/Troy Oz.)15.09
Platinum ($US/Troy Oz.)825.90
Hogs (cents/lb.)57.08
Live cattle (cents/lb.)128.90

       Опознай България

Патриарх Кирил

Патриарх Кирил (Константин Марков) е български духовник, историк и обществен деятел, първият български патриарх след Освобождението. Роден е на 3 януари 1901 г. в София. От 1914 г. до 1918 г. учи в Софийската семинария, а след това следва богословие в Софийски университет "Св. Климент Охридски", в Белград и в Загреб и го завършва в Черновци. На 30 декември 1923 г. приема монашески чин с името Кирил. През 1936 г. е въздигнат за Стобийски епископ. През 1938 г. е избран за митрополит на Пловдивската епархия. През 1943 г. дръзва да се опълчи на властите, за да спаси подготвените за депортиране в лагерите на смъртта пловдивски евреи. Митрополит Кирил поема събраните евреи под своя закрила и заявява, че ако ги натоварят във вагоните, той ще легне пред влака. За това си дело, той е провъзгласен от организацията "Яд Вашем" за "праведник на народите", а наследниците му получават специална благодарствена грамота и почетен медал. На 10 май 1953 г. Третият църковно-народен събор избира Пловдивския митрополит Кирил за патриарх на БПЦ, първия духовен глава след възстановяването на патриаршеската институция. Патриарх Кирил разгръща и широка обществена дейност. Спомага Българската православна църква да установи добри отношения с другите православни и инославни църкви и да укрепи своето международно положение. Патриарх Кирил умира на 7 март 1971 г. и е погребан в главната църква на Бачковския манастир.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.03.2019
Българска версия: 29592, Английска версия: 2898

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999