Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 14 декември 2016 г., брой 4366
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(14.12.2016)
  EUR   1.95583  
GBP   2.34265
USD   1.84338
CHF   1.82073
EUR/USD   1.0610*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Билдиг Айдиъс Груп АД - София
Гарант АД - Бяла Слатина
Заводски строежи-ПС-Пловдив АД - Пловдив
Пасат България АД - Царево
Планета Спорт АД - София
Пътстрой Силистра АД - Силистра
Ремикс глобъл АД - София
Спиди АД - София
Транзитна търговска зона АД - Варна
Централна кооперативна банка АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Фондът за гарантиране на влоговете в банките ще направи частично предсрочно погасяване по заема си към Министерството на финансите. Сумата, която ще бъде преведена е в размер 1.145 млрд. лв. от общо дължимата към края ноември 1.705 млрд. лв. След извършване на частичното предсрочно погасяване ФГВБ планира да плати оставащата главница от 530 млн. лева също преди падежа на заема. Плащането няма да се осчетоводява като приход за бюджета, тъй като се води финансиране под черта и влиза във фискалния резерв. Така в средносрочен план ресурсът може да бъде използван за погасяване на задължения.Фондът за гарантиране на влоговете може да направи въпросното плащане, тъй като се очаква той да усвои 299 млн. евро заем, отпуснат от Европейската банка за възстановяване и развитие, и 250 млн. евро от Международната банка за възстановяване и развитие (Световната банка), който беше одобрен през март 2016 година. И двата заема са държавно гарантирани. За остатъка от планираното плащане към Министерството на финансите ще бъдат използвани собствени средства на фонда в размер 72.2 млн. лева.

Източник: Капитал

Постъпленията в Сребърния фонд за първите единадесет месеца на годината са 121.55 млн. лв. През ноември държавата е превела 2 млн. лв. по сметката на фонда. Най-голямата част от парите – 107.38 млн. лв., са постъпили през май, тъй като това е крайният срок, в който държавата може да преведе приходите от приватизация и концесии за миналата година. Освен тези суми по сметката на фонда държавата може да преведе и до 25% от бюджетния дефицит, който според последните данни на Министерството на финансите е набъбнал до рекордните 3.4 млрд. лева. Сумата, внесена от държавата за единадесетмесечието е доста по-висока от внесеното за цялата 2015 -та, когато по сметката на фонда бяха преведени общо 88.68 млн. лева. За 2014-та сумата беше 113.42 млн. лева. По закон по-голямата част от средствата на фонда се превеждат по сметка в Българската народна банка (БНБ) и са целеви, т.е. могат да се използват само за подпомагането и гарантирането на устойчивостта на държавната пенсионна система. Средствата не носят никаква доходност, тъй като депозитът е с нулева лихва. До момента в сметката на Сребърния фонд в БНБ са натрупани 2.655 млрд. лева. Според Стратегията за управление на фонда за периода 2017 - 2019 г. активите на Сребърния фонд ще останат на депозит в БНБ или ще бъдат използвани други инструменти, които централната банка предлага.

Източник: БанкеръДружества
Отглеждане на зърнени, клубеноплодни, технически и фуражни култури
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Сортови семена Вардим ЕАД - Вардим   80 177  
  2   Тиенджин Фарм Култивейшън Груп Къмпани България ЕООД - София   75 804  
  3   Златия Агро ЕООД - Вълчедръм   63 516  
  4   Светослав Илчовски ЕТ - Кнежа   53 470  
  5   Кристера агро ЕООД - Девня   41 359  
  6   Краси ЕООД - София   22 491  
  7   БГ Агро земеделска компания ЕООД - Варна   12 942  
  8   Агроспектър ООД - Каварна   9 751  
  9   Деси - Светла Симеонова ЕТ - Варна   4 117  
  10   Декаданс-Димитър Шишков ЕТ - Бяла-Рс   3 498  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 13.12.2016
  Обща стойност (BGN): 843 788.92  
Брой търгувани компании: 50
Premium 151 855.00
Standard 659 160.69
АДСИЦ 23 107.53
Структурирани 9 665.70
Най-голяма промяна в цените
ИХБ Електрик АД - София 16.67 %
Петрол АД - Ловеч -9.09 %
BaSE - Акции: 10 776.61
BaSE - АДСИЦ: 24 983.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българският технологичен холдинг "Алтерко" получи за втори път външно финансиране в рамките на една година. Дъщерната компания "Алтерко роботикс" се е преборила за близо 700 хил. лв. по европейската програма "Иновации и конкурентоспособност 2014 – 2020". Проектът на компанията е един от 36-те избрани в категорията средни предприятия.Парите ще се използват за закупуването на поточна линия за производството на системата за автоматизиране на сгради Shelly. Това е един от продуктите от гамата интернет на нещата на холдинга, който се очаква да движи ръста на приходите му за в бъдеще. Устройство може да се ползва за контролиране на електроуредите и осветлението на дома през мобилния телефон на собственика.Според компанията Shelly може да спести до 30% от разходите за електричество на едно домакинство. Продуктът беше пуснат на пазара в началото на декември и ще участва на изложението Consumer Electronics Show 2017 г. в Лас Вегас.

Източник: Капитал

Доставките на газ към Сливен могат да спрат след 31 декември 2016 г. заради дългове, натрупани от частната фирма „Газтрейд Сливен“ ЕООД към „Булгаргаз“, обяви Община Сливен. „Булгаргаз“ информира, че към 25 ноември 2016 г. задълженията на „Газтрейд Сливен“ са в размер на близо 7,5 милиона лева, от които над 6, 8 милиона лева са възникнали в периода 2012-2013 г., а трупането на нови задължения продължава и ако дълговете не бъдат платени до края на годината, ще се възползва от правото си да прекрати договора и да спре доставките на газ за града.

Източник: expert.bg

Иван Симеонов е новият изпълнителен директор на "София Тех Парк" АД. Той е член на Съвета на директорите на дружеството от октомври 2016 г. и в неговите надзорни функции до сега попадаха развитието на Лабораторния комплекс и площите за събития в научно-технологичния парк. Досегашният изпълнителен директор Елица Караджова напуска поста по нейна молба поради лични причини. Въпреки това тя ще остане в ръководството като член на Съвета на директорите с цел осигуряване на приемственост и безпрепятствено прехвърляне на отговорностите към новия изпълнителен директор. Иван Симеонов до септември 2016 г. е бил член на Съвета на директорите на "Държавната консолидационна компания" ЕАД, която притежава 12% от капитала на "София Тех Парк" АД.

Източник: Банкеръ

Американската компания Archer Daniels Midland (ADM) - собственикът на компанията за царевични продукти в Разград "Амилум", планира значително разрастване на производствения си капацитет в предприятията си в Турция и България, съобщава американското издание Farm Futures. ADM придоби пълна собственост върху предприятията за преработка на царевица в Адана, Турция, и Разград, България през 2015 г. Компанията притежава и 50% от предприятието в Сабадегхаза, Унгария.Палитрата на произведените продукти от предприятията, притежавани от компанията, включва течни подсладители, натурални и модифицирани нишестета, фруктоза на кристали и декстроза. През юни 2016 г. ADM приключи придобиването и на предприятие в Казабланка, Мароко. Компанията цели да приключи плановете си по разширяване на капацитета в България и Турция през първата половина на 2018 г. Разградската компания, бившата "Царевични продукти", е първото приватизирано голямо предприятие в България. Собственици на компанията бяха белгийската "Амилум" и британската Tate & Lyle.

Източник: investor.bg

Авточасти за „Мерцедес“, „БМВ“, „Ауди“ и „Фолксваген“ по заявка на немския концерн “Костал“ ще се правят в Пазарджик от пролетта на 2017 г., когато в града се очаква да заработи нов българо-немски завод. Той ще се помещава на територията на бившия завод за металорежещи машини “Металик“ и по предварителна информация на фирмата-инвеститор ще бъдат разкрити около 500 нови работни места. Първите 100 работници вече преминават обучение в сходно предприятие на фирмата в Смолян и се очаква да бъдат наети и още специалисти и работнически персонал. Фирмата-инвеститор преди месеци закупи терена от 48 декара от бившия ЗММ “Металик“ в Пазарджик и предстои да бъде направен основен ремонт на цеховете, на административната сграда и на учебния център. Ще бъдат премахнати стари масивни постройки и ще се построи нов монтажен цех, а в предприятието първоначално ще се правят пластмасови изделия, а след това метални авточасти за най-масовите марки немски коли.

Източник: econ.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Специализиран тренинг за малки и средни предприятия "Иновации чрез дизайн" - 18-19 януари 2016 г., БСК

Международен инвестиционен форум, международен пазар за дялово финансиране – IPEM 2017, 25-27 януари 2017 г., Кан, Франция


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара в партньорство с учебния център към Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” имат удоволствието да Ви представят обучение за „Управление на проекти” /Project Management Courses/.
Обучението представлява подготовка за сертификационния изпит за Специалист по управление на проекти /Project Manager Professsional/. След приключване на курса желаещите могат да положат изпит във Фулбрайт-Прометрик тест център, който е единственият оторизиран център за провеждане на тестове на Института за управление на проекти /PMI/ за България.
  • Kурс за подготовка на изпита за Специалист по управление на проекти и Помощник-специалист по управление на проекти 16-20 ноември, 5-дневен, 35 часа
  • Основи на управление на проекти- PM Foundations with PMI Standards 2-дневен, 16 часа


Предстоящи курсове:
Обучение за MS Office:
предстои
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 19 ноември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
26 ноември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 1 - м. ноември 2016 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Най-голямата италианска банка UnіСrеdіt планира да набере свеж капитал от 13 милиарда евро или 13,8 милиарда долара чрез пускането на акции за продажба. От финансовата институция залагат още, че ще увеличат нетната си печалба до 4,7 милиарда евро през 2019 година. Емитирането на ценните книжа е планирано за първото тримесечие на следващата година, като то ще бъде най-голямото в историята на Италия, съобщава Rеutеrs. Като част от 3-годишна стратегия за развитие на бизнеса на UnіСrеdіt ръководството на банката планира да съкрати допълнително 6500 работни места, като част от вече стартиралия план за намаляване на персонала с общо 14 хиляди души. Това ще ограничи с 1,7 милиарда евро разходите на кредитора, пише Вlооmbеrg. Вероятно съкращенията ще засегнат големите пазари на финансовата институция и най-вече Италия. Пускането на акциите през следващата година ще помогне на финансовата институция да се справи със 17,7 милиарда евро лоши кредити, което ще й позволи да отчете значителна печалба и да увеличи дивидентите за акционерите през 2019 година.

Източник: Reuters

Америка

Аіrbnb приключи първото си голямо обратно изкупуване на акции на стойност 94 милиона долара от активите, които притежава частната компания Моrgаn Stаnlеу. Това обясниха източници, запознати със сделката, цитирани от Вlооmbеrg. Моrgаn Stаnlеу е продала акциите през второто тримесечие на годината, за да се придържа към инвестиционния план на фирмата. Скорошното повишение на оценката на стартъпа тласна активите на Моrgаn Stаnlеу над прага за това, което могат да притежават, каза още източникът. Аіrbnb отказа да коментира ситуацията, а от Моrgаn Stаnlеу не отговорили веднага на запитванията. Големите обратни изкупувания на акции не са често срещани при технологични стартиращи компании, които обикновено отделят капитал за изграждане на бизнеса си. Но Аіrbnb постави като приоритет задържането на контрола върху това кой е собственик на активите. Закупените от Моrgаn Stаnlеу акции са част от инвестиционен кръг, проведен през 2014 година.

Източник: Bloomberg

Азия

Японската пивоварна компания Asahi обяви, че ще купи петте бранда на AB InBev в Източна Европа, обявени за продажба, съобщава Reuters. Сделката ще бъде на стойност 7.8 млрд. евро, което е много над очакваното. Първоначално се смяташе, че AB InBev ще продаде брандовете си за малко над 5 млрд. долара. Сред кандидатите освен японската Asahi бяха чешката инвестиционна група PFF и консорциум между унгарската енергийна група Mol, полския производител на сокове Maspex Wadowice и застрахователната група PZU. AB InBev, която завърши сделката по сливането си с британската SABMiller по-рано през годината и в момента е убедителен глобален лидер по производство на бира, обяви отдавна намеренията си да се раздели с някои от марките, произвеждани от SABMiller в Източна и Централна Европа. Марките включват чешката Pilsner Urquell, която е сред лидерите на чешкия пазар, полските Tyskie и Lecher и унгарската Dreier. Продажбата на брандовете беше част от сделката с регулаторните органи, за да бъде позволено сливането със SABMiller, което надхвърли 100 млрд. долара. С тази сделка японските компании са направили през тази година придобивания в чужбина за 87 млрд. долара.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
13.12.2016
Dow Jones Industrial
19 911.21 (114.78)
Nasdaq Composite
5 463.83 (51.29)
Стокови борси
13.12.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)52.29
Heating oil ($US/gal.)1.6600
Natural gas ($US/mmbtu)3.4800
Unleaded gas ($US/gal.)1.5300
Gold ($US/Troy Oz.)1 162.00
Silver ($US/Troy Oz.)17.02
Platinum ($US/Troy Oz.)935.30
Hogs (cents/lb.)61.62
Live cattle (cents/lb.)1.14

       Опознай България

Подгумерски манастир Св. Димитър - Нови Искър

Подгумерският манастир Св. Димитър е част от Витошката Мала света гора. Манастирът е разположен в малка котловина в южното подножие на Софийска планина от Западна Стара планина. Намира се на около седем километра източно от Нови Искър и на пет километра североизточно от с. Подгумер. Предполага се, че е основан през XIII век. Разрушаван и опустошаван многократно, възстановен е отново през 1848 година със средства на жители от околните на Подгумер села - Курило, Гниляне, Кумарица, Желява и др. Стенописите са дело на Пимен Софийски, изографисал повече от петнадесет черкви и манастири в България. Манастирската църква е малка, еднокорабна и едноабсидна постройка с голям притвор и без купол. Тук е пребивавал Васил Левски при обиколките му из Софийско. В периода ХVІ-ХVІІІ в. манастирът е бил едно от книжовните огнища в Софийско и в него е имало богата библиотека, а някои книги и документи са били писани от обитаващите го монаси. Манастирът е притежавал екземпляр от първото издание на Софрониевия "Неделник" ("Неделно поучение"), отпечатано в Рим през 1806 година.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 14.12.2016
Българска версия: 29216, Английска версия: 3020

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999