Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 11 октомври 2016 г., брой 4320
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(11.10.2016)
  EUR   1.95583  
GBP   2.17146
USD   1.75254
CHF   1.78452
EUR/USD   1.1160*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Общи събрания днес
  Албена АД - Оброчище
Албена-инвест холдинг АД - Балчик
Елпром Трафо СН АД - Кюстендил
София Стар Пропъртис ЕАД - София
Юта АД - Русе
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Външнотърговското салдо на България с трети страни за периода януари - август 2016 година е отрицателно в размер на 1,376 млн. лева, съобщи Националният статистически институт (НСИ). Вносът от трети страни за периода е намалял с 12,5 на сто в сравнение със същия период на 2015 година и е на стойност 10,8 млн. лева. Най-много са внесените стоки от Русия, Турция, Китай и Украйна. Износът на страната ни за осемте месеца на тази година е намалял с 13,8% в сравнение със същия период на предходната година и е на стойност 9,5 млн. лева. Над 49 на сто от износа на България за трети страни е бил за Турция, Македония, Сърбия, Китай, Русия и САЩ. Общият търговски стокообмен на България се влошава през първите осем месеца на годината въпреки подобрение на вноса и износа през август.

Източник: Дума

Над 11 млрд. лв. са били изтеглени от банкомати през първата половина на 2016 година, съобщи БНБ. За първи път сумата на изтеглените през банкомат пари през началните шест месеца на годината е над 10 млрд. лв. В сравнение със същия период на 2015 година тя е нараснала с 13%. Близо 2/3 от 11-те млрд. лв. са били изтеглени от банкомати на същата банка, която е издател на платежната карта, с която е извършена транзакцията. Причината е разликата в таксите за тази операция. Когато тегленето се извършва на банкомат на банката издател, тегленето може да е с около 1 лв. по-евтино или безплатно.Безкешовото разплащане на ПОС терминал с карта значително отстъпва на сумата, изтеглена на автомат. Въпреки че при него няма такса за потребителя, то е над три пъти по-малко като обем. За сметка на това плащането с карта добива по-голяма популярност сред българските потребители със значително по-голяма скорост, отколкото тегленето на банкомат.

Източник: КапиталКонцесии

ВиК дружеството "Софийска вода" ще поиска поскъпване на цената на кубик вода с 32% през 2017 година. Според разчетите на компанията в следващия петгодишен период трябва да има 73-процентен скок на цената на водата. От Комисията за енергийно и водно регулиране, която ще определи цените, съобщиха че ако се налага поскъпване, то ще става плавно. Като цяло ВиК операторите от цялата страна искат увеличение. То стига средно до 50% и обхваща период до 2021 година.

Източник: Банкеръ

Дружества
Сухопътен транспорт, вкл. тръбопроводния
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   ПИМК ООД - Марково - Пд   16 845  
  2   Глобал Биомет ЕООД - София   5 540  
  3   Петко Ангелов БГ ЕООД - Пловдив   5 452  
  4   Троя Авто ЕООД - Варна   5 327  
  5   Транскапитал ЕООД - София   3 827  
  6   А2В Тръкинг България ЕАД - София   3 744  
  7   Ташев Транс ЕООД - Враца   3 507  
  8   АИТ Интернешънъл Транспорт ЕООД - Пловдив   3 152  
  9   Фреш Лоджик ЕАД - Пловдив   3 058  
  10   Гопет Транс ЕООД - Казичене   2 949  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 10.10.2016
  Обща стойност (BGN): 1 249 327.08  
Брой търгувани компании: 37
Premium 63 003.53
Standard 1 150 018.45
АДСИЦ 19 327.09
Структурирани 14 532.00
Облигации 1 446.36
Права 999.65
Най-голяма промяна в цените
ЦБА Асет Мениджмънт АД - Дебелец 66.67 %
Синергон холдинг АД - София -7.63 %
BaSE - Акции: 21 520.92

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини в участие в картел шест от големите компании в петролния бизнес в България - "ЛУКойл България", "Еко България", "Шел България", ОМВ България"НИС Петрол" и "Петрол". От първоначалния списък е изпаднала "Ромпетрол", която също бе сред проверяваните за съгласуване на цените. Засега няма решение по производството за установяване на господстващо положение срещу "ЛУКойл Нефтохим". То започна през февруари заедно с разследването за картел срещу седемте компании. Според КЗК "ЛУКойл Нефтохим" е продавала горива на свои клиенти зад граница на по-ниски цени, отколкото на нашия пазар. Бургаската рафинерия е с най-голям дял на българския пазар и повечето от големите вериги зареждат горивата си от нея. Обвинението идва осем месеца след оповестяването на изводите от секторния анализ на КЗК, който показа ясно, че макар цените на петрола да падат на международните пазари, у нас бензинът и дизелът продължават да се търгуват по-скъпо.

Източник: Сега

Вторият по големина производител на стъкло в страната "Дружба стъкларски заводи" скоро ще смени собственика си. Дружеството е част от гръцката група Yioula, която уведоми, че е сключила договор за продажба на съществена част от бизнеса със стъклени бутилки и буркани с португалската компания BA Vidro. Намерението на гръцката Yioula да се раздели с част от бизнеса си е от поне година. Причината според консултанти е, че фамилната група има дългове и търси преструктуриране, а иначе българският актив е здрав и атрактивен за инвеститорите. "Дружба стъкларски заводи" има оборот от над 220 млн. лв. и е втори по големина в сектора след стъкларските заводи на турската SiseCam в Търговище. В Комисията за защита на конкуренцията все още няма внесено искане за одобрение на сделката, а процедурата отнема поне месец.

Източник: Капитал

Компанията за професионална помощ за дома „Доместина” завърши нов кръг на инвестиране в размер на 1 млн. лева. Методът на инвестиране е заем, конвертируем в дялове, а инвестициите са направени изцяло от бизнес ангели. Двама от настоящите инвеститори увеличават дела си в компанията – Вероника Пунчева, старши вицепрезидент на Metro Group, и съоснователят на Telerik Светозар Георгиев. Към инвеститорите се присъединява и съоснователят на Telerik Васил Терзиев. От началото на тази година "Доместина” стартира операции във Варшава, а развитието ѝ там привлече Анета Михалкович.Тя напусна позицията директор Клиентски услуги на Google за Италия и Испания и застана начело на българската фирма в полската столица. Под ръководството на Михалкович полското звено на "Доместина”се подготвя да стартира работа в още пет града в Полша.

Източник: Investor.bg

Един от най-големите автомобилни производители в Китай има инвестиционен интерес към Велико Търново. Делегация от корпорацията BAIC Automotive Group посети града във връзка с проучване на възможности за изграждане на предприятие за производство на електрически автобуси в България. Като отлични фактори за бъдеща инвестиция бяха определени наличието на профилирана гимназия и два университета, в които се подготвят квалифицирани специалисти в сферата на високите технологии, електрониката и електротехниката, транспортната техника и др. Компанията BAIC (Better And Ingenious Choice) Automotive Group е петият по големина производител на автомобили в Китай, с общо над 120 000 служители. Производството включва камиони, автобуси, автомобили, земеделска техника, велосипеди и други транспортни средства, които се движат на ток, включително и влакове, развиващи максимална скорост от 380 километра в час.

Източник: 24 часа

Агенцията за държавна финансова инспекция е установила 46 случая на непроведени или неоснователно проведени процедури за обществени поръчки за близо 10 млн. лв., показват инспекции на АДФИ за третото тримесечие на тази година. Общо са проверени 341 процедури за обществени поръчки за 240 млн. лв. В рамките на общо 149 проверки финансовите инспектори са констатирали вреди за 2,2 млн. лв., от които 35 хил. лв. са възстановени. Неоснователно проведени процедури за обществени поръчки за над 4 млн. лева е провела АЕЦ “Козлодуй”. Става въпрос за извършените разходи през 2014 и 2015 г. за производство и предоставяне на безплатна храна на работниците и служителите на централата. В община Кубрат са констатирани нарушения в търгове за над 2 млн. лева, показват още резултатите от инспекциите. Неправилно проведени обществени поръчки за над 900 хил. лева са установени в Държавната психиатрична болница в Севлиево. Нарушения са констатирани в Центъра за спешна медицинска помощ в София, както и в тези във Велико Търново и в Търговище. В окръжния съд в Бургас са проведени неоснователни търгове за над 96 хил. лв., а в окръжния съд в Пловдив – за над 21 хил. лв.

Източник: Труд       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Търговия с химически вещества - БСК София, 11.10.2016 г.

Food4Life 2016 - 10 ноември 2016 г., Интер Експо Център, София


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. юни
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - м. септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
17 септември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 11 юни 2016 г., съботно-неделен
CCNA 4 - 17 септември 2016 г., съботно-неделен

NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Търговският излишък на Германия се разшири през август по-силно от очакваното благодарение на изненадващо рязко повишение на износа, показват данни на немската федерална статистика Destatis, които могат да отслабят опасенията за забавяне на растежа на водещата европейска икономика. Търговският излишък (на сезонно-коригирана база) нарасна през август до 22,2 млрд. евро от 19,4 млрд. евро през юли при прогноза на финансовите пазари за позитивен търговски баланс в размер на 20 млрд. евро. Износът на Германия (на сезонно-коригирана база) скочи изненадващо силно с 5,4% на месечна база след спад с 2,6% през юли и при очаквания за по-слаб растеж от 2,2 на сто, като е това е най-солидното нарастване на износа от май 2010-а година насам. В същото време вносът се повиши с 3,0% при прогноза за повишение с 0,7% и след негов спад с 0,7% месец по-рано, нараствайки за втори от последните шест месеца.

Източник: FT

Америка

Акциите на топ кредитора в Германия – "Дойче банк", отбелязаха нов значителен спад, след като стана ясно, че шефът на банката – Джон Краян, не е успял да постигне споразумение с американските власти за намаляване на глобата от 14 млрд.долара, която бе наложена за неправомерни продажби на ипотечни ценни книжа от страна на заемодателя. Стойността им отчете спад от 2% на основния фондов пазар в Германия. Преговорите между изпълнителния директор на "Дойче банк" Краян и Министерство на правосъдието на САЩ са приключили през уикенда без да се стигне до сделка, съобщи и немското издание Билд. Все пак Джон Краян е взел участие в редовните годишни срещи на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон, където е изразил надежда пред Съветите на управителите на двете институции, че на по-късен етап ще се стигне до споразумение и намаляване на глобата.

Източник: BBC

Азия

Управителят на японската централна банка Харухико Курода даде най-ясния досега сигнал, че централната банка на страната може да отложи постигането на целевото равнище на инфлацията от около 2% годишно, което беше заложено за 2018 г. „Може да бъдат необходими още няколко месеца, за да се достигне 2% ниво на инфлация“, каза Курода по време на годишната среща на директорите на централните банки във Вашингтон. „Трябва внимателно да обработим и анализираме цялата налична информация, преди да разгледаме прогнозите. Така че може да има промяна, може и да няма“ , продължи Курода. Забавяне би дало индикация, че централната банка на Япония няма да успее да изпълни своята цел, докато трае мандатът на Курода, който приключва през април 2018 г. Това поражда спекулации относно бъдещия наследник начело банката, от когото се очаква да продължи безпрецедентните в историята на третата по големина световна икономика монетарни стимули.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
10.10.2016
Dow Jones Industrial
18 329.04 (88.55)
Nasdaq Composite
5 328.67 (36.27)
Стокови борси
10.10.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.00
Heating oil ($US/gal.)1.6100
Natural gas ($US/mmbtu)3.2600
Unleaded gas ($US/gal.)1.4900
Gold ($US/Troy Oz.)1 260.40
Silver ($US/Troy Oz.)17.72
Platinum ($US/Troy Oz.)968.30
Hogs (cents/lb.)0.42
Live cattle (cents/lb.)1.00

       Опознай България

Резерват Купена

Купена (Родопите, на около 3 км югоизточно от Пещера) е обявен за резерват на 24.09.1961 г. Създаден за опазване на ландшафта, красивите пейзажи и интересните и ценни флора, фауна и биоценози. Поради сравнително ниската надморска височина (500 до 900 м) тука най-разпространени са белия бор и смърча, които образуват гори на възраст близо 150 години. Освен тях има и дъб, габър, храсти и др. Обитава се от зайци, белки, скални лястовици, яребици, орли и соколи, както и други животни и птици. Една от причините за обявяване на резервата е Дивата коза (Rupicarpa rupicarpa). Числеността й и през 80–те години на миналия век е достигала около 100 индивида, но поради бракониерския лов в началото на 90–те години е поставена пред прага на пълно унищожение. Сега е останало малко стадо. През резервата преминава голямото вододелно било, което започва от в. Баташки снежник и се спуска на североизток между реките Въча и Стара река. Склоновете на резервата са стръмни и трудно достъпни. В дясно от връх Купена са отвесните скали на Стенето. Под тези няколкостотин метрови скали се намират отворите на пещери, които са трудно достъпни. Между Стенето и Купена се образува дивен каньон, в горния край на който се намира Водната пещера. Но главната забележителност тук е пещерата Снежанка. Тя не е голяма, но е изключително красива.

 

Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 11.10.2016
Българска версия: 28167, Английска версия: 3023

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999