Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 07 март 2016 г., брой 4169
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(07.03.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.52659
USD/BGN   1.80161
CHF/BGN   1.80344
EUR/USD   1.0856*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  Албена Холдинг АД - Оброчище
Геология, проектиране и проучване 21 АД - Варна
ЗММ Стефан Караджа АД - Русе
Капа и Ефе АД - София
Клас София АД - София
Пентакъмпани АД - София
Хелт енд фарм сървис АД - София
Шийлд Инвестмънт АД - Враца
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Над 3000 малки и средни компании в България ще могат да получат банкови заеми за 600 млн. евро при по-ниски лихви и по-малки обезпечения. Облекчените условия идват чрез гаранции от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), които се предоставят по новата оперативна програма "Инициатива за малки и средни предприятия", която ще разполага с бюджет от 102 млн. евро за издаването на гаранции, които ще покриват до 60% от риска по отпусканите кредити. Предстои да се изберат банките, които ще работят по програмата от есента. Само по линия на европейски инструменти малките и средните компании ще могат да получат заеми за над 2 млрд. лв. през следващите години.

Източник: Капитал

Българската икономика ще забави ръста си през 2016 година до 2,1%, показва прогнозата на БНБ, заложена в доклада "Икономически преглед". За 2017 г. очакванията на банката са реалният растеж на БВП да се ускори отново до 2.8%. Специфичен фактор, който ще допринесе за забавяне на икономическия растеж през настоящата година ще бъдат по-ниските държавните инвестиции на годишна база. Прогнозираният растеж на частните инвестиции през 2016 година няма да бъде достатъчен, за да компенсира по-малкия обем на държавни инвестиции и следователно ще доведе до спад в бруто образуването на основен капитал в реално изражение, добавя финансовата институция. Очакваме през 2016 година при стабилизиране на международните цени на основните суровини да се преустанови дефлационната тенденция при потребителските цени у нас, а през следващата година, при реализиране на допускането за увеличаване на международните цени, инфлацията да започне бавно да се повишава.

Източник: ТрудКонцесии

Правителството одобри издаването на разрешение на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площта „Камен връх“. Теренът се намира в землищата на селата Гостун и Осеново в община Банско. Разрешението за търсене и проучване се предоставя за срок от 3 години. За това време фирмата-изпълнител ще вложи мининум 131 150 лв. в геолого-проучвателните дейности, а стойността на мероприятията за опазване на околната среда е 4500 лв. Извършените геологопроучвателни работи в площ „Камен връх“ се очаква да доведат до увеличаване на обема на геоложката информация за територията на България.

Източник: Investor.bg

Дружества
Селско и ловно стопанство и свързани с тях услуги
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Сортови семена Вардим ЕАД - Вардим   63 219  
  2   Милениум 2000 ООД - Стара Загора   53 804  
  3   Деси - Светла Симеонова ЕТ - Варна   45 981  
  4   Алайънс Уан Тъбако България ЕООД - Хасково   34 827  
  5   Бисер Олива 98 АД - Стара Загора   33 406  
  6   Агротайм ООД - Исперих   29 766  
  7   Напоителни системи ЕАД - София   29 391  
  8   Аякс 1 ЕООД - Димитровград   26 664  
  9   Агро - Светозар Дичевски ЕТ - Варна   26 081  
  10   Свинекомплекс Брестак АД - Брестак   25 987  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 02.03.2016
  Обща стойност (BGN): 523 417.82  
Брой търгувани компании: 36
Premium 9 680.28
Standard 181 503.08
АДСИЦ 130 164.86
Облигации 200 819.60
Права 1 250.00
Най-голяма промяна в цените
Енемона АД - София -14.44 %
Параходство Българско речно плаване АД - Русе 12.95 %
BaSE - Акции: 630.30
BaSE - АДСИЦ: 420.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

"Булгартрансгаз" ЕАД въведе в експлоатация реконструираната компресорна станция "Лозенец", която се намира в Ямболска област в землището на село Лозенец. Модернизацията включва монтаж на два комплекта ниско емисионни газотурбинни компресорни агрегата, както и изграждане на два нови компресорни цеха. Oбектът струва 70 милиона лева. В реконструкцията на станция "Лозенец" участва американската компания Солар турбо.

Източник: 24 часа

Летище София ще получи безвъзмездно софтуерен и хардуерен продукт от китайска компания, който представлява система за управление на човешките ресурси при обслужване на въздухоплавателни средства. Поддръжката му в рамките на 5 години ще бъде безплатна по силата на подписано в Шанхай споразумение между летище София и китайската компания "Ийст лайк информейшън текнолоджи сървис".  Договорът предвижда изграждане на безжична система из цялото летище, която ще улесни преноса на данни и информация. Финансирането се осигурява от китайското правителство по програмата за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа (16+1). Технологията е внедрена на международното летище "Хундзяо" в Шанхай, а летище София ще е първото на страна от ЕС, на което ще бъде въведена.

Източник: Дума

Единият от синдиците на КТБ Лазар Илиев е отстранен от длъжност. Другите синдици на КТБ са Ангел Донов и Кристи Маринова. 10% от вземанията на КТБ са събрани от синдиците и това позволява да започне удовлетворяването на кредиторите. Процедурата обаче не може да започне, тъй като липсва необходимо за целта съдебно решение.

Източник: Труд

Българската логистична компания “Деспред” и Zhengzhou International Hub Development and Construction - държавна китайска компания, оперираща в областта на транспорта и логистиката, подписаха споразумение за сътрудничество. То предвижда коопериране и съвместно опериране на линията Джънджоу - Бургас, включително с български ферибот. Линията е основна част от новия Път на коприната, при който Бургас ще бъде входна врата за Европа и първа европейска дестинация. Деспред ще предостави ферибота си за превоз по тази линия.

Източник: 24 часа

Придобиването на българския производител на керамични плочки "КАИ груп" е допринесло за близо половината от отчетеното от американската Mohawk Industries увеличение в обема на продажбите на керамични настилки за 2015 г. През 2015 година американският конгломерат отчита нарастване в обема на продажбите си в сегмента с близо 150 млн. долара (или 5%), от които близо 65 млн. долара са в резултат от придобиването на българската група. Mohawk Industries купи "КАИ груп" през пролетта на 2015 г. за 195 млн. евро от американския инвестиционен фонд Advent. От новия собственик на българските заводи за производство на керамични плочки "Хан Аспарух" в Исперих и "Хан Омуртаг" в Шумен посочват, че фокусът в оптимизирането на местния бизнес е поставен върху подобряването на продуктовото портфолио.

Източник: Капитал

Собственикът на най-голямата българска телекомуникационна компания Виваком е започнал правно производство във Върховния съд в Лондон срещу ВТБ Капитал, клон във Великобритания на Руската държавна банка, за предполагаемо незаконно изземване и продажба на компанията на свързана страна. Правния иск е подаден в Лондон от адвокатите, представляващи Емпрено и LICT и техния собственик Дмитрий Косарев, който е главния акционер във Виваком.  Жалбата пред съда твърди, че ВТБ Капитал умишлено е възпрепятствала InterV от рефинансиране на заем от 150 мил. евро от инвестиционната банка. След това продала акциите на InterV във Виваком, които са били използвани като обезпечение по кредита, на смешна цена на свързана страна - и по този начин е нарушила споразумение за спиране на враждебно поглъщане. ВТБ Капитал е продала акциите на компанията на свързано лице - Спас Русев.

Източник: Фирмена информация       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

7 март 2016 г.: Дискусия “Баланс на половете в бизнеса – да счупим стъкления таван”

8 март: Дискусия „Предприемачество и иновации в индустрията - една добра практика в химическата промишленост“

Обучение: Актуализирани ръководства по прилагане на Наредба №7 - 11 март 2016 г.

Международни брокерски срещи в областта на ИКТ - FUTUREMATCH 2016 @ CEBIT, Хановер, 14-18 март 2016 г.

IndustryMatchMaking 2016 - двустранни бизнес срещи за търговско коопериране и технологичен трансфер между български и чуждестранни фирми

B2FAIR - Двустранни бизнес срещи за създаване на партньорства в рамките на HANNOVER MESSE 2016

Двустранни срещи за създаване на партньорства по проекти и технологичен трансфер по време на HANNOVER MESSE 2016


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. февруари
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 30 януари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 -
13 февруари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 15 февруари 2016 г., вечерен
CCNP Route - 5 март 2016 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Европейската комисия съобщи, че проектът за газопровод, свързващ през гръцка и албанска територия транзитната мрежа на Турция с тази на Италия, отговаря на изискванията на ЕС и може да започне изграждането му. Надеждите са, че Трансадриатическият газопровод (Trans Adriatic Pipeline или ТАР) ще донесе на Гърция 2.3 млрд. евро инвестиции и от 2020 г. ще доставя в Европа всяка година до 10 млрд. куб. м синьо гориво от Азербайджан. Това е обем, който може да задоволява около 17-18% от нуждите на Италия от природен газ. Общите инвестиции на участниците е планирано да достигнат 5.6 млрд. евро за период от 5 години. Еврокомисията признава споразумението между Атина и компанията Trans Adriatic Pipeline AG за съответстващо на европейското законодателство и условията за държавна помощ. "Проектът ще подобри сигурността и разнообразието на енергийните доставки в ЕС без да води до деформации на конкуренцията на единния пазар." Финансирането на строителството на ТАР ще идва изключително от частни инвеститори, а предвиденият от предварителните договорености особен данъчен режим е в рамките на допустимото.

Източник: EUBusiness

Америка

Американските работодатели са добавили нови 242 000 работни места през месец февруари, надхвърляйки очакванията, съобщи департаментът на труда във Вашингтон. Така безработицата в САЩ остава на рекордно ниското за последните осем години равнище от 4.9 на сто. Анализаторите отчитат, че това се дължи на ръста на вътрешното потребление, което успява да компенсира съкращенията в петролодобивните компании и забавянето на международната търговия, отбелязва АФП. "Нито глобални насрещни ветрове, нито финансови сътресения, нито политическа несигурност затъмнява ентусиазма на американския бизнес да наема работна ръка ", каза Sal Guatieri, икономист в BMO Capital Markets. "Добрите данни за работните места в доклада следва да успокоят страховете от рецесия." Новата статистика бе публикувана в момент, когато републиканските претенденти за Белия дом се надпреварват да критикуват икономическата политика на президента Барак Обама.

Източник: AFP

Азия

Китайският юан е петата международна резервна валута. Това става ясно от съобщение на, публикувано на сайта на Международния валутен фонд (МВФ). Финансовата институция отделно ще отрази китайския юан в своята официална база данни за валутните резерви от 1 октомври 2016 г. Другите резервни валути на МВФ са американският долар, еврото, японската йена и британската лира. Китайският юан в момента е петата най-използвана валута за международни трансакции, с около 3% дял, по данни на SWIFT - глобална организация за обмен на финансова информация, в която членуват 10 800 водещи финансови компании и корпорации от 200 страни.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
04.03.2016
Dow Jones Industrial
17 006.77 (62.87)
Nasdaq Composite
4 717.02 (9.60)
Стокови борси
04.03.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)36.53
Heating oil ($US/gal.)1.1700
Natural gas ($US/mmbtu)1.6200
Unleaded gas ($US/gal.)1.3500
Gold ($US/Troy Oz.)1 259.90
Silver ($US/Troy Oz.)15.54
Platinum ($US/Troy Oz.)981.10
Hogs (cents/lb.)70.98
Live cattle (cents/lb.)136.42

       Опознай България

Архитектурен резерват село Старо Стефаново

Архитектурният резерват Старо Стефаново се намира на 20 км югоизточно от град Ловеч и на 3 км от главния път София - Варна. За пръв път селото се споменава с името Исвоте в летописи от Никополския санджак (1515 г.) и е едно от най - старите в областта. Обявено е за архитектурен резерват преди повече от 20 години. Около 96 къщи в селото са паметници на културата. Те са двуетажни и са изградени от камък и дърво. В долната част са били разположени работилниците и дюкяните, а на горния се намирала жилищната част. В центъра му се издига църквата „Рождество на Пресвета Богородица", строена от уста Генчо Кънчев от Трявна. Други забележителности са: селската чешма, строена от ловешкия майстор Марин Христов през 1830г., 1300 - годишното дърво цер, Поповото мостче (1824 г.) и др. Тук е роден Иванаки Йонков Кюркчията, един от ръководителите на Велчовата завера, обесен от турците през 1836 г. В околностите има няколко тракийски могили. В селото е сниман сериала "Хайка за вълци" по романа на Ивайло Петров. (Снимка: staro-stefanovo.free.bg/)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.03.2016
Българска версия: 27890, Английска версия: 3036

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999