Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 08 февруари 2016 г., брой 4151
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(08.02.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.54086
USD/BGN   1.74597
CHF/BGN   1.76185
EUR/USD   1.1202*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  Алтерон АДСИЦ - Варна
Национален гаранционен фонд Солидарност АД - София
Трейсиз ЕООД - София
Хедж Инвестмънт България АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Visa Eвропа обяви данни, които показват силно представяне на бизнес картовите й продукти в България. Европейската платежна система отчита 42% увеличение в броя на издадените от българските банки карти за бизнеса и над 38% ръст в броя на транзакциите за последните четири години, като само за периода юли 2014-юни 2015 г. техният брой достига 3 млн. Общият потребителски разход на фирмените карти е над 360 млн. евро или стабилен ръст от 38% за същия период.

Източник: IT Jobs

274 млн. лв. е загубата за българското земеделие заради наложеното ембарго от Русия за внос на селскостопански продукти, поради наложените санкции на ЕС срещу Руската федерация. Преките загуби са в размер на 20 млн. лв. Огромната разлика между косвената и пряката загуба идва от спада на цените в Европейския съюз.

Източник: МониторПриватизация

Административния съд спря продажбата на "Чифте баня" в Кюстендил. На 3 февруари 2015 г. беше взето решение двуетажният комплекс със застроена площ от 1394 кв. м да бъде обявен за продажба чрез таен търг при първоначална цена от 1 026 000 лева. Сто и две годишната "Чифте баня" и паркът от 5,6 дка около нея са недвижим архитектурно-строителен паметник на културата и паметник на градинското и парковото изкуство с категория "местно значение". Банята е открита още през 1913 година и досега работи без прекъсване. За продажбата й бяха организирани два търга, но никой не се яви на тях. Срещу приватизацията на "Чифте баня" се обявиха обществени сдружения.

Източник: Дума

Концесии

Спа хотелите и балнеологичните центрове в София ще плащат, ако искат да лекуват хората с минерална вода. Столичният общински съвет ще приеме тарифа за водовземане от находищата си. В момента ползвателите на минерална вода на плажове и хотели не плащат такси. Тарифите са определение в специален доклад, който ще се гласува на едно от следващите заседания на Столичния общински съвет. В него е разписано, че за питейно-битово водоснабдяване цените са според градуса на водата, като за кубик ще се плаща 90 стотинки, левче или 1,10 лв. Тарифите за лечебни и питейни цели, рехабилитация, профилактика, спорт, отдих, хигиенни нужди и отопление в специализирани болнични заведения са доста по ниски. Така ако един спа хотел иска да лекува гостите си термалната вода, то то ще плаща между 8 и 15 стотинки на кубик, ако течността е до 30 градуса. Те обаче задължително трябва да са регистрирани по Закона за лечебните заведения.

Източник: Монитор

Дружества
Производство на продукти от други неметални минерални суровини
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Тракия глас България ЕАД - Търговище   362 596  
  2   Дружба стъкларски заводи АД - София   212 608  
  3   Девня цимент АД - Девня   103 827  
  4   Холсим България АД - Бели извор   79 642  
  5   Златна Панега цимент АД - Златна Панега   70 685  
  6   Суперабразив ЕООД - Крън   12 068  
  7   Кул ООД - Аксаково   10 092  
  8   Гипс АД - Кошава   6 125  
  9   ЗСК-Лозово АД - Бургас   5 624  
  10   Симат АД - Димитровград   4 134  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 05.02.2016
  Обща стойност (BGN): 277 523.69  
Брой търгувани компании: 39
Premium 81 924.76
Standard 125 482.89
АДСИЦ 16 729.74
Облигации 53 386.30
Най-голяма промяна в цените
Лавена АД - Шумен 6.93 %
Спарки-Елтос АД - Ловеч -6.12 %
BaSE - Акции: 4 739.70

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Над 42 млн. лв. от орязване на административните си разходи са спестили за шест месеца част от държавните енергийни предприятия. НЕК е успяла да спести над 15.5 млн.лв. от командировки, външни услуги и материали. Заедно с това компанията е започнала и оптимизиране на персонала. Става дума основно за прекратяване на трудовите договори с работещи пенсионери и с лица, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, както и за намаляване на щата. Така НЕК е намалила своя състав с повече от 120 души до края на 2015 г. ТЕЦ "Марица изток 2" е приложила свиване на щата - с повече от 40 души, "Мини Марица изток" са освободили 13 души и т.н. ЕСО (Електроенергийният системен оператор) също е успял да намали разходите си с 1.7 млн. лв.

Източник: Сега

Заведение на Николай Банев в Созопол е обявено за публична продажба от частния съдебен изпълнител Трифон Димитров към Бургаския окръжен съд. Имотът е със застроена площ от 950 кв.м, намиращ се на парцел от 3414 кв.м.Началната обявена цена за търга е 992 000 лв. без ДДС. Ресторантът е собственост на фирмата „Хелио-тур-с” АД. Дружеството е представлявано от „ТХ Русалка Холидейз”, чийто управител е съпругата на Банев – Евгения. Преди няколко години бизнесменът загуби къмпинг „Градина”, а по-късно и „Каваци” беше обявен за продажба за задължения към Агенцията за приватизация. Собственик на къмпинга също беше „Хелио-тур-с“, а дълговете бяха на свързаното с него „Приват турист“ заради неизпълнени приватизационни ангажименти.

Източник: Блиц

Пристанище Варна ще пусне на втори търг най-скъпите си яхти, след като в първото наддаване за тях нямаше кандидат купувачи. „Андромеда" и „Стела поларис" оценени първоначално съответно за над 59 хиляди и над 33 хиляди лева вече са обявени за повторна продажба, която ще се проведе в края на месец февруари. Шест килови ветроходни яхти, два малки ветроходни съда, катер, две пластмасови гребни лодки и ремарке продаде варненското пристанище на проведения в края на миналия месец търг. Портът обяви тогава, че се разделя с 19 ветроходни яхти след извършена оценка на техническото им състояние, предпоставка за инциденти на море.

Източник: Труд

Шведската IKEA купува от български доставчици продукция за 140 млн. евро годишно. За последните няколко месеца изкупената от България продукция за магазините на веригата е нараснала с около 20 млн. евро. След посещение на основателя и собственик Ингвар Кампрад в страната към списъка са добавени още девет нови български доставчика, а в момента се преговаря с още дузина. С новите договори IKEA гарантира годишен износ за над 300 млн. лв. на българските мебелни фабрики и числото може да порасне. Плановете на компанията до 2020 г. включват достигане на 50 млрд. евро оборот. Най-старият доставчик е фирма "Средна гора" - Стара Загора, която произвежда столове за IKEA от юни 1979 г.

Източник: Капитал

Дават почистването на летище София на външна фирма. Договорът за „Комплексно почистване" е сключен след влязло в сила решение на Върховния административен съд от 16 октомври 2015 г. То е окончателно и не подлежи на обжалване. Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) определя комплексното почистване като неавиационна дейност и препоръчва извършването му от външен изпълнител за постигане на по-високо качество на услугата. Затова на почти всички европейски летища тази дейност е отдадена на външни специализирани фирми с подготвен персонал и професионално оборудване.

Източник: Монитор

Частният съдебен изпълнител Ивелина Божилова обявява за публична продажба сградата на „Водно стопанство Бургас” АД за удовлетворяване вземанията на „Интерлийз” ЕАД. Сградата е със застроена площ от 255 квадратни метра и се намира в Промишлена зона север. Началната цена е от 230 000 лева. Постройката е триетажна, предназначена за административна сграда.       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

ЕК набира проектни предложения за включване в информационния портал по плана “Юнкер“.


Предстоящи събития

СЕМИНАР "ISO DIS 45001 Системи за управление на здравословните и безопасни условия при работа”

МЕЖДУНАРОДНИ БРОКЕРСКИ СРЕЩИ В ОБЛАСТТА НА ИКТ - FUTUREMATCH 2016 @ CEBIT, ХАНОВЕР, 14-18 МАРТ 2016 Г.

IndustryMatchMaking 2016 - двустранни бизнес срещи за търговско коопериране и технологичен трансфер между български и чуждестранни фирми

B2FAIR - ДВУСТРАННИ БИЗНЕС СРЕЩИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ПАРТНЬОРСТВА В РАМКИТЕ НА HANNOVER MESSE 2016

ДВУСТРАННИ СРЕЩИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ПАРТНЬОРСТВА ПО ПРОЕКТИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР ПО ВРЕМЕ НА HANNOVER MESSE 2016


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. февруари
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 30 януари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 -
13 февруари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 15 февруари 2016 г., вечерен
CCNP Route - 5 март 2016 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Европейската комисия поиска допълнителни мерки от гръцкото правителство, за да бъдат постигнати фискалните цели за тази и следващата година. "Бюджетът за 2016 г. предвижда допълнителните спестявания в размер на 1.1% от БВП от структурни реформи в пенсионната система и данъците върху приходите, както и чрез рационализация на разходите, която тепърва трябва да бъде уточнена и реализирана. Въпреки това през 2016 г. и 2017 г. ще са нужни допълнителни мерки, за да бъдат достигнати поставените цели за първичен излишък от 0.5% за БВП през 2016 г. и 1.75% от БВП за 2017 г", гласи мнението на комисията. Що се отнася до гръцкото предложение за данъчна ставка от 50%, кредиторите коментираха, че тя е твърде висока, тъй като може да скочи до 60% след добавянето и на вноската "солидарност". Според гръцкото финансово министерство 2015-та е годината с първичен бюджетен излишък, който леко ще надхвърля 0.4% от БВП на фона на заложената цел за първичен дефицит от 0.25% от БВП, и нови мерки няма да бъдат необходими.

Източник: Associated Press

Америка

Безработицата в САЩ падна до 8-годишно дъно през януари – 4,9%, според Министерството на труда. Новите работни места извън земеделския сектор са 151 хил., което е под очакванията, но все пак е сигнал за стабилен трудов пазар, където ръстът на заетостта става по-устойчив. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за повишение от 190 хил. Bloomberg коментира, че по-слабото повишение може да се обясни с това, че е отминал периодът със сезонния ръст при наемането в последните два месеца на годината. Почасовите възнаграждения през януари нарастват повече от очакванията, след като към декември 2015 г. отчетоха най-голямо годишно повишение от юли 2009 г. Данните показват, че компаниите са уверени за перспективата за вътрешните продажби. Допълнително подобрение на условията на трудовия пазар, което да предизвика ръст при заплатите, би дало увереност и на Федералния резерв, че инфлацията ще достигне целевото ниво от около 2%. В търговията на дребно през януари са назначени 58 хил. души – най-много от ноември 2014 г., а в здравеопазването – 44 хил.

Източник: Блумберг

Азия

Благодарение на силното търсене от страна на американците най-големият в света производител на автомобили Toyota отчете рекордна печалба през първите девет месеца на текущата фискална година. Както обяви японският лидер в сектора след затварянето на пазара в Токио, оперативната печалба се увеличава за периода между април и декември 2015 г. с 9% до 2,3 трилиона йени (17,6 милиарда евро). Нетната печалба на групата възлиза на 1,89 трилиона йени (14,4 милиарда евро) - увеличение с 9,2% в сравнение със същия период на миналата година. Компанията, към която спадат и специалистът по по-малките автомобили Daihatsu и производителят на лекотоварни автомобили Hino, увеличи и прогнозата си за текущата фискална година до 31 март. Сега Toyota очаква нетна печалба от 2,27 трлн. вместо 2,25 трлн. йени - увеличение с 4,4% спрямо предходната година. По отношение на приходите от продажби Toyota все още очаква подобряване с 1 процент на резултата – до 27,5 трилиона йени.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
05.02.2016
Dow Jones Industrial
16 204.97 (-211.61)
Nasdaq Composite
4 363.14 (-146.42)
Стокови борси
05.02.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)31.21
Heating oil ($US/gal.)1.0700
Natural gas ($US/mmbtu)2.1100
Unleaded gas ($US/gal.)1.0000
Gold ($US/Troy Oz.)1 166.10
Silver ($US/Troy Oz.)14.91
Platinum ($US/Troy Oz.)907.50
Hogs (cents/lb.)70.43
Live cattle (cents/lb.)134.08

       Опознай България

Христо Стоичков на 50

Христо Стоичков - един от най-успелите български футболисти, празнува днес своя 50-и рожден ден. Името му е заслужено познато из целия свят. Стоичков извоюва славата си след като извежда "Барселона" до четири поредни титли в испанското първенство и печели европейската шампионска титла през 1992 г. Именно с "Барселона" печели КЕШ и Суперкупата, обявен е за футболист на Европа в класацията на “Франс футбол”, номер две в света в класацията на ФИФА и пръв на континента в анкетата на сп. “Онз мондиал”. Той е и четирикратен шампион на Испания (1991, 1992, 1993, 1994). На световното в САЩ през 1994 г. Стоичков е основната фигура за неочаквания успех на българския национален отбор. Христо става голмайстор на първенството и същата година е награден със Златната топка като най-добър футболист на Европа. Обявяван е 4 пъти (рекорд) за най-добър футболист на България (1989, 1990, 1991, 1992). Получава орден “Стара планина” първа степен за успешно представяне на същото Световно първенство (1994 г.). Той е състезател с изключителен талант, най-титулуваният български футболист. Причисляван е към най-добрите нападатели в световния футбол.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.02.2016
Българска версия: 27887, Английска версия: 3040

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999