Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 26 януари 2016 г., брой 4141
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(26.01.2016)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.57719
USD/BGN   1.80844
CHF/BGN   1.78110
EUR/USD   1.0815*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0.01%  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори


Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.comОбщи събрания днес
  ПСК Тера Строй Инвест Стара Загора АД - Стара Загора
ТЕЦ Хасково АД - Търговище
Шип Инвест АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Близо 4000 души за потърсили работа зад граница през 2015 година. Над 2600 са заминали в чужбина чрез сайта "EURES", който представлява мрежа за сътрудничество между службите за заетост в ЕС. 1500 души са кандидатствали за работа в Испания. Там и в Португалия българите намират реализация в селското стопанство. Великобритания и Чехия привличат българите заради възможността да работят като технически специалисти. Работодателите в ЕС търсят най-много селскостопански работници. След тях са ИТ специалистите, както и хора с технически професии като заварчици, шлосери, електротехници. Търсят се и сервитьори, бармани, камериерки и готвачи.

Източник: Новинар

44.5 млн. лв. от общия бюджет на Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г., който е 563 млн. лв., ще отидат по оста за изграждане на центрове за ремонт на битови електроуреди. Целта е те повторно да влязат в употреба, а да не се превърнат в отпадъци, които замърсяват околната среда. С парите от ЕС ще може да се финансират и свързани с ремонтите дейности. Една от целите на мярката по ОП "Околна среда" е да се улесни достъпът на гражданите до центрове за подготовка за повторна употреба, т.е. за ремонт за електроуреди като печки и хладилници. В резултат хората по-често ще избират да поправят старата си кафе машина, сешоар или прахосмукачка, вместо да купуват нови. 

Източник: Profit.bgКонцесии

На общините, които искат да развиват находищата с минерални води на територията си, ще се отпускат кредити, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Средствата за заемите ще се осигурят от концесионните такси за ползваните в момента минерални води, като за целта ще се разработи национална програма. През изминалата година от концесии са събрани 3,6 млн. лева. България се нарежда на второ място в Европа след Исландия по дебит на минерални води, с 4900 литра в секунда, но 2/3 от този ресурс се пилеят. Сред виновниците за разхищението са 12 от общините, които са проявили желание да ползват изворите си, но не са заделили нужните средства за целта. Правото на общините да ползват находищата се погасява при неупражняването му за срок от 5 години. Първите предоставени находища са от началото на 2011 г.

Източник: Труд

Дружества
Производство на вина от грозде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2014 г.
(хил. лв.)
  1   Винекс Славянци АД - Славянци   1 833  
  2   Винзавод АД - Асеновград   1 518  
  3   Вини България АД - Драгоево   1 329  
  4   Катаржина Естейт ЕООД - София   1 288  
  5   Винал АД - София   865  
  6   Черноморско злато АД - Поморие   675  
  7   Винарна Свищов АД - София   544  
  8   Винарска изба Логодаж ООД - Благоевград   464  
  9   Тера Тангра ООД - София   431  
  10   Българска Винена Компания ЕООД - София   414  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 25.01.2016
  Обща стойност (BGN): 69 993.82  
Брой търгувани компании: 23
Premium 23 916.48
Standard 40 091.52
АДСИЦ 3 187.10
Облигации 2 798.72
Най-голяма промяна в цените
Фонд имоти АДСИЦ - София 16.67 %
Холдинг Варна АД - Варна -3.19 %
BaSE - Акции: 4 520.24

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
4O9 Ловечтурс АД - Ловеч
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

С 1500 новооткрити работни места приключи 2015 г. Тракия икономическа зона (ТИЗ). Още толкова се очаква да бъдат открити през тази година с изграждането на проекти на обща стойност около 50 млн. евро, обобщи инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на "Сиенит Холдинг" АД. В началото на 2015 г. "Щром" пусна в експлоатация консервната си фабрика "ТРАКИ" за 4,7 млн. евро в индустриална зона "Раковски", която е част от ТИЗ. Компанията вече изнася продукция за Русия, Англия и Италия, подготвя се експорт и за Германия. Американската Sensata Technologies приключи първия етап на предприятието си. До 4 години тя ще наеме 1500 работника. Инвестицията само за 2015 г е 40 млн. долара. Японската компания SMC Industrial Automation, която е в топ 50 на най-иновативните компании в света, закупи 180 дка терен в ТИЗ. "Либхер-Хаусгерете Марица", част от германското дружество Liebherr, приключи строителството на новия си логистичен център, разположен на 32 дка, а инвестицията е над 30 млн. лв. Компанията ще увеличи производството си до 1 млн. хладилника годишно. Италианската "Дзобеле", производител на ароматизатори за битови нужди, закупи нови 3 дка за склад и производство и инвестира над 2 млн. евро. През 2015 г. завърши 4-то разширение на завода на британската фирма за производство на автомобилни детайли "Уилям Хюз", които инвестират годишно средно по 1 милион евро.

Източник: Стандарт

В с. Давидово, община Баните, Смолян, ще започне официално работа ново предприятие за производство на брикети и пелети от отпадъчна дървесина. Инвестицията на софийската фирма "Хайтек" е за 517 800 евро, от които 300 хил. евро са безвъзмездни от програма "Иновации в зелена индустрия" – част от Норвежкия финансов механизъм 2009 - 2014 (Norway Grants), уточни собственикът Симеон Борисов. Съфинансирането е осигурено чрез банков кредит. В момента текат 72-часовите проби на инсталацията. Фирмата ще произвежда между 16 и 20 хил. тона екогорива годишно и ще открие 18 нови работни места в селски район с висока безработица. В община Баните има множество малки и средни дърводобивни и дървопреработващи предприятия, които не могат да използват достатъчно ефективно отпадъците от производствената си дейност.

Източник: Капитал

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи "НСН Инвестмънт" - фирма, в която 90% от капитала се държи от депутата от ДПС Делян Пеевски, да придобие отрицателен самостоятелен контрол върху "Техномаркет". Това ще стане чрез придобиването на 563 хил. акции (от общо 1,127 млн. акции) от капитала на веригата магазини, които в момента са собственост на "Е. Миролио" ЕООД. След сделката 50% от "Техномаркет България" ще бъдат собственост на "НСН Инвестмънт" под условието, че отпадне ограничението за прехвърляне и наложеният запор върху 25% от акциите на веригата магазини за техника. Останалата част от капитала се държи от група акционери, всеки от които притежава дял от по-малко от 20 на сто. В устава на компанията е записано, че стратегическите решения за дружеството се взимат от квалифицирано мнозинство, тоест две трети от регистрирания капитал.

Източник: Дума

Германската компания Klett Lernen und Information, която притежава дял в издателствата „Анубис“ и „Булвест 2000“, както и в компанията „Анубис-Булвест“ ООД, увеличава дела си в предприятията. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) определи, че това е многостепенна сделка, която не представлява концентрация според Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Klett Lernen und Information е регистрирано в Щутгарт и е с предмет на дейност държане и управление на дялови участия в страната и в чужбина, национални и международни проекти от всякакъв вид в областта на издателството. Дружественият капитал се притежава изцяло от „Ернст Клет“ АД, Германия. Компанията придобива по-голям контрол върху „Издателска къща Анубис” и „Булвест-2000” ООД, в които вече държи по 16% от капитала, а останалите дялове и в двете дружества си поделят физическите лица Владимир Топенчаров, Явор Стефанов и Николай Табаков. В „Анубис-Булвест” Klett притежава 17,65%, а останалите дялове са разпределени поравно между същите три физически лица.

Източник: Investor.bg

Националната електрическа компания (НЕК) е свила над два и половина пъти загубата си за 2015 г. в сравнение с предходната година. По предварителни данни финансовият резултат на дружеството е загуба в размер на 220 млн. лв. при 586 млн. лв. за 2014 г.  Основна причина за това са и парите, които постъпват от енергийния фонд, който беше създаден през август миналата година, като в него влизат приходите от 5% данък върху продажбите на електроенергия от производителите и парите, получени от безплатните държавни въглеродни квоти. Положителната тенденция във финансовите резултати на НЕК се дължи основно на балансираното ценово решение на енергийния регулатор от началото на август 2015 г. 

Източник: Капитал

Съдия изпълнител обяви за продажба базата на строителната фирма "Хидрострой Юг 97" в Сандански.  Дългове към банкова институция са в основата на продажбата. Обявени са три сгради, едната от които двуетажна, с прилежащите им терени и имущество на търг, който ще се проведе в средата на февруари, а първоначалната цена, от която ще започне наддаването за имотите е 1 125 113 лева.

Източник: Струма       Българска стопанска камара


"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност


Външноикономическо сътрудничествоEnterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

ЕК набира проектни предложения за включване в информационния портал по плана “Юнкер“.


Предстоящи събития

IndustryMatchMaking 2016 - двустранни бизнес срещи за търговско коопериране и технологичен трансфер между български и чуждестранни фирми


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара е Майкрософт ИТ академия и оторизиран от Майкрософт център за тестване и сертифициране на компютърни умения по офис пакета на Майкрософт (MOS), единствен в България. На www.certiport.com/go можете да намерите информация за процеса за сертифициране.


Предстоящи курсове:

Обучение за MS Office:

м. февруари
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 30 януари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 -
13 февруари 2016 г., съботно-неделен
CCNA 3 - 15 февруари 2016 г., вечерен
CCNP Route - 5 март 2016 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Брутният вътрешен продукт на Русия се свива с 3,7% през 2015 г., сочат предварителни данни на Федералната статистическа служба. През 2014 г. беше отчетен ръст от 0,7%. Преди да бъдат публикувани данните, министърът на икономиката Алексей Улюкаев прогнозира, че свиването на руския БВП през 2015 г. ще бъде със сходен темп, какъвто се очакваше и през декември – 3,7 – 3,8%. Освен това Улюкаев заяви, че спадът на руската икономика се забавя. Прогнозите на Министерството на икономиката за ръста през 2016 г. се влошават, като сега очакванията са за ръст от 0,7% вместо 0,8%. Заради спадащите цена на петрола спада и частното потребление и инвестициите. В допълнение и западните санкции, наложени заради анексирането на Крим, оказват негативно влияние. Продажбите на търговците на дребно са намалели с 10,0%, инвестициите в основен капитал се свиват с 8,4%. Разполагаемият доход на руските граждани е паднал през миналата година с 4,0%, не на последно място заради силната инфлация, която е около 15 на сто.

Източник: BBC

Америка

Американският автомобилен концерн Ford ще се изтегли от пазарите на Япония и Индонезия още тази година, според официално съобщение от производителя. Причината е свързана с представянето на марката на тези пазари. От Ford посочват, че "не виждат начин за рентабилен бизнес, което е довело до решение за прекратяване на всички дейности в Япония и Индонезия". "В Индонезия няма как да се развива успешен бизнес без локално производство. А ние не разполагаме с такова," се казва в съобщението. "Трудностите на пазара на Япония са свързани по-скоро с местните компании, като Toyota, Honda и Nissan, които държат огромна част от пазара". Закриването на представителствата ще стане през следващите месеци. Подобен ход Ford предприе и с луксозната си марка Lincoln, която вече бе изтеглена от някои пазари в Азия. В момента Ford разполага с 52 дилърства в Япония, където продава моделите Fiesta, Focus, Mustang, EcoSport, Kuga и Explorer, както и Lincoln MKX и Navigator. В Индонезия американската компания продава моделите Fiesta, Focus, EcoSport, Everest и Ranger.

Източник: Ройтерс

Азия

Изтичането на капитал от Китай през 2015 г. е нараснало седем пъти и е достигнало исторически рекорд от 1 трилиона долара. Само през декември инвеститорите са изнесли от страната 158,7 млрд. долара, което е с 50 млрд. долара повече, отколкото през ноември. За сравнение: обемът на изтеклия от страната капитал за цялата 2014 г. е бил в размер на 134,3 млрд. долара. Активизирането на този процес анализаторите свързват основно със признаците за забавяне на китайската икономика. Но и с решението на китайската народна банка да обвърже курсът на юана не в двойка с долара, а спрямо кошницата от основни световни валути. "Инвеститорите активизираха изнасянето на средства от Китай след като Централната банка не по най-добрия начин поднесе на пазара плановете си за изменение на валутната си политика, смята старши икономистът на Capital Economics Марк Уилямс. Най-вероятно изтичането на капитал ще продължи, поне докато централната банка не убеди инвеститорите, че знае какво прави за постигането на своите цели.”

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
25.01.2016
Dow Jones Industrial
15 885.22 (-208.29)
Nasdaq Composite
4 518.49 (-72.69)
Стокови борси
25.01.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)29.60
Heating oil ($US/gal.)0.9300
Natural gas ($US/mmbtu)2.1400
Unleaded gas ($US/gal.)1.0400
Gold ($US/Troy Oz.)1 111.90
Silver ($US/Troy Oz.)14.28
Platinum ($US/Troy Oz.)858.10
Hogs (cents/lb.)68.80
Live cattle (cents/lb.)131.82

       Опознай България

Резерват Боатин

Резерват Боатин се намира под връх Тетевенска баба в Стара планина. Обявен е за резерват през 1948 г. Разположен е в долината на река Боатиница, извираща от връх Баба. Почти цялата площ на резервата е заета от гори. Тук се намира една от най-хубавите и чисти букови гори на Балканския полуостров, която е и един от най-обширните защитени букови масиви в Европа. Средната възраст на дърветата е между 170 и 220 години. Тук се срещат и най-високите букови дървета в България – боатински бук, достигащ на височина до 40 м. Боатин се обитава от сърни, cи, диви свине, лисици и др., но най-интересен представител на фауната е кафявата мечка – най-едрия хищник в България.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.01.2016
Българска версия: 27888, Английска версия: 3041

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999