Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 24 септември 2009 г., брой 2538
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД          България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(24.09.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.17459
USD/BGN   1.32303
CHF/BGN   1.29328
EUR/USD   1.4783*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   1.57%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленостБългарски Институт за Външна Търговия

22.10.2009
Как да успеем в търговията с Близкия изток?

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bg


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Онлайн резервация на хотел в България
хотел Глазне - Банско
хотел Глазне - Банско
Резервирай онлайн
своя хотел в България
0700 11881
Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Златни АД - София
Мадара принт АД - София
Технострой Ин АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През 2010 г. с 2 на сто ще бъде намалена социалноосигурителната тежест. През следващите години от мандата на сегашното правителство с по още един процент ще падат парите, които работниците и бизнесът плащат за осигуровки. Това е една от мерките, които правителството е заложило в краткосрочната програма за намаляване на последиците от кризата.

Източник: Монитор

15 на сто от чиновниците ще бъдат съкратени в първите месеци след Нова година, обяви зам. финансовият министър Ана Михайлова след вчерашното заседание на правителството. Орязването на чиновниците е предвидено като една от 82-те антикризисни мерки, които министрите одобриха. По думите на Михайлова съкращенията ще засегнат всички нива на администрацията, включително общинските и областните управи. По данни на финансовото ведомство общият брой на чиновниците към момента е близо 160 хиляди. Което означава, че след 15-процентната чистка близо 25 хиляди от тях ще останат без работа. 

Източник: Стандарт

Обама и Новата Европа: отива ли ПРО на изток?
Теодора Каменова

След като американският президент Барак Обама обяви решението САЩ да се откаже от ракетния щит в Полша и Чехия започнаха множество спекулации относно бъдещите планове за Европа в сферата на сигурността. Реакциите на полските и чешки лидери бяха далеч от положителни, а Обама понесе допълнителни критики не само от тази част на Европа, но и на американска земя, където републиканците побързаха да изразят недоволство от политиката на президента и неговата администрация. Въпреки, че засега няма конкретно потвърждение от САЩ, руски експерти заявиха опасенията си, че е възможно бъдещите планове за противоракетна отбрана в Европа да бъдат свързани с Румъния и България. При сегашната неяснота относно подобна алтернатива, съвсем естествено изникват редица въпроси сред които това, дали е възможно ПРО да се измести още по на изток?    Пълен текст на анализа
Коментари по представените материали, можете да изпращате на адрес: bic@bia-bg.com

Приватизация

Чужди инвестиционни банки са проявили интерес към приватизацията на Булгартабак, след като през последните месеци тя излезе отново на дневен ред. Официално намерението си да участват в процедурата досега заявиха само от пловдивската цигарена фабрика Кингс Табако. Миналата седмица оттам обявиха, че ще вземат окончателно решение, след като видят финансовите резулти на холдинга. Кога ще стартира продажбата обаче, все още не е ясно, тъй като няма решение дали ще е чрез търг, или конкурс. Първоначалните намерения и на принципала - икономическото министерство, и на Агенцията за приватизация (АП) бяха тя да приключи до края на годината. След като оглави ведомството в края на юли, министър Трайчо Трайков заяви, че ще бъде обявен търг с явно наддаване. В края на август от Агенцията за приватизация обясниха, че имат готовност да го обявят в началото на този месец. Миналата седмица пред национален всекидневник Трайков обаче заяви, че "може би е по-подходящо да се обяви конкурс". Аргументът е, че почти никой от големите компании не би участвал в подобно наддаване. "

Източник: 24 часа

Дружества
Производство на мебели
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2008 г.
(хил. лв.)
  1   Никром Тръбна мебел АД - Ловеч   36 181  
  2   Средна гора-инвест АД - Стара Загора   24 488  
  3   Булдекор ООД - София   19 219  
  4   Интериор-И ООД - София   18 573  
  5   Салекс ООД - Бургас   14 070  
  6   Мебекс ЕООД - Пловдив   10 249  
  7   Лудогорие 91 АД - Кубрат   9 405  
  8   Евро Дом ЕООД - Русе   8 691  
  9   Мебелор ООД - Пловдив   6 364  
  10   Метрон АД - Пролеша   4 952  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 23.09.2009
  Обща стойност (BGN): 4 039 889.22  
Брой търгувани компании: 90
Официални пазари: 1 235 013.90
Свободен пазар: 2 616 160.42
Облигации: 49 882.03
Най-голяма промяна в цените
Завод за хартия - Белово АД - Белово 81.82 %
Химмаш АД - Хасково -11.43 %

Регулирана информация
4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
4KP (KMM) КММ АД - Шумен

  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Новото си месопреработвателно предприятие ще открие днес в Стара Загора лидерът в производството на малотрайни колбаси за Южна България Кен АД. Общата инвестиция в новата база е в размер на 22.2 млн. лв. Предприятието, чието строителство е започнало в началото на 2008 г., е изградено на собствен терен с разгъната площ от 9 420 кв. м.   В резултат на новата инвестиция дневният капацитет на компанията ще надхвърли 60 т малотрайни и трайни колбаси.

Източник: Пари

Лесопласт стана мажоритарен акционер на новорегистрирано дружество в Сърбия. Става дума за дружеството с ограничена отговорност Еко Фурнир, в което публичната ни компания притежава 55% от капитала, информират от Лесопласт. Еко Фурнир е със седалище и адрес на управление в Београд, Сърбия. Към края на юни Лесопласт има участие в три компании - Лесоцентър (20%), сръбската Пилана (59%) и румънската Лесопласт (50%). По информация на публичната компания за сръбското предприятие е обявена процедура по доброволна ликвидация. Основни акционери в Лесопласт в края на полугодието са австрийската Велде (76.67%) и кипърската Делтаууд (18.28%).

Източник: Profit.bg

Пощенска банка и Американ Експрес подписаха ново петгодишно споразумение за партньорство, с което банката ще е ексклузивен издател на кредитни карти Американ Експрес в България. Документът бе подписан от Антъни Хасиотис, главен изпълнителен директор на Пощенска банка, и Дебра Дейвис, генерален мениджър на „Международни мрежови услуги” на Американ Експрес за Западна, Централна и Източна Европа. 

Източник: Insurance.bg

Съветът на директорите на Българска фондова борса регистрира като маркет мейкър ИП Бета Корп за емисията акции, издадени от Мен Инвестмънт Груп. Компанията се търгува на Неофициален пазар на акции, сегмент "A". Максималният размер на отклонението в процент между цените на котировката „купува" и на котировката „продава" (спред) е 5%. Договорът между емитента на финансовите инструменти и маркет мейкъра е едногодишен. Датата на допускане е 28 септември (понеделник).

Източник: Profit.bg

ЕВН спира захранването с електроенергия за Горубсо Мадан АД, заради неплатени задълженията за електричество в размер на над 473 000 лв., съобщават от пресцентъра на електро-разпределителното дружество.  За тази мярка е уведомено ръководството на компанията и заинтересованите институции, съобщават от компанията. Предвидено е изключването да започне от 24 септември 2009 г. При спирането на захранването EВН съблюдава всички възможни фактори и ще стартира с изключването на онези съоръжения, чието нефункциониране не представлява заплаха за околната среда и здравето на населението. Задълженията до момента за потребено електричество са в размер на над 473 000 лева.

Източник: Vesti.bg

Съкращенията на работници в Кремиковци ще продължават, съобщи синдикът на комбината Цветан Банков. В момента в предприятието работят 3 100 души, но в оздравителния план е записано, че на работа ще останат 2 500 служители. Банков е отказал да подпише колективен трудов договор със синдикатите още през пролетта, защото дружеството не може да осигури допълнителни социални придобивки на металурзите.

Източник: Дарик радио

Металургичният производител Промет Стийл ще достави за нуждите на софийското метро първите 665 т арматура, съобщиха от дружеството. Тя ще бъде използвана в проекта за разширяването на метрото в София. В съответствие с плана, одобрен от Министерски съвет на Република България, столичното метро ще се състои от 47 метро станции, с пропускателна способност от над 1 милион души на ден. Дължината на тунелите ще бъде 52км. В проекта за разширяване на софийското метро участват две компании - Trace /България/ и Dogus Insaat /Турция/. Имаме готовност да произведем и доставим в кратки срокове метал за прoекти от национално значение, каза Яна Буланова, главен специалист Вътрешни пазари в Промет Стийл.

Източник: Фирмена информация       Българска Стопанска Камара

Външноикономическо сътрудничество


Enterprise Europe NetworkВъншнотърговски консултации


Оферти от български и чуждестранни фирмиПредстоящи
панаири и изложения
в България и в светаПредстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Почина инж. Петър Петров – дългогодишен изпълнителен секретар на Българската минно-геоложка камара

ВАЖНО! На 24 септември изтича срокът за определяне на минималните осигурителни прагове по браншове

МОСВ ще внесе в Министерския съвет предложение за отопадане на регулаторни режими в областта на околната среда, стана ясно на среща в БСК

22 от общо 32 мерки, включени в правителствения антикризисен план, са предложени от БСК.

До 28 септември т.г. БСК приема предложения от своите членове за промени в данъчното закодонателство

Стартира проектът LUDUS. БСК кани своите членове да се включат в проекта.


Предстоящи събития

24 септември: Среща на АОБР с Парламентарната група на Коалиция за България

29 септември 2009 г.: Семинар "Вербална и невербална комуникация"

28-30 септември: Българо-унгарски бизнес форуми в рамките на Есенния технически панаир в Пловдив

1 октомври 2009 г.: „Ден на електротехниката” и кръгла маса-семинар на тема „Енергийна ефективност в съответствие с целите на Европейския съюз до 2020 г. – изпитване и сертифициране”.

15 октомври: Семинар по Проект „Създаване на нови работни места и условия за устойчива заетост в сферата на туризма ”

24.09.2009г.:  Семинар „Започване на бизнес в Сърбия”

14.10.2009 г.: „Ден на кариерата за хора с увреждания”. БСК е партньор на събитието.

19 октомври, Вилнюс (Литва): Форум за развитие на азиатско-европейския транспорт.

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към БСК
e вече Майкрософт ИТ академия.

Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


Нов курс в Центъра за компютърно обучение на БСК
Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
Регионална Cisco академия
CCNA – 1 сем. - 28 септември, 7:30-9:30
CCNA – 1 сем. - 3 октомври, съботно-неделен
CCNA – 2 сем. - 12 септември, съботно-неделен
CCNA – 3 сем. - 19 септември, съботно-неделен
Oктомври/ноември - 15:00-18:00 ч
MS Excel, начинаещи/напреднали
MS Word, начинаещи/напреднали
MS PowerPoint, начинаещи/напреднали
MS Access, начинаещи/напреднали

За повече информация:
http://educentre.bia-bg.com/
teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
или на тел. 981 03 26

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Професионално обучение и квалификация;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване на проекти по различни програми по заявка;
Семинари по актуални теми;
Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Приет бе френският широко дискутиран проектозакон за борба с пиратството в интернет, който позволява на властите да изключват потребители на интернет за незаконно теглене, но опозицията незабавно обяви, че ще обжалва закона в съда. Законът е в нов вариант, след като първоначалният текст бе отхвърлен от Конституционния съд. Той бе приет от правните комисии на двете камари на парламента с 258 гласа на 131. Опозиционните социалисти, които бяха сезирали Конституционния съд за първия вариант на т.нар закон “Хадопи”, заявиха, че отново ще се обърнат към съда.

Източник: Ройтерс

Америка

Американските банки, изплатили публичните заеми, с които бяха спасени от банкрут, се завръщат към раточителството, докато страните призовават за координирани международни действия за ограничаване на компенсациите във финансовия сектор. Тенденцията не следва традиционната пазарна логика. Общия брой на работните места във финансовия сектор, които бяха загубени – над 286 хиляди за една година, според Министерството на труда – би трябвало да намали заплатите поради наличието на свободни специалисти. В няколко големи банки се наблюдава точно обратното.

Източник: Associated Press

Азия

Икономиките на Китай и Индия ще поведат Азия към по-бърз ръст от прогнозираното до момента, твърдят от Азиатската банка за развитие (АБР) в свой доклад. Правителствените помощи за развиващите се азиатски държави повишиха очакванията за региона. Очаква се Китай да отбележи ръст от 8.2% през 2009 г. вместо досега очакваните 7%. Коригираната прогноза за Индия е за ръст на БВП от 6% при 5% до сега. АБР е оптимистична и за целия регион като новите й прогнози са за ръст от 3.9% през 2009 г. срещу предишната за 3.4%.

Източник: BBC

 
Индекси на фондови борси
23.09.2009
Dow Jones Industrial
9 748.55 (-81.32)
Nasdaq Composite
2 131.42 (-14.88)
?>
Стокови борси
23.09.2009
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)68.97
Heating oil ($US/gal.)1.7900
Natural gas ($US/mmbtu)4.7500
Unleaded gas ($US/gal.)1.7000
Gold ($US/Troy Oz.)1 014.40
Silver ($US/Troy Oz.)16.91
Platinum ($US/Troy Oz.)1 328.50
Hogs (cents/lb.)50.05
Pork bellies (cents/lb.)80.18
Live cattle (cents/lb.)85.75


SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

       Опознай България

Сапарева баня

Сапарева баня се намира в северното подножие на Рила в югозападната част на България. Градът е популярен курортен център, привличащ множество туристи както със студената си и чиста планинска вода, така и с уникалните си минерални извори – едни от най-горещите в Европа. Може би най-известната природна забележителност в града е извиращият в центъра му минерален извор. Той е най-горещия в Европа – температурата на водата е над 100 градуса. През 1957 г. там бликва и единственият на Балканите гейзер, който и до сега изригва периодично (на всеки 7-8 секунди), изхвърляйки горещата минерална вода на около 18 метра височина. Сапарева баня се слави и с лечебните си бани.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 24.09.2009
Българска версия: 25262, Английска версия: 3450

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999