Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 10 септември 2009 г., брой 2530
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД          България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(10.09.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.22430
USD/BGN   1.34680
CHF/BGN   1.28902
EUR/USD   1.4522*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   1.57%  
Германо-Българската индустриално-търговска камара организира
БИЗНЕС СРЕЩИ С ГЕРМАНСКИ ФИРМИ
29 септември 2009, Пловдив

Вижте поканата.
Изберете фирма от списъка.
Попълнете формуляра.
Допълнителна информация:
В Интернет или на
тел. 02/ 8163026Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Български Институт за Външна Търговия

16.09.2009
Продажба на собствен бизнес на максимална стойност

17.09.2009
Пазари и успешна търговия с Румъния

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bg


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Незабавна онлайн резервация на хотел в България
Изгодни цени за почивка през септември
 »Хотели в Слънчев бряг  »Хотели в Несебър  »Хотели в Созопол  »Хотели в Приморско »Хотели в Златни пясъци »Хотели в Балчик
Българските хотели
в Google Earth
Незабавна онлайн резервация
на хотел в България
0700 11881

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Еър Нове АД - София
Врамед АД - Врабево
Агропласмент-92 В АД - Варна
Зет Пропъртис Инвест Фонд АДСИЦ АДСИЦ - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Страната ни получи 136 289 102 специални права на тираж (СПТ) от Международния валутен фонд, съобщиха от БНБ. Тяхната равностойност е около 148.7 млн. евро. С тези средства се увеличават международните валутни резерви на Българската народна банка. В края август МВФ отпусна на страната ни други около 475 млн. СПТ. Това разпределение е резултат от четвъртото изменение на устава на МВФ, което предвижда специално еднократно разпределение на 42.8 млрд. СПТ, които се равняват на около 46.7 млрд. евро към датата на разпределението между всички държави членки на фонда.

Източник: Монитор

ЕС санкции – от моркова до тоягата
Теодора Каменова

Въпреки че, Европейската Комисия отблокира 110 млн. евро по програма САПАРД, преди броени дни Румяна Желева, Министър на външните работи на България сподели, че в Европейския съюз (ЕС) се е сформирала група от държави, които настояват за много по-сериозни санкции за страната ни от спирането на еврофондовете. Заедно с разбитите надежди за бързо размразяване на всички предвидени пари от Европа дойде и предложението да бъде отложено влизането в сила на Шенгенското споразумение за България. Вероятно е да се появят и още подобни наказателни мерки до излизането на 15 септември на общо становище на ЕС по въпроса какви стъпки да бъдат предприети спрямо страната ни. Ако новото правителството не успее да предотврати подобно развитие, последствията могат да бъдат доста по-сериозни от традиционните размени на критики между управляващи и опозиция.    Пълен текст на анализа
Коментари по представените материали, можете да изпращате на адрес: bic@bia-bg.comКвалификационeн REFA-курс
12.10-20.11.2009 - София

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Първи модул: “Организация на работни системи и процеси”
Тема: Организация на работното място/ергономия
 • Ергономия на работното място
 • Натоварване, напрежение и последствия от тях
 • Организация на работното място – антропометрия и работни средства, Работна среда

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София
  Приватизация

  Собствениците на 174 приватизирани дружества, които нямат никакви активи, дължат над 170 млн. лв. на Агенцията за следприватизационен контрол заради неизпълнени задължения в договорите за раздържавяване. Това съобщи Атанаска Бозова, шеф на ведомството. Тя посочи, че е наложен запор над акциите на тези компании, но те нямат никаква стойност след като не са обезпечени с активи. Само собственикът на 71% от КремиковциФинметалс – има натрупани задължения от 360 млн. лв., посочи Бозова. Тя допълни, че е наложен запор на офиса и няколкото имота на Финметалс– собственост на Митал, но друго имущество не е открито. В случай на ликвидация на стоманения гигант, Агенцията няма да е в списъка с кредитори, защото неин длъжник де юре е Финметалс, докато в случай на капитализация на вземанията на кредиторите, ще са налице 13 млн. акции и стойността на запорираните от нас, ще е по-висока, обясни Бозова. 

  Източник: Дарик радио

  Привърженици на футболния отбор Черно море, чийто собственик е икономическата групировка ТИМ провалиха протеста срещу продажбата на 112 дка от Морската градина. Запалянковците се събрали пред сградата на областна администрация, за да изразят неодобрението си към новините на турски език по националната телевизия. Вместо да се разотидат обаче, точно в началния час на протеста на екоактивистите ултрасите им се нахвърлили. Разкъсаха знамената ни, напукаха ни балоните и ни разпръснаха, оплака се местната лидерка на ПП “Зелените” Мария Христова. Тя добави, че на всичко отгоре агресивните младежи нямали разрешение за протест, за разлика от тях. Екоактивистите взнамерявали да подадат и жалба в полицията.  (pozvanete.bg)

  Дружества
  Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци, некласифицирани другаде
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2008 г.
  (хил. лв.)
    1   Филикон-97 АД - Пловдив   58 700  
    2   Агри България ЕООД - Радиново   26 022  
    3   Фрукто Сливен АД - Варна   17 626  
    4   Куминяно Фрут ООД - Катуница   16 549  
    5   Палиррия - България ЕООД - Нова Загора   15 125  
    6   Конекс-Тива ООД - Оризово   13 583  
    7   Еко фрут - 1 ЕООД - Пловдив   12 778  
    8   Сторко ЕООД - София   11 744  
    9   Диони ООД - Стара Загора   11 694  
    10   Пенелопа Груп ЕООД - Карнобат   9 373  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 09.09.2009
    Обща стойност (BGN): 6 686 365.95  
  Брой търгувани компании: 77
  Официални пазари: 2 092 534.81
  Свободен пазар: 326 895.76
  Облигации: 4 218 305.49
  Най-голяма промяна в цените
  Чугунолеене АД - Ихтиман 42.79 %
  Холдинг Света София АД - София -24.44 %

  Регулирана информация
  4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
  4KP (KMM) КММ АД - Шумен

    БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  Ей И Ес - България взе решение, с което ТЕЦ Ей и Ес-3С „Марица Изток 1" официално промени името си на Ей И Ес Гълъбово. Промяната на името на топлоелектрическата централа отбелязва успешния напредък по изграждането на най-ефикасната и чиста електроцентрала с изгаряне на лигнитни въглища в България. Очаква се ТЕЦ „Eй И Ес Гълъбово" да бъде пусната в експлоатация през втората половина на 2010 г. Централата ще има два блока с по 335 МW мощност. Цялата произведена енергия ще се продава на НЕК.  В България Ей И Ес работи по два мащабни проекта - новата топлоелектрическа централа в Гълъбово и ветроенергиен парк „Св. Никола" на Северното Черноморие. Ей И Ес осъществява най-голямата чуждестранна инвестиция в страната до момента на обща стойност над 1.5 милиарда евро.

  Източник: Vesti.bg

  Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков освободи от длъжност двама от досегашните членове на Съвета на директорите на Летище Пловдив - Божидар Малинов и Иванка Петкова. Промяната е била извършена преди седмица. Съветът на директорите остава с трима от досегашните си пет членове - изпълнителният директор на Летище Пловдив Андрея Андреев, главният експерт в дирекция „Концесии" Венета Маркова и главният експерт в дирекция „Контрол върху дейността на търговските дружества" Ирен Тонева.

  Източник: Дарик радио

  Успоредно с производството на етилов алкохол Захарни заводи АД-Горна Оряховица вече произвежда и изсушен зърнен фураж на база на отпадъци от зърното. Цехът за гранулиране на високопротеиновия сух фураж е произвел първата си продукция. Капацитетът за производство на фураж е от 35 до 40 тона на денонощие, като интересът на клиентите към продукта е много голям, отбелязват от дружеството. Прогнозната цена на фуража е 264 лв./тон, като до края на септември ще се определи и нейният окончателен размер.

  Източник: Монитор

  Изпълнителният директор на военния холдинг Терем Жечко Петров беше арестуван заради преотстъпване на договори за утилизация (унищожаване и обезвреждане на боеприпаси) на частна фирма, която няма лиценз за извършване на такава дейност. Срещу него е било повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. Петров е бил привикан на разпит в следствието и при явяването му е бил арестуван. Според обвинението става дума за близо 5, 2 млн. лв., които два завода на Терем - Цар Самуил – Костенец и Ивайло – Велико Търново са спечелили по договори за утилизация с Министерството на отбраната. Парите са били преведени на два транша към частната компания "Евро ремонт строй България", която дни след спечелването на договорите е била наета за подизпълнител. Въпреки че парите са преведени, от "Евро ремонт строй България" не са извършили услугата, за която му е платено.

  Източник: Дневник

  Ръководството на пристанище Бургас ще бъде дадено на прокуратурата. Одит на транспортното министерство установи заобикаляне на Закона за обществените поръчки при избора на изпълнители и бездействие, което е довело до загуба от 17 млн. лв. от началото на годината до момента, съобщи пресдирекцията на транспортно министерство. Проверяващите твърдят, че поръчките са разделяни, за да се заобиколи законът. Проверката е установила, че 38% от ремонтите в дружеството са възложени на две компании, регистрирани в гр. Левски - Мантекс и Росиимпекс. Мантекс е стопроцентова собственост на Станка Колева Маринова.Росиимпекс е собственост на Росица Златанова Климентова.

  Източник: Дневник

  Комисията за финансов надзор вписа в регистъра Богатса.ком АД като публично дружество и потвърждава проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия акции, които представляват съдебно регистрирания капитал на дружеството. Емисията е в размер на 100 000 лв., разпределени в същия брой обикновени акции, с номинална стойност 1 лев всяка. Основната дейност на дружеството е производство, преработка и продажба на всякакви видове хранителни продукти както и създаване и управление на търговски обект. Учредители на дружеството са Константинос Колокасидис с 94 000 акции, представляващи 94% от капитала, Георгиос Скурас с 5 000 акция, представляващи 5% от капитала и Теодорос Хрисис с 1000 акции и 1% от капитала на дружеството.

  Източник: Дарик радио         Българска Стопанска Камара

  Външноикономическо сътрудничество


  Enterprise Europe Network  Външнотърговски консултации


  Оферти от български и чуждестранни фирми  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света  Предстоящи обучения
  КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

   
  Новини от БСК и членовете на БСК

  Център за продажба и дистрибуция на български хранителни и селскостопански стоки ще бъде открит в Шанхай

  BUSINESSEUROPE: Европа бавно излиза от кризата


  Предстоящи събития

  24.09.2009г.:  Семинар „Започване на бизнес в Сърбия”

  14.10.2009 г.: „Ден на кариерата за хора с увреждания”. БСК е партньор на събитието.

  Стопанска камара – Варна, е организатор на Международен арт форум 'Без граници", 18-20 септември 2009 г. в "Двореца" - гр.Балчик.

  19 октомври, Вилнюс (Литва): Форум за развитие на азиатско-европейския транспорт.

  Център за компютърно обучение
  към Българската Стопанска Камара
  Центърът за компютърно обучение към БСК
  e вече Майкрософт ИТ академия.

  Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


  Нов курс в Центъра за компютърно обучение на БСК
  Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
  Регионална Cisco академия
  CCNA – 2 сем. - 12 септември, съботно-неделен
  CCNA – 3 сем. - 19 септември, съботно-неделен
  CCNA – 1 сем. - октомври
  MS Excel, начинаещи – 07-11.09 - 15:30-18:00 ч
  MS PowerPoint, начинаещи– 12-16.10 - 15:30-18:00 ч
  MS Excel, напреднали – 14-18.09 - 15:00-18:00 ч
  MS Word, напреднали – 28.09-2.10 - 15:00-18:00 ч
  MS Excel, експертно ниво – 5-9.10 - 15:00-18:00 ч
  MS PowerPoint, напреднали – 19-23.10 - 15:00-18:00

  За повече информация:
  http://educentre.bia-bg.com/
  teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
  или на тел. 981 03 26

   
  Център за професионално обучение на БСК
  Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
  Центърът за професионално обучение на БСК организира:
  Професионално обучение и квалификация;
  Вътрешно фирмени обучения по заявка;
  Разработване на проекти по различни програми по заявка;
  Семинари по актуални теми;
  Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

  За допълнителна информация:
  тел. 987 97 03; 932 09 69,
  e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
  www.training.bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Европейският комисар по въпросите на разширението Оли Рен предаде на исландския премиер Йохана Сигурдардотир обширен въпросник, с помощта на когото ЕС ще определи доколко Исландия е подготвена за европейско членство. Проучването за Исландия се състои от близо 2 хил. въпроса, които покриват 33 предприсъединителни глави. От отговорите на Рейкявик зависи какво ще е мнението на ЕК относно молбата за членство на Исландия. Позицията на Комисията ще бъде предоставена и на страните-членки. Срокът за отговор на въпросите, поставен от ЕК, е 16 ноември.

  Източник: EUObserver.com

  Америка

  Microsoft извърши една от най-яростните си атаки към съдебното споразумение на Google за правата върху електронните книги в САЩ, след като магистратите във Вашингтон обявиха собствено изслушване по случая. Софтуерната компания осъди предложеното споразумение като “безпрецедентна злоупотреба със съдебната система”. От Microsoft заявиха, че под предлог да се реши малък правен проблем, ще се предоставят широки права на Google за милиони книги, които са с авторски права. От там предлагат решението на казуса да се остави на Конгреса.

  Източник: FT

  Азия

  China National Petroleum Corp. получи 30 млрд. долара заем за да финансира разширението си зад граница в опит да открие нови залежи. 5-годишният заем ще бъде предоставен на по-ниска лихва от China Development Bank, заявиха от компанията собственик на PetroChina Co. без да влизат в детайли. Споразумението подчертава стратегията на Китай да придобива енергийни ресурси зад граница, след като тази година похарчи около 12 млрд. долара за нефтени полета и рафийнерии в страни, сред които са Сингапур и Канада.

  Източник: Блумберг

   
  Индекси на фондови борси
  09.09.2009
  Dow Jones Industrial
  9 547.22 (49.88)
  Nasdaq Composite
  2 060.39 (22.62)
  ?>
  Стокови борси
  09.09.2009
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)71.31
  Heating oil ($US/gal.)1.7900
  Natural gas ($US/mmbtu)2.8300
  Unleaded gas ($US/gal.)1.8300
  Gold ($US/Troy Oz.)997.10
  Silver ($US/Troy Oz.)16.47
  Platinum ($US/Troy Oz.)1 284.90
  Hogs (cents/lb.)51.45
  Pork bellies (cents/lb.)86.43
  Live cattle (cents/lb.)87.55


  SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

         Опознай България

  Природен резерват Сребърна

  Сребърна е резерват разположен край село Сребърна на 18 км. западно от град Силистра и на 2 км. от река Дунав. Той обхваща ез. Сребърна и неговите околности. Езерото е главна "спирка" по т.нар. Via Pontiсa, най-важното миграционно трасе на прелетните птици между Северна Европа и Централна Африка. Площта на целия резерват е около 600 хектара. Той е една от най-интересните влажни зони в Европа с изключително разнообразие на растителни и животински видове. Тук се срещат 39 вида бозайници, 21 вида влечуги и земноводни и десетина вида риби. Сред защитените видове на резервата са: видра, ондатра, езерен рак, обикновена костенурка, воден плъх, бял лопатар. Освен тях в резервата гнездят над 100 вида птици - къдроглав пеликан (единствената колония в страната), малък корморан, чапли, блестящ ибис, ням лебед, червен ангъч, сива гъска, патици, гмурци, тръстиков блатар, рибарки, синьогушка, мустакат синигер и др. През 1948 г. местността е обявена за резерват. През 1977 тя е обявена за биосферен резерват от списъка на ЮНЕСКО, категория “А”. Такъв статут имат само седемнайсет обекта в света. През 1983 г. влиза в списъка на паметниците на световното културно наследство и природните забележителности на ЮНЕСКО.  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 10.09.2009
  Българска версия: 25486, Английска версия: 3586

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031

  Юни 2020
   ПВСЧПСН
  231234567
  24891011121314
  2515161718192021
  2622232425262728
  272930     


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999