Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 03 септември 2009 г., брой 2525
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 

        България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(03.09.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.23498
USD/BGN   1.37541
CHF/BGN   1.28953
EUR/USD   1.4220*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   1.57%  
Германо-Българската индустриално-търговска камара организира
БИЗНЕС СРЕЩИ С ГЕРМАНСКИ ФИРМИ
29 септември 2009, Пловдив

Вижте поканата.
Изберете фирма от списъка.
Попълнете формуляра.
Допълнителна информация:
В Интернет или на
тел. 02/ 8163026Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Български Институт за Външна Търговия

16.09.2009
Продажба на собствен бизнес на максимална стойност

17.09.2009
Пазари и успешна търговия с Румъния

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bg


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Незабавна онлайн резервация на хотел в България
Изгодни цени за почивка през септември
 »Хотели в Слънчев бряг  »Хотели в Несебър  »Хотели в Созопол  »Хотели в Приморско »Хотели в Златни пясъци »Хотели в Балчик
Българските хотели
в Google Earth
Незабавна онлайн резервация
на хотел в България
0700 11881

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Домостроене АД - Русе
Пластимо АД - Самоков
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков ще бъде управител за България в шест международни финансови организации. Тези организации са Световната банка, Международната финансова корпорация, Многостранната агенция за гарантиране на инвестициите, Международния център за уреждане на инвестиционни спорове, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка. Министрите определиха зам.-финансовият министър Ана Михайлова за заместник управител за България в Международния валутен фонд. Правителството реши директорът на Външни финанси в министерство на финансите Лъчезар Стефанов да ръководи българската делегация, в съветите на Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо сътрудничество-Москва.

Източник: Profit.bg

Българският контингент в Афганистан – дълг по време на криза
Теодора Каменова

На фона на песимистичните прогнози относно бюджета за отбрана и изказванията на новия министър Николай Младенов, че всички сделки за модернизация на армията ще бъдат ревизирани, новината, че българските войски поемат охраната на външната линия на летището в Кабул звучи наистина мрачно. Обстановката в Афганистан става все по-напрегната, особено след проведените избори там, а прогнози за подобрение в близко бъдеще не само, че няма, но вече никой не се наема и да прави подобни предположения. Политиците изразиха своето притеснение относно новите задачи, които ще изпълнява българския военен контингент в Афганистан. Какво ни очаква там и ще се справим ли с новите предизвикателства, които предстоят?    Пълен текст на анализа
Коментари по представените материали, можете да изпращате на адрес: bic@bia-bg.comКвалификационeн REFA-курс
12.10-20.11.2009 - София

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Втори модул: “Управление на данни за производството”
Тема: Управление на производството
 • Организация на производството
 • Планиране и контрол на производството
 • Анализ на работното място
 • Европейско законодателство по отношение на безопасните и здравословни условия на труд

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София
  Приватизация

  Работна група към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) се заема със "завземането" на Международен панаир Пловдив от бизнесмена Георги Гергов, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Близкият до БСП туристически бос Гергов е мажоритарен собственик в дружеството чрез свързани фирми с дял от почти 51%, въпреки че панаирът е в забранителния списък за приватизация и парламентът не е давал санкция за промяна на това положение. "Това е една от най-странните сделки през последните години. В момента държавата няма мажоритарно участие и дружеството дори отказва да дава информация, която им се изисква от министерството", каза Трайков. "Странната" сделка се извърши през годините по класическата схема - влизане в дружеството чрез смесена общинско-частна фирма в рамките на миноритарния общински дял от 49%, увеличение на капитала на смесената фирма до почти пълно изтласкване на общината и накрая изкупуване на дела на физическите лица, възмездени за реституционни претенции. Наскоро стана ясно, че Гергов готви нова промяна в акционерната структура на "Международен панаир Пловдив" и в дружеството може да влезе нов акционер. Това ще стане, ако бизнесменът осъществи плановете си да продаде черноморския курортен комплекс "Слънчев ден". Чрез апорт на имоти и свързани фирми това дружество е включено в капитала на панаира, припомнят експерти.

  Източник: Дневник

  Приходите на Агенцията за приватизация (АП) за 2009 г. и 2010 г. биха могли да достигнат 880 милиона лева, ако бъдат приватизирани Булгартабак холдинг, Топлофикация-София, ВМЗ-Сопот, Кинтекс и миноритарните пакети на държавата в електроразпределителните дружества. Това бе посочено при представянето на отчета на АП пред членовете на парламентарната Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм вчера .  За първата половина на 2009 г. приходите на АП са 17 600 000 лева.  Ръководството на агенцията посочи, че ниският резултат е свързан с финансовата криза и липсата на инвеститорски интерес. От АП добавиха, че на по-късен етап би могло да се пристъпи към приватизиране на дружествата от Българския енергиен холдинг, но засега това не се предвижда. 

  Източник: Монитор

  Дружества
  Компютърни и други свързани с тях дейности
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2007 г.
  (хил. лв.)
    1   Ай Би Ем-България ЕООД - София   36 904  
    2   Сап Лабс София ЕООД - София   28 863  
    3   Център за автоматизация на проектирането и конструирането "Прогрес" ООД - София   27 014  
    4   Оракъл Ийст Сентръл Юръп - клон България - София   21 029  
    5   Стоун компютърс АД - София   18 651  
    6   Джонсън контролс електроникс България ЕООД - София   17 657  
    7   Жар ЕООД - София   17 518  
    8   О Бе Ес - Бе Ге АД - София   14 158  
    9   Телерик АД - София   13 639  
    10   Интелинет България ЕООД - София   13 085  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 02.09.2009
    Обща стойност (BGN): 1 534 301.27  
  Брой търгувани компании: 90
  Официални пазари: 863 721.86
  Свободен пазар: 657 538.81
  Облигации: 9 053.07
  Най-голяма промяна в цените
  Унимаш Корпорация АД - Пловдив 93.69 %
  Черноморски холдинг АД - Бургас -23.08 %

  Регулирана информация
  4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
  4KP (KMM) КММ АД - Шумен

    БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  С 29,3 милиона лева се е увеличила печалбата на дружествата, включени в групата на Българския Енергиен Холдинг през юли, съобщиха от дружеството. Увеличението на печалбата се дължи на подобрените резултати на Булгартрансгаз, ТЕЦ Марица Изток 2, Булгаргаз и АЕЦ Козлодуй, както и на намалената загуба на Националната електрическа компания. Към края на юли печалбата преди облагане с данъци на дружествата в групата възлиза на 255, 8 милиона лева. През този период приходите от оперативна дейност на компаниите са се увеличили с 12 на сто. В сравнение с юли 2008 година печалбата на дружествата през юли 2009 година бележи ръст от 29,3 на сто или 57,9 милиона лева. 

  Източник: News.bg

  Правителството определи "Хидроенергийна компания "Горна Арда" АД за инвеститор на каскада "Горна Арда". Проектът предвижда изграждането на три нови хидровъзела "Мадан", "Ардино" и "Сърница" в горния участък на р. Арда. Общата им инсталирана мощност ще бъде 174,2 MW, а очакваното средногодишно енергийно производство е 440 GWh. Само за изграждането на хидровъзел "Мадан" през първите две години ще бъдат разкрити около 700-900 работни места. При пълното разгръщане на строителните работи по трите обекта ще бъдат ангажирани 2400-2700 души. Реализирането на проекта е в съответствие с целите на страната за изграждане на възобновяеми енергийни източници. До 2020 г. от ВЕИ трябва да бъде 16% от крайното енергийно потребление. С утвърждаването му ще стане възможно окончателното структуриране на "Хидроенергийна компания "Горна Арда" АД. Акционери в дружеството ще бъдат НЕК, EVN и Alpine Bau. Необходимите корпоративни инвестиции за осъществяването на проекта са около 500 млн. евро. Срокът за изпълнението му е 7-8 години.

  Източник: Insurance.bg

  Металургичната компания "Промет стийл" откри нова търговска площадка в Елин Пелин, съобщиха от дружеството. Целта на предприятието е да съкрати времето за доставка на прокат към клиентите си в региона до няколко часа от момента на постъпване на плащането и да се увеличи възможността за превоз.   През периода януари - август 2009 г. бургарското предприятие е произвело 199 400 тона арматура. Основната продукция на дружеството е арматура, кръгъл прокат, винкели и шини. В новата си търговска база компанията ще поддържа постоянна наличност от 1000 тона метал с възможност за транспорт от 1 сноп.

  Източник: Дневник

  От БДЖ ЕАД предвиждат от 1 октомври да намалят броя на служителите си с 1 330, а с влизането в сила на новия график за движение на влаковете от 12 декември - с още 670, съобщиха от дружеството. Така общият брой на персонала в БДЖ ще бъде намален с 2 000 души. Съкращенията са част от антикризисните мерки, които ръководствата на БДЖ и на трите дъщерни дружества на компанията са представили днес на ръководствата на синдикалните организации от КНСБ и КТ Подкрепа, които са страна по Колективния трудов договор. В железниците са отчели спад от 37.5 на сто в товарните превози и намаление със 7.5 на сто при превозените пътници за първата половина на 2009 г. За същия период финансовият резултат е загуба от 22 368 000 лв.

  Източник: Expert.bg

  Българският спортен тотализатор е регистрирал загуби от 200 000 лева, съобщи министърът на спорта Свилен Нейков пред парламентарната комисия по образование. По думите му директорите на всичките 10 дирекции в страната ще се отчитат за загубите на тотализатора.

  Източник: Стандарт

  От октомври ток ще произвежда и новият вятърен парк "Свети Георги" на щатската Ей И Ес край Каварна. Тогава всички 52 генератора ще бъдат присъединени към електропреносната мрежа. Стартът на проекта стана вчера с намесата на министъра на земеделието Мирослав Найденов, който съдейства паркът да получи сервитутни права и така може да влезе в експлоатация.

  Източник: Стандарт         Българска Стопанска Камара

  Външноикономическо сътрудничество


  Enterprise Europe Network  Външнотърговски консултации


  Оферти от български и чуждестранни фирми  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света  Предстоящи обучения
  КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

   
  Новини от БСК и членовете на БСК

  Предстоят промени в Закона за ДДС. Очакваме Вашите мнения и предложения

  Стартира договарянето на минималните осигурителни прагове за 2010 г. Очакваме Вашите мнения и предложения.

  Център за продажба и дистрибуция на български хранителни и селскостопански стоки ще бъде открит в Шанхай


  Предстоящи събития

  24.09.2009г.:  Семинар „Започване на бизнес в Сърбия”

  14.10.2009 г.: „Ден на кариерата за хора с увреждания”. БСК е партньор на събитието.

  19 октомври, Вилнюс (Литва): Форум за развитие на азиатско-европейския транспорт.

  Център за компютърно обучение
  към Българската Стопанска Камара
  Центърът за компютърно обучение към БСК
  e вече Майкрософт ИТ академия.

  Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


  Нов курс в Центъра за компютърно обучение на БСК
  Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
  Регионална Cisco академия
  CCNA – 2 сем. - 12 септември, съботно-неделен
  CCNA – 3 сем. - 19 септември, съботно-неделен
  CCNA – 1 сем. - октомври
  MS Excel, начинаещи 07-11.09 - 15:30-18:00 ч
  MS PowerPoint, начинаещи 12-16.10 - 15:30-18:00 ч
  MS Excel, напреднали 14-18.09 - 15:00-18:00 ч
  MS Word, напреднали 28.09-2.10 - 15:00-18:00 ч
  MS Excel, експертно ниво 5-9.10 - 15:00-18:00 ч
  MS PowerPoint, напреднали 19-23.10 - 15:00-18:00

  За повече информация:
  http://educentre.bia-bg.com/
  teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
  или на тел. 981 03 26

   
  Център за професионално обучение на БСК
  Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
  Центърът за професионално обучение на БСК организира:
  Професионално обучение и квалификация;
  Вътрешно фирмени обучения по заявка;
  Разработване на проекти по различни програми по заявка;
  Семинари по актуални теми;
  Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

  За допълнителна информация:
  тел. 987 97 03; 932 09 69,
  e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
  www.training.bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Шведската банка Nordea се е споразумяла за закупуването на на датската Fionia Bank за 121 млн. евро с правителството на страната. Стокхолмската банка заяви, че сделката обхваща 400 души персонал и 29 клона. Ще се очаква одобрение от датските власти, които поеха контрол върху Fionia след финансовия срив през февруари. Инвестицията трябва да започне да връща средства до 2011 г., заявиха от Nordea, най-голямата скандинавска финансова група. “Възползвахме се от ункална възможност”, добавиха от банката.

  Източник: BBC

  Америка

  Телекомуникационната Alcatel-Lucent смята да набере до 1 млрд. евро чрез емисия конвертируеми облигации за рефинансиране на дълговете си. Първоначално компанияа обяви, че ще пусне книжа за 750 млн. евро, но вдигна до 870 млн. евро след като търсенето се оказа по-силно от очакваното. Съществува и допулнителен вариант за емисията облигации да достигне до 1 млрд. евро, заявиха от Alcatel-Lucent. Емисията се очакваше от някои анализатори, след като директорите на компанията обявиха идеята си по-рано.

  Източник: FT

  Азия

  Toyota Motor Corp.,Honda Motor Co. и Hyundai Motor Co. отчетоха най-високите си месечни продажби тази година. Азиатските производители на автомобили отчетоха първия общ ръст на продажби си за последните 15 месеца. Toyota, най-големият производител на автомобили в света, е реализирала 6.4% ръст на своите продажби през август, базираната в Токио Honda отчете 9.9%, а Hyundai – ръст от 47%. Търсенето в САЩ се е увеличило с 1% до 1.26 млн. автомобила, като японските и южнокорейски автомили имат 12% увеличение.

  Източник: Блумберг

   
  Индекси на фондови борси
  02.09.2009
  Dow Jones Industrial
  9 280.67 (-29.93)
  Nasdaq Composite
  1 967.07 (-1.82)
  ?>
  Стокови борси
  02.09.2009
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)68.05
  Heating oil ($US/gal.)1.7500
  Natural gas ($US/mmbtu)2.7200
  Unleaded gas ($US/gal.)1.8100
  Gold ($US/Troy Oz.)978.50
  Silver ($US/Troy Oz.)15.37
  Platinum ($US/Troy Oz.)1 239.80
  Hogs (cents/lb.)48.83
  Pork bellies (cents/lb.)79.00
  Live cattle (cents/lb.)86.78


  SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

         Опознай България

  Некропол Шушманец

  През 1996 г., със спонсорството на фондация Хелвеция от Швейцария, бяха открити три тракийски гробници от некропола Шушманец край град Шипка. Гробницата от могилата Грифоните е най-добре запазената каменна куполна гробница, използвана през V- IV в. пр.Хр. като мавзолей. Двукрилатите врати са счупени при ограбването. Тракийската гробница Хелвеция беше наречена в чест на швейцарската фондация. Подът и стените са измазани с дебел слой штукатура - варено мляко с мраморен прах. Изградена е от големи каменни блокове, захванати с железни скоби. Състои се от дълъг коридор, правоъгълно преддверие и гробна камера. Преддверието и камерата са покрити с двускатен покрив, измазани са с фина варова мазилка, декоративно разчленена на правоъгълни полета, имитиращи мраморни блокове. Пред входа на гробницата са запазени двата улея за жертвопринушения и погребаните два коня на тракийския владетел. Тракийската гробница Шушманец се състои от гробна камера и правоъгълно предверие с полуцилиндричен свод, подпрян от дорийска колона. Тази гробница е също измазана с штукатура в бяло и червено. Централната част е подпряна с йоннийска колона, служеща като конструктивен елемент със седем полуколони в куполната част.  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 03.09.2009
  Българска версия: 25403, Английска версия: 3582

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999