Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 01 септември 2009 г., брой 2523
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 

        България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(01.09.2009)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.21913
USD/BGN   1.37040
CHF/BGN   1.28944
EUR/USD   1.4272*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   1.57%  


Петролни продукти
Вино
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

Български Институт за Външна Търговия

16.09.2009
Продажба на собствен бизнес на максимална стойност

17.09.2009
Пазари и успешна търговия с Румъния

Допълнителна информация
тел. 980 42 49, office@bift.bg


Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com


Незабавна онлайн резервация на хотел в България
Летни намаления за почивка на море
 »Хотели в Слънчев бряг  »Хотели в Несебър  »Хотели в Созопол  »Хотели в Приморско »Хотели в Златни пясъци »Хотели в Балчик
Българските хотели
в Google Earth
Незабавна онлайн резервация
на хотел в България
0700 11881

Някой търси точно теб!
13 700 работодатели намират успешно!

Общи събрания днес
  Специализирани бизнес системи АД - София
Пътнически Превози АД - Велико Търново
Черно море АД - Варна
Гамакабел АД - Смолян
Супер Боровец пропърти фонд АДСИЦ - Варна
Родна земя-холдинг (ПФ) АД - Варна
ФС холдинг АД - Дупница
Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ - София
Филикон-97 АД - Пловдив
Мебел-София АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Преките чуждестранни инвестиции през второто тримесечие на годината са били малко над 137 млн. евро, което е с 21,4 млн. евро над постигнатите 115,6 млн. евро през същия период на миналата година. Общо за полугодието преките чуждестранни инвестиции са имали нетен размер над 237,2 млн. евро. За сравнение от януари до края на юни 2008 г. те са били близо 180,7 млн. евро. Най-големи чуждестранни инвестиции са получили секторите за производство и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива и за производството на изделия от каучук, пластмаси и други неметални минерални суровини. .

Източник: Монитор

Печалбата на банките в България за юли е 49 млн. лв., което е и най-ниският резултат, постигнат от финансовите институции за последните три години. Причина за спада е ръстът на лошите кредити, по които потребителите са спрели да внасят вноски заради липсата на средства. Спрямо юли миналата година печалбата на банковата система намалява с 57 процента. За първите седем месеца на годината печалбата е 547,3 млн. лв., което е с 35 процента по-малко спрямо същия период на миналата година.

Източник: Новинар

Фалит заплашва фирмите, работещи по проекти на оперативните програми, заради забавени междинни плащания, алармираха кметовете на общините от Варненския регион по време на среща с областния управител Данчо Симеонов. Масова практика била общините да внасят документи за пари и да чакат с месеци превода им. Така фирми, които са приключили с дейността си по даден проект и дори са внесли ДДС, притеснявали кметовете заради забавените разплащания. Често се случвало и друго - одобрени проекти да не получават финансиране заради липсата на средства. "Чиновниците нямат право да прехвърлят пари от една мярка на програмата в друга, затова проектите остават блокирани. Така се получава омагьосан кръг - хем има неусвоени средства, хем има одобрени проекти, за които няма пари", оплакаха се кметовете. Те посочиха и друга недомислица - липса на съгласуваност между отделните министерства за програмите. Затова доста пъти дадена община получавала зелена улица за проект за асфалтиране на улиците, например, а след месеци - за нова канализация. 

Източник: ТрудКвалификационeн REFA-курс
12.10-20.11.2009 - София

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Първи модул: “Организация на работни системи и процеси”
Тема: Производствени данни/процеси
 • Значение на производствените данни
 • Установяване на данни – основни положения
 • Структуриране на задачи, разпределение на функции, приоритетен анализ (АВС анализ)

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София
  Дружества
  Дейности на агенции, свързани с превоз на товари
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2007 г.
  (хил. лв.)
    1   Меридиан-21 ЕООД - София   120 153  
    2   Трансленд ООД - София   39 571  
    3   Петромар АД - Варна   30 684  
    4   Орбит ЕООД - София   29 250  
    5   Скорпион-шипинг ООД - София   21 444  
    6   Рубишипс ООД - Русе   19 830  
    7   Юнимастърс Фрейт Експрес ЕООД - София   19 776  
    8   Бултранспорт лоджистикс енд сървисиз ЕООД - София   19 464  
    9   Ем Ес Си България ООД - Варна   19 269  
    10   МС Шипинг ООД - Варна   16 718  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 31.08.2009
    Обща стойност (BGN): 2 723 012.97  
  Брой търгувани компании: 90
  Официални пазари: 802 213.40
  Свободен пазар: 1 889 627.93
  Облигации: 11 799.12
  Най-голяма промяна в цените
  Бряст-Д АД - Добрич 197.00 %
  Сити Дивелъпмънт АДСИЦ - София -24.95 %

  Регулирана информация
  4VI (VIPOM) Випом АД - Видин
  4KP (KMM) КММ АД - Шумен

    БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  ВМЗ-Сопот е с нов изпълнителен директор - Иван Стоенчев, който управляваше фирмата преди четири години. Иван Стоенчев поема поста от назначения преди по-малко от година инж. Христо Иванов. Бордът е намален от петима на тримачленове. Председател е Христо Ивановски, заместник е Евгения Михайлова от Министерството на икономиката, а третият член е изпълнителният директор инж. Стоенчев. Досегашните членове на борда инж. Божидар Бабунов и инж. Стефан Ганчев са освободени. Машиностроителното предприятие осигурява работа на голяма част от жителите на общините Сопот и Карлово. Там работят повече от 3 600 души. Иван Стоенчев не изключи да има съкращения като част от програмата, която трябва да се приеме за стабилизиране на фирмата

  Източник: News.bg

  Красимир Коев е новият шеф на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Със заповед на аграрния министър Мирослав Найденов вчера бе уволнена Росица Горанова, която досега ръководеше агенцията. Мотив за смяната е необходимостта от по-ефективна дейност на агенцията и подобряване на комуникацията й с бизнеса.

  Източник: Сега

  Георги Миков е новият изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК). Преди това той беше член на Управителния съвет на ЧЕЗ. Миков беше избран вчера на първото заседание на новия Съвет на директорите (СД) на компанията, който беше назначен в края на миналата седмица, съобщиха от пресцентъра БЕХ. За председател на СД беше избран зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов. Третият новоназначен в ръководството на НЕК Михаил Андонов остава член на СД.

  Източник: Стандарт

  Холдинг Пътища АД отчита 868% ръст на годишна база на консолидираната си печалба до 1,17 млн. лв. за второто тримесечие на 2009 г., показва отчетът на дружеството. За съпоставимия период на 2008 г. печалбата беше 121 хил. лв. За първото полугодие на 2009 г. обаче Холдинг Пътища реализира загуба от 3,2 млн. лв. поради загуба от 4,4 млн. лв. за първото тримесечие на годината. За полугодието на 2008 г. пътностроителната компания отчете 96 хил. лв. печалба. Спадът на консолидираните продажби се забавя до 12,5% на годишна база за второто тримесечие на 2009 г. спрямо понижение от 47,5% за първото тримесечие. 

  Източник: Investor.bg

  Нетните консолидирани приходи от продажби на Арома АД през второто тримесечие нараснаха с 37 на сто на годишна база до 13 млн. лв. През първото тримесечие бе отчетен спад на продажбите от 12 на сто. За април-юни е отчетена печалба в размер на 470 хил. лв. при печалба от 570 хил. лв. за същия период на миналата година. За шестмесечието продажбите на Арома се увеличават с 13% спрямо година по-рано и достигат 21 млн. лв., а нетната печалба бележи спад до 531 хил. лв. спрямо 1,6 млн. лв. за първите шест месеца на 2008.

  Източник: Монитор

  С 30 на сто ще бъдат орязани заплатите на работещите в Национална компания Железопътна инфраструктура през следващите три месеца, съобщи Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите към КНСБ. След среща с ръководството на компанията, синдикатите са одобрили въвеждането на такава антикризисна мярка, но при изричното условие, че парите остават дължими и ще бъдат изплатени с лихвите в началото на следващата година. Бунев обясни, че работното време на служителите няма да бъде намалявано на шест часа, каквито бяха предложенията на работодателя. Отхвърлени от синдикатите са били и исканията за съкращаване на работници и намаляване на ж.п. линии. На 13 млн. лв. възлизат неизплатените заплати на служителите, уточни още Бунев.

  Източник: Дарик радио

  Компанията за производство и търговия с петролни продукти „Инса Ойл" инвестира 25 млн. евро в модерна инсталация за производство на горива от най-висок клас. Системата ще бъде въведена в експлоатация в средата на октомври т.г. Тя е от типа сяроочистка и ще разшири собственото производство на компанията с до 115 000 тона гориво годишно.  Инсталацията прилага най-съвременната технология за производство на максимално пречистени от сяра горива. В резултат от октомври т. г. фирмата ще предлага дизелово гориво, отговарящо на най-високия европейски стандарт Евро-5.  За изграждането на новата сяроочистка „Инса Ойл" има издадено комплексно разрешително от МОСВ от началото на 2009 г. Системата е с много висока автоматизация на процесите с цел максимална точност на производство и безопасност на труда. Инвестицията ще разкрие над 50 нови работни места в компанията. „Инса Ойл" е част от групата компании „Инса". В нея влизат още „Инса Газ", „Инса Порт" - модерна складова петролна база с транспортен жп и авто терминал, компанията за производство на моторни, трансмисионни и индустриални масла „Инса" ЕООД и модерният медицински център „Св. Елисавета". В нея влизат над 450 души. Платените данъци от фирмите в групата за 2008 г. възлизат на над 28 млн. лв.

  Източник: Монитор         Българска Стопанска Камара

  Външноикономическо сътрудничество


  Enterprise Europe Network  Външнотърговски консултации


  Оферти от български и чуждестранни фирми  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света  Предстоящи обучения
  КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

   
  Новини от БСК и членовете на БСК

  Предстоят промени в Закона за ДДС. Очакваме Вашите мнения и предложения

  Стартира договарянето на минималните осигурителни прагове за 2010 г. Очакваме Вашите мнения и предложения.

  Център за продажба и дистрибуция на български хранителни и селскостопански стоки ще бъде открит в Шанхай


  Предстоящи събития

  24.09.2009г.:  Семинар „Започване на бизнес в Сърбия”

  19 октомври, Вилнюс (Литва): Форум за развитие на азиатско-европейския транспорт.

  Център за компютърно обучение
  към Българската Стопанска Камара
  Центърът за компютърно обучение към БСК
  e вече Майкрософт ИТ академия.

  Възползвайте се от възможността да се обучавате онлайн за операционната система Windows и офис пакета MS Office и да получите сертификат от Майкрософт за завършен курс!


  Нов курс в Центъра за компютърно обучение на БСК
  Курс за обучение за системни администратори за WEB, Host и Mail сървъри под Linux
  Регионална Cisco академия
  CCNA – 2 сем. - 12 септември, съботно-неделен
  CCNA – 3 сем. - 19 септември, съботно-неделен
  CCNA – 1 сем. - октомври
  MS Excel, начинаещи 07-11.09 - 15:30-18:00 ч
  MS PowerPoint, начинаещи 12-16.10 - 15:30-18:00 ч
  MS Excel, напреднали 14-18.09 - 15:00-18:00 ч
  MS Word, напреднали 28.09-2.10 - 15:00-18:00 ч
  MS Excel, експертно ниво 5-9.10 - 15:00-18:00 ч
  MS PowerPoint, напреднали 19-23.10 - 15:00-18:00

  За повече информация:
  http://educentre.bia-bg.com/
  teobor@bia-bg.com, drago@bia-bg.com
  или на тел. 981 03 26

   
  Център за професионално обучение на БСК
  Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година и e лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация по професии. Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 35 професии в над 60 специалности. Центърът за професионално обучение се Сертифицира по EN ISO 9001:2000.
  Центърът за професионално обучение на БСК организира:
  Професионално обучение и квалификация;
  Вътрешно фирмени обучения по заявка;
  Разработване на проекти по различни програми по заявка;
  Семинари по актуални теми;
  Консултации за разкриване на дейности за професионално обучение; Здравословни и безопасни условия на труд.

  За допълнителна информация:
  тел. 987 97 03; 932 09 69,
  e-mail: galia@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
  www.training.bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Втората по големина верига магазини в света Carrefour отчете загуба за първото полугодие заради обезценка на някои италиански активи. Компанията загуби 58.1 млн. евро за периода спрямо печалба от 747 млн. евро година по-рано. Еднократните разходи са на стойност 511 млн. евро, 400 млн. от които са свързани с веригата Finiper в Италия. Продажбите на групата намаляват с 1.6% до 41.3 млрд. евро. Финансовият директор Пиер Буше заяви, че “няма признаци за възстановяване или влошаване” на състоянието през юли и август.

  Източник: BBC

  Америка

  Федералният резерв на САЩ е на печалба с 14 млрд. долара от кредитни програми, които наляха стотици милиарди долари във финансовата система на страната през последните две години. Вътрешните разчети са базирани на разликата между наемите и лихвите от отдаването на сгради и лихвите, които Резерът е щял да получи ако беше инвеститал средствата в тримесечни държавни облигации.

  Източник: FT

  Азия

  Индийската икономика отчете ръст за първи път от 2007 г. насам като така даде признаци, че ефектът на световната рецесия върху третата по големина икономика в Азия намалява. БВП на страната е нараснало с 6.1% през второто тримесечие спрямо година по-рано при ръст от 5.8% спрямо предходното тримесечие, обявиха от националната статистика. Икономистите предричаха ръст от 6.2%. Централната банка на Индия инжектира около 5.6 трлн. рупии (115 млрд. долара) в стимулиране на икономиката.

  Източник: Блумберг

   
  Индекси на фондови борси
  31.08.2009
  Dow Jones Industrial
  9 496.28 (-47.92)
  Nasdaq Composite
  2 009.06 (-19.71)
  ?>
  Стокови борси
  31.08.2009
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)69.96
  Heating oil ($US/gal.)1.8100
  Natural gas ($US/mmbtu)2.9800
  Unleaded gas ($US/gal.)1.8100
  Gold ($US/Troy Oz.)953.50
  Silver ($US/Troy Oz.)14.92
  Platinum ($US/Troy Oz.)1 244.00
  Hogs (cents/lb.)48.15
  Pork bellies (cents/lb.)76.25
  Live cattle (cents/lb.)86.68


  SEO услуги, Интернет маркетинг, управление на онлайн репутацията

         Опознай България

  Симеоновден (1 септември)

  Християнският празник в чест на св. Симеон Стълпник е известен сред българите още като “Симеон орач” и “Нова земеделска година”, тъй като отбелязва началото на есенната оран и сеитба. Според житието преподобният Симеон Стълпник е роден през 357 г. в Мала Азия. Благ и смирен, Симеон искал да се изолира напълно от хорските очи и си построил каменна кула, висока 40 лакти. Заживял на върха й в тясна килия и затова бил наречен Стълпник. Там починал на 103-годишна възраст.
  Като начало на новата стопанска година Симеоновден е в най-голяма степен аграрен празник. В навечерието му стопаните носят семената за посев в църквата, за да бъдат осветени. В зърното се поставя стрък босилек, червен конец с нанизани на него червени чушки, плодове, орехи и сребърни монети. Народната традиция изисква на Симеоновден да не се изнася нищо от къщата и нищо да не се дава на заем. Тази забрана се спазва строго, за да не “излезе берекетът от дома”. Тъй като обикновено на Симеоновден започва бруленето и събирането на орехите, празникът често се нарича и “Симеон Брульо”.  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 01.09.2009
  Българска версия: 25230, Английска версия: 3566

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2009. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2020
   ПВСЧПСН
  1  12345
  26789101112
  313141516171819
  420212223242526
  52728293031  

  Февруари 2020
   ПВСЧПСН
  5     12
  63456789
  710111213141516
  817181920212223
  9242526272829 

  Март 2020
   ПВСЧПСН
  9      1
  102345678
  119101112131415
  1216171819202122
  1323242526272829
  143031     

  Април 2020
   ПВСЧПСН
  14  12345
  156789101112
  1613141516171819
  1720212223242526
  1827282930   

  Май 2020
   ПВСЧПСН
  18    123
  1945678910
  2011121314151617
  2118192021222324
  2225262728293031

  Юни 2020
   ПВСЧПСН
  231234567
  24891011121314
  2515161718192021
  2622232425262728
  272930     


   2020   2019   2018  
   2017   2016   2015  
   2014   2013   2012  
   2011   2010   2009  
   2008   2007   2006  
   2005   2004   2003  
   2002   2001   2000  
   1999