Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 29 октомври 2020 г., брой 5315
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(29.10.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.15728
USD   1.66780
CHF   1.82908
EUR/USD   1.1727*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
arbitration.bia-bg.com

 


Общи събрания днес
  АКБ Форес българска инвестиционна група АД - София
Бесатур АД - София
Многопрофилна областна болница за активно лечение Д-р Ст. Черкезов АД - Велико Търново
Пътинженеринг АД - Русе
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Брутният външен дълг (частен и държавен) на България нараства като част от брутния вътрешен продукт (БВП). В края на август 2020 г. той е 36,020 млрд. евро, което е годишен ръст с 3,4% (1,188 млрд. евро). Той представлява 63,5% от прогнозния БВП на страната, съобщи БНБ. В сравнение с края на миналата година брутният външен дълг е по-голям с 2,4% (842,6 млн. евро). От централната банка напомнят, че в края на 2019 г. той беше 35,178 млрд. евро, или 57,4% от БВП. В БНБ отчитат, че към 31 август дългосрочните задължения са 27,749 млрд. евро, като нарастват с 4,6% (1,221 млрд. евро) спрямо края на 2019 г. и с 5,3% (1,393 млрд. евро) за една година.

Източник: investor.bg

Пенсиите на бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 години, ще бъдат преизчислени и ще се вдигнат, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване за изчислението на намалението на първата пенсия за хората, които ще получават и втора от частните фондове. Заради по-ранното си пенсиониране военни и полицаи с осигуровки в частните фондове вече получават пенсия от държавата, но намалена с 20%. Втора пенсия ще получат, след като навършат нормалната пенсионна възраст. Новата формула за намаление на държавната пенсия да включва като фактори 12-процентната осигуровка от държавата и годините без вноски в частните фондове. Тя би трябвало да дава около 9% намаление на пенсията от НОИ, въпреки че бизнесът настояваше да не е повече от 6 - 7%. Пенсиите на военни и полицаи ще бъдат преизчислени по нея и така ще се увеличат.

Източник: 24 часа

 
Дружества
Производство на други изделия от каучук
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Теклас България ЕАД - Кърджали   384 518  
  2   Стандард Профил България ЕАД - Стара Загора   76 474  
  3   Тукаи България ЕООД - Айдемир   42 302  
  4   Неопърл България ЕООД - Добрич   36 017  
  5   Екон 91 ООД - Русе   24 137  
  6   Техно Акташ АД - Куклен   17 648  
  7   РИС Ръбър България АД - Кула   11 392  
  8   УНИЗАН България ЕООД - Пловдив   9 182  
  9   Тодико - Котеви С-ие СД - Стамболийски   6 798  
  10   Руббертек България ЕООД - Драгоман   6 723  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 28.10.2020
  Обща стойност (BGN): 1 090 610.41  
Брой търгувани компании: 43
Premium 208 804.28
Standard 649 466.91
АДСИЦ 181 458.69
Облигации 50 848.80
Права 31.74
Най-голяма промяна в цените
Елана агрокредит АД - София -34.35 %
Северкооп Гъмза Холдинг АД - София 16.99 %
BaSE - Акции: 105 541.40
BaSE - АДСИЦ: 3 034.40
  Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 
  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обмисля да финансира модернизацията на Летище София с 85 млн. евро. Кредитополучател е концесионерът на летището „СОФ Кънект“ АД - ĸoнcopциyм, ръководен от фpeнcĸия инвecтициoнeн фoнд Меrіdіаm (99% дял) и бaзиpaнaтa в Aвcтpия cтpoитeлнa ĸoмпaния Ѕtrаbаg (1% дял). Парите от заема ще се използват за „модернизацията и надграждането на стратегическата летищна инфраструктура в страната“. Той ще бъде част от по-голяма кредитна линия на стойност 250 млн. евро, предоставена съвместно с други международни финансови институции и търговски банки. Финансирането ще окаже подкрепа на участието на частния сектор в инфраструктурния сектор в България.

Източник: economic.bg

Общинското дружество "Столичен автотранспорт" обяви наново обществената поръчка за доставката на електрически автобусчета, които да служат като довеждащ транспорт до метрото в кварталите. Стойността за 52 автобуса е 27.6 млн. лв. с ДДС, или 33.12 млн лв. с ДДС, които идват от европейските програми като мярка за справяне с мръсния въздух. Процедурата бе спирана на два пъти. Първоначалният търг за електобусите беше прекратен в началото на годината заради грешка в техническата документация и впоследствие беше обявен наново в началото на март. Преди месец новата процедура бе прекратена, тъй като само една оферта е стигнала до финала - тази на консорциум "К-Бул", и няма да има конкуренция. Поръчката е разделена на две обособени позиции - за доставката на 30 нови електробуса с дължина между 5.5 и 7.5 метра и на други 22 с дължина от 7.6 до 9.6 метра.

Източник: Капитал

„София Франс Ауто“ АД ще придобие едноличен контрол чрез изкупуване на 100% от дружествените дялове на „Опел Аутомотив България“ ЕООД - София. Компанията получи разрешение за това от Комисията за защита на конкуренцията. В резултат на тази концентрация, купувачът планира да навлезе на нови пазари, да развие и разшири портфейла на предлаганите продукти (стоки и/или услуги), както и да подобри ефективността на дейността на концентриращите се предприятия. „София Франс Ауто“ АД е специализирано във внос и дистрибуция на автомобили, разкриване на сервизна мрежа, автомобилен оказион, доставка и продажба на резервни части и автомобилни аксесоари, сервиз, външна и вътрешна търговия и специфични търговски операции, но реалната му дейност е внос и дистрибуция на нови автомобили и скутери с марка „Peugeot“, „DS”; внос и дистрибуция на оригинални резервни части „Peugeot“, „DS”. Пряк едноличен контрол върху „София Франс Ауто“ упражнява „Дест“ ЕООД - София (инвестиционна дейност), в което Стоян Желев е управител и едноличен собственик на капитала му.

Източник: Банкеръ

Търговските банки ще отпускат евтини заеми с гаранции от Българската банка за развитие (ББР) и на големите фирми, реши Министерски съвет. Това ще бъде още една мярка в защита на заетостта - чрез подкрепа за бизнеса, осигуряващ поминък в малките населени места и по-бедните региони. Програмата на ББР за гарантиране на заеми ще остане насочена предимно към малките и средни предприятия. Това ще стане като е определена квота - поне 60% от отпусканите от банките заеми по програмата да са за малки и средни фирми. Увеличава се максималният размер на кредите към една малка или средна фирма - от 300 хил. лв. на 1 млн. лв., заради нарастващите нужди на предприятията от ликвидни средства, гласят мотивите на кабинета. Максималният размер на заемите за големите фирми ще бъде 2 млн. лв.

Източник: Труд

А1 и SAP България сключиха стратегическо партньорство, което ще позволи на телекома да разшири портфолиото си от SAP решения и услуги с фокус върху добавената стойност за бизнес клиентите. Общата цел на двете компании е да подпомогнат процеса на цялостната дигитална трансформация на компаниите у нас и да подкрепят развитието на „умните градове“ в България. А1 е единствената компания в България до момента, която е официален Reseller на SAP и има право да предлага на клиентите си лицензи за ERP решенията за малки и средни компании SAP Business One, и за по-големи корпорации SAP S/4Hana.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара

 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Въздействието на бизнеса върху децата обсъждаха фирми и браншови организации

БСК настоява за прецизиране на заповедта на МЗ за противоепидемичните мерки, в сила от 29.10.2020 г.

БСК: Нови ограничения върху дейността на бизнеса трябва задължително да са обвързани с адекватни икономически и социални мерки

БСК провежда анкетно проучване относно връзката между бизнеса и висшето образование. Можете да се включите в проучването до 8 ноември.

БСК обявява конкурс за детска рисунка и новогодишно пожелание на тема "2021 (по)желания". Срокът за кандидатстване е 24 ноември!


Предстоящи събития

30 октомври 2020: Гордея се с труда на моите родители

2-13 ноември: Безплатни обучения по Excel за начинаещи и за напреднали

10 ноември: Уебинар на тема: „Как да извлечем максимума от виртуални международни бизнес срещи“.

10 ноември: Стопанска мисия "Металообработка и машиностроене" в София

24-25 ноември: Career Show Hybrid

27-28 ноември: Базар на професиите


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага от м. юли 2020 г., цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 3 – 24 октомври 2020, съботно-неделен
CCNA 1 – 7 ноември 2020, съботно-неделен
DevNet – 7 ноември 2020, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Heineken, вторият по големина производител на бира в света, планира да съкрати разходите за персонал с 20% в своята централа и в регионалните си офиси, тъй като засилването на случаите на заразени с Covid-19 помрачава перспективите пред бизнеса. Въпреки че през третото тримесечие продадените обеми бира се свиха по-малко от очакваното от анализаторите – с 1,9% на органична база спрямо 6,6% консенсусна прогноза, волатилността, породена от пандемията, затруднява даването на по-конкретна прогноза, обяви компанията. След като се въздържа от съкращения за тази година, Heineken се насочва към орязване и по-силно фокусиране на своите офис функции от началото на 2021 г. По-добрите от очакваното приходи от продажби се дължат на едноименната марка на Heineken, която беше във фокуса на маркетинга на компанията през последните години и е широкодостъпна в супермаркетите, докато баровете в някои страни продължават да се сблъскват с ограничения.

Източник: Bloomberg

Америка

До края на следващата година ще бъдат премахнати допълнителни 7000 работни места, като общата редукция на персонала ще достигне 30 000 души, посочва Boeing в имейл в сряда, последвал финансовия отчет на концерна. В началото на годината Boeing е разполагала с около 160 000 служители преди пандемията от COVID-19 да се разпространи по света и да принуди голяма част от авиокомпаниите да приземят своите самолети. „Ние се приспособяваме към тази нова реалност, като управляваме отблизо нашата ликвидност и трансформираме нашето предприятие, за да бъде по-гъвкаво и по-устойчиво в дългосрочен план“, заяви главният изпълнителен директор на Boeing Дейв Калхун. Някога силно рентабилната компания сега внимателно следи своята ликвидност и нарастващия си дълг, докато се насочва към безпрецедентен спад, обхванал целия въздушен транспорт. Boeing е изгорил около 22 млрд. долара пари в брой от март 2019 г., когато регулаторите принудиха всички компании, използващи самолети 737 Max да ги приземят след две фатални катастрофи.

Източник: Bloomberg

Азия

Индийският стартъп за онлайн търговия с хранителни стоки BigBasket е в напреднали преговори за продажба на мажоритарен дял за около 1 млрд. долара на конгломерата Tata Group. Базираната в Мумбай група, основана още през 1868 г., планира да реализира „супер приложение“, което да обвърже целия ѝ бизнес с потребителски стоки, за да се конкурира по-успешно с Amazon и Reliance Industries, които вече направиха големи залози в процъфтяващия онлайн пазар в Индия, съобщават няколко местни медии. От своя страна BigBasket се конкурира с контролираната от Walmart Inc Flipkart и с услугата Fresh на Amazon, докато все повече потребители остават по домовете си и избират да пазаруват онлайн, докато продължава пандемията от COVID-19. Китайският гигант в онлайн търговията Alibaba, който държи около 26% от акциите на BigBasket, се очаква да продаде целия си дял в компанията.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
28.10.2020
Dow Jones Industrial
26 519.95 (-943.24)
Nasdaq Composite
11 004.90 (-426.48)
Стокови борси
28.10.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)37.49
Heating oil ($US/gal.)1.1200
Natural gas ($US/mmbtu)3.3000
Unleaded gas ($US/gal.)1.0800
Gold ($US/Troy Oz.)1 882.20
Silver ($US/Troy Oz.)23.48
Platinum ($US/Troy Oz.)871.60
Hogs (cents/lb.)66.38
Live cattle (cents/lb.)104.68

       Опознай България

Пейо Яворов

Пейо Крачолов (Яворов) е роден в Чирпан на 1.01.1878 г. Едва шестнадесетгодишен, баща му го принуждава да изостави учението и да започне да работи като телеграфист. Именно по пощенските станции, Яворов започва да пише своята мрачна, романтична, символистична поезия, която го прави толкова известен. Заминава за София, приет е в местните литературни среди, но копнее за нещо повече от културния живот, който може да му предложи столицата, и се хвърля в борбата за освобождението на Македония от Османско робство. Другата му велика страст е писането на любовна поезия, посветена на двете любими жени в живота му. Първата е Мина Тодорова – сестра на писателя Петко Тодоров, който, макар и горещ почитател на творчеството на Яворов, е ужасен от идеята дъщеря му да се обвърже с беден поет-революционер. На Яворов му е забранено да се среща с Мина, но той й пише любовни писма в стихове. Мина умира от туберколоза през 1910, и именно на гроба й в Париж Яворов се запознава със следващата жена в своя живот – Лора Каравелова. Дъщеря на бившия министър председател на България, Лора е една от най-съвременните, еманципирани жени в София, и тя и Яворов скоро се превръщат в любимата двойка интелектуалци в столицата. Сключват брак почти веднага, но Лора скоро разбира, че Яворов – вече “женен” за Македония и своето творчество – е труден спътник. В началото на 1913 г. Лора е убедена, че Яворов има връзка с Дора Конова – годеница на негов приятел. При един от скандалите помежду им, Лора заплашва да се самоубие. Нарочно или не, спусъкът е дръпнат. Яворов е съден за убийство, но бързо е оправдан, въпреки ширещите се слухове, че той е виновен. Изоставен от приятелите си и живеещ в крайна бедност, Яворов се опитва да се самоубие, но при първия опит не успява и губи зрението си. При втория опит, на 29 октомври 1914 г. поетът взема голяма доза отрова и се застрелва.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 29.10.2020
Българска версия: 29976, Английска версия: 2883

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999