Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 20 декември 2019 г., брой 5106
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(20.12.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.29900
USD   1.75931
CHF   1.79450
EUR/USD   1.1117*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
гр. София
търси да назначи
Седем Водопроводчици
Двама Технически ръководители
Двама Заварчици на РЕ
Четирима Работници
Двама Машинисти ПСМ (багеристи)
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Ай Ти Еф Груп АД - София
БКС-Средец АД - София
Враца механикс АД - Враца
Екоресурс Инженеринг АД - Бургас
Ино АД - Казанлък
М парк АД - София
Мит премиум консулт АД - София
Пълдин Пропъртис Инвест АДСИЦ - София
София комерс - заложни къщи АД - София
Строител Интест АД - София
Хидравлични елементи и системи /ХЕС/ АД - Ямбол
Юнона АД - Хасково
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През третото тримесечие на 2019 г. цикличният компонент на индикатора на икономическата активност (ИИА) в България остана отрицателен, но стойността му се подобрява спрямо предходните три месеца. Това развитие успява да неутрализира намалението на дългосрочния компонент и допринася за задържането на ИИА около нивото от второто тримесечие, съобщават от Министерството на финансите. Най-голям положителен принос са имали приходите от ДДС, повлияни от нарасналите постъпления от сделки в страната, в съответствие с повишението на потреблението. Силно влияние за цикличното подобрение са оказали и индикаторите от финансовия сектор, следвани от индустриалното производство и показателите за бизнес климата в промишлеността, което кореспондира с наблюдаваното циклично подобрение на БВП на ЕС 28.

Източник: Банкеръ

Поскъпването на водата с 0,1 до 9,3% в 24 града от 1 януари 2020 г. се прави служебно от КЕВР, ВиК дружествата не са подавали заявления. Графикът до 2025 г. бе одобрен заедно с бизнесплановете на ВиК дружествата, които комисията приемаше поетапно от 2017 г. В цените за всяка година са включени и инвестициите в мрежата, които водните дружества са задължени да правят, както и за подобряване на качеството на услугата. Законът за регулиране на ВиК услугите прави изрично разграничение между утвърдените от тях и прилаганите от операторите цени. Водните дружества не могат да тарифират по-високи от постановените от регулатора, но обратната възможност - да прилагат по-ниски цени, е позволена. Решението за въвеждане на цените от КЕВР се взема от управителите на търговските дружества.

Източник: 24 часа

 
Дружества
Производство на други машини за селското и горското стопанство
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Спарки АД - Русе   23 185  
  2   Мадара Агро ЕООД - Шумен   8 877  
  3   Булмарк ООД - Горна Оряховица   5 959  
  4   Раломекс АД - Завет   4 125  
  5   Метарем ЕАД - Павликени   4 109  
  6   Викис Хидравликс ООД - Орешак - Лч   3 968  
  7   Агротехчаст АД - Оряхово   3 305  
  8   КАМТ АД - Карнобат   3 143  
  9   Слав Вериги ООД - Стара Загора   2 686  
  10   Устрем- Свищов ООД - Свищов   2 022  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 19.12.2019
  Обща стойност (BGN): 2 763 762.12  
Брой търгувани компании: 49
Premium 84 800.35
Standard 2 498 289.04
АДСИЦ 169 138.33
Структурирани 3 505.50
Облигации 8 028.90
Най-голяма промяна в цените
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ - София -50.00 %
Еврохолд България АД - София 16.44 %
BaSE - Акции: 102 556.93

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Австралийската компания за търсене и проучване на медни и златни руди Raiden Resources е сключила четвърто споразумение в рамките на няколко месеца за придобиване на дял в проекти в България. Поредният договор е за площ "Иглика" в Източните Родопи и е сключен с "Болкан минерал енд дискавъри", която държи правата за проучване. Raiden Resources може да придобие до 100% от площта при определени условия. По-рано тази година австралийската компания, която има богат портфейл от проекти в Сърбия, подписа подобни споразумения за още две площи в Източните Родопи и една край Брезник. Последният договор засяга площ "Иглика", където още в средата на миналия век са започнали проучвания за мед, олово и цинк, а по-късно и за злато. Правата върху терена в момента се държат от регистрираното в град Маджарово "Болкан минерал енд дискавъри" (БМД). Компанията е създадена през 2014 г. с предмет на дейност търсене, проучване, изследване и усвояване на природни богатства и е еднолична собственост на Данко Желев. Според споразумението Raiden ще получи 1% от БМД, като осигури финансиране за необходимите административни такси за разрешението, които трябва да се платят до края на януари 2020 г. и са в размер на около 30 хил. евро.

Източник: Капитал

„Газов хъб Балкан“ ЕАД открива многостранна търговия на организирания борсов пазар на синьо гориво у нас на 2 януари 2020 г. Краткосрочният (спот) сегмент на платформата ще предлага търговия „в рамките на деня“ и „ден напред“, както и продукти за нуждите на балансиране на мрежата на операторите на газопреносни мрежи. Търговията ще се осъществява на анонимен принцип. Дългосрочният сегмент на платформата за търговия ще предлага продукти, търгуеми на средносрочна и дългосрочна база на анонимен принцип, както следва: Месечни (до 60 месеца напред); Тримесечни (до 12 тримесечия напред); Годишни (до 5 календарни години напред). Брокерската услуга дава възможност за сключване на договори за покупка на газ от страна на крайни клиенти/крайни снабдители, пряко присъединени към газопреносната система на България, без за тях да възникват разходи за членство на платформата за търговия и без да има нужда да получават достъп до услугите по достъп и пренос през мрежата.

Източник: economic.bg

„Бомбардие транспортейшън“ ГмбХ, ДЗЗД „Сименс Трон”, консорциум „Екселор-Е.Л.“ и ”Щадлер рейл Валенсия“ С.А са кандидатите, подали заявление за участие в процедура: „Доставка и гаранционна поддръжка на 10 броя новопроизведени магистрални електрически локомотиви за нуждите на „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД”, стана ясно на официалното отваряне на заявленията за участие, подадени в обявения срок. Прогнозната стойност на поръчката е 57 501 402.00 лв. без ДДС, като след разглеждане на документацията на подалите заявления участници, процедурата ще продължи на етап подаване на технически и ценови оферти. Планираното приключване на поръчката е до края на март 2020 г., а предполагаемата доставка на първите нови локомотиви е до 18 месеца след подписването на договора.

Източник: Банкеръ

Модерен високотехнологичен научноизследователски комплекс за 3 млн. лв. ще строи през 2020 година Русенският университет. След като правителството отпусна 1 млн. лв, и след първия транш от още толкова, който беше преведен преди време от Министерски съвет, строежът може да започне. Новият комплекс ще бъде издигнат на мястото на 27 корпус, който бе опасен за обитаване и от 2 години там не се провеждаше учебен процес. Теренът вече е разчистен, тече проектиране и от април строителните дейности ще започнат. Новата сграда се чаква да бъде готова до края на 2020 година. Дейностите в центъра ще бъдат обвързани с концепцията на висшето училище в Русе за дигитализация на образованието. Предстои през новата година акредитиране на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак” като филиал на РУ. Така той ще се прибави към останалите във Видин, Разград, Силистра и център БРИЕ в Букурещ.

Източник: 24 часа

От общо 13 кандидата само пет остават в състезанието за АЕЦ "Белене", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петова. България ще води преговори с руската "Атоменергопром", дъщерна на "Росатом", с френската "Фраматом", с Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC), с Корейската хидро-атомна корпорация, и американската "Дженерал електрик". Те са останали в "късата листа", защото имат опит в изграждането на ядрени мощности и са финансово стабилни, обясни Петкова. До края на януари с петте компании ще бъдат подписани споразумения за конфиденциалност и те ще получат достъп до документацията на проекта, а след това ще подготвят своите конкретни предложения за включване в АЕЦ "Белене" - като инвеститори, като доставчици на оборудване и ноу-хау и др. Френският и американският кандидат имат интерес към доставката на оборудване за АЕЦ "Белене". "Фраматом" е готова да участва в изграждането на системите за сигурност, а "Дженерал електрик" - производство на турбини и друго оборудване.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Регистрирайте се за участие в конкурса "Наградите на БАИТ" за 2019 г.!Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA Security - 26 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 9 ноември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 30 ноември 2019, съботно-неделен
ССNА 2 - 1 декември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Шотландия официално поиска да проведе нов референдум за независимост от Обединеното кралство. Премиерът на страната Никола Стърджън обяви, че днес изпраща до британския премиер Борис Джонсън писмо с такова искане. Стърджън е обяснила пред репортери в Единбург, че макар засега да не е сигурно ще бъде ли позволено провеждане на нов референдум за независимост, на шотландския народ трябва да бъде предоставена възможност да избере дали да бъде независим. „За добро или лошо, ние сме един народ повече от всеки друг. Като един народ, нашето бъдеще, каквото и да изберем да е то, трябва да е в ръцете на хората, които живеят тук“, заяви лидерът на Шотландската национална партия (SNP). След проведените миналия четвъртък предсрочни парламентарни избори във Великобритания SNP спечели 48 мандата от наличните общо 59 в местния шотландски парламент. Така партията има 13 мандата повече в сравнение с получените след изборите през 2017 г. Консервативната партия, въпреки че спечели мнозинството от гласовете в Обединеното кралство като цяло, загуби седем мандата в Шотландия.

Източник: CNBC

Америка

Немските автомобилни гиганти BMW и Daimler заявиха, че планират приключването на общия си бизнес за споделяне и зареждане на електрически коли в Северна Америка и ще концентрират дейността си в Европа. SHARE NOW и Car2Go на двете компании ще напусне Монреал, Ню Йорк, Сиатъл, Вашингтон и Ванкувър на 29 февруари. Като причина за решението им в тяхно изявление се посочват високите разходи в Северна Америка и нивото на волатилност в мобилността в глобален план. Съвместният проект на двете компании приключва дейността си и в три европейски града – Флоренция, Лондон и Брюксел. Двете компании ще продължат съвместната си дейност в останалите европейски градове, в които към момента оперират, и в които заедно със своите акционери вярват в големия потенциал за ръст и иновации в мобилността. Новината от BMW и Daimler е най-новият сигнал за финансовите затруднения на пазара на мобилността и неуспех за тези, които виждат споделянето на автомобили като успешен начин да се намалят вредните емисии във въздуха. Проектът има 1 млн. членове в Северна Америка и общо 3 млн. в целия свят.

Източник: Reuters

Азия

Китай освобождава САЩ от мита върху нова група стоки – шест химикала и петролни продукта. Новината идва почти седмица, след като двете най-големи икономики в света се договориха за т.нар. „първа фаза“ от сделката за прекратяване на търговската война помежду им. Освобождаването от мита ще важи за една година, започвайки от 26 декември, заяви финансовият министър на Китай, без да посочи каква ще бъде общата сума на тези продукти. Тарифите, вече наложени на американските стоки, няма да бъдат възвърнати, добави министерството. Сред новите освободени продукти от мита се включват полиетилен с висока и ниска плътност и рафинирани маслени продукти, в това число – бяло масло и петролен восък. Главният анализатор на консултантската компания Wood Mackenzie Кели Чуй коментира, че освобождаването от тези мита ще донесе ползи на компании като Dow Chemical Co, Exxon Mobil Corp и Chevron Phillips Chemical Co, които от 2017 г. използват етилен в производствените си фабрики и виждат в Китай опция за основен износен пазар.

Източник: economic.bg

 
Индекси на фондови борси
19.12.2019
Dow Jones Industrial
28 376.96 (137.68)
Nasdaq Composite
8 887.22 (59.48)
Стокови борси
19.12.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)61.11
Heating oil ($US/gal.)2.0300
Natural gas ($US/mmbtu)2.3100
Unleaded gas ($US/gal.)1.7100
Gold ($US/Troy Oz.)1 482.70
Silver ($US/Troy Oz.)17.12
Platinum ($US/Troy Oz.)937.40
Hogs (cents/lb.)70.98
Live cattle (cents/lb.)125.62

       Опознай България

Игнажден

На 20 декември българската православна църка отбелязва деня на Св. Игнатий Богоносец, ученик на Йоан Богослов. Свети Игнатий е роден в гр. Антиохия. Смята се, че той е детето, което Исус Христос посочва, когато обяснява кой е най-голям измежду себеподобните. Наричан е Богоносец, защото сам казвал, че носи в сърцето си Бога. Той бил епископ на Антиохия в продължение на 40 години. Осъден на смърт от римския император Траян (98-117) заради верските си убеждения. Загива мъченически, разкъсан от лъвове.
Според народните вярвания, от Игнажден започват Новата година и коледните празници, ето защо в някои области на България го наричат Нов ден. Затова е много важно какъв човек ще влезе пръв в къщата, добър или лош. От това зависи каква ще е цялата година.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.12.2019
Българска версия: 29946, Английска версия: 2889

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999