Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 16 декември 2019 г., брой 5102
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(16.12.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.34209
USD   1.75034
CHF   1.78094
EUR/USD   1.1174*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
гр. София
търси да назначи
Седем Водопроводчици
Двама Технически ръководители
Двама Заварчици на РЕ
Четирима Работници
Двама Машинисти ПСМ (багеристи)
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  аКЕГ АД - София
БКС-Бъдинстрой АД - Видин
Булгар Чех Инвест холдинг АД - Бургас
Екип-98 Холдинг АД - София
Загора фрукт АД - Стара Загора
Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ - София
Информационно обслужване АД - София
Калиман РТ АД - София
Пълмед АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Големите компании заедно с гражданите и бизнесът в София плащат 68% от всички данъци в страната. Общият размер на приходите, събрани от НАП за година е над 21 млрд. лв., което е ръст с 1,846 млрд. лв. (9,6%). 35% от тези данъци са събрани от Териториалната дирекция на НАП в София. А 33% са осигурени от ТД „Големи данъкоплатци и осигурители”. Според данни на Националния статистически институт в София-град и в София-област живеят 1,55 млн. души, или само 22% от населението на страната.

Източник: Труд

От 15 декември 2019 г. преводите в евро до страни от Европейския съюз поевтиняват с до 10 пъти. Съгласно еврорегламента българските банки трябва да изравнят таксите си за преводи в чужбина с тези в рамките на страната. Пътуващите зад граница също ще бъдат облагодетелствани, защото таксите за теглене от банкомат следва да бъдат същите като в България. Тези изменения бяха записани и в Закона за платежните услуги, който наскоро бе приет на първо четене от Народното събрание. До момента българските потребители трябваше да платят на българските банки такса между 30 и 60 лв., за да преведат 10 евро в друга държава от ЕС. Действително, най-големите банки у нас взимаха около 30-40 лв. за изходящи трансгранични преводи в евро в рамките на Европейското икономическо пространство, при това на малки суми. Поевтиняването на преводите в чужбина ще бъде компенсирано с увеличениe на банковите такси на национално ниво.

Източник: Банкеръ

 
Концесии

След като получим ключовете на летище София, ще започнем обновяването му през 2021 г., заявиха представителите на френския инвестиционен фонд “Меридиам”, който държи 99% в “СофКънект”. Консорциумът е класиран на първо място в процедурата за концесия за 35 г. 1% са на австрийската “Щрабаг”, а оператор е летището в Мюнхен. КЗК отхвърли жалбите на конкурентите, но изборът на “СофКънект” се обжалва сега във ВАС. От 2021 г. първата работа на новия концесионер е обновяването на терминалите, като се използва опитът на летището в Мюнхен. Ще се започне със смяна на табели и светлини, за да могат пътниците по-добре да се ориентират, да се чекират и напускат летището по-бързо. Преустройството ще включва и лукс, удобства и съчетаване на модерното с традициите на София и България. Това са мерки, които ще струват около 33 млн. евро. Втората задача е да се разработят линиите до София, да бъдат привлечени нови авиокомпании, включително и за презокеански полети. До построяването на нов терминал не се планират високи летищни такси.

Източник: 24 часа

Дружества
Строителство на хидротехнически съоръжения
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Хидроенергийна компания АД - Благоевград   28 626  
  2   Станилов ЕООД - София   22 262  
  3   Акватек ЕООД - Варна   19 805  
  4   Интерпром ООД - София   12 609  
  5   Аква Системс ЕАД - Бургас   11 096  
  6   Драгиев и Ко ООД - Пловдив   8 030  
  7   Гелак ООД - София   6 433  
  8   Хидроинжект ЕООД - София   2 952  
  9   Водстрой Пловдив АД - Пловдив   2 506  
  10   Хидрострой ООД ООД - Перник   1 492  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 13.12.2019
  Обща стойност (BGN): 313 609.12  
Брой търгувани компании: 32
Premium 75 131.53
Standard 185 882.53
АДСИЦ 50 505.15
Структурирани 2 089.91
Най-голяма промяна в цените
Билборд АД - София 12.06 %
Кораборемонтен завод Одесос АД - Варна -4.47 %
BaSE - Акции: 21 185.98

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

От бюджета на Министерството на икономиката на Община Божурище ще се предоставят средства за изграждане на елементи от общинска пътна инфраструктура. Тези пари ще бъдат отпуснати за реконструкция и рехабилитация на част от общински път на Костинброд. Ремонтът се извършва във връзка със сертифициран проект по Закона за насърчаване на инвестициите на "Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България" АД за "Разширение на производствен център на "Кока-Кола" в Костинброд, 2020". Още с откриването на завода в Костинброд "Кока-Кола ХБК България" получава сертификат "Инвеститор на годината" за своето вложение "на зелено" и оттогава насам компанията непрекъснато допринася за развитието както на завода, така и региона и за българската икономика. Производството на "Кока-Кола" в България датира от 1965 г. и годишно компанията произвежда над 300 млн. литра напитки и инвестира над 105 млн. лв. в местни доставчици. Само за миналата година компанията е платила към държавния бюджет 84 млн. лв. в данъци и такси.

Източник: Банкеръ

Ново оборудване за производство на спринцовки ще заработи в “Момина крепост” АД във В. Търново. Технологичните линии oбxвaщaт целия производствен процес и са проектирани в Китай от фирма, която е водеща в тази област. Инженери от китайската компания работят съвместно с търновските си колеги по внедряването и тестването на новите линии. С пускането им в експлоатация се очаква производството да се увеличи няколко пъти. “Момина крепост” реализира продукцията си предимно в страната, но изнася също за Сърбия, Америка, Русия и Украйна. В момента текат преговори за доставка и в някои държави в Африка. Инвестицията в новото оборудване е в размер на близо 5 млн. лв., осигурени по проект “Повишаване на енергийната ефективност в “Момина крепост” АД”. От тях половината сума – 2,5 млн. лв., са безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”. Останалата сума са собствено съфинансиране на компанията. Със средствата са закупени три линии за производство на спринцовки от 1 мл и 2 мл, от 5 и 10 мл, както и на спринцовки от 20 мл.

Източник: Янтра - Велико Търново

„Петромел 1“ ООД е сключило предварителен договор да продаде мелницата в с. Комощица, община Якимово (на 15 км. от гр. Лом), за сумата от 3,64 млн. лв. без ДДС, съобщава основният собственик на дружеството „Синергон холдинг“ АД. Купувач е гръцкият гражданин Георгиос Кепенос от град Патра. „Петромел 1“ ООД трябва да продаде дялове от новообразувано дружество, в капитала на което ще бъде внесено като непарична вноска имущество – дълготрайни материални активи, представляващи мелницата в с. Комощица. За краен срок на сключване на окончателния договор е определена датата 10 май 2020 г. “Петромел 1” ООД е единствената мелница в страната с изцяло компютризирано производство на брашна, пише в страницата на „Синергон холдинг“ АД. Делът на холдинга в капитала на дружеството е 99%. Мелницата е разположена на площ от 22 дка в землището на с. Комощица, област Монтана, и е изградена по проект на швейцарската фирма “BULER”. През ноември 2019 г. „Синергон“ съобщи, че дъщерното му дружество „Шамот“ АД, гр. Елин Пелин, е сключило предварителен договор за продажба на имот за 3,08 млн. лв. с купувач „Технополис“. В началото на настоящата година „Синергон холдинг“ АД получи до 45 млн. лв. депозит от дъщерното „Синергон хотели“, което пък продаде „Гранд хотел Пловдив“.

Източник: investor.bg

Швейцарската компания Nespresso, която произвежда кафе машини, капсули за кафе и аксесоари, стъпи на българския пазар. Първият магазин на марката, собственост на Nestlé, беше открит в Paradise Center в партньорство с официалния дистрибутор на Nespresso в България - компанията "Есеф1 кофи". Целта им е магазинната мрежа да се разшири в столицата и други големи градове страната.Nespresso е създадена през 1986 г. в Швейцария и се позиционира във високия сегмент на производителите на кафе. До момента марката има над 792 магазина по цял свят и за пръв път отваря свой т.нар. Nespresso бутик и в София. На някои от по-големите пазари компанията стъпва директно, но тук решава да влезе чрез дистрибутора "Есеф1 кофи", които си партнират с гръцкия филиал Nespresso Hellas. Българското дружество е част от сръбската група "Есеф 1", която е специализирана в дистрибуцията на луксозни марки в региона. Групата е официален дистрибутор на Nespresso за Сърбия, Хърватия и Словения.

Източник: Капитал

„Газов хъб Балкан“ стартира вторият търг по Програмата за освобождаване на газ в понеделник, 16 декември 2019 г. Първият търг се доведе на 9 декември, с право на участие на 15 дружества. В рамките на търга бяха предложени 1 годишен и 12 месечни продукта. В резултат от сделките за първи път на българския газов пазар беше осъществена електронна търговия, като бяха изтъргувани успешно 550 000 MWh (~ 55 млн. м³), или 25 процента от общо освободеното количество, съобщиха след търга от „Газов хъб Балкан“, като отчетоха успешно въвеждане на Платформата за търговия. Вторият търг на 16 декември 2019 г. се провежда при условията на Споразумението по Програмата за освобождаване на газ (Споразумение за GRP, т. 8.2 ) одобрено от КЕВР, с цел гарантиране сигурността на доставките в страната. Участниците, които са вече регистрирани и са подписали Споразумение за участие, имат право на участие на втория търг, без необходимост от представяне на допълнителни документи. „Булгаргаз“ ЕАД има задължението да обявява на първо число от всяко съответно тримесечие актуализираната цена за продажба по GRP, по компоненти, с цел сравнимост на стойността на природния газ по програмата спрямо регулираната цена, тъй като регулирана цена не включва разход за капацитет, той се прехвърля от „Булгаргаз“ ЕАД към клиентите отделно.

Източник: 3e News       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Готовността на работодателите да предоставят коледни бонуси се запазва на нивото от предходната година

Регистрирайте се за участие в конкурса "Наградите на БАИТ" за 2019 г.!


Предстоящи събития

16 декември: Пресконференция:„2019 Г. ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА БИЗНЕСА“

18 декември: Заседание на УС на БСК


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA Security - 26 октомври 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 9 ноември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 30 ноември 2019, съботно-неделен
ССNА 2 - 1 декември 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейските лидери приветстваха фактът, че очакваната победа на Борис Джонсън на изборите осигурява яснота за излизането на Великобритания от ЕС, но заявиха, че ще бъде предизвикателство да се сключи споразумение за търговия след Brexit до края на 2020 г. Екзитполовете показваха, че Консервативната партия на Джонсън ще се радва на мнозинство от 86 места в 650-местния парламент. "Това е много ясен резултат - той няма да се промени до утре", каза шведският премиер Стефан Лофвен пред журналисти в Брюксел след първия ден на срещата на върха на ЕС. „Това означава, че сега ще продължим с раздялата си. Имаме 11 месеца, за да приключим сделка (за бъдещото търговско споразумение). Това е много кратко време“, каза той. „Най-важното нещо с Brexit не е начинът на раздялата, а това, което ще изградим след това“, каза министърът на европейските въпроси на Франция Амели де Мончалин. Великобритания и ЕС трябва да договорят търговска сделка до края на 2020 г., тъй като тогава приключва преходният период за оттегляне на Великобритания.

Източник: Reuters

Америка

През ноември продажбите на дребно в САЩ се увеличиха по-слабо от очакваното най-вече благодарение на продажбите на автомобили и през интернет магазините, което е сигнал за не много добър старт на иначе ключовата предпразнична търговия на дребно. Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през ноември се повишиха с 0,2% до 528,0 млрд. долара спрямо октомври, когато нараснаха с 0,4% (възходяща ревизия от повишение с 0,3%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за техен доста по-силен растеж с 0,5 на сто. Важно е да се отбележи, че потребителските разходи за стоки на дребно са ключов двигател за растежа на американската икономика, формирайки около две трети от брутния вътрешен продукт, като самите продажби на дребно пък представляват около 25% от личните потребителски разходи. Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно се увеличиха през ноември с едва 0,1%, спрямо октомври, когато нараснаха с 0,3%, докато изключвайки и продажбите по бензиностанциите, те останаха на нивото от предходния месец, когато се повишиха с 0,2%.

Източник: БНР

Азия

На приключилото на 12 декември работно заседание за икономиката на ЦК на ККП бе направен анализ на икономическата ситуация и планирано икономическото развитие през 2020 г. Участниците в него стигнаха до извода, че китайската икономика като цяло е стабилна и тенденцията за подобряването ѝ в дългосрочен план няма да се промени, което засили увереността на китайския народ за преодоляването на трудностите и изясни посоката за икономическото развитие през идната година, се казва в днешния коментар на Радио Китай за чужбина. Годишното заседание по икономическите въпроси се възприема като платформа за макроикономическата политика на Китай през следващата година. Настъпващата 2020 г. ще е изключително важна за страната, тъй като тя е последната от стратегията за изграждане на общество със средно ниво на благосъстояние и на тринадесетия петгодишен план за социално-икономическото развитие. Затова настоящият икономически форум на ЦК на ККП е в центъра на вниманието на обществото.

Източник: 24 часа

 
Индекси на фондови борси
13.12.2019
Dow Jones Industrial
28 135.38 (3.33)
Nasdaq Composite
8 734.88 (17.56)
Стокови борси
13.12.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)59.85
Heating oil ($US/gal.)1.9800
Natural gas ($US/mmbtu)2.2900
Unleaded gas ($US/gal.)1.6600
Gold ($US/Troy Oz.)1 479.10
Silver ($US/Troy Oz.)17.02
Platinum ($US/Troy Oz.)934.30
Hogs (cents/lb.)69.50
Live cattle (cents/lb.)127.55

       Опознай България

Годишнина от рождението на Христо Топракчиев

Христо Топракчиев е роден на 16 декември 1885 г. в Бургас. Завършва Военното училище. Участва в конкурса за авиатори и така през пролетта на 1912 г. е изпратен във Франция в училището на Луи Блерио. След завръщането си е назначен за командир на Аеропланното отделение. Поручик Христо Топракчиев извършва един от първите бойни полети в света, лети и изпълнява бойни задачи над Одрин на 17, 18 и 19, 1912 г., по време на Балканската война. В третия от тях самолетът му е ударен. Топракчиев успява да кацне, но загива в запалената машина. Христо Топракчиев е първата жертва на българската и световната военна авиация. Българските и френските пощи издават марка за Христо Топракчиев.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 16.12.2019
Българска версия: 29946, Английска версия: 2889

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999