Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 28 март 2019 г., брой 4923
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(28.03.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.29779
USD   1.73682
CHF   1.74690
EUR/USD   1.1261*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Интернешънъл Асет банк АД - София
Комплекс Колхида АД - Елхово
Машиноинвест консултинг АД - София
Мебел-София АД - София
Пазар за плодове, зеленчуци и цветя АД - Сливен
Септона България АД - Русе
Фаворит Холд АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Пътуванията на български граждани в чужбина през февруари 2019 г. са 396.6 хил. или с 4.5% над регистрираните през февруари 2018 година, съобщиха от НСИ. Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към: Франция - с 11.1%, Турция - със 7.7%, Австрия - с 6.0%, Гърция - с 5.6%, Сърбия - с 4.9%, Германия - с 4.7%, Румъния - с 3.2%, и други. Същевременно намаляват пътуванията на български граждани към: Испания - с 8.1%, Белгия - с 5.1%, Чешката република - с 3.8% и други.

Източник: Дарик радио

Приходите от ловен туризъм са нараснали с близо 1 млн. лв. през 2018 г. спрямо 2017-а, отчете Изпълнителната агенция по горите. Приходите от чужденци, ловуващи у нас, растат неизменно през последните години и през 2010-а са били 4 008 000 лв., а през 2018-а – 7 470 000 лв. Основната част от чуждестранните ловци, посетили страната ни за отстрелване на едър дивеч, са от Германия, Испания, Италия и Франция, а за дребен – предимно от Италия, Гърция, Испания и Франция. Сред проблемите в сектора остават бракониерството и щетите, нанесени от и на дивеча.

Източник: Труд

 
Концесии

Министърът на туризма Николина Ангелкова спря сключването на договор за отдаване под наем на морски плаж „Липите“. Причината е, че въпреки очакванията да бъде осигурен пешеходен достъп до ивицата, това няма възможност да се случи до откриването на летен сезон 2019. Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие безплатният пешеходен достъп е задължително условие, което трябва да бъде осигурено за туристите. Идеята за намиране на стопанин за морския плаж бе да се гарантира сигурност за туристите с водно спасяване и медицински пункт.

Източник: Дарик радио

Дружества
Рязане, профилиране и обработване на скални материали
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Копривлен мрамор 97 АД - Гайтаниново   5 662  
  2   Булстоун ООД - Варна   438  
  3   Гръцки мрамор ЕООД - Долна Градешница   295  
  4   Йотов Стоун ЕООД - Мездра   270  
  5   Декор ООД - Хасково   244  
  6   Хемус М АД - Мездра   244  
  7   Попчев Стоун Дизайн ЕООД - Слънчево   147  
  8   Балканстон ЕООД - София   123  
  9   Бумар АД - Сандански   75  
  10   Стоа ООД - София   66  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 27.03.2019
  Обща стойност (BGN): 487 234.68  
Брой търгувани компании: 30
Premium 226 204.20
Standard 224 399.12
АДСИЦ 16 405.50
Структурирани 558.25
Облигации 19 667.61
Най-голяма промяна в цените
Трейс груп холд АД - София -5.48 %
Алтерко АД - София 4.17 %
BaSE - Акции: 1 169 838.54

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Германската верига за търговия на дребно Kaufland откри разширението на логистичната си база в село Стряма, намираща се в Тракия икономическа зона (ТИЗ). В новата част на логистичния комплекс са инвестирани 64 млн. лв. Общият логистичен комплекс на Kaufland вече заема 110 хил. кв. м, което прави центъра най-големият в ритейл сектора у нас и един от най-големите на Балканите. За сравнение, базата в Румъния е разположена върху 115 хил. кв. м. Инвестицията в целия център досега е около 230 млн. лв. Двете логистични бази, част от общия комплекс, са на около 1 км една от друга, тъй като не е било възможно първата да се разшири достатъчно, обясниха от компанията. В новата складова база ще се съхраняват нехранителните продукти, които компанията предлага, а всички хранителни остават в основната база. Центърът обслужва всички 59 хипермаркета на компанията у нас. За дружеството в двете бази работят общо 600 души, като в новия склад броят им е 100.

Източник: economic.bg

Комисията за финансов надзор е одобрила Виолина Маринова Спасова за член на Надзорния съвет на Пенсионно осигурителна компания „ДСК - Родина“ АД. Луис Мигел Гомес Ортис е одобрен за член на Съвета на директорите на „Ен Ен Пенсионноосигурително дружество“ ЕАД и му издава предварително одобрение за член на Надзорния съвет на дружеството във връзка с промяната на начина на управление на „Ен Ен Пенсионноосигурително дружество“ ЕАД. Комисията е одобрила Валентин Иванов Милинов за ръководител на функцията за съответствие на ЗД „Бул Инс” АД и Валери Матеев Ненков за ръководител на функцията по вътрешен одит на дружеството. „ЦКБ Груп“ ЕАД и Александър Димитров Керезов са одобрени за членове на Надзорния съвет на Пенсионноосигурително акционерно дружество „ЦКБ-Сила“ АД. Одобрява и Веселин Маринов Митев за представител на „ЦКБ Груп“ ЕАД в Надзорния съвет на Пенсионноосигурително акционерно дружество „ЦКБ-Сила“ АД.

Източник: investor.bg

Петер Копиец е новият изпълнителен директор на "Загорка". Той поема позицията от настоящия ръководител на компанията Никос Зоис, който от началото на април ще управлява Heineken в Сърбия. "Загорка" е част от групата Heineken от 1994 г. От тогава до днес компанията е инвестирала над 133 млн. евро в България за модернизация на процесите и увеличаване на производствения капацитет. Портфолиото на дружеството в страната включва марките бира "Загорка", Heineken, "Ариана", Amstel, Stolichno, Desperados, Starobrno, сайдерите "Крадецът на ябълки" и Strongbow както и безалкохолните "Загорка 0.0%", Heineken 0.0% и "Ариана Радлер 0.0%" с вкусове на лимон и малина. Приходите на "Загорка" за 2017 са 152 млн. лв., а печалбата - 22.5 млн. лв.

Източник: Капитал

Магистрати от Специализираната прокуратура и техни колеги от МВР влязоха в оръжейната "Кинтекс" във връзка с разследване. Действията на правоохранителните органи са във връзка с доклад на Агенцията за Държавна финансова инспекция, който е констатирал злоупотреби от сделки за износ на оръжие от български фирми на стойност десетки милиони лева. Очаква се магистратите и полицаите да изземат множество документация по разнищването на случая. По неофициална информация разследващите проверяват договори, сключени между дружеството и фирмата "Емко" ЕООД. Неин собственик е бизнесменът Емилиян Гебрев, бивш дългогодишен служител на "Кинтекс".

Източник: Блиц

Бутиковата винарна "Тодоров" АД подобри финансовия си резултат през 2018  година. Дружеството сви с 85% загубата си до 67 хил. лв. Основната дейност на "Тодоров" АД е производството на вина и реализацията им. Продукцията на дружеството може да бъде разделена в две основни групи: бутилирани вина и наливни вина. Основната суровина от съществено значение за дейността на дружеството е грозде от сортовете "Каберне совиньон", "Мерло", "Мавруд", "Сира", "Шардоне", "Мускат". Тя е доставяна през изминалата 2018 г. от дружествата "Тодоров-Агро" ЕООД и "Винополи БГ" ЕООД. Маркетинговите канали на винарната са изградени най-вече на основата на дистрибуторска търговия за вътрешния и външния пазар. Основните търговци на дружеството през миналата година са: "Уайн енд Ко БГ" ЕООД (с дял от 7.50% от общия обем продажби), "Винополи БГ" ЕООД (с дял 61.15%), "БГ Инвест 2010" ЕАД, "Тодоров Пропърти Мениджмънт" ЕООД, "С и Д Комерсиал" ООД и "Винтайм" ООД. През 2018 г. дружеството е реализирало експорт на 54 465 бутилки на стойност 406 хил. лв., като той е за Китай.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Изходните позиции на българската икономика и новата стратегическа рамка на развитие


Предстоящи събития

28-29 март: Обучение "Повишаване на ефективността и ефикасността на услугите, предлагани от КЗП за българските предприятия”

28 март: СЕМИНАР - Система за управление на здравето и безопасността при работа съгласно изискванията на ISO 45001:2018

29 март: Конференцията „Educate to Create: The Impact of AI on Higher Education”

28-31 март: Европейски форум за социално предприемачество 28-31 март 2019 г., Международен панаир - гр. Пловдив

4 април 2019 г.: Международна конференция: "Вътрешно сътрудничество по морските отпадъци: фокус върху река Дунав и Черно море”

9 април: Дискусия на тема: „Бизнесът говори за… кръгова икономика“

16 април: Инвестиционен форум за зелена енергия

14-17 май: Семинар “Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“

28 юни: 20 години Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 1 - 23 март 2019, съботно-неделен 
CCNA 4 - 23 март 2019, съботно-неделен
ССNА TShoot - 13 април 2019, съботно-неделен

Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Испанската агенция за защита на конкуренцията глоби Siemens, Alstom, Actividades de Construccion y Servicios (ACS) и 12 други компании със 118 млн. евро по обвинения за измама при обществени поръчки, възложени от железопътния инфраструктурен оператор ADIF. Испанският регулатор, известен като CNMC, обяви, че 15-те компании, които са били глобени, са действали като три отделни картела, за да манипулират процеса на договаряне за период от цели 14 години. В допълнение към тези 118 млн. евро CNMC наложи и глоби в размер на 666 хил. евро на директорите на 14 от компаниите, за които бе установено, че са отговорни за тези манипулации. Според испанската агенция 15-те дружества са се договаряли във различни конфигурации за неправомерно разпределяне на договори, свързани с електрифицирането на високоскоростната железопътна мрежа AVE, електрификацията на редовната железопътна мрежа и за инсталирането и поддръжката на високоскоростно железопътно оборудване.

Източник: Market Watch

Америка

Търговският дефицит на САЩ е намалял с близо 15 процента през януари заради свиването на вноса и увеличаването на износа. Доставките на американски стоки за Китай са спаднали до най-ниското равнище от над осем години, докато двете най-големи световни икономики остават в състояние на търговска война. Министерството на търговията съобщи днес, че дефицитът в търговията на САЩ със стоки и услуги се е понижил с 14,6 процента до 51,1 млрд. долара през януари спрямо 59,9 млрд. долара през декември. Износът се е увеличил с 0,9 на сто до 207,3 млрд. долара, а вносът е намалял с 2,6 процента до 258,5 млрд. долара. Дефицитът в търговията с Китай се е свил с 6,4 процента до 34,5 млрд. долара. Стойността на американските стоки, изнесени за Китай, е намаляла с 22,3 процента до 7,1 млрд. долара - най-ниското равнище от септември 2010 година. Китайският внос в САЩ е бил с 9,6 процента по-малко или 41,6 млрд. долара. Администрацията на Доналд Тръмп наложи мита върху вноса на китайски стоки на стойност 250 млрд. долара, а Пекин отвърна с мита върху американски внос за 110 млрд. долара.

Източник: Associated Press

Азия

Печалбите на големите индустриални компании в Китай се понижиха рязко през първите два месеца на настоящата година, тъй като по-ниските производствени цени на изхода на предприятията и по-слабите продажби "изядоха" значителна част от техните печалби, показват официални данни на Националното статистическо бюро. Индустриалните печалби в Китай се свиха с цели 14% през януари и февруари спрямо година по-рано след тяхно понижение с 1,9% през декември 2018-а година. Фабричните цени в автомобилостроенето, рафинирането на нефт, в стоманодобивната и в химическата промишленост спаднаха през двумесечния период с между 0,4% и 2,5%, ограничавайки печалбите в тези важни за китайската икономика сектори, посочиха от Националното статистическо бюро. Комбинираното намаление на печалбите отне от основната печалба цели 14,2 процентни пункта.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
27.03.2019
Dow Jones Industrial
25 625.59 (-32.14)
Nasdaq Composite
7 643.38 (-48.15)
Стокови борси
27.03.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)59.14
Heating oil ($US/gal.)1.9700
Natural gas ($US/mmbtu)2.7300
Unleaded gas ($US/gal.)1.8600
Gold ($US/Troy Oz.)1 309.90
Silver ($US/Troy Oz.)15.30
Platinum ($US/Troy Oz.)857.20
Hogs (cents/lb.)94.80
Live cattle (cents/lb.)119.60

       Опознай България

Св. мъченик Боян - Енравота, княз Български

Според българската православна църква историята на св. мъченик Боян - Енравота, княз Български е свързано с покръстването на българите. Легендата разказва, че хан Крум (802-814) при едно от многото свои нашествия във Византия взел в плен учения византиец Кинам. Синът и наследник на хан Крум, хан Омуртаг (814–831 г.), забелязал влиянието на Кинам върху ханските синове. Омуртаг се опитал веднъж да го застави да вземе участие в една идоложертвена трапеза. Понеже Кинам отказал да стори това, хвърлили го в затвора за дълги години. Когато се възцарил наследникът на Омуртаг, най-малкият му син Маламир (831- 836 г.), по молбата на своя по-голям брат, княз Енравота, той извел Кинам от затвора и го подарил на Енравота като роб. Княз Енравота тайно приел християнско кръщение под влиянието на Кинам и приел името Боян. Като узнал това Маламир опитал да застави брат си да се откаже от "чуждия Бог". Но князът решително отказал и затова бил посечен около 833 година, като преди това предсказал, че християнството ще се разпространи по българската земя и кръстът ще бъде навсякъде. Скоро умрял и Маламир, наследил го Пресиян (836–852 г.). А синът на Пресиян - Борис (852–889 г.) приел християнството (856 г.) с името Михаил и покръстил целия български народ и така се изпълнило предсказанието на княз Боян–Енравота. Паметта му се празнува на 28 март.
Имен ден днес празнуват Боян и Албена.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 28.03.2019
Българска версия: 29572, Английска версия: 2898

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999