Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 09 декември 2016 г., брой 4363
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(09.12.2016)
  EUR   1.95583  
GBP   2.30111
USD   1.81735
CHF   1.80211
EUR/USD   1.0762*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Дрин МН АД - Пловдив
Евро 99 АД - Смолян
Ексклузив Пропърти АДСИЦ - София
Медика АД - София
Чан АД - Кюстендил
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Еврокомисията откри срещу България процедура за нарушение в сферата на обществените поръчки. Брюксел предупреди страната ни, че ще заведе дело в съда на ЕС, ако за 2 месеца не даде гаранции, че изпълнява европейските правила за борба с киберпрестъпленията. Българските власти са закъснели с прилагането на новото европейско законодателство, свързано с обществените поръчки и концесиите. Разпоредбите въвеждат повече прозрачност и изискват задължително процедурите по кандидатстване да се подават по интернет. Те улесняват наддаването от страна на малките и средни фирми при обществени поръчки и повишават конкуренцията. По друга текуща наказателна процедура България получава последно предупреждение, преди да отиде на съд в Люксембург. Евросъюзът не е получил достатъчни гаранции от обясненията на правителството, че е приложена т.нар. "директива за борба с киберпрестъпността". Тя инкриминира използването на инструменти, служещи за кибератаки, като например зловреден софтуер и компютърни вируси.

Източник: 24 часа

През 2015 година в земеделската търговия се формира положително салдо за България, което е в размер на над 1 млрд. евро, според годишният доклад за състоянието и развитието на земеделието, одобрен от правителството. Водещи групи продукти в структурата на селскостопанския износ на страната, както през 2015 г., така и през първите шест месеца на 2016 г., остават житните растения, маслодайните семена, тютюнът и тютюневите изделия. Нараства износът на продукти с по-висока добавена стойност като млечни продукти, растителни масла, тестени продукти, преработени плодове и зеленчуци и др. През първото полугодие на 2016 г. салдото в търговията с аграрни стоки бележи ръст от 8,8% на годишна база и достига 356,6 млн. евро. Стойността на брутната продукция от отрасъл „Селско стопанство” за 2015 г. е в размер на 7,605 млрд. лева, от тях 4,907 млрд.. лв. са продукция от растениевъдството и 1,978 млрд. лв. - продукция от животновъдството.

Източник: expert.bgДружества
Производство на лекарствени продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Балканфарма Дупница АД - Дупница   301 150  
  2   Софарма АД - София   186 170  
  3   Кенди ООД - Банкя   36 661  
  4   Бул Био НЦЗПБ ЕООД - София   31 124  
  5   Чайкафарма - Висококачествените лекарства АД - София   30 029  
  6   Ес Ти Ес Медикал Груп АД - Сандански   19 973  
  7   Унифарм АД - София   19 265  
  8   Медика АД - София   17 353  
  9   Адифарм ЕАД - София   10 653  
  10   Химакс Фарма ЕООД - София   9 065  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 08.12.2016
  Обща стойност (BGN): 1 871 310.79  
Брой търгувани компании: 57
Premium 900 572.27
Standard 662 520.92
АДСИЦ 277 300.76
Структурирани 30 916.84
Най-голяма промяна в цените
Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ - София 12.82 %
Булленд инвестмънтс АДСИЦ - София -6.98 %
BaSE - Акции: 4 371.00
BaSE - АДСИЦ: 203 827.20

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

И двата финалиста в процедурата за продажба на Обединена българска банка (ОББ) са подали ценови предложения, като срокът за избор на ексклузивен купувач е до края на годината. Претендентите са белгийската KBC, която е собственик на Сибанк, и унгарската OTP Group, която притежава втората по големина банка в страната – ДСК. Няма информация за нивата на офертите. И двата кандидата разглеждат покупката на четвъртата по активи банка в България като възможност за окрупняване на пазарен дял. При KBC евентуално сливане със Сибанк би и дало трето място, докато за OTP обединение на двете банки би дало отново втора позиция, но чувствително по близо до лидера на пазара Уникредит Булбанк. Собственик на банката е Националната банка на Гърция (NBG), която заедно с останалите системно важни гръцки банки има ангажимент пред европейските донори на спасителна помощ да се раздели с нестратегически активи до края на 2017 г. Последната процедура за ОББ обаче бе задействана в момент, когато интересът към нея е висок. Рисковете бяха при поредно отлагане цената й да спадне значително.

Източник: 24 часа

Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) са оспорили прихващания на обща стойност 448,16 млн. лв. Има и обезпечителни производства срещу длъжници на банката, както и срещу поръчители и солидарно отговорни лица на обща стойност 437 млн. лв. Изготвят се и предстои да бъдат предявени искове за атакуване на всички прихващания, които ще бъдат депозирани пред компетентния съд в установения от закона срок. След като КТБ беше затворена много компании и граждани направиха прихващания на техни влогове, които не са гарантирани, със задължения към трезора. Парите по сметки и наличностите в касите на затворената КТБ са 577,84 млн. лв. Или това е сумата, събрана досега от длъжниците на банката, която може да бъде веднага разпределена. Основен кредитор на КТБ стана Фондът за гарантиране на влоговете в банките, след като той изплати гарантираните депозити.

Източник: Блиц

Две нискотарифни авиокомпании и фирми, занимаващи се карго полети, ще летят от горнооряховското летище. Близо 32 млн. лв. инвестиции са предвидени за период от 35 години, сочи планът за развитие на комплекса, който концесионерът „Гражданско летище Горна Оряховица“ предоставя във връзка с процедурата. С внасянето на плана за развитие новият собственик влиза във владение, но държавата практически става съдружник в дружеството концесионер чрез фирмата си „Летище Горна Оряховица“ ЕАД, която има 5%. Новите собственици на аеропорта в Горна Оряховица са бившият концесионер на чистотата на София Румен Гайтански – Вълка, както и директора на държавната университетска кардиологична болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. Според договора за концесия летището се отдава за 35 години, като през първите четири новият му стопанин няма да плаща нищо, за да реализира инвестиционна програма, надхвърляща 22 млн. лв. Още 10 млн. лв. са предвидени като вложения и до края на самия договор през далечната 2051 г. След изтичане на четирите години в държавата ще постъпват по 70 хил. лв. годишно. По последни данни печалбата на аеропорта, който досега бе изцяло държавен, е 1000 лв. годишно при малко над 650 хил. лв. годишен оборот. Летището в Горна Оряховица, което разполага и с уникално оборудване, включително и система за кацане в лошо време, се използва основно като база на фирмата „Фортуна еър“.

Източник: Борба - Велико Търново

Обединение между "Трейс груп холд""Инфраструктурно строителство" и "РВП Илиенци" спечели поръчка за 63 млн. лв. на Национална компания "Железопътна инфраструктура" за рехабилитация на жп участък, част от линията Пловдив – Бургас. Рехабилитацията на отсечката Скутаре-Оризово, която е дълга 26 км, трябва да бъде завършена в срок от три години. Проектът е финансиран от първата фаза на оперативна програма "Транспорт", в който отпуснатите средства бяха основно за ремонт на жп линията между Пловдив и Бургас.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Включете се в годишната анкета на БСК „2016 г. ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА БИЗНЕСА“!


Предстоящи събития

Възможности за търговия на български стоки и услуги през електронната платформа и логистична мрежа на Алибаба Груп

Международен инвестиционен форум, международен пазар за дялово финансиране – IPEM 2017, 25-27 януари 2017 г., Кан, Франция


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара
Центърът за компютърно обучение към Българската стопанска камара в партньорство с учебния център към Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” имат удоволствието да Ви представят обучение за „Управление на проекти” /Project Management Courses/.
Обучението представлява подготовка за сертификационния изпит за Специалист по управление на проекти /Project Manager Professsional/. След приключване на курса желаещите могат да положат изпит във Фулбрайт-Прометрик тест център, който е единственият оторизиран център за провеждане на тестове на Института за управление на проекти /PMI/ за България.
  • Kурс за подготовка на изпита за Специалист по управление на проекти и Помощник-специалист по управление на проекти 16-20 ноември, 5-дневен, 35 часа
  • Основи на управление на проекти- PM Foundations with PMI Standards 2-дневен, 16 часа


Предстоящи курсове:
Обучение за MS Office:
предстои
Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 19 ноември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 2 -
26 ноември 2016 г., съботно-неделен
CCNA 1 - м. ноември 2016 г., съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Държавният съвет на Франция анулира решение на апелационния съд, с което телекомуникационната компания Оrаngе бе задължена да заплати на държавата рекордната сума данъци в размер на 1,9 милиарда евро, съобщава ВFМ ТV. През 2008 година данъчните служби поискаха от Оrаngе (бившата Frаnсе Теlесоm) да плати данък в размер на 1,9 милиарда евро, заради забелязани нередности при осъществяването на реорганизацията на контролиращия компанията холдинг Соgесоm. При тези операции Оrаngе е приспаднал неправомерно от печалбата за 2005 година 11,5 милиарда евро, с което данъчната служба не бе съгласна. Мобилният оператор се опита решението на данъчните органи в съда, но загуби делото и бе принуден през 2013 година да заплати исканата от тях сума, припомня rns.оnlіnе. Решението на Държавния съвет от понеделник означава, че френската държава е длъжна да върне на Оrаngе 1,9 млрд. евро, заплатена от компанията като неправилно определени данъци. Това ще стане, след като апелационният съд преразгледа решението си, но както пише Lе Fіgаrо, този процес може да продължи няколко месеца.

Източник: Euro News

Америка

Най-голямата кафе верига в света Starbucks планира да отвори 12 хил. заведения през следващите 5 години. Ръководството предвижда в Китай да бъдат открити още 5 хил. обекта. Ако изпълни намеренията си, американската компания ще има 37 хил. заведения в света, което ще е с 48% повече от сега. Акциите на компанията поскъпнаха след обявяването на новината в сряда. Компанията също така представи и прогнози за следващите пет години. Ръководството предвижда приходите да се увеличават с 10% годишно, а печалбата на акция – с между 15 и 20%. Постигането на тези резултати минава през увеличаване на продажбите на храна. Продажбите на сандвичи за закуска във веригата през последните 4 години са се удвоили. На дигиталния фронт Starbucks добави "гласова система за поръчки", използвайки изкуствен интелект в мобилното си приложение "Има толкова възможности за растеж, използвайки технологии, използвайки иновации, и може да видите, че те се случват през това, което правим", заяви главният изпълнителен директор и основател на веригата Хауърд Шулц.

Източник: Bloomberg

Азия

Няколко европейски компании в Китай не могат да изплатят дивиденти в чужбина заради нововъведения контрол от седмица насам върху капиталовите потоци в страната. Мерките, които включват сложни процедури за одобряване на изпращането на пари извън страната, бяха въведени на 28 ноември. Целта им е да подкрепят китайските резерви в чужди валути след период на безпрецедентен отлив на капитали, който свали курса на юана с почти 6% спрямо долара тази година. Такива плащания са били рутинни само допреди 2 седмици. Миналата седмица държавният китайски регулатор инструктира в конферентен разговор около 20 чужди и местни банки за незабавното прилагане на новите правила върху чуждите капиталови потоци. Според тях компаниите трябва да получат одобрение от регулатора за плащания за над 5 млн. долара в чужбина, както и за плащания на дивиденти и вноски по заеми независимо от валутата. Правилата са различни между различните градове. Прагът за одобрение в някои градове е по-нисък от 5 млн. долара – например в Чонгкинг е 1 млн. долара.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
08.12.2016
Dow Jones Industrial
19 614.81 (65.19)
Nasdaq Composite
5 417.36 (23.59)
Стокови борси
08.12.2016
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.26
Heating oil ($US/gal.)1.6300
Natural gas ($US/mmbtu)3.7000
Unleaded gas ($US/gal.)1.5100
Gold ($US/Troy Oz.)1 169.50
Silver ($US/Troy Oz.)17.03
Platinum ($US/Troy Oz.)935.20
Hogs (cents/lb.)60.95
Live cattle (cents/lb.)1.10

       Опознай България

Зачатие на Св. Анна/ Празник на майчинството

На 9 декември православната църква чества зачатието на Св. Анна - майка на Богородица. Християнският култ към светицата се разпространява във Византийската империя още през VI век, когато е построена първата църква, носеща името й. В същия ден се почита и майката на пророк Самуил, която носи същото име - Анна. Според Стария завет, тя била бездетна и се помолила на Бог да я благослови с дете, като обещала да му го посвети. Молитвите й се сбъднали и синът й Самуил станал един от най-известните пророци. Св. Анна е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците. В деня на нейния празник жените не работят, за да не се разболяват децата им. Гадае се за брак на момите като се засяват пшеничени зърна в ново гърне с вода. В случай че до нова година семената покълнат - това е знак за скорошна сватба.
Днес имен ден празнуват всички, носещи имената Ана, Анна, Анита, Анета.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 09.12.2016
Българска версия: 29217, Английска версия: 3020

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2016. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999